WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 11 NCERT Snapshot Chapter 2 The Address Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE ADDRESS

(Extra Questions)

 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. The narrator informed Mrs. Dorling that she was daughter of Mrs S. What was the response of Mrs. Dorling?

Answer: Mrs. Dorling behaved as if she had not recognized the narrator. Then she asked if they had come back. The narrator replied that she had come alone. Mrs. Dorling refused to meet her and closed the door.

 

SA 2. During her first visit, how did narrator conclude that she was meeting the right person?

Answer: Mrs Dorling was wearing a green cardigan. That belonged to her mother. At the name plate of the house ‘Dorling’ was written. At the jamb of the door ‘Number 46’ was written. The corner of the street had a nameplate of Marconi Street.

These confirmed that she had come to the right address.

 

SA 3. How did Mrs. S describe Mrs. Dorling to her daughter?

Answer: Mother informed narrator that Mrs. Dorling had been taking things from the house. She was worried about Mrs. Dorling getting a crick in her back. She thought that Mrs. Dorling was taking a risk while carrying things to her house. She thought Mrs. Dorling was trying to save those things.

Mother felt thankful to Mrs. Dorling.

SA 4. Did the narrator agree with her mother about conduct of Mrs. Dorling? What question she had asked her mother?

Answer: The narrator did not agree with her mother that Mrs. Dorling was helping them. The narrator had asked her mother if she had agreed that Mrs. Dorling could keep those things with her.

 

SA 5. ‘I was in a room I knew and did not know.’ Please explain this sentence.

Answer: Narrator observed the living room of Mrs. Dorling. It was not a room of her own house.  Almost everything in the room was familiar to her because once those things belonged to her. But these were not arranged properly.

Thus she made the statement.

 

SA 6. ‘You only notice when something is missing’. Briefly explain the context in which this was said.

Answer: The narrator had recognized the woollen tablecloth. She found out the burn mark on it. The girl was surprised. At that time narrator made the statement.

She wanted to say that we remember things when these are away from us. Otherwise we take these for granted.

 

SA 7. How did the narrator recognize the table cloth?

Answer: The table cloth looked familiar to her. In order to confirm she started searching for the burn mark. She finally found the mark. Thus she was convinced that it was their own table cloth.

 

SA 8. During her second visit, why did the narrator not wait to meet Mrs. Dorling?

Answer: Initially she wanted to look at and feel things her mother had possessed. Soon she realised that these reminded her of old days and of her mother. She did not want to recall her old memories and become emotional.

So she did not wait to meet Mrs. Dorling.

 

SA 9. Why narrator had gone to the house of Mrs. Dorling for the second time?

Answer: The narrator had become curious about things that belonged to her mother. She wanted to see them, touch and remember. She was not allowed to enter the house during her visit. Therefore she decided to try a second time.

 

SA 10. How did narrator introduce herself to Mrs. Dorling? Did she recognize the narrator?

Answer: The narrator introduced herself as daughter of Mrs. S. Mrs. Dorling had recognized her. But she did not allow narrator to enter her house.

 

SA 11. Why did narrator resolve to forget the address?

Answer: The narrator reasoned to herself that when you see your old things at a different place it hurts you. These would remind you about people who are no longer with you. She did not want to recall her old life.

Thus she resolved to forget the address.

 

SA 12. You get so used of touching all these lovely things in the house, you hardly look at them anymore. You only notice when something is missing …” When this extract was spoken and explain its  meaning

Answer: The narrator had said these words to the daughter of Mrs. Dorling. The narrator had become nostalgic about things that once belonged to her.

We get so used to things in our possession that we hardly ever give importance to these. But after losing those, we realise our emotional attachment with those.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. What impression do you form about Mrs. Dorling from the first visit of narrator to her house?

Answer: The narrator had introduced herself to Mrs. Dorling as daughter of Mrs. S. Mrs. Dorling had recognized her. because she asked if they had come back. The narrator replied that she had come alone. Mrs. Dorling refused to admit narrator into her house and closed the door.

We understand from this that Mrs. Dorling had a sharp memory. She remembered Mrs. S. She also remembered that Mrs. S had a daughter.

Mrs. Dorling argued with herself that the narrator might ask for return of things she had taken from house of her mother. Thus we can say that she had the ability to foresee turn of events. It also tells us that she had a materialistic attitude about life.

Mrs. Dorling was a determined lady. Quite firmly and politely she refused entry to narrator into her house.

Thus Mrs. Dorling appeared to be a lady having sharp memory, materialistic attitude and firm resolve.

 

LA 2. Is the title of the text justified? Please justify your answer.

Answer: In my opinion the title of the text is justified.

Initially the mother advises the narrator to remember the address of Mrs. Dorling. Mother had not asked Mrs. Dorling to keep things to herself. Thus probably she thought that someday her daughter would be able to take back things from Mrs. Dorling.

Mrs. Dorling refused to allow narrator to the house. The narrator developed a doubt about the address of the house. She confirmed the address of house through nameplate on the house and that at the corner of the street.

Towards end of the story, the narrator resolves to forget the address.

Thus we see that the story has given prominence to the address of the house. Hence the title is justified.

 

LA 3. Describe the second visit of narrator to Number 46, Marconi Street.

Answer: The door was opened by Mrs. Dorling’s daughter. Mrs. Dorling was doing an errand at that time. The girl allowed narrator to come in and wait for her mother.

The narrator recognized the candle holder. She confirmed the burnt corner of the table cloth. The narrator recognized teapot, cups, box, spoons and pewter plate placed on the tea table.

Narrator told the girl how she understood that crockery at their house was made of silver. Narrator asked the girl if she was aware about the cutlery she had. The girl opened the drawer to have a look at things stored there. Narrator recognised that those too belonged to them.

Narrator felt that she was in a room that she knew and also did not know. Finally she decided not to remember her old thing and old times. She hurriedly walked out of the house. She did not wait for Mrs. Dorling to return.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!