WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 1 A Letter to God Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

A LETTER TO GOD

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The only thing the earth needed was a downpour or at least a shower. Throughout the morning Lencho — who knew his fields intimately — had done nothing else but see the sky towards the north-east.

1. Why was Lencho looking towards north-east?

Answer: Lencho looked towards that direction because clouds and rains were to come from that direction. 

2. Why earth needed a downpour?

Answer: In order to have a good harvest, a downpour or rain was required. 

3. Which word in the extract mean ‘to know closely’?

Answer: Intimately 

4. Write antonym of ‘morning’.

Answer: Evening 

 

 

EB 2. Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money; such was his confidence — but he became angry when he counted the money.

1. Why did Lencho become angry?

Answer: Lencho had asked for 100 pesos but received only 70 pesos. He thought that post office people had taken out some money. So he became angry at receipt of money less than he had requested. 

2. With whom did Lencho have confidence?

Answer: Lencho had supreme confidence on God. 

3. Which word in the extract mean ‘minimum’?

Answer: Slightest 

4. What did Lench do next?

Answer: Lencho wrote another letter to God requesting him to send balance money. 

 

 

EB 3. The moment the letter fell into the mailbox the postmaster went to open it. It said: “God: Of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much.

1. How much money Lencho had asked for?

Answer: 100 pesos 

2. Why Lencho needed money?

Answer: Lencho needed money because his crop was destroyed in a hailstorm. 

3. Which word in the extract mean ‘remaining’?

Answer: Rest 

4. What did Lencho think about employees of post office?

Answer: Lencho thought that they were dishonest people. 

 

EB 4. ‘‘These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins. The big drops are ten cent pieces and the little ones are fives.’’

1. Who spoke these lines?

Answer: Lencho spoke these lines. 

2. To whom did the speaker said these lines?

Answer: Lencho said these lines to his family. 

3. What is the currency of the area where the speaker lived?

Answer: Peso 

4. How many houses the valley had?

Answer: The valley had only one house. Lencho lived there with his family. 

 

EB 5. “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year. I need a hundred pesos in order to sow my field again and to live until the crop comes, because the hailstorm… .”

1. Who wrote these lines?

Answer: Lencho wrote these lines.

2. To whom are above lines addressed to?

Answer: These lines are addressed to God.

3. Why speaker needs to sow his field again?

Answer: Because the hailstorm had completely destroyed his crop. 

4. Which crop the speaker wanted to sow.?

Answer: Corn. 

 

EB 6. When the storm had passed, he stood in the middle of the field and said to his sons, “A plague of locusts would have left more than this. The hail has left nothing. This year we will have no corn.’’

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Lencho 

2. Which word in the extract means a large group?

Answer: Plague 

3. What did ‘he’ notice in his field?

Answer: Lencho noticed corn was completely destroyed. All the flowers had gone from the plant.

4. From which direction the storm had come?

Answer: The storm had come from north-east direction.

 

EB 7. “What faith! I wish I had the faith of the man who wrote this letter. Starting up a correspondence with God!”

1.Who is speaker of above extract?

Answer: The post master is speaker of above extract

2. Who is referred as ‘the man’ in above extract?

Answer: Lencho.

3. What request was made by ‘the man’ in his letter?

Answer: Lencho had requested God to send him 100 pesos.

4. Was the request of ‘the man’ completely accepted by God?

Answer: No. Lencho received 70 peso while he had asked for 100 pesos.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.What were feelings of Lencho when he found a letter with money in it. What did he next do?

Answer: Lencho was angry because the letter had 70 pesos against his request of 100 pesos. He wrote another letter to God requesting him to send remaining money. He advised God not to send money through mail because post office people were crooks.

 

SA 2.What impression do you form about the postmaster after reading the story ‘A letter to the God”?

Answer: The post master was kind and generous person. He appears to be a god fearing person. He was a creative person and had a ‘can do attitude’. Owing to above qualities he could mobilse 70 pesos for Lencho.

