WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I Free Solution of Textbook Questions and Answers

THE HUNDERED DRESSES – I

(Textbook Questions)

Oral Comprehension Check

Q 1. Where in the classroom does Wanda sit and why?

Answer: Wanda sat in the seat next to the last seat of the last row.

She sat there because she did not have any friends in the class.

 

 

Q 2. Where does Wanda live? What kind of a place do you think it is?

Answer: Wanda lives in an area called Boggins Heights.

The area was not fully developed and it was not considered a good locality. Probably poor people lived there.

Q 3. When and why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence?

Answer: On Wednesday Peggy and Maddie noticed absence of Wanda.

On that day they were waiting for Wanda to arrive. They wanted to tease her. But she did not come and they got late for the school.

 

 

Q 4. What do you think “to have fun with her” means?

Answer: ‘To have fun with her’ means ‘to tease her’ or ‘to play joke on her’.

Q 5. In what way was Wanda different from the other children?

Answer: Wanda did not have any friends. She came alone to the school and went back alone. She always wore a faded blue dress that did not fit her properly. She was very quiet and rarely said anything.

Q 6. Did Wanda have a hundred dresses? Why do you think she said she did?

Answer: Wanda did not have hundred dresses. She had only one dress that she used to wear every day.

She had made pictures of hundred dresses and kept in her cupboard. She could not afford to buy actual dresses so she used call the drawings as her dresses. Probably it was her to dream to buy hundred dresses.

Q 7. Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda? Is she also like Wanda, or is she different?

Answer: Maddie herself belongs to a poor family. She wears hand-me down dresses. So she can understand difficulties of Wanda, Hence Maddie is embarrassed.

Maddie is different from Wanda. Maddie has friends in the class and she mingles with them. She had never exaggerated about her possessions.

Wanda did not have any friends. She used to tell that she had hundred dresses and sixty pairs of shoes.

Q 8. Why didn’t Maddie ask Peggy to stop teasing Wanda? What was she afraid of?

Answer: Maddie was a friend of Peggy. She was herself poor and wore hand-me down dresses. She did not have the courage to ask Peggy to stop bullying Wanda.

Maddie was worried that if she requested Peggy to stop teasing Wanda, Peggy may start teasing her.

Q 9. Who did Maddie think would win the drawing contest? Why?

Answer: Maddie thought that Peggy would win the drawing contest.

She thought so because Peggy drew better than anybody else in the class. Peggy could easily copy a picture from  a  magazine. She could also draw faces of movie stars. These drawings looked real.

Hence Maddie thought that Peggy would win the contest.

Q 10. Who won the drawing contest? What had the winner drawn?

Answer: Wanda won the contest for girls. She had drawn pictures of hundred dresses.

Jack Beggles won the contest for boys. He had drawn an outboard motorboat.

Thinking about the Text

Q 1. How is Wanda seen as different by the other girls? How do they treat her?

Answer: Wanda did not have any friends. She came alone to the school and went back alone. She always wore a faded blue dress that did not fit her properly. She was very quiet and rarely said anything. Girls thought that Wanda had a funny name.

Other girls of class used to ask her about number of dresses and number of pairs of shoes she had. This was the only time when they talked to her. They used to laugh at her answer.

Q 2. How does Wanda feel about the dresses game? Why does she say that she has a hundred dresses?

Answer: Wanda did not like the dresses game played on her. She felt embarrassed.

She was aware that she belonged to a poor family and did not have more dresses. In order to hide her poverty and she used to tell that she had hundred dresses. Probably it was her dream to possess that many dresses.

Q 3. Why does Maddie stand by and not do anything? How is she different from Peggy? (Was Peggy’s friendship important to Maddie? Why? Which lines in the text tell you this?)

Answer: Maddie wanted Peggy to stop teasing Wanda.

Maddie herself was a poor girl. She wore hand-me down dresses. She feared that if she asked Peggy to stop teasing Wanda, Peggy might start teasing her.

She valued friendship with Peggy. She did not want to lose the friendship.

Owing to above reasons, Maddie did not advise Peggy to stop teasing Wanda.

Q 4. What does Miss Mason think of Wanda’s drawings? What do the children think of them? How do you know?

Answer: Miss Mason appreciated every drawing of Wanda. She informed the class that each drawing was worthy of winning the medal.

Children were pleasantly surprised to look at such beautiful and colourful drawings. Everybody stopped to look at the drawings, whistled and murmured in appreciation.

We understand this from the fact that children looked at each of the drawing of Wanda with awe. Peggy realised that her drawings were not as beautiful as the drawings of Wanda.

Thinking about language

I Combine the following to make sentences like those above.

1. This is the bus (what kind of bus?). It goes to Agra. (use which or that)

This is the bus which goes to Agra

This is the bus that goes to Agra

2. I would like to buy (a) shirt (which shirt?). (The) shirt is in the shop window.

(use which or that)

I would like to buy the shirt which is in the shop window.

I would like to buy the shirt that is in the shop window.

3. You must break your fast at a particular time (when?). You see the moon

in the sky. (use when)

You must break your fast when you see the moon in the sky.

4. Find a word (what kind of word?). It begins with the letter Z. (use which

or that)

Find a word that begins with the letter Z.

Find a word which begins with the letter Z.

5. Now find a person (what kind of person). His or her name begins with the

letter Z. (use whose)

Now find a person whose name begins with the letter Z

6. Then go to a place (what place?). There are no people whose name begins

with Z in that place. (use where)

Then go to a place where there are no people whose name begins with Z.

II The Narrative Voice

Here are two other sentences from the story. Can you say whose point of view the italicised words express?

(i) But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.

The italicised word express point of view of narrator

(ii) Wanda Petronski. Most of the children in Room Thirteen didn’t have names like that. They had names easy to say, like Thomas, Smith or Allen.

The italicised word express point of view of narrator

III Other such adverbs are apparently, evidently, surprisingly, possibly, hopefully, incredibly, luckily. Use these words appropriately in the blanks in the sentences below. (You may use a word more than once, and more than one word may be appropriate for a given blank.)

1. Luckily, he finished his work on time.

2. Hopefully, it will not rain on the day of the match.

3. Apparently, he had been stealing money from his employer.

4. Television is evidently to blame for the increase in violence in society.

5. The children will hopefully learn from their mistakes.

6. I can’t possibly lend you that much money.

7. The thief had apparently been watching the house for many days.

8. The thief possibly escaped by bribing the jailor.

9. Surprisingly, no one had suggested this before.

10. The water was incredibly hot.

****

Important Links
The Hundred Dresses I – Explanation The Hundred Dresses I – Extra Q&A
From the Diary of Anne Frank – Explanation The Hundred Dresses II – Explanation
From the Diary of Anne Frank – Textbook Q&A The Hundred Dresses II – Textbook Q&A
From the Diary of Anne Frank – Extra Q&A The Hundred Dresses II – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!