WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE MAKING OF A SCIENTIST

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. So he wrote to Dr Urquhart for ideas, and back came a stack of suggestions for experiments.

1. Who is referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: Richard Ebright

2.  Which word in the above extract means ‘lot of’?

Answer: Stack

3. Why did ‘he’ write to Dr Urquahart for ideas?

Answer: Richard Ebright wanted to conduct some experiments to show in the next year scientific fair.

4. Where did Dr Urquhart work?

Answer: He worked at University of Toronto, Canada.

 

 

EB 2. “Eventually I began to lose interest in tagging butterflies. It’s tedious and there’s not much feedback,”

1. Who is referred as ‘I’ in the above extract?

Answer: Richard Ebright

2.  Write the word from extract which is synonym of ‘at last’ ?

Answer: Eventually

3.  Which butterflies ‘I’ used to tag?

Answer: Richard Ebright used to tag monarchs.

4. Why did ‘I’ begin to lose interest in tagging?

Answer: Because it was a tedious work and not much feedback was received.

 

 

EB 3. “Richard wasn’t interested in winning for winning’s sake or winning to get a prize. Rather, he was winning because he wanted to do the best job he could. For the right reasons, he wants to be the best.”

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Richard A Weiherer. Teacher of Edbright

2. What was the profession of the speaker?

Answer: He was a teacher. He taught social studies.

3. What word in the extract is antonym of ‘worst’?

Answer: Best

4.In the context of above extract write antonym of ‘right’?

Answer: Wrong

EB 4. By the time he was in the second grade, Ebright had collected all twenty five species of butterflies found around his hometown.

1. Where was Ebright’s home town?

Answer: It was in north of Reading, Pennsylvania.

2. Who helped him in his work?

Answer: His mother

3. In reference to above extract, write antonym of ‘around’?

Answer: Far

4.How many species of butter fly Ebright collected?

Answer: Twenty Five

EB 5. So he did, and did he ever! Beginning in kindergarten, Ebright collected butterflies with the same determination that has marked all his activities.

1. Write antonym of ‘beginning’?

Answer: Ending

2. Other than butterflies what did Ebright collect?

Answer: He collected rocks, fossils and coins.

3.  How many types of butterflies did Ebright collect?

Answer: Twenty five

4. Who gave him ideas for conducting experiments on butterflies?

Answer: Dr. Frederic A Urquhart

EB 6. “It was really a sad feeling to sit there and not get anything while everybody else had won something,”

1. Who is the speaker of above extract?

Answer: Richard Ebright

2.  In which class was the speaker studying when he spoke above extract?

Answer: Seventh standard

3. What was the entry of speaker in that competition?

Answer: It was a display of slides of tissue of frog under microscope

4. What was the learning from that competition?

Answer: He understood that he had to do some real experiment to win.

EB 7. If the theory proves correct, it will be a big step towards understanding the processes of life. It might also lead to new ideas for preventing some types of cancer and other diseases.

1. Who has proposed the new theory?

Answer: Richard Ebright and James R Wong

2. Which word in the above extract is antonym of ‘spreading’?

Answer: Preventing

3. What is explained in the new theory?

Answer: It is explained how a cell can read its DNA.

4. In which institute Ebright was studying when he made this discovery?

Answer: Harvard University

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Which project did Ebright show during eighth grade? Did he win any prize?

Answer: Ebright tried to find the cause of a viral disease that killed monarch caterpillars every few years. He thought disease may be caused by beetles. He tried to raise caterpillars in the presence of beetles. He did not get any result but he showed his experiment.

He won a prize.

SA 2. How Richard A Weinherer had described Ebright?

Answer: According to Weinherer, Ebright always used to put in extra efforts for every activity. Ebright was competitive. He was not interested in winning for the sake of winning or winning to get a prize. He was winning because he wanted to do the best. For right reasons he wanted to be the best.

SA 3. Which project of Ebright won first prize at a county science fair?

Answer: In an experiment Ebright had defined the purpose of twelve tiny golden spots on the wings of monarch pupa. He showed that these spots secrete a hormone necessary for development of pupa into an adult butterfly.

