WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE BOOK THAT SAVED THE EARTH

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. IOTA : I can’t figure it out, Captain. (holding up a book) I’ve counted two thousand of these peculiar items. This place must be some sort of storage barn. What do you think, Sergeant Oop?

1. What could Iota not figure out?

Answer: Iota could not figure out that it was a book.

2. Where was Iota.

Answer: He was in the library at the Centerville Public Library

3.  Which word in the extract is synonym of ‘strange’?

Answer: Peculiar

4. Who is the third member of their crew?

Answer: Captain Omega

 

 

EB 2. THINK-TANK : It can’t be worth much, but go ahead. Give us your trifling bit of data.

1. With whom is Think-Tank talking?

Answer: Think-Tank is talking with his apprentice Noodle.

2. What was the data?

Answer: Noodle informed that Earthlings did not eat these items. They had used it as a means of communication.

3. Which word in the extract is synonym of ‘unimportant’?

Answer: Trifling

4. Which member of the crew had eaten book?

Answer: Sergeant Oop

 

 

EB 3. HISTORIAN : (chuckling) And that’s how one dusty old book of nursery rhymes saved the world from a Martian invasion.

1. What was the name of book?

Answer: Mother Goose

2.  How many crew members had read rhymes? Write their names.

Answer: Two members had read the book. Iota and Oops

3. Which word in the extract is synonym of ‘attack’?

Answer: Invasion

4. In which city of Mars a model library was established?

Answer: Marsopolis

EB 4. The Earthlings have reached a high level of civilisation. Didn’t you hear? They have taught their domesticated animals musical culture and space techniques. Even their dogs have a sense of humour.

1. Who is the speaker of above extract? To whom is he speaking?

Answer: Think-Tank is the speaker. He is speaking to Oop.

2. What is antonym of ‘domesticated animals’?

Answer: Wild animals

3. Which animal is misinterpreted as having space techniques?

Answer: Cow

4. On what basis the above interpretation was made?

Answer: It was made on the basis of a nursery rhyme ‘The Cat and the Fiddle’.

EB 5. THINK-TANK : Elementary, my dear Omega. Hold one of the items up so that I may view it closely. (Omega holds a book on the palm of her hand.) Yes, yes, I understand now. Since Earth creatures are always eating, the place in which you find yourselves is undoubtedly a crude refreshment stand.

1. Where is Omega standing?

Answer: He is standing in a library on Earth

2.  Who corrected Think-Tank about his perception of refreshment stand?

Answer: Noodle

3. Which word in the extract is synonym of ‘certainly’?

Answer: Undoubtedly

4. What is the guess of Oop about the place where crew is standing?

Answer: Oop thinks that it is Haberdashery

EB 6. OMEGA : Oh, no, no. But poor Lieutenant Iota has not had her breakfast. Lieutenant Iota, I order you to eat this — this sandwich.

1. Why Omega says ‘Oh,no,no’?

Answer: Think-Tank had ordered Omega to eat the book and Omega did not want to eat. So she says these words.

2. Did Iota eat the book?

Answer: No

3. Rank of Iota is Lieutenant. What is the rank of Omega?

Answer: Captain

4. Which word in the extract is antonym of ‘request’?

Answer: Order

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What does Think-Tanks explain about books to his crew members?

Answer: Think told his crew members that these were sandwiches which is a staple food of Earthlings. There are two slices of bread and between them is some sort of filling. Then he ordered Captain Omega to eat it.

SA 2. Why crew members were ordered to eat vitamin tablets?

Answer: The space crew was not able to read books. They could observe some squiggles and dots. Think-Tank believed that some codes are written in the book. In order to increase intelligence of crew, he ordered them to take vitamin tablets.

SA 3. Why Think-Tank thinks that Earthlings want to capture him?

OR

How did a book of nursery rhyme save the world from invasion from Mars

Answer: Oop read the rhyme of Humpty Dumpty to Think-Tank and showed the picture. The picture resembles Think-Tank. He misinterprets words ‘had a great fall’ as the plan to capture Mars station and himself. He decided to cancel the attack on Earth. He was so afraid that he evacuated Mars and went to a far off planet.

