WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 7 Glimpses of India Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

GLIMPSES OF INDIA

I

A BAKER FROM GOA

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The thud and jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places. Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession.

1. Which ‘family profession’ is being referred to in the above extract?

Answer: The profession of bread making

2. Which word in the extract mean ‘announcing’?

Answer: Heralding

3. By what nickname bakers are known in Goa?

Answer: Pader

4. According to author, to which country the lovers of bread belonged to?

Answer: Portugal

 

 

EB 2. During our childhood in Goa, the baker used to be our friend, companion and guide. He used to come at least twice a day. Once, when he set out in the morning on his selling round, and then again, when he returned after emptying his huge basket. The jingling thud of his bamboo woke us up from sleep and we ran to meet and greet him.

1. Why did kids run to meet the baker?

Answer: They wanted to get bread bangles from him.

2. How was a baker regarded during those times?

Answer: He was regarded as a friend, companion and guide

3. Which phrase in the extract means ‘to start’?

Answer: Set out

4. How many times did the baker come every day?

Answer: Baker used to come at least twice in a day.

 

 

EB 3.Then we did not even care to brush our teeth or wash our mouths properly. And why should we? Who would take the trouble of plucking the mango-leaf for the toothbrush? And why was it necessary at all? The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all!

1. What was considered a good method of brushing teeth?

Answer: Consuming hot tea was considered good method of cleaning teeth and mouth.

2. What were kids supposed to use for brushing their teeth?

Answer: They were supposed to pluck and use mango leaf for brushing teeth.

3. Which word in the extract means ‘effort’?

Answer: Trouble

4. What did baker bring for kids?

Answer: Bread bangle

 

EB 4. Not enough can be said to show how important a baker can be for a village. The lady of the house must prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. Thus, the presence of the baker’s furnace in the village is absolutely essential.

1. What should be prepared on engagement of a girl?

Answer: Sandwiches

2. What should be prepared on festivals?

Answer: Cakes and bolinhas

3. Which word in the extract is synonym of ‘very necessary?

Answer: Essential

4. What is the name of the dress worn by bakers during Portuguese days?

Answer: Kabai

 

EB 5. The baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil. Baking was indeed a profitable profession in the old days. The baker and his family never starved. He, his family and his servants always looked happy and prosperous. Their plump physique was an open testimony to this.

1. When did baker usually collect his payments?

Answer: Baker usually collected his bills at the end of the month.

2. Which word in the extract mean ‘certainly’?

Answer: Indeed

3. Where were monthly accounts written?

Answer: Monthly records were written on a wall.

4. How can one say that baking was a profitable business?

Answer: Baker, his family and his servants looked happy and prosperous. Their physique was plump.

 

EB 6.Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there. We still have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist.

1. What do elders often think about?

Answer: Elders often think about good old Portuguese days, the Portugese and loaves of bread.

2. How can you infer that bread making still exists in Goa?

Answer: The time tested furnaces and people making bread still exist in Goa. Hence we can infer that bread making is still popular in Goa.

3. Which word in the extract mean ‘disappeared’?

Answer: Vanished

4. How are bakers known in Goa today?

Answer: Paders

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did a baker make an entry to the house?

Answer: The baker made his musical entry with the ‘jhang, jhang’ sound of his specially made bamboo staff. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground. He greeted the house lady by saying Good Morning.

 

SA 2. How can you know that bakers still exists in Goa?

Answer: The author states that the time tested furnaces are still there. The fire of furnace has not yet extinguished. He further says that the son still carries the family profession of bread making.

Thus bakers still exist in Goa.

 

SA 3. Why was baker’s furnace essential in a traditional village of Goa?

Answer: On almost every occasion some variety of bread was required. During engagement sandwiches, during marriage bol, during Christmas and other festivals cakes and bolinhas were required.

Hence baker’s furnace was essential.

 

SA 4. What dress did baker wear during Portuguese days? What did it change to when author was young?

Answer: During Portuguese days bakers wore a single piece frock like dress that used to reach up to knees. It was called Kabai.