He won first prize for this project.

SA 4. How did his mother help Ebright in learning?

Answer: His mother took Ebright to  several places, bought him telescope, microscope and other equipments. She ensured good company to him. She always kept him busy. She bought a book ‘The Travels of Monarch X’ for Ebright, which proved to be a turning point in his life.

SA 5. What were hobbies of Ebright during his childhood?

Answer: In addition to collecting butterflies, he used to collect rocks, fossils and coins. He became an eager astronomer. He used to gaze at start all night.

SA 6. What did Ebright realise when started tagging butter flies? How did he overcome the situation?

Answer: Ebright realised that by chasing butterflies, one would not catch many butterflies. So he would catch a female monarch, take her eggs and raise them in his basement through their life cycle. Now he had many butterflies to tag.

SA 7. Why do viceroy butterflies copy monarchs?

Answer: Viceroys try to copy monarchs because birds do not like to eat monarchs. In order to save their own life, viceroy try to copy monarch.

SA 8. What discovery Ebright made about the spots on wings of monarch?

Answer: Ebright showed that the golden spots produce a hormone necessary for the full development of butterfly. He grew a cell from a monarch’s wing in culture and showed that the cells would divide and develop only if they were fed the hormones from the golden spots.

SA 9. What idea did Ebright get after looking at the X-ray of cell?

Answer: When Ebright was looking at the X-ray photo of chemical structure of hormone, he got new idea about cell life. Combined with the finding of insect hormone, he now found out how cell can read blueprint of DNA.

SA 10. Who was Dr Urquhart? Why did Ebright request him for fresh ideas?

Answer: Dr Urquhart was a scientist in Canada. He was doing experiments on butterflies.

Ebright had started tagging butterflies after reading a book. In his first science fair, he understood that he had to do some experiments to win a prize. He wrote to Dr. Urquhart to suggest some ideas for doing experiments.

SA 11. Why did Ebright lose interest in tagging butterflies?

Answer: Ebright had tagged a large number butterflies to study their migration. But information about only two of them was received. These were not more than seventy five miles from his home.

So he lost the interest.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. ‘Failure is a stepping stone for success.’ Explain this statement in the context of the chapter ‘The Making of a Scientist’.

Answer: Success never comes straight at the first instance. Through dedication and constantly learning, failure can be turned into success.

Ebright started his journey by collecting butterflies. Then he moved on to tagging these. When he did not find enough butterflies he started raising these in his basements.

In his first attempt at the science fair he did not win any prize. He understood that it was necessary to conduct experiments and show it to the world.

He requested help of Dr. Urquhart to obtain ideas about experiments. During those experiments he found that viceroys tried to copy monarch to avoid being prey to birds. This time he won a prize.

He later conducted series of experiments about twelve gold spots on wings of monarch. Eventually this led to a remarkable discovery how a cell communicates with DNA.

Thus we infer that Ebright faced failure many times in his life. But every time he turned it into a success through dedication.

LA 2. What interests and hobbies Ebright had besides being a scientist?

Answer: During his early childhood Ebright had started collecting butterflies. He also collected rocks, fossils and coins. He was an eager astronomer. Sometimes he spent the full night gazing at stars.

During his high school he started participating in debating and Model United Nations clubs. He became a champion debater and an excellent public speaker. His teacher of social studies Mr Weiherer was the advisor to both the clubs.

Weiherer had written that Richard always gave extra efforts. He was not interested in the winning for the sake of winning. He was winning because he wanted to do everything in the best possible way.

Ebright was an expert photographer particularly of nature and scientific exhibits. He was a good canoeist. Actually Ebright was a perfect outdoor person.

We can infer that Ebright had several interest besides his scientific research.

****

 

Important Links
The Making of a Scientist – Explanation The Making of a Scientist – Textbook Q&A
Footprints Without Feet – Explanation The Necklace – Explanation
Footprints Without Feet – Textbook Q&A The Necklace – Textbook Q&A
Footprints Without Feet – Extra Q&A The Necklace – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!