SA 4. Why did Think-Tank send a probe to Earth?

Answer: Think-Tank wanted to capture earth and include in his rule. He had sent the probe to Earth to get more information before invading.

SA 5. How did Think-Tank interpret the rhyme ‘The Cat and the Fiddle’?

Answer: Think-Tank understood that Earthlings are very advanced. They have taught musical culture to their domesticated animals. Their dogs have sense of humour. They may launch interplanetary attack with millions of cow.

SA 6. What did Noodle inform about books to Think Tank?

Answer: Noodle informed Think Tank that Earthling use these things as a communication device. Noodle further informs that they do not listen to it but they open it and watch it.

SA 7. How did Think-Tank interpret the rhyme ‘Mistress Marry’?

Answer: Think-Tank understood that Earthlings have discovered to combine agriculture and mining. They can grow crops of rare metals such as silver and of cockle shells. They can also grow high explosives.

SA 8. What changes occurred when Noodle had replaced Think-Tank?

Answer: After Noodle had replaced Think-Tank, Earth and Mars became friends. Earthlings taught Martian the difference between sandwich and a book. They also taught Martians to read and established a model library in Marsopolis.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Martians regarded Think-Tanks as the most powerful and intelligent creature in the world. Explain your opinion about him quoting instances from the text book.

Answer: People of mars regarded Think-Tanks as the most powerful and clever person. Nobody questioned his orders.

He forced people to respect him. He had asked Noodle to pronounce complete salutation once again. He had smacked the mirror for being late in giving replies.

Think-Tank could not identify library. He called books as sandwich and asked his people to eat these. Noodle gave more information about books. Think-Tank acted as if he had thought over once again. Noodle had suggested that the crew should take vitamin tablets. But Thin-Tank ordered as if it was his own thought. So we can say that he always wanted to behave as the most intelligent person.

He knew nothing about nursery rhymes. But still he misinterpreted these. He ordered evacuation of Mars just for the sake of himself.

We can thus conclude that Think- Tank was arrogant, egoistic and self-anointed person.

LA 2. The play ‘The Book That Saved the Earth’ illustrates that difference in culture among different races can cause confusion and conflict. How can such situation be avoided?

Answer: Earth and Mars had different culture. Mars had a culture of a one person as the supreme. While it appears that such practice did not exist at earth.

While Earthlings were used to books and literature., the Martian did not know anything about books. There was no library at Mars where people could widen their awareness. They depended on wisdom of one person. Information was also centered at one place only. This resulted in a big confusion and Think-Tank evacuated Mars.

Differences in culture are bound to exist in our society. Routines and practices prevailing could be different. This creates confusion and sometimes a conflict may result.

However the need to co-exist is very important. We need to acknowledge routines of other society and explain our belief systems. This creates mutual respect and understanding.

If basic of culture and belief system is clearly understood and there is respect for each other, conflicts can be avoided.

LA 3. Hurried conclusion without good understanding the details can be disastrous. In reference to ‘The Book that Saved the Earth’ explain misinterpretations and decisions taken by Think Tank.

Answer: None of us can know everything. Nor is it possible to know everything about even one particular aspect. Therefore we must seek clarification for whatever is not known.

Behaving as if we know everything, is the beginning of downfall. This leads us to making guesses or misinterpretation. In such situation our decision could go wrong. We become a laughing stock and do harm our own colleagues, family  and society.

Think-Tank is one such individual. He declared library as restaurant stand and book as sandwich. He changes his declarations to the extent Noodle suggests. It is a great embarrassment for everybody.

He does not know English language. He is unaware about poetry which is different from prose. He misinterprets every rhyme. He declares that Earthlings would capture Mars. So he runs away with every citizen of Mars.

Thus making conclusion without properly understanding the details can lead to wrong decision.

****

 

Important Links
The Book That Saved the Earth – Explanation The Book That Saved the Earth – Textbook Q&A
Bholi – Explanation A Triumph of Surgery – Explanation
Bholi – Textbook Q&A A Triumph of Surgery – Textbook Q&A
Bholi – Extra Q&A A Triumph of Surgery – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!