WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

A TRIUMPH OF SURGERY

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. “Well, he has his little walks with me as you can see, but Hodgkin, the gardener, has been down with lumbago, so there has been no ring-throwing lately.”

1. Who is speaker of above line and to whom these lines are spoken to?

Answer: Mrs. Pumphrey is the speaker and Dr. Herriot is the listener.

2. Who is being referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The little dog Tricki is being referred as ‘he’.

3. What is the meaning of ‘lumbago’

Answer: It means back pain 

4. Write synonym of ‘lately’

Answer: Recently

 

EB 2. I looked down again at the little dog. That was the trouble.

1. What trouble is being referred to in this extract?

Answer: Mrs. Pumphrey was overfeeding the little dog. She was also giving him cream cakes and chocolates.

2. Who is the speaker of above lines?

Answer: Dr. Herriot is speaker of these lines.

3. What was the advice given by narrator to the owner of the dog?

Answer: The narrator had advised to reduce feeding sweets to Tricki and to give him enough exercise. 

4. What is the profession of the speaker of above line?

Answer: He is a veterinary doctor. 

 

 

EB 3. “Poor old lad,” I said. “You haven’t a kick in you but I think I know a cure for you.”

1. Who is being referred to as ‘poor old lad’?

Answer: The dog Tricki is being referred as ‘poor old lad’.

2. Why is he being referred as ‘poor old lad’?

Answer: He is being referred as ‘poor old lad’ because he is sick.

3. What is the meaning of ‘kick in’

Answer: Being active 

4. What was the cure in the mind of narrator?

Answer: The narrator wanted to reduce diet of Tricki and give him good exercise.

5. What is the meaning of‘a kick’in above extract?

Answer: It means ‘not active’.

6. Which word in the extract is synonym of ‘treatment’?

Answer: cure

 

EB 4. ‘And did you cut down on the sweet things as I told you?’

1. What sweet things are being referred to in the extract?

Answer: Cream cakes and chocolates are being referred as sweet things. 

2. Why does the speaker enquire if the sweet things have been cut down?

Answer: He wants to know if Mrs. Pumphery has followed her advice to reduce sweat things to improve health of Tricki.

3.  What is the meaning of the phrase ‘cut down’?

Answer: To reduce.

(iv) Who is speaker of above line?

Answer: Dr. Herriot is speaker of above extract.

 

EB 5. “Oh I will, Mr Herriot. I’m sure you are right, but it is so difficult, so very difficult.”

1. Who is speaker of above line?

Answer: Mrs. Pumphery is speaker of above extract. 

2. What did speaker feel so difficult?

Answer: Mrs. Pumphery found very difficult to reduce diet of Tricki.

3. Who used to take Tricki for a walk?

Answer: Hodgkin the gardener used to take Tricki for a walk.

4. What did Mr Herriot expect to happen soon?

Answer: Dr. Herriot had expected that Mrs. Pumphrey would soon call him about health of Tricki. 

 

EB 6. It was a temptation to keep Tricki on as a permanent guest, but I knew Mrs. Pumphrey was suffering and after a fortnight, felt compelled to phone and tell her that the little dog had recovered and was awaiting collection.

1. Who is speaker of above line?

Answer: Dr Herriot is speaker of above extract. 

2. What word is used in the extract for ‘a period of 15 days’.

Answer: Fortnight

3. What was temptation to keep Tricki as a permanent guest?

Answer: Eggs, wine and brandy being sent by Mrs. Pumphery were the temptation to keep Tricki as permanent guest.

4. In which colour car Mrs. Pumphery came to collect Tricki?

Answer: She came in a black colour car. 

 

EB 7. Mrs. Pumphrey leaned out of the window. Tears shone in her eyes. Her lips trembled.

1. Why did Mrs Pumphery lean out of window?

Answer: She wanted to thank Dr Herriot. 

2. Why Mrs. Pumphery had tears in her eyes?

Answer: She had become emotional seeing that her dog was fully cured.

3. Where did the incidence of the extract had occurred?

Answer: The incident had occurred at the surgery of Dr Herriot.

4. Write synonym of ‘trembled’.

Answer: Shivered

 

EB 8. I had made my plans in advance. The only way was to get Tricki out of the house for a period. I suggested that he be hospitalised for about a fortnight to be kept under observation.

1. Who is referred as ‘I’ in above extract?

Answer: Dr. Herriot. 

2. Why was narrator worried?

Answer: Narrator was worried about health of Tricki.

3. To whom was the suggestion made?

Answer: The suggestion was made to Mrs. Pumphery.

4. What was the first reaction of Mrs. Pumphery after listening to the suggestion?

Answer: She almost fainted. She thought that Tricki would pine and die if he did not see her every day. 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why did Dr. James Herriot expect a call from Mrs Pumphrey?

Answer: Mrs. Pumphrey was not following advice of Dr Herriot about Tricki. So Herriot was sure that health of Tricki would deteriorate. Therefore Mrs Pumphrey would call to take treatment for her dog.

 

SA 2. What ‘extra’ did Mrs Pumphrey start to give Tricki and why?

Answer: Mrs Pumphrey started giving cod-liver oil and malt between meals. She also gave him Horlicks after dinner.

She thought that her dog was inactive because it was suffering from malnutrition.

 

SA 3. How do you infer that it was hard for Mrs. Pumphrey to part with her pet?

Answer: When Dr. Herriot informed her that Tricki needs to be hospitalized, she almost fainted. When Dr. Herriot was taking Tricki in his car she cried loudly. She called Dr. Herriot every day to know about Tricki.

