WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Vistas Chapter 4 The Enemy Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE ENEMY

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. His father had taken him often to the islands of those seas, and never had he failed to say to the little brave boy at his side, ‘‘Those islands yonder, they are the stepping stones to the future for Japan.’’

1. Who is referred to as ‘he’ in the above extract?

Answer: Father of Dr. Sadao Hoki

2. From which lesson this extract has been taken?

Answer: The Enemy

3. Who is referred as ‘little boy’ in above extract? Write is his full name.

Answer: Dr. Sadao Hoki

4. Which word in abstract is antonym of ‘coward’?

Answer: Brave

EB 2. It was at this moment that both of them saw something black come out of the mists. It was a man.

1. To whom does ‘both of them’ refer to?

Answer: Sadao and his wife Hana

2. Who was ‘the man’?

Answer: He was an American soldier.

3. Was ‘the man’ keeping good health ?

Answer: No. The man was injured. He was hit by a bullet.

4. Which word in the extract is synonym of ‘fog’?

Answer: Mists

EB 3. “We must simply tell them that we intend to give him to the police — as indeed we must, Sadao. We must think of the children and your position. It would endanger all of us if we did not give this man over as a prisoner of war.”

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Hana

2. Who is referred as ‘them’ in above extract?

Answer: Servants of the house.

3. Which word in the extract mean ‘certainly’?

Answer: Indeed

4. How many of ‘them’ were employed at the house by speaker of the extract?

Answer: Three

EB 4. He stood gazing down on the motionless man. This man must have extraordinary vitality or he would have been dead by now. But then he was very young — perhaps not yet twenty five.

1. Who is referred a ‘he’ in ‘he stood gazing..’?

Answer: Sadao

2. What was the age of ‘the man’?

Answer: Perhaps not yet twenty five

3. In whose bedroom ‘the man’ was lying

Answer: In the bed room of father of Sadao

4. Which word in the extract is synonym of ‘strength’?

Answer: Vitality.

EB 5. “The white man ought to die. First he was shot. Then the sea caught him and wounded him with her rocks. If the master heals what the gun did and what the sea did they will take revenge on us.”

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: The gardener

2. Who is listener of the above extract?

Answer: Hana

3. Who is referred as ‘the master’ in above extract?

Answer: Sadao

4. Which word in the extract is synonym of ‘treats’?

Answer: Heals

EB 6. When she saw him her thick lips folded themselves into stubbornness. “I have never washed a white man,” she said, “and I will not wash so dirty a one now.”

1. Who is referred as ‘she’ in above extract?

Answer: Yumi.

2. Who is the listener of the above extract?

Answer: Hana.

3. Was ‘the white man’ conscious when above lines were spoken?

Answer: No. He was unconscious.

4. Which phrase in the antonym of ‘always’?

Answer: Never.

EB 7. But he did not answer. At this moment he felt the tip of his instrument strike against something hard, dangerously near the kidney. All thought left him.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Sadao

2. What was ‘something hard’?

Answer: It was a bullet.

3. What was ‘he’ doing.?

Answer: He was operating upon the white man.

4. Which word in the extract mean ‘end point’?

Answer: Tip

EB 8. On the seventh day after that, two things happened.

1. What was the first thing that happened?

Answer: The servants left the jouse.

2. What was the second thing happened?

Answer: A messenger from the General arrived to call Sadao.

3. From which day the seventh day is counted.?

Answer: From the day stitches were removed.

4. What is the name of the lesson from which above extract is taken?

Answer: The Enemy

EB 9. “Oh,” Hana breathed, “is that all?” “All?” the messenger exclaimed. “Is it not enough?” “Indeed it is,” she replied. “I am very sorry.”

1. Why had messenger come there?

Answer: He had come to take Sadao to the palace.

2. How had Hana interpreted arrival of messenger?

Answer: She thought the messenger had come to arrest Sadao.

3. What information was given by the messenger?

Answer: The messenger informed that the General was sick.