Latter they started wearing a shirt and a short trousers shorter than full length but that reached up to below their knees. This was known as ‘pader’.

 

SA 5. What are elders in Goa nostalgic about?

Answer: Elders in Goa are nostalgic about good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread.

 

SA 6. Baking was indeed a profitable profession. Please explain.

Answer: The baker, his family and his servants looked happy and prosperous. Their figure was plump like.

Above statements are a testimony that bread making was a profitable business.

 

SA 7. How did children know about arrival of a baker? What did they do after his arrival?

Answer: Baker made a musical entry with the ‘jhang, jhang’ sound of especially made bamboo staff. Kids would run to him to get some bread bangles.

Kids would climb on the parapet or a bench to peep into the basket of baker. After delivering bread to servants, baker used to give bread bangles to kids.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Describe author’s childhood experiences about baker.

Answer: During childhood of author, the baker used to be their friend, companion and guide. He used to come twice every day. First in the morning to deliver bread and again latter during the day after selling all his bread.

Baker made a musical entry with the ‘jhang, jhang’ sound of especially made bamboo staff. Kids would run to him to get some bread bangles. Kids would climb on the parapet or a bench to peep into the basket of baker. After delivering bread to servants, baker used to give bread bangles to kids.

The accounts were maintained by writing on some wall in pencil. The baker collected his payments once in a moth.

During childhood of author, bakers used to wear a shirt and trousers that was shorter than full length. The baker was also called as a ‘pader’.

****

 

II

COORG

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.

1. Which is the best season for tourist?

Answer: From September to March

2. Which two word in the extract mean ‘rains’?

Answer: Pours and showers

3. Which area of our country is being talked about in the above extract?

Answer: Coorg

4. Which crop has large estates in the area under reference?

Answer: Coffee estates

 

EB 2.Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of god. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.

1. In which state of India Coorg is situated?

Answer: Karnataka

2. What type of animal are inhabited in hills of Coorg?

Answer: Wild creature

3. Which phrase in the extract means ‘series of hills’?

Answer: Rolling hills

4. Why it is mentioned that Coorg is a piece of land that has drifted from kingdom of god?

Answer: Because Coorg is a beautiful place

 

EB 3.Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a license.

1. Who was the first chief of Indian Army?

Answer: General Cariappa

2. What special permission people of Coorg have even today?

Answer: People of Coorg have the permission to carry firearms without license.

3.  What kind of stories people of Coorg are always ready to tell.?

Answer: They are ready to tell stories about valour of their sons and fathers

4.  Which word in the extract means ‘several’?

Answer: Numerous

 

EB 4.The river, Kaveri, obtains its water from the hills and forests of Coorg. Mahaseer — a large freshwater fish — abound in these waters. Kingfishers dive for their catch, while squirrels and langurs drop partially eaten fruit for the mischief of enjoying the splash and the ripple effect in the clear water. Elephants enjoy being bathed and scrubbed in the river by their mahouts.

1. Which river flows through Coorg?

Answer: Kaveri

2.  Why do langurs drop partially eaten fruits in water?

Answer: They want to enjoy the splash and ripple effect in the clear water.

3. Which word in the extract is synonym of ‘found in large quantity?

Answer: Abound

4.  What do elephants enjoy?

Answer: Elephants enjoy being bathed and scrubbed in the river by mahouts.

 

EB 5. The fiercely independent people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent. As one story goes, a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream.

1.  What is said about descent of people of Coorg?

Answer: They are possibly of Greek or Arabic descent.

2.  Why did a part of Alexander’s army settle in Coorg?

Answer: It settled there because return had become impractical.

3.  Which aspects show that their culture is different from those of locals?

Answer: Martial traditions, marriages and religious rites differentiate them from locals.

4. Which word in the extract is synonym to ‘visible’?

Answer: Apparent.

 

EB 6.The climb to the Brahmagiri hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at nearby Bylakuppe, is a bonus.

1. Where is the largest settlement of Tibetan in India?

Answer: At Bylakuppe

2. What can one see from Brahmagiri hills?

Answer: One can have panoramic view of entire misty landscape of Coorg

3. Which word in the extract mean ‘additional benefit’?

Answer: Bonus

4.  What is the area of Nisargdham island?

Answer: Sixty four acre

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How Coorgi tradition of bravery is recognized in modern India?