 

SA 3.Why were Lencho and his family in trouble? In whom did he have complete faith?

Answer: Owing to hailstorm, crop of their field was completely destroyed. They would have to remain hungry for the year. Hence they were worried.

They had complete faith in God.

 

SA 4.Briefly describe the effect of hailstorm?

Answer: Hailstorm lasted for about an hour. The complete field had become white as if salt had been spread on it. All the leaves of trees had fallen off. The corn was totally destroyed and all the flowers had fallen off the plants.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Lencho received a letter and money from God but still he was not happy. Do you think he represents people who always remain unhappy? How you would have reacted if you were in place of Lencho?

Answer: World is full of grief and the same world is full of happiness. Sorrow and delight are two sides of same coin called life.

Some people keep staring at sorrow for such a long time that they neglect happiness. Lencho represents such people. He was in need of 100 pesos. He received 70 pesos which is a big part of requirement. He should have been grateful to God. But he remained unhappy.

Happiness is made up of small events that occur by design or chance. When one appreciates such little events one gets motivated on the path of karma. As written in Gita, karma eventually leads towards satisfaction and happiness.

On receipt of 70 pesos, I would have thanked God and immediately started sowing my field. Probably God wanted to give balance 30 pesos through better yield or higher price of crop.

 

LA 2. The postmaster represents those people who want to help other but still remain anonymous. Please elaborate qualities of postmaster. Do you think such people exist in real life?

Answer: He had faith in God and always wanted to support faith of other human beings. He was touched by the address written on the envelope. He thought very high of a person who had faith in God. He did not want to shake faith of Lencho. So he decided to open the letter.

Postmaster was very kind hearted person. After reading the content of the letter he understood that Lencho was really in trouble. So he decided to help him by contributing some money to Lencho.

Postmaster was creative and had a ‘can do’ attitude. He realised that he alone could not contribute much money. So he mobilized his colleagues and friends to contribute toward the good cause. He collected 70 pesos and sent this money to Lencho.

Postmaster did not believe in taking credit for helping others. He wanted to remain anonymous because he thought it to be a service to humanity.

I think such people still exist in society though their numbers are very small.

 

LA 3. If you were the postmaster, what would have been your feelings after receiving the second letter from Lencho? What would you have done?

Answer: I would have certainly felt very bad after reading the last line of the second letter. The expectation of getting 100 pesos was alright but calling my colleagues as ‘bunch of crooks’ was certainly insulting.

Immediately I would have realised the feelings of Lencho. He was certainly in need of 100 pesos and had complete faith in God. This would have pacified myself a lot.

I would have replied to his letter by signing God. I would state that he may spend 40 peso in sowing his filed again. Remaining 30 pesos he should utilse in supporting his family till new crop comes. I would have advised him to work hard in his field. I would have assured him that if he works hard in the field, the crop would be much better this time.

This way I would have addressed his concern and motivated him towards his karma.

 

LA 4. Writing a letter to God not only indicates faith but also the innocence of Lencho. Please discuss.

Answer: After the hailstorm had destroyed his crop, the full family was under distress. The yearlong hunger was staring at them. There was nobody nearby to whom they could approach for help. They had faith only in God. They were sure that He sees everything and helps everyone.

So profound was their faith and the need that Lencho decided to write a letter to God. He wanted to communicate his need to God. The whole family must have been praying for the help.

Lencho was literate person. Inspite of that, he decided to write a letter to God. He must have pretty well known that a physical thing never reaches God. But owing to his miserable condition he had become so innocent that he wrote a letter to God.

Thus we can conclude that letter represents faith as well as innocence of Lencho.

****

DUST OF SNOW

(Extra questions)

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.How does poet see the nature in the poem ‘Dust of Snow’?

Answer: Poet was in a sad mood. He was walking by a hemlock tree. A crow shook snow off the tree which fell on the poet. His mood changed from sadness to happiness. So poet sees nature as a means of happiness.