4. Which word in the extract is synonym of ‘sufficient’?

Answer: Enough.

EB 10. “It is very unfortunate that this man should have washed up on your doorstep,” he said irritably.

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: The General

2. Who is listener of the above extract?

Answer: Sadao

3. Who is referred as ‘the man’?

Answer: The American sailor who is at the house of Sadao

4. Which word in the extract is synonym of ‘unlucky’?

Answer: Unfortunate.

EB 11. You are so well that I think if I put my boat on the shore tonight, with food and extra clothing in it, you might be able to row to that little island not far from the coast.

1. Who is referred as ‘I’ in above extract?

Answer: Sadao

2. Who is referred as ‘you’ in above extract?

Answer: Tom the American white man

3. How was ‘you’ to escape from ‘the island’?

Answer: Through a Korean Boat,

4. Which word in the extract is synonym of ‘sail’?

Answer: Row.

EB 12. “Well, well!” the old man said in a tone of amazement, “so I did! But you see, I was suffering a good deal. The truth is, I thought of nothing but myself. In short, I forgot my promise to you.”

1. Who is referred as ‘old man’ in above extract?

Answer: The General

2. Why is referred as ‘you’ in above extract?

Answer: Sadao.

3. What did the ‘old man’ suffer?

Answer: He had suffered a heart attack.

4. What was the promise of the ‘old man’?

Answer: To kill the white man and get his body removed

EB 13. He had once tried to be grateful to her because she had in his last year nursed him through influenza, but it was difficult, for she was no less repulsive to him in her kindness.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Sadao

2. Who is referred as ‘she’ in above extract?

Answer: The landlady

3. In which country ‘he’ used to live during the time period refereed in the extract?

Answer: America.

4. Which word in the extract is synonym of ‘thankful’?

Answer: Grateful

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. How do you infer that Dr Sadao was also famous as a scientist?

Answer: Dr Sadao was perfecting a discovery which could render wounds entirely clean. Therefore we can infer that Sadao was also a scientist.

SA 2. Why was Dr Sadao not sent abroad with the troops?

Answer. Dr Sadao was doing research about perfecting a discovery which would render wounds entirely clean. The General was sick and he thought that Sadao was the best person to treat him.

Owing to above two reasons, Sadao was not sent abroad with troops.

SA 3. What did Sadao and Hana see while standing in the veranda? What did they find out?

Answer: The couple saw something black coming out of the sea. They realized that it was a man. He was crawling on his knees and hands. He fell on his face and lay there. They thought that he was a fisherman. They went near him and found that he was a white man who was bleeding. From his cap they determined him to be a US soldier.

SA 4. What conflicting thoughts came to Dr Sadao after seeing the white man bleeding? What did he finally do?

Answer: The dilemma they faced was that if they sheltered the white man, they would be arrested and if they turned him over as a prisoner he would certainly die. He had lost lot of blood due to a bullet injury. He required immediate surgery. They were thinking of saving an enemy.

Finally Sadao took him to house to save his life.

SA 5. Why Sadao and Hana did not put the white man back into the sea?

Answer: They had initially thought of putting the white man back into the sea. Sadao realized that the man was injured and he could save his life. Hana also valued human consideration more. Hence they could not put the man back into the sea.

SA 6. Why was Hoki couple afraid of taking him to their house?

Answer: They were afraid that they would be in trouble for giving shelter to a prisoner of war. They were also afraid that their servants may refuse to work at their house or inform police. In either case it would be a trouble for their house.

SA 7. How did Yumi react when Hana asked her to obey the command of her master?

Answer:  Yumi had refused to wash the white man. But when Hana asked her to obey the master, there was a fierce look of resistance upon her face. She said she would have nothing to do with him and that it was not her business to clean him.

SA 8. According to the servants, why were Dr Sadao and his wife saving the American?

Answer: The servants thought Dr Sadao and Hana had lived for a long time in America. They have forgotten about our own country. They like Americans.

