WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Vistas Chapter 2 The Tiger King Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

TIGER KING

Extra Questions

Extract Based Questions

EB 1. ‘‘All those who are born will one day have to die. We don’t need your predictions to know that. There would be some sense in it if you could tell us the manner of that death,’’

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: Tiger King

2.What was the age of the speaker when he spoke above lines?

Answer: Ten days

3. To whom above lines are addressed to?

Answer: To astrologers

4. Which word in abstract is synonym of ‘wisdom’?

Answer: Sense

EB 2. The boy drank the milk of an English cow, was brought up by an English nanny, tutored in English by an Englishman, saw nothing but English films — exactly as the crown princes of all the other Indian states did.

1. How was the ‘boy’ later known as?

Answer: Tiger King

2. What was the medium of education for the crown prince?

Answer: English

3. Why did the ‘boy’ receive his education in English ?

Answer: Because this was the trend for crown princes of all other Indian sates.

4. Which word in the extract is synonym of ‘educated’?

Answer: Tutored

EB 3. But everyone in the kingdom remembered the astrologer’s prediction. Many continued to discuss the matter. Slowly it came to the Maharaja’s ears.

1. What was the prediction?

Answer: The king will be killed by a tiger

2. Write name of the ‘kingdom’?

Answer: Pratibandapuram

3. Which word in the extract mean ‘gradually’?

Answer: Slowly

4. How many tigers were killed by Maharaja?

Answer: 99

EB 4. The Maharaja and the dewan held deliberations over this issue. As a result, a telegram was dispatched forthwith to a famous British company of jewellers in Calcutta. ‘Send samples of expensive diamond rings of different designs.’

1. How many rings were received from the company?

Answer: About fifty

2. What was the cost of these rings?

Answer: Three lakhs rupees

3. To whom were these rings gifted?

Answer: To the wife of British officer

4. Which word in the extract is synonym of ‘costly’?

Answer: Expensive.

EB 5. First you may draw up statistics of tiger populations in the different native states. Next you may investigate if there is a girl I can marry in the royal family of a state with a large tiger population.

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: The Tiger King.

2. To whom above lines are addressed to?

Answer: The dewan

3. How many tigers had the Tiger King killed before his marriage?

Answer:Seventy.

4. Which word in the extract is synonym of ‘find out’?

Answer: Investigate

EB 6. The villagers ran to inform the Maharaja. The Maharaja announced a three-year exemption from all taxes for that village and set out on the hunt at once.

1. What information was given by villagers?

Answer: About presence of a tiger near their village.

2. What reward Maharaja gave to villagers?

Answer: He exempted the tax for three years.

3. What hunt was started by Maharaja?

Answer: He started for the hunt of tiger.

4. Which phrase in the extract mean ‘immediately’?

Answer: At once

.

EB 7. It was with boundless joy that the Maharaja took careful aim at the beast. The tiger fell in a crumpled heap.

1. Did Maharaja kill the tiger?

Answer: No. The bullet missed its mark.

2. To whom did this tiger belong to?

Answer: It was dewan’s tiger.

3. Who killed this tiger?

Answer: One of the hunters accompanying Maharaja killed the tiger.

4. Which word in the extract mean ‘unlimited’?

Answer: Boundless.

EB 8. He went to the shopping centre in Pratibandapuram and searched every shop, but couldn’t find anything suitable. Finally he spotted a wooden tiger in a toyshop and decided it was the perfect gift.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The Tiger King.

2. For whom did ‘he’ want to buy a gift?

Answer: For his son

3. How much money did ‘he’ pay for the toy?

Answer: He did not pay anything.

4. Which word in the extract is synonym of ‘saw’?

Answer: Spotted.

EB 9. The three surgeons who performed it came out of the theatre and announced, “The operation was successful. The Maharaja is dead.”

1. From which city the surgeons were brought?

Answer: Madras

2. Why did surgeons have to operate Maharaja?

Answer: Infection had spread in his right hand.

3. Do you think the operation was really successful?

Answer: No. Because Maharaja had died.

4. Which word in the extract is synonym of ‘declared’?

Answer: Announced.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. What matter of vital importance the author wants to disclose at the beginning of the story? Why?

Answer: The author wants to disclose in the very beginning that the king is dead.

The author thinks that after reading the story, some readers may want to meet the king. Keeping readers informed will save their time and effort. This declaration could also imply that this story is a fiction.

SA 2. What surprising thing occurred after predication of death of the new born child?

Answer: After hearing the prediction, the new born baby started speaking. The baby also asked some intelligent questions. He had asked astrologers to tell the manner of death.

These were the surprises.

 SA 3. Why did the astrologer predict that a tiger will cause death of the prince?

Answer: The astrologer said that the prince was born in the hour of the Bull. The Bull and the Tiger were enemies. Therefore his death would come from the tiger.

SA 4. What was the reply of the astrologer, when the Tiger King asked the astrologer what he would do if the hundredth tiger was killed?

Answer:  The astrologer replied that he would tear all his books on astrology, set fire to them and cut off his tuft. He will crop his hair short and become an insurance agent.