 

SA 2. What message poet wants to give through the poem ‘Dust of Snow’

Answer: Poet wants to say that many times we are not able to control situation in life hence we become sad. Even in sad situations we can find little things in nature that can make us happy. We should look for those moments and cherish these.

 

SA 3. What were thoughts of poet about the day before dust of snow fell on him?

Answer: Poet was in a bad mood. He thought that his full day would be ruined. He was feeling very depressed.

After snow fell on him, his mood changed and he thought that his remaining day would be full of hope and happiness.

 

SA 4. Crow and hemlock tree are considered to be inauspicious. Why does poet use these in his poem?

Answer: Initially the poet was in a sad mood. Poet uses crow and hemlock to express his mood. Later dust of snow falls on the poet and his mood changes.

Poet wants to give a message that even in grim situations we can find some little things to make us happy.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Positive attitude about life can make us successful and happy. Please elaborate in reference to the poem ‘Dust of Snow’. You may support your views with some real life examples.

Answer: Attitude is the way we behave and respond to daily activities of life. Positive attitude is a state of always being optimistic and continue to do best even in adverse situation. It is exactly opposite of pessimistic attitude that sees wrong in everything and visualizes only failures.

Being positive in life is a virtue that see us through difficult times. Successful people see circumstances as a challenge to overcome not a punishment to suffer.

When we stop reacting and start responding, good thoughts start coming to our mind. We become a master of ourselves and success follows.

In the poem, the poet was initially sad for a reason not known to us. But by an otherwise unimportant event of dust of snow falling on him, he becomes happy. He looked at the event with a positive attitude and his day became better.

Pranjal Patil, the first visually impaired IAS officer of India is an example who has maintained positive attitude throughout her life.

We all should maintain positivity within and around us to remain happy and become successful.

****

FIRE AND ICE

(Extra questions)

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.Can fire and ice destroy the world. Answer in reference to the poem ‘Fire and Ice’.

Answer: In the poem fire symbolizes desire and ice symbolizes hatred. Each of these tribute is capable of destroying the world.

 

SA 2.What message poet wants to convey through the poem ‘Fire and Ice’?

Answer: The poet wants to convey that uncontrolled desire and hatred have the potential of destroying the world. Poet wants us to control our materialistic nature. He wants us to respect every other human being and environment.

 

SA 3.Why does the poet say ‘From what I’ve tasted of desire, I hold with those who favour fire’.

Answer: The poet is aware about fire of passion and desire for materialistic things. He thinks that uncontrolled desires can lead us to destruction of world. He supports the thought that one day the world may get destroyed due to excessive heat.

 

SA 4. How will ice suffice for causing the end of the world?

Answer: As per one of the two thoughts prevailing, world will become so cold that no living being would survive. Poet has used ice symbolically for insensitivity and hatred towards each other.

Thus ice is more than sufficient to end the world.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. In the poem ‘Fire and Ice’ how poet has represented aspects of ‘fire’ and ‘ice’? Please explain. What values we must inculcate to make this world better place to live.

Answer: Initially the poet narrates two thought that can end this world. One school of thought says that someday the world would become so hot that everything on the world would burn. Another thought is that the world would become so cold that no living could survive on the world.

Later poet equates fire to uncontrolled desire, passion and materialistic attitude of human beings. Their desire to extract more from nature has become highly destructive. Poet equated ice to the insensitive attitude of human beings and hatred towards each other. These evils can bring the world to an end.

We need to control our needs. We should keep paying back to nature more than we take. We need to foster brotherhood and affection in the world.

This way we can make this world a better place to live.

Important Links
A Letter to God – Explanation A Letter to God – Textbook Q&A
Nelson Mandela – Explanation The Proposal – Explanation
Nelson Mandela – Textbook Q&A The Proposal – Textbook Q&A
Nelson Mandela – Extra Q&A The Proposal – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!