It was an allegation of being traitors

SA 9. What happened on the seventh day after Dr Sadao had typed the letter?

Answer: Two things happened on the seventh day. First, all the three servants packed up their belongings and left the house. Second, a messenger arrived at their house to take Sadao to the palace because the General was in pains.

SA 10. Describe reaction of Hana when she saw a messenger in official uniform?

Answer: Her hands went weak and she could not draw her breath. She thought the servants had already told the police about the young prisoner. She ran to Sadao gasping and was unable to utter a word. They were relieved when messenger told that Sadao needs to come to the palace because General was in pain again.

SA 11.What were the two foreign elements the General wanted Dr Sadao to combine?

Answer: The General wanted Dr Sadao to combine the German ruthlessness and American sentimentality. Then Sadao would be able to turn over the prisoner for execution and yet not murder the General while he was unconscious.

SA 12. Did the plan to kill the American succeed? Explain

Answer: For three consecutive nights, Sadao had waited for the assassins to come. But they did not come. The General had genuinely forgotten his promise of having the prisoner killed because of his sickness. Therefore the plan did not succeed.

SA 13. Why Sadao did not ask the General about the non-arrival of assassins?

Answer: Sadao himself knew that they had never come. He had operated upon the General and was not sure if he would live. After General had become a bit better, Sadao informed him that the prisoner had escaped. The General confessed he had forgotten his promise because of his sickness.

SA 14. The General wanted to reward Sadao. But Sadao had another reward. What was that reward?

Answer: The General wanted to reward Sadao for his loyalty towards him. Actually it was a bribe for Sadao to keep his mouth shut regarding General’s awareness about the prisoner.

Destiny rewarded Sadao in a different way. His prisoner was able to escape to safety on the very first night.

SA 15. How did Hana help Sadao during the operation?

Answer: Hana washed front upper body of the man. Then she helped Sado turn the man. She gave anaesthesia to the man under the direction of Sadao.

SA 16. What was the advice of old American professor of Anatomy to his students?

Answer: Sadao’s old American professor of Anatomy told his students that ignorance of the human body was a surgeon’s cardinal sin. He was of the opinion that operating a body without complete knowledge of anatomy was meant to be a murder.

SA 17. Why does Sadao wonder that he could not kill the young enemy?

Answer: Sadao wondered that inspite of America and japan being enemies, he could not kill the man. Actually his professional duty and humanitarian values did not allow him to kill an injured person.

SA 18. What explains attitude of General in the story ‘The Enemy’. Was it human considerations, lack of national duty, dereliction of duty or simply self-interest?

Answer: The General was sick and he had faith only on Dr Sadao. He did not believe any other surgeon. He did not want to lose services of Dr Sadao. Hence we can say that General was guided only by his self-interest.

SA 19. How did Dr Sadao and Hana help the man found on the beach?

Answer: They brought the soldier to their home. Dr Sadao operated the man to save his life. Hana helped him in the operation. Inspite of stiff resistance from servants they kept the man in their house. Hana served him food. And finally Sadao guided the man to escape.

SA 20. What made Dr Sadao to be impatient and irritated with the American?

Answer: During operation lot of blood came out of the body of American. Hana felt like vomiting and rushed to garden. Sadao was not able to go out to help his wife. His helplessness made him impatient and irritated with American.

SA 21. Do you justify the action of servants in the story ‘The Enemy’? Explain.

Answer: Actions of servants were guided by their patriotism. So they refused to co-operate in the treatment of American.

They were worried about their own safety also, so left the job.

They were loyal to Hoki family. They did not inform police and returned after the prisoner was gone.

So their actions are fully justified.

SA 22. How did Sadoa knew that the prisoner had safely escaped?

Answer: Sadao had given a flash light to the man while sending him to an isolated island. Sadao had advised to give one flash light signal if he was still there at the island. When Sadao did not get any signal, he assumed that the prisoner had safely proceeded further.

 

SA 23. ”Ignorance of the human body is the surgeon’s cardinal sin sirs”. Please explain briefly.

