WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE SERMON AT BENARAS

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. At about the age of twenty-five, the Prince, heretofore shielded from the sufferings of the world, while out hunting chanced upon a sick man, then an aged man, then a funeral procession, and finally a monk begging for alms. These sights so moved him that he at once went out into the world to seek enlightenment concerning the sorrows he had witnessed.

1. What was the name of the Prince?

Answer: Siddhartha Gautama

2. Which word in the extract mean ‘protected’?

Answer: Shielded

3. What sorrows had the prince witnessed?

Answer: Prince had seen a sick man, an old man, a funeral procession and a monk begging alms.

4. Why did he go out into the world?

Answer: He went out into the world to seek enlightenment concerning sorrows he had seen.

 

EB 2. He wandered for seven years and finally sat down under a peepal tree, where he vowed to stay until enlightenment came. Enlightened after seven days, he renamed the tree the Bodhi Tree (Tree