Answer: The Coorg Regiment is one of the most decorated regiment of Indian Army.

People of Coorg have the permission to carry firearms without license.

Recognition of bravery is made through above two facts.

 

SA 2. What are the two stories prevailing about descent of Coorgis?

Answer: People are thought to be of Greek or Arabic descent

A part of Alexender’s army settled there because return had become impractical.

People of Coorg wear a long black coat with an embroidered waist-belt ‘kuppia’. This is similar to ‘kuffia’ worn by Arabs.

 

SA 3. What are the opportunities for tourists in Coorg?

Answer: Coorg is a beautiful green place having rolling hills. It is full of wildlife and aqua life. Adventure sports like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing, mountain biking and trekking are available.

Coffee estates, spice plantations and visit to Buddhist monks are additional attractions.

 

SA 4. Where is Coorg situated? What is it famous for?

Answer: Coorg is the smallest district in Karnataka. It is situated midway between Mysore and Mangalore.

It is famous for its greenery, wild life, aqua life, adventure sports & coffee and spice plantations. Settlement of Budhist monks is an additional feature.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Where is Coorg situated? Describe opportunities it offers to visitors.

Answer: Coorg is situated midway between Mysore and Mangalore. It is the smallest district of Karnataka.

It has beautiful scenic views. About thirty percent of its area is covered by evergreen rainforests. It is full of greenery, aqua life and wild life. The rolling hills present a panoramic view of entire misty Coorg.

Majestically flowing Kaveri river is full of aqua life. One can see several birds, squirrels, fish and langur along it.

Adventure sports like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing, mountain biking and trekking are available.

Coffee estates and spice plantations are another attractions for tourists.

A large island named Nisargdham is a beautiful island in Coorg. The biggest settlement of Buddhists monk at Bylekuppe is a bonus for tourist seeking soul and heart of India.

Thus Coorg offers various attractions for tourists. The best period to visit is from September to March.

****

 

III

TEA FROM ASSAM

(Extra Questions)

 

Extract Based Questions

EB 1. They sipped the steaming hot liquid. Almost everyone in their compartment was drinking tea too. “Do you know that over eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world?” Rajvir said.

1. How many cups of tea are drunk every day?

Answer: More than eighty crore cups are consumed every day

2. Which word in the extract mean ‘more than’?

Answer: Over

3. Where were two boys when this conversation was made?

Answer: They were travelling in a train.

4. Who was selling tea?

Answer: A vendor was selling tea.

 

EB 2. “Tea was first drunk in China,” Rajvir added, “as far back as 2700 B.C.! In fact words such as tea, ‘chai’ and ‘chini’ are from Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.”

1. How is medicine different than a beverage?

Answer: Medicine is taken for improving health while beverage is consumed for general drinking purpose.

2. In which country was tea first consumed?

Answer: China

3. Which phrase in the extract means ‘actually’?

Answer: In fact

4. At which station two boys got down?

Answer: Mariani Junction

 

EB 3. “This is the second-flush or sprouting period, isn’t it, Mr Barua?” Rajvir asked. “It lasts from May to July and yields the best tea.” “You seem to have done your homework before coming,” Pranjol’s father said in surprise. “Yes, Mr Barua,” Rajvir admitted. “But I hope to learn much more while I’m here.”

1. What is the period of second flush for tea leaves?

Answer: It is from May to July

2.  Where were the two boys while this conversation took place?

Answer: They were travelling in a car to a tea plantation. They were going to Dhekaibari Tea Estate.

3. Why was Mr Barua surprised?

Answer: Mr Barua was surprised because Rajvir already knew many things about tea garden.

4.  Which word in the extract means ‘agreed’?

Answer: Admitted

 

EB 4. Against the backdrop of densely wooded hills a sea of tea bushes stretched as far as the eye could see. Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily moved doll-like figures.

1. What could be seen as far as eyes could see?

Answer: One could  see tea bushes as far as eyes could see.