Answer: If the surgeon does not have complete knowledge of anatomy, a mistake may occur during operation. Such mistake could be very dangerous to the life of patient.

This is the meaning of advice given by professor of anatomy to his students.

 

SA 24.  What makes Hana comment ,” we must think of the children and your position”.

Answer: The person lying on the beach was from an enemy country. They could be punished. Thus life of their children could become difficult.

Sadao was famous surgeon of Japan and a personal physician of  General.

Thus Hana made this comment.

SA 25. Why was Hana determined not to send for Yumi even if the baby cried?

Answer: Hana was aware that the bay was  used to the company of Yumi. But her pride as the mistress prevented her from acknowledging this fact to his servant.

Therefore she was determined not to call Yumi even if the baby cried.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. Dr Sadao’s character is a mixture of right and wrong. Discuss.

Answer: When Dr Sadao found an American soldier at the sea shore, he considered available options. Finally he decided to save the life of an injured person. Which was the right thing. He was fully aware that sheltering an enemy could put his family into trouble. And he did not even inform the police about presence of an enemy. This was a wrong act.

He corrects his first ‘wrong’ by informing the General. Sadao agreed to General’s proposal to get the prisoner killed. It is a contradiction. Sadao saves the prisoner and later agrees for his death.

The General genuinely forgot his promise owing to his sickness. Now Sadao allows the soldier to escape. On humanitarian ground his decision is right. But as a patriot his decision could be questioned.

So we may conclude that his character is a mixture of rights and wrongs.

LA 2. How did Dr Sadao get rid of the enemy?

Answer:  During his meeting with the General, Dr Sadao told him about presence of the prisoner of war at his house. The General promised to send his private assassins to kill the man and to remove the body. That was his first attempt to get rid of the prisoner. However owing to his sickness, General forgot to keep his promise.

Sadao made a plan to allow the person to escape. Before that he made sure that the man had recovered. He gave a Japanese dress to wear and a black cloth to put on his head. Sadao placed food, bottled water and clothes in his boat. He gave his flashlight also. Sadao advised the man to row his boat to a nearby island. This island did not have any population. Sadao advised to signal him every evening through his flash light. Sadao instructed him to take Korean boat for his further travel. This plan was successfully implement.

Thus Sadao got rid of the prisoner.

LA 3. Good human values are much above any other value system. How did Dr Sadao succeed as a doctor as well as a patriot?

Answer: When Dr Sadao found an injured American soldier at the sea shore, he considered available options – throwing him back to the sea, handing him over to police or treating him for his wounds. Finally Sadao decided to select third option. This shows his commitment to human values and respect for his professional ethics.

Dr Sadao had an obligation to fulfil towards his nation. So he informed General about presence of an American at his house. But General genuinely forgot to keep his promise of getting the white man killed. Sadao planned to send the American out of his country. He sent the prisoner to an isolated island in his own boat and advised him how to travel further. This way Sadao fulfilled his duty towards his nation as well. Even while expelling the foreigner, Sadao had exhibited good human values.

Thus we can conclude that Sadao fulfilled his professional duty, respected human values and exhibited patriotism as well.

LA 4. Why did Dr Sadao go to America? Narrate his experience there.

Answer:   At the age of twenty-two Sadao was sent to America to learn all that could be learnt of surgery and medicine. He returned at the age of thirty.

Americans were prejudiced against Japanese . Thus he had a difficulty in finding a place to live. His land lady was a dirty fat woman who was repulsive even in her kindness.

The American professor of Anatomy was very strict about teaching anatomy.

His other professor, Harley, was a dull person. His wife was so talkative and looked silly though she wanted to appear a kind person. The food at their home was bad and he used to get bored there.

He had met Hana at the house of this professor. That was the best thing that happened to him in America.

LA 5. Dr Sadao used his skills as a doctor not only to keep the prisoner alive but also to safeguard himself. Discuss.