 SA 5. What actions did the Maharaja take to realize his objective of killing hundred tigers?

Answer:  The king pronounced that in his state only he could do tiger hunting. Soon he had killed all tigers in his state. He married a girl from royal family. During every visit to that state, he used to kill tigers.

Dewan planted his own tiger to help king kill 100th tiger. But the king missed his aim. So in all, the Tiger King had killed 99 tigers.

SA 6. Why did the Maharaja and dewan do to avoid the danger of losing the throne?

Answer: They ordered samples of expensive diamond rings from a famous British Company in Calcutta. About fifty rings arrived and were sent to the British Officer’s wife. She kept all the rings and sent back a thank you note. The Maharaja paid bill of three lakhs but was happy that he could save his throne.

SA 7. Why did the Maharaja not agree to the proposal of the British officer’s secretary?

Answer: The Maharaja had a fear that if he agreed to the request, more British officers would come for hunting of tiger. In such situation it would become difficult for him to fulfil his ambition of killing 100 tigers.

SA 8. Why did the Maharaja decide to marry a girl of the royal family from a neighbouring state?

Answer:  Maharaja had killed all the tigers in his state. But he had not yet killed 100 tigers. He decided to marry a girl from royal family. That state should have large population of tiger. Now he could kill more tigers during his visit to the state of his father in law.

SA 9. How did the Maharaja die?

Answer: A sharp sliver of wood from the toy tiger pierced the Maharaja’s hand. Within four days, infection spread to all over his arm. He was operated by three famous surgeons from Madras. During operation he died.

SA 10. With reference to the story ‘The Tiger King’, illustrate satire on upbringing and education of crown princes of Indian States?

Answer: The author writes that the Tiger King was brought up by an English nanny, tutored in English by an Englishman. He drank milk of English cow and watched only English movies. All princes of other states were also brought up in this fashion.

SA 11. What were the two aspects kings of that era were afraid of? Answer with respect to the story ‘The Tiger King’.

Answer: The kings were afraid of British Officers. They had a fear that they could lose their kingdom if they annoyed British Officers.

They were also afraid that their subjects and common people may join Indian National Congress.

 SA 12. Why did the Maharaja double the land tax?

 Answer: Some villagers informed the king about presence of a tiger in a forest near their village. The king camped there for many days but the tiger could not be spotted. He became angry and doubled the land tax for that village.

SA 13. Why the Maharaja wanted to kill 100 tigers?

Answer: The astrologers had predicted that 100th tiger would be cause of death for Maharaja. Maharaja wanted to prove the prediction wrong. He also wanted to be safe and save his own life.

So the king decided to kill 100 tigers.

SA 14. Why was the Maharaja once in danger of losing his kingdom?

Answer:  A high ranking British officer requested permission to hunt a tiger. The Tiger King refused. He also refused for a photograph of the Officer with dead body of the tiger.

During those days, British took over Indian States for very minor reasons. Hence the refusal to grant permission had a risk of losing kingdom.

SA 15. Why did the Maharaja have to pay a bill of three lakh rupees to the British jewelers?

Answer: Once Maharaja was in danger of losing his throne because he had refused a high ranking British officer to hunt tigers. To appease the British officer, the Maharaja sent 50 expensive rings to the British officer’s wife in the hope that she would keep some rings only. She kept all the rings. Maharaja paid full price of three lakh of rupees to the jeweler.

SA 16. The manner of the Tiger King’s death is quite interest. Please explain.

Answer: The Tiger King wanted to kill 100 tigers. During hunting for 100th tiger, he missed his aim. He did not kill that tiger but his hunters killed it.

The Tiger King died because of infection from sliver of a toy tiger. Author terms that toy tiger as 100th tiger.

Thus the manner of his death is quite interesting.

SA 17. Describe dewan’s tiger. How did he take it to the forest?

Answer:   Dewan’s tiger was weak and old. He had brought it from People’s Park in Madras.

At night the dewan and his wife dragged the tiger to the car and shoved it into the back seat. Dewan drove the car to the forest. With great difficulty, he pulled the tiger out of the car and into the forest.

SA 18. How was the tiger provided by the dewan killed?

Answer: The tiger came in front of Maharaja and stood in humble supplication. The king took a careful aim and the tiger fell in a crumpled heap. The king thought tiger was dead so he went to his palace.

The other hunters found that the bullet had missed its mark. So one them shot the tiger dead.

SA 19. ‘It was celebration time for all tigers inhibiting Pratibandapuram’. Explain the irony in this statement.

 Answer: The pronouncement by the king was a relief for the tigers because there will not be many people killing tigers. So they had a chance to live longer. However the Tiger King had pledged to kill 100 tigers. This would be cause of their death.

This is the irony in the statement.

SA 20. What was the rumour rife in Partibandapuram? Do you think it was based on truth?

Answer: After birth of the prince, astrologers predicted that the tiger would cause his death.

This was the rumour rife in the state. The predication later proved to be correct. Though the king died because of a toy tiger.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. What do you gather about Indian kings and princes during British rule from the lesson ‘The Tiger King’.