2. Why were tea bushes looking dwarfed?

Answer: Against tall trees, the tiny bushes looked like a dwarf.

3. What were the doll-like figures?

Answer: They were the workers plucking tea leaves.

4. Which word in the extract is synonym of ‘strong’?

Answer: Sturdy

 

EB 5. “We have an Indian legend too. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drunk banished sleep”.

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Rajvir

2. Why did Bodhidharma cut off his eye lids?

Answer: Because he felt sleepy during meditation.

3. Which word in the extract mean ‘expelled’?

Answer: Banished

4. Who was Bodhidharama?

Answer: He was an ancient Buddhist monk

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Where were Rajvir and Pranjol going and why?

Answer: Rajvir and Pranjol were going to a tea plantation. Pranjol’s father was manager there. Panjol had invited Rajvir during their summer vacations.

 

SA 2. This is a tea country now. Explain in reference to ‘Tea from Assam’.

Answer: There are lot of tea garden in Assam. Assam produces largest quantity of tea in the world. Tea produced here is supplied all over the world. Hence Assam is called a tea country.

 

SA 3. Why did Mr. Barua say that Rajvir had done his homework before coming to Assam?

Answer: Rajvir had collected several information about tea and tea gardens before coming to Assam. He knew about history of tea and its sprouting seasons. Hence Mr. Barua said that Rajvir had done his homework before coming there.

 

SA 4. How is Dhekaibari Tea Estate described?

Answer: On both sides of the gravel-road were acre upon acre of tea bushes, all neatly pruned to the same height. Groups of tea-pluckers, with bamboo baskets on their backs, wearing plastic aprons, were plucking the newly sprouted leaves.

 

SA 5. What is the Chinese legend about tea?

Answer: A Chinese emperor always used to drink boiled water. One day a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water giving it a delicious flavour. It is said they were tea leaves.

 

SA 6. What is the Indian legend about tea?

Answer: Bodhidharma was an ancient Buddhist monk. He felt sleepy during meditation so he cut off his eyelids and threw on the ground. Ten tea plants grew out of the eyelids.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Mr Barua said that Rajvir had done his homework before coming to Assam. Please validate the statement quoting instances from the text.

Answer: In the train he informed Pranjol that over eighty crore cups of tea are consumed everyday all over the world. Rajvir narrated that Assam has the largest concentration of tea plantations in the world.

Then he narrated the two legends about discovery of tea. He recited history of tea saying that tea was drank in China as far back as in 2700 BC. Words like ‘chai’ and ‘chini’ have come from Chinese language. Tea came to Europe in 16th century. Tea was first consumed there for medicine purpose rather than as a beverage.

While travelling in the car to Dhekiabari Tea Estate, Rajvir talks about the second flush or sprouting of tea leaves. He also mentions about its time period and quality of leaves.

Thus we can conclude that Rajvir had certainly read a lot about tea and tea gardens before commencement of his journey.

****

 

THE TREES

(Extra Questions)

 

Extract Based Questions

EB 1. The trees inside are moving out into the forest,

the forest that was empty all these days

where no bird could sit

no insect hide

no sun bury its feet in shadow

the forest that was empty all these nights

will be full of trees by morning.

1. What does the poet mean by empty forests?

Answer: It means that all the tress outside the house have been cut. There are no trees now.

2. How will forest be full by the morning?

Answer: The trees moving out of the house will fill the area by the morning.

3. Why birds cannot sit and insects cannot hide?

Answer: Because there are no tress outside. So birds cannot sit nor can insects hide.

4. What is the poetic device used in ‘no sun bury its feet in shadow’?

Answer: Personification. Sun has been shown as a person having feet.

 

EB 2. All night the roots work

to disengage themselves from the cracks

in the veranda floor.

The leaves strain toward the glass

small twigs stiff with exertion

long-cramped boughs shuffling under the roof

like newly discharged patients

half-dazed, moving

to the clinic doors.

1. What do roots do all night?

Answer: Roots try to free themselves from cracks of veranda

2. What are the boughs compared to?

Answer: Boughs are compared to newly discharged patient.