Thus we conclude that it was hard for Mrs. Pumphery to part with her dog.

 

SA 4. How did Dr. Herriot cure Tricki?

Answer: He was given only water for two days. Next day onward he was given normal diet and made to struggle for his food. He was prompted to play and run around with other dogs.

Thus without any medicine, Tricki became active and recovered his health.

 

SA 5. Briefly describe Herriot’s days of content.

Answer: Mrs. Pumphery used to send eggs, wine and brandy to the hospital for Tricki. Dr. Herriot and his staff used to enjoy eggs at breakfast, wine during lunch and brandy in the night.

These were days of content for Herriot.

 

SA 6. Why was Mrs Pumphery worried?

Answer: Tricki had become inactive. She thought it was because of malnutrition so she increased his diet. This worsened health of Tricki. He refused to eat his favorite food. He was lying in his rug and panting. He even vomited.

Poor health of Tricki worried Mrs Pumphery.

 

SA 7. Initially what suggestion Dr Harriot gave regarding Tricki?

Answer: Dr Herriot had advised to reduce feeding sweets to Tricki. He had also advised to give plenty of exercise to Tricki. He advised Mrs. Pumphery to harden her heart and keep Tricki on a very strict diet.

 

SA 8. Why other dog were initially not interested in Tricki?

Answer: Other dog observed Tricki. They found that Tricki was a fat and lazy dog. They thought Tricki would not be able to play with them.

Hence they were not interested in Tricki.

 

SA 9. Why did Dr. Harriot ask Mrs. Pumphery to admit Tricki in surgery?

Answer: Tricki had become fat and lazy. Mrs. Pumphery could not implement advice given to her earlier. Instead she had added more food in his diet. To implement strict diet plan and to give good exercise to Tricki, Dr. Herriot asked Mrs. Pumphery to admit him to surgery.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Excess of everything is bad. Explain in reference to ‘A Triumph of Surgery’.

Answer: Mrs. Pumphrey was a rich woman who loved her dog very much. She had lot of clothes according to every season for her dog.

She overfed Tricki. Whenever he was inactive, she increased his diet. She added cod-liver oil, malt and Horlicks in his diet. She could never understand that overfeeding was the cause of Tricki’s poor health.

She did not follow the advice of Dr Herriot to reduce diet and to give adequate exercise to dog. While Tricki was in hospital she continued to send eggs, wine and brandy for him.

When Dr Herriot put the dog on normal diet and made him to play and run around, he recovered without any medicine.

It was her excessive affection towards her dog that he fell sick. Hence we must be careful to avoid doing anything in excess. It would surly cause damage to self, friends and society.

 

LA 2. Narrate incidences from ‘A Triumph of Surgery’ to tell values Dr Herriot possessed.

Answer: Dr. Herriot was a capable veterinary doctor. He quickly understood the cause of poor health of Tricki. He had advised Mrs. Pumphery to reduce diet for the dog and give him good exercise.

He had a good understanding. He realized that Mrs. Pumphery would not be able to control diet of Tricki. So he convinced her to admit the dog in his hospital for some time.

He was practical. Having understood the cause of poor health of the dog, he did not give any medicine to Tricki. He cured Tricki by controlling his diet. He prompted Tricki to play and run around with other dogs.

He was polite. He avoided answering questions of Mrs. Pumphery about diet and clothing of Tricki. He requested Mrs Pumphery to remain seated in the car and himself brought Tricki to her.

Thus Dr Herriot was a practical and good natured person.

 

LA 3. How life of Tricki was different at the surgery?

Answer: Tricki was overfed at his house. He had the luxury of consuming sweets, cod-liver oil, malt, Horlicks, eggs, wine and brandy. He had different clothes for different season and days. He had little exercise at this house.

At the surgery he was given only water for first two days. Third day he could not eat anything because his responses were slow. Next day onward he started actively to consume food for himself. There was no pampering.

He was prompted to play and run around with other dogs of surgery. Soon he started enjoying friendly scrimmages, being bowled over, tramped and squashed every few minutes. He became a member of the crew. He fought like a tiger for his share during mealtimes and hunted rats at night.

He never had such a life at his house.

LA 4. Dr Herriot was a good doctor. He treated Tricki through his common sense and practical approach. Please explain.

Answer: Dr Herriot was certainly a good doctor. During his initial visits itself he understood the reason of Tricki’s sickness. Mrs. Pumphery was overfeeding her dog. The dog was not getting adequate exercises.

Dr. Herriot realized that Mrs. Pumphery cannot control diet of Tricki. So he convinced her to admit the dog in his hospital for some time.

Dr Herriot did not give any medicine to Tricki. The dog was given only water for first two days. Third day he could not eat anything because his responses were slow. Next day day onward he started actively to consume food for himself.

Tricki was prompted to play and run around with other dogs. He started enjoying friendly scrimmages, tramped and squashed every few minutes. He fought for his share during mealtimes and hunted rats at night. Soon recovered fully.

Thus through his common sense Dr Herriot treated Tricki.

****

 

Important Links
A Triumph of Surgery – Explanation A Triumph of Surgery – Textbook Q&A
The Book That Saved the Earth – Explanation The Thief’s Story – Explanation
The Book That Saved the Earth – Textbook Q&A The Thief’s Story – Textbook Q&A
The Book That Saved the Earth – Extra Q&A The Thief’s Story – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!