Answer: Dr Sadao was an expert surgeon. He saved life of an American soldier by operating upon him. But he was in danger of being caught as a traitor for sheltering an enemy.

Very intelligently, he took advantage his skills as a doctor to protect himself. He knew that the General needed him for his own treatment. Therefore the General will protect him. So he told the General about presence of a prisoner at his house. Sadao got an assurance from him to get rid of the white man. But General forgot to keep his promise.

Dr Sadao helped the white man to escape. Knowing that General would never take any action against him he told him that the man had escaped.

It was only due to his professional skills as a doctor that General did not take any action against Sadao. Thus Sadao could save himself.

LA 6. Do you think Dr Sadao’s decision to allow to escape the white man was the best option. Explain with reference to the lesson ‘The Enemy’.

Answer: Owing to humanitarian values and professional ethics, Sadao had operated on the white man. His life was thus saved. But the person was from his enemy country. Keeping him at his house was a threat to his own family. He could not turn him over to police. Otherwise his whole family and servants could have been in trouble.

Sadao informed the General about presence of a prisoner at his house. The General agreed to help Sadao. But owing to his illness, the General genuinely forgot his promise.

Now Sadao was left on his own to protect his family from being condemned as traitor. Because General was sick, no help could be expected from him. So he devised a plan to allow to escape the prisoner. This way he got rid of the prisoner and saved his family as well.

Under the prevailing circumstances, it was the best solution.

LA 7. What impression do you form of Dr Sadao as a surgeon and as a human being?

Answer: Sadao was a famous surgeon and a scientist. He was perfecting a discovery that would render the wound entirely clean. The General had complete faith in his ability. There was no other surgeon as capable as Dr Sadao. He had very skilfully operated the American to save his life.

When Dr Sadao found an injured American soldier at the sea shore, he considered available options – throwing him back to the sea, handing over him to police or treating him for his wounds. Finally Sadao decided to select third option. This shows his commitment to human values and respect for his professional ethics. Quality of being a good human is further indicated when he allowed the American to escape to a safe place.

So we can conclude that Sadao was a good surgeon and a good human being.

LA 8. How did Dr Sadao help the prisoner to escape. What instructions did he give to him before he left his place. What humanitarian value do you find this act?

Answer: Sadao made a plan to allow the person to escape. Before that he made sure that the man had recovered quite a bit. The man was given a Japanese dress to wear and a black cloth to put on his head.

Sadao placed food, bottled water and clothes in his boat. He also gave his flashlight. Sadao advised the man to row his boat to a nearby island. This island did not have any population.

Sadao advised to signal him one flash if the prisoner was still on the island. He should give two signal if he runs out of food. Sadao instructed him to take Korean boat for his further travel. This plan was successfully implement.

Through this act, love, respect and compassion to human being is reflected.

 

LA 9. Who were the doctor and his wife in the text ‘The Enemy’? Whose life did they save? Quoting incidents from the text justifies that the doctor did not have any friendly sentiments towards the enemy soldier.

Answer: Name of the doctor was Dr Sadao and Hana was his wife, They both were Japanese.  They had lived for quite some time in USA before returning to Japan.

They had saved life of an American soldier.

Sadao was trying to save the life on injured soldier on humanitarian grounds and as his professional duty only.  At the sea beach itself Dr Sado had said that he did not care for him. He was just an American and an enemy. But since he was wounded he did not want to throw him back to sea.

At his house Sadao referred to the soldier as a menace and an enemy alive or dead. After operation he again says to Hana that Americans were their enemies.

Sadao  spoke to the General about the prisoner. He readily accepted the proposal for elimination of the soldier by special guards of general.  

Thus we can say that Sadad did not have friendly sentiments towards the prisoner.

 

****

Important Links
The Enemy – Explanation The Enemy – Textbook Q&A
Tiger King – Explanation Should Wizard Hit … – Explanation
Tiger King – Textbook Q&A Should Wizard Hit … – Textbook Q&A
Tiger King – Extra Q&A Should Wizard Hit … – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!