3. Why do twigs get stiff?

Answer: Twigs get stiff because of pressure they apply on glass.

4. Which poetic device is used in ‘like newly discharged patients’?

Answer: Simile

 

EB 3. I sit inside, doors open to the veranda

writing long letters

in which I scarcely mention the departure

of the forest from the house.

The night is fresh, the whole moon shines

in a sky still open

the smell of leaves and lichen

still reaches like a voice into the rooms.

1. What does poet not mention in her long letters?

Answer: The poet does not mention about departure of tress from her house to outside.

2.  How is smell of leaves and lichen compared with?

Answer: Smell of leaves and lichen is compared with voices.

3. Which poetic device is used in ‘writing long letters’?

Answer: Alliteration. The word ‘l’ is repeated.

4. Which word in the extract means ‘hardly’?

Answer: Scarcely

 

EB 4.My head is full of whispers

which tomorrow will be silent.

Listen. The glass is breaking.

The trees are stumbling forward

into the night. Winds rush to meet them.

The moon is broken like a mirror,

its pieces flash now in the crown

of the tallest oak.

1. Why whispers would be silent tomorrow?

Answer: Because tomorrow trees would have moved out.

2.  Why trees are stumbling?

Answer: Trees are stumbling as they walk outside to reach forest.

3. Which poetic device is used in ‘the moon is broken like a mirror’.

Answer: Simile. Moon has been compared with a mirror.

4. Which word in the extract is synonym of ‘shine’?

Answer: Flash

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What is the theme of the poem ‘The Trees’?

Answer: Theme of the poem is the conflict between man and nature. Man had destroyed nature for its own greed and comfort. It has resulted into ecological imbalance and global warming. Man brought plants into his house. These want to move in the open to support the nature.

 

SA 2. Description of moon in the poem is different in two places. Explain reason for the change.

Answer: Initially there are no trees in the forests. So one can see the whole moon.

Later, trees move out in the forest. So the moon in not completely visible. It is described like broken pieces of mirror.

 

SA 3. How growth of trees is described in the poem ‘The Trees’?

Answer: Roots of trees are trying to grow through cracks of veranda. Twigs and leaves are pressing against the glass. The bough are cramped at the ceiling of the house. Twigs have become stiff. Boughs are confused like a newly discharged patient.

 

SA 4. Why does poet say that forest will be full of tress by the morning?

Answer: Poet is very optimistic that damage caused by human beings to the nature would soon be corrected. Poet feels that movement of plants into the empty landscape should be done by human beings in their own interest. And very soon there could be greenery everywhere.

 

SA 5. Describe the comparison done between boughs and a patients in the poem ‘The Trees’?

Answer: Boughs are in the house which is not their natural abode. They feel restricted in the closed space and want to move out in the open.

A patient in the hospital feels suffocated and wants to move to his house.

 

SA 6. What are the whispers going on in the mind of poet?

Answer: These are whispers of silent struggle going on in her house. The roots of trees are trying to grow through cracks of floor. Twigs and leaves are pressing against the glass panes of window. Boughs are shuffling along the ceiling.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. The poem ‘The Tree’ makes a strong case against deforestation. Please explain.

Answer: During beginning of the poem, poet says that there are no trees in the forest. It means that all the trees in the forest have been cut. Now though the area is still called a forest but it has no trees.

Owing to absence of trees in the forest, there is no animal life present there. The ecological balance is disturbed.

In the poem, poet says that sun cannot find shadows in the forest. Through this line, she is indicating the situation of global warming. Another ill-effect of deforestation.

By indicating the efforts made by roots, twigs and boughs, poet wants to say that it would require lot of efforts to replant trees in empty forests.

She presents optimism through the movement of tress from house to forest.

****

 

Important Links
The Glimpses of India – Explanation The Glimpses of India – Textbook Q&A
The Hundred Dresses II – Explanation Mijbil the Otter – Explanation
The Hundred Dresses II – Textbook Q&A Mijbil the Otter – Textbook Q&A
The Hundred Dresses II – Extra Q&A Mijbil the Otter – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!