WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 11 NCERT Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul Free Solution of Textbook Questions and Answers

LANDSCAPE OF THE SOUL

(Textbook Questions)

Understanding the text

Q 1. (i) Contrast the Chinese view of art with the European view with examples.

Answer: The European painter wants the viewer to look at the painting exactly the way he saw it himself. Thus the European paintings represented illusionistic likeness of the real world. The blacksmith had drawn an image of a fly that looked so real. The master tried to kill it by a swat. A famous painter did not draw eyes of dragon because he feared that dragon may come out of the painting.

The Chinese painter does not want to represent only one view. He believes that a viewer can look at his painting from different perspectives. This would require scrolling through the painting as well as active participation of mind. Chinese believe that every landscape is a spiritual and conceptual space. The painter Wu Daozi is said to have walked into his own painting. The king though standing nearby, could do nothing about it.

 

(ii) Explain the concept of shanshui.

Answer: Viewing every landscape requires a physical activity as well as the spiritual and conceptual aspect.This concept is expressed as Shanshui, literally meaning ‘moutainwater’. When used together these represent the word landscape. The mountain or the vertical part is called Yang and the horizontal part resting on earth is called ‘Yin’. These two are the complementary poles reflecting the Daoist view of the universe.

 

Q 2. (i) What do you understand by the terms ‘outsider art’ and ‘art brut’ or ‘raw art’?

Answer: This is  the work of art made by a person who has not been formally trained.

 

(ii) Who was the “untutored genius who created a paradise” and what is the nature of his contribution to art?

Answer: Nek Chand has been called as the “untutored genius who created a paradise

He has created Rock Garden in Chandigarh. This has been created using sculpted stone and recycled material.

 

Talking about the text

Discuss the following statements in groups of four.

1. “The Emperor may rule over the territory he has conquered, but only the artist knows the way within.”

Answer: An Emperor is the owner of the territory he rules. He may expand his kingdom by winning other areas. He makes rules and regulation for the kingdom. These are followed by every person living in the country.

An artist makes piece of arts that could be painting, sculptures or artefacts. These are created by the imagination and creativity of the artist. Before getting created these are within the mind and heart of the artist. Nobody can control such imagination.

Thus it is said that “The Emperor may rule over the territory he has conquered, but only the artist knows the way within.”

 

2. “The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.”

Answer: The Chinese painters did not believe in drawing painting as it existed in the world. He incorporated his own imaginations and feelings in making paintings. The Chinese painters wanted the viewer to actively participate – physically as well as mentally. Thus while making and viewing the landscape, the inner feeling, the spiritual values and the conceptual aspects were utilized.

Hence “The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.”

 

Working with words

I. The following common words are used in more than one sense.

Panel Studio Brush
Essence Material

Examine the following sets of sentences to find out what the words, ‘panel’ and ‘essence’ mean in different contexts.

1. (i) The masks from Bawa village in Mali look like long panels of decorated wood.

Answer: A piece of rectangular or other geometric form used for decorating or painting.

 

(ii) Judge H. Hobart Grooms told the jury panel he had heard the reports.

Answer: A group of people having similar qualification assigned to give a collective decision.

 

(iii) The panel is laying the groundwork for an international treaty.

Answer: A group of people assigned for a special work or purpose

 

(iv) The glass panels of the window were broken.

Answer: A component of any geometrical shape fixed in a frame. The frame would be of different material or of the same material.

 

(v) Through the many round tables, workshops and panel discussions, a consensus was reached.

Answer: A group of people having knowledge about the subject under discussion. Normally the discussion takes place publicly.

 

(vi) The sink in the hinged panel above the bunk drains into the head.

Answer: A specified part of the bigger thing. This is used for a special purpose.

 

2. (i) Their repetitive structure must have taught the people around the great composer the essence of music.

Answer: The main aspect

 

(ii) Part of the answer is in the proposition; but the essence is in the meaning.

Answer: The most important characteristic

 

(iii) The implications of these schools of thought are of practical essence for the teacher.

Answer: Utility, Value

 

(iv)They had added vanilla essence to the pudding.

Answer: Fragrance or flavour

 

II. Now find five sentences each for the rest of the words to show the different senses in which each of them is used.

Studio

1. The artist is working in her studio.

The room, apartment or the work place where an artist makes painting or other artworks.

 

2. RK Studio is the most famous studio in Mumbai

The building where shooting of films can take place. It has some basic facilities for this purpose.

3. Raman Studio has made several successful films

A company engaged in making of films or other artistic works like musical records etc.

