WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Poem 5 A Roadside Stand Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

A ROADSIDE STAND

(Extra Questions)

Extract based questions

EB 1. The little old house was out with a little new shed

In front at the edge of the road where the traffic sped,

A roadside stand that too pathetically pled,

1. Identify the poem and the poet.

Answer: Poem – A Roadside Stand

Poet – Robert Frost

2. From where the traffic was coming?

Answer: The traffic was coming from city.

3. Where was the ‘new shed’ constructed?

Answer: It was constructed in front of the house and along the edge of the road.

4. Which poetic device is used in ‘ The little old house was out with’?

Answer: Alliteration. The letter ‘o’ has been repeated.

5. Which word in the extract mean ‘requested’?

Answer: Pled.

EB 2. It would not be fair to say for a dole of bread,

But for some of the money, the cash, whose flow supports

The flower of cities from sinking and withering faint.

1. What is meant by ‘The flowers of cities’?

Answer: It refers to people living in cities.

2. According to extract what support the life?

Answer: The flow of money or cash supports life.

3. Why did villagers make a shed?

Answer: They made shed to sell certain items and earn some money.

4. Which poetic device is used in ‘flowers of cities’?

Answer: Metaphor

5. Which word in the extract mean ‘unconscious?

Answer: Faint

EB 3. The polished traffic passed with a mind ahead,

Or if ever aside a moment, then out of sorts

At having the landscape marred with the artless paint

1. Did vehicles want to stop at the shed?

Answer: No. They wanted to move ahead.

2. Why did vehicle find that landscape is marred?

Answer: The shed was constructed in a bad manner. It did not match with its surroundings.

3. Which word in the extract mean ‘ugly’?

Answer: Artless

4. What was the focus in the mind of travelers?

Answer: The destination of journey was the focus of travelers.

EB 4. Of signs that with N turned wrong and S turned wrong

Offered for sale wild berries in wooden quarts,

Or crook-necked golden squash with silver warts,

Or beauty rest in a beautiful mountain scene,

1. In your opinion why N and S were turned wrong?

Answer: The villagers were not literate people.

2. Which poetic device has been used in ‘N turned wrong and S turned wrong’?

Answer: Repetition. Two words ‘turned’ and ‘wrong’ have been repeated.

3. Of what material container of wild berries made of?

Answer: Wood.

4. Which word in the extract is antonym of ‘purchase’?

Answer: Sale.

EB 5. You have the money, but if you want to be mean,

Why keep your money (this crossly) and go along.

The hurt to the scenery wouldn’t be my complaint

1. Why author feels that travelers could be mean?

Answer: Traveler may not like to spend money or they may start bargaining.

2. When is the shopkeeper disappointed?

Answer: When people do not buy anything from his shop, he is disappointed.

3. Does the shopkeeper express his complaint?

Answer: No. He does not express himself.

4. Which poetic device is used in ‘You have the money, but if you want to be’?

Answer: Repetition. The word ‘you’ has been repeated.

EB 6. So much as the trusting sorrow of what is unsaid:

Here far from the city we make our roadside stand

And ask for some city money to feel in hand

1. Is the roadside stand close to city?

Answer: No. It is quite far from city.

2. Why the shed has been made?

Answer: It has been made to earn some money.

3. Which poetic device has been used in ‘Here far from the city’?

Answer: Alliteration. The letter ‘f’ has been repeated.

4. Which word in the extract is synonym of ‘cash’?

Answer: Money.

EB 7. To try if it will not make our being expand,

And give us the life of the moving-pictures’ promise

That the party in power is said to be keeping from us.

1. To whom does the word ‘us’ refer to?

Answer: To the villagers.

2. What does the word ‘expand’ mean in above extract?

Answer: Grow financially.

3. To whom does ‘the party in power’ refer to?

Answer: It refers to the government.

4. Which poetic device has been used in ‘the party in power is said’?

Answer: Alliteration. The letter ‘p’ has been repeated.

EB 8. While greedy good-doers, beneficent beasts of prey,

Swarm over their lives enforcing benefits

That are calculated to soothe them out of their wits,

And by teaching them how to sleep they sleep all day,

Destroy their sleeping at night the ancient way.

1. Why do ‘greedy good-doers’ help villagers?

Answer: They help villagers to get benefits for their own. They are not interested in helping villagers.

2. Which poetic device is used in ‘how to sleep they sleep all day’?

Answer: Repetition. The word ‘sleep’ is repeated.

3. Why their ancient way of sleep is destroyed?

Answer: They are forced to adopt new life style. Hence their old habits are changed.

4. What is the meaning ‘soothe them out of their wits’.

Answer: They are fooled or deceived.

EB 9. That waits all day in almost open prayer

For the squeal of brakes, the sound of a stopping car,

Of all the thousand selfish cars that pass,

Just one to inquire what a farmer’s prices are.

1. What is their prayer?

Answer: They pray for a vehicle to stop and buy things from them.

2. Why the cars are called selfish?

Answer: Most of the cars would sped past their shops. The travelers are not bothered about needs of shed owners. Hence cars are called selfish.

3. Among those who stop, what do most do?

Answer: They enquire about price of things,

4. Which poetic device is used in ‘the sound of selfish car’?

Answer: Alliteration. The letter ‘s’ is repeated.

EB 10. No, in country money, the country scale of gain,

The requisite lift of spirit has never been found,

Or so the voice of the country seems to complain,

I can’t help owning the great relief it would be

To put these people at one stroke out of their pain.

1. Do villagers earn enough money from sale of things?

Answer: No. It is not enough.

2. What poetic device is used in ‘in country money, the country scale gain’?

Answer: Repetition. The word ‘country’ has been repeated.

3. How does the narrator want to provide relief?

Answer: The narrator wants to solve their all problems in one go.

4. Which word in the extract mean ‘thinking’?

Answer: Owning.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Why do villagers want to listen to the sound of brakes of vehicles?

Answer: The sound of brake of a vehicle means that the vehicle is going to stop. Thus it gives them a hope that some of their goods would be sold.

Hence they want to listen to ‘squeal of brakes’ .

SA 2. Why does narrator have sympathy towards villagers? Please explain in reference to poem ‘The Roadside Stand?

Answer: Shrewd businessmen fool them and shift them to cities. They buy the rural land for their own benefit. Government is not giving due attention to them. The villagers continue to live in poverty.

Hence poet has sympathy towards them.

SA 3. Why the traffic speeds past the roadside stand?

Answer: People travelling in vehicles are more concerned to reach their destination. Even when they look outside , the sheds are perceived as a spot on landscaping.

Thus they do not stop.

SA 4. Where have villagers put up their shops. Who are their prospective customers?

Answer: Villagers have made their shops along the road side. People travelling from city to another place are their likely customers.

SA 5. Who are referred as greedy good-doers?

Answer: It refers to those people who promise to do good for the villagers. But actually their motive is to earn profit for themselves and become more rich.

Hence the poet has used the term ‘greedy good-doers’.

SA 6. What has been referred to a ‘childish longing’ by the poet? Does it help villagers?

Answer: Villagers think that many cars would stop in front of their shop to buy articles to help them earn money. But the reality is away from their wish. Hence it is called ‘childish longing’.

Having such a desire leads to disappointment among them.

****

 

Important Links
A Roadside Stand – Explanation A Roadside Stand – Textbook Q&A
A Thing of Beauty – Explanation Aunt Jennifer’s Tiger – Explanation
A Thing of Beauty – Textbook Q&A Aunt Jennifer’s Tiger – Textbook Q&A
A Thing of Beauty – Extra Q&A Aunt Jennifer’s Tiger – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!