Answer: The kings had very long list of designation. It appears that more than the name, their designation was important.

The kings were totally convinced that everything British was better. They taught their princes in English, deployed British maids and servants.

They were afraid of British officers. They never wanted to annoy them. They gave expensive gifts to appease British.

The kings and princes were dictators. They used to punish people to satisfy their ego. For common people getting  punishments and favours was a routine affair.

Common people were afraid of kings. Even the high officials of the states like dewan were afraid. They did not dare to tell the truth to kings if it was not to their liking.

In all, the kings behaved like eccentric and self-centred persons. They could go to any extent to satisfy their ego and superiority.

LA 2. How did the prince try to disapprove the predication of astrologer? What did the astrologer say when the king showed the first tiger he had killed?

Answer: The astrologer had predicted that the king would be killed by a tiger. So the king decided to himself kill tiger to prove astrologer wrong.

When king killed the first tiger, he called the astrologer to show him the hunt. The astrologer told the king that he could kill 99 tigers but he should be careful of 100th tiger. He meant that 100th tiger would kill the king.

The king asked what astrologer will do if he killed 100th tiger also. The astrologer said that he would tear his books and burn them. He would cut his tuft and become an insurance agent.

Ultimately the king was killed because of 100th tiger though it was a wooden toy tiger.

LA 3. What problems did the Maharaja face to complete his vow? How did he solve these?

Answer: The Maharaja started his mission of killing 100 tigers with full devotion. Sometimes he missed his mark and tiger would leap on him. He used to kill the tiger with bare hands.

He pronounced that nobody except him would kill tigers in his state. He refused request of a British officer to hunt a tiger. He gave expensive gifts to his wife to save his kingdom.

Soon he killed all tiger in his state. He married a girl of royal family whose state had good population of tiger. He would kill more tigers during each visit to his father-in-law.

The dewan planted his own tiger to help king kill 100th tiger. But the king missed his mark and did not know about it. His servants also did not tell him about this incident.

Ultimately the king was killed because of 100th tiger though it was a wooden toy tiger.

LA 4. Is the title of the story “The Tiger King” justified? Give reasons.

Answer: At the birth of the king, astrologers had predicted that he would be killed by a tiger.

When the boy became king, he killed his first tiger. The astrologer told him that he should be careful about 100th tiger. The astrologer was so confident that he vowed to leave the profession of astrology if the king could kill 100th tiger.

The king started killing tigers of his state. He refused permission to British officers to do tiger killing in his state. He married for the sake of killing more tiger. This way he could kill 99 tigers.

The dewan planted his own tiger to help king kill 100th tiger. But the king missed his mark and did not know about it.

Ultimately the king was killed because of 100th tiger though it was a wooden toy tiger.

The story revolves around tiger hunting from birth of the king to his death. Hence the title of the story is justified.

LA 5. Give an account of the Maharaja’s encounter with the hundredth tiger and his subsequent death.

Answer:  The Maharaja was very anxious to kill the hundredth tiger. He received information from villagers about presence of a tiger in a hillside forest.

The king camped in the forest but the tiger could not be spotted. The king became angry. He doubled the tax for the village. Even the dewan was in the danger of losing his job.

The dewan planted his own tiger to help king kill 100th tiger. But the king missed his mark and did not know about it. One of the fellow hunters killed the tiger. They did not tell the truth to the king because they were afraid.

Later king bought a wooden toy tiger for his son. While playing with it, one of slivers got into his hand. The infection spread to all over his arm. He was operated but died during operation.

Ultimately the king was killed because of 100th tiger though it was a wooden toy tiger.

LA 6. The story ‘Tiger King’ gives a strong message to preserve wildlife. We should preserve depleting resources and prevent ecological imbalance. Write an article about the situation and suggest measures to preserve environment.

Preservation of Wildlife and Nature

Human beings exist in nature with several animals, insects, tress, plants and flora and fauna. Nature is the essence of our existence. We draw our every need from nature. Therefore it is necessary that we preserve the nature.

However for its own pleasure and comfort human beings have been exploiting nature to a great extent. Human beings have been killing several animals just to impose its superiority. Many animals have become extinct and many more are about to disappear from the earth. This has disturbed the natural balance and the food chain.

Man has been cutting tress to meet its ever-growing demand. Deforestation has resulted into deficient rains and landslides. Temperature of earth has been rising steadily.

We need to take immediate steps to alter our attitude. We should take from Mother Nature only to the extent needed. We should start planting trees and avoid wastage of water. We should stop using non bio-degradable materials.

We should make Earth a better place to live for ourselves and our posterity.

****

Important Links
Tiger King – Explanation Tiger King – Textbook Q&A
The Third Level – Explanation The Enemy – Explanation
The Third Level – Textbook Q&A The Enemy – Textbook Q&A
The Third Level – Extra Q&A The Enemy – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


1 Comment

Satya Johri · August 6, 2020 at 6:30 pm

Very useful

Leave a Reply

error: Content is protected !!