 

4. He is developing colour photographs in his studio.

A room where photographs are clicked and / or printed.

 

5. Recording of the programme will be done in the studio of All India Radio

A room with special equipment where recording of television, radio or music is made.

 

Brush

1. The artist is using a brush to make painting

An implement having bristles. It is used for painting, for cleaning and for combing / arranging hair.

 

2. I had a brush with Sachin Tendulkar

A brief meeting with someone

 

3. This motor has five carbon brushes

Pieces of carbon or metal that serves as point of electrical contact in a moving part

 

4. Stems of grass brushed against her legs.

To touch gently and lightly

 

5. He brushed his long hair away from his face.

To push away something with a jerk.

 

Material

1. This article is made of good material.

Matter or the substance

 

2. Over the years he has collected lot of material on this topic.

Information, data or facts

3. Most of the people fail to accept spiritual aspects of life. They remain confined to the material world.

Physical world that believes in monetary and materialistic aspects

 

4. Fortunately, insects did not cause any material damage to the crop.

Significant or major

5. If you have any information of material related to the crime, please provide now.

Information or data that is very important for a cause.

 

Noticing form

  • A classical Chinese landscape is not meant to reproduce an actual view, as would a Western figurative painting.
  • Whereas the European painter wants you to borrow his eyes and look at a particular landscape exactly as he saw it, from a specific angle, the Chinese painter does not choose a single viewpoint.

The above two examples are ways in which contrast may be expressed. Combine the following sets of ideas to show the contrast between them.

1. (i) European art tries to achieve a perfect, illusionistic likeness.

(ii) Asian art tries to capture the essence of inner life and spirit.

Answer: While European art tries to achieve a perfect, illusionistic likeness, the Asian art tries to capture the essence of inner life and spirit.

 

2. (i) The Emperor commissions a painting and appreciates its outer appearance.

(ii) The artist reveals to him the true meaning of his work.

Answer:The Emperor commissions a painting and appreciates its outer appearance, whereas the artist reveals to him the true meaning of his work.

 

3. (i) The Emperor may rule over the territory he has conquered.

(ii) The artist knows the way within.

Answer: The Emperor may rule over the territory he has conquered but the artist knows the way within.

****

 

THE VOICE OF RAIN

(Textbook Questions)

Think it out

I. 1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?

Answer: The first voice belongs to the rain and the second voice belongs to the poet.

And who art thou? said I to the soft-falling shower, is the voice of poet.

I am the Poem of Earth, is the voice of rain

 

2. What does the phrase “strange to tell” mean?

Answer: It was very strange that the rain spoke and gave an answer. It was not expected. This is the meaning of phrase ‘strange to tell’.

 

3. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.

Answer: Through the line ‘For song, issuing from its birth-place, after fulfilment, wandering Reck’d or unreck’d, duly with love returns’, a similarity between rain and song has been drawn.

The song originates in the heart of a writer. It is sung for many people thorough out the world. But it always comes back to the writer to make him feel happy.

Similarly, the vapour starts forming from the earth. It travels high up, changes its form and travels long distances as clouds. And finally it comes back to Earth in the form of rain to purify and beautify its place of origin.

 

4. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem? Compare it with what you have learnt in science.

Answer: The poem has narrated that vapour rises from water bodies of earth. High in the sky form of vapour changes to water and it starts raining.

In the books of science also a similar description is provided. Water rises in the form of vapour. It condenses in sky and water droplets are formed. When these water droplets become big enough these start falling on earth in the form of rain.

 

5. Why are the last two lines put within brackets?

Answer: These lines are not part of the poem. These are added by the poet to draw out similarity between rain and song.

Poet has conveyed a very strong message through these lines to remain attached to one’s roots.

 

6. List the pairs of opposites found in the poem.

Answer:

Rise and descend

Day and night

Falling and upward

Changed and same

Unborn and life

 

II. Notice the following sentence patterns.

1. And who art thou? said I to the soft-falling shower.

2. I am the Poem of Earth, said the voice of the rain.

3. Eternal I rise

4. For song…duly with love returns

Rewrite the above sentences in prose.

Answer:

  1. I asked the gently falling rain that who was it.
  2. The rain replied to me that it was the Poem of the earth.
  3. The rain told that its vapours rise very high in the sky. It is never ending process.
  4. The rain is like a song. It originates for earth which is called its birth place. It moves to different places – from water bodies to sky, and then travels as a cloud. But it comes back to fulfil requirement of earth. Whether any body cares or does not care for the work done by it, rain continues to do its work. It returns to its original place with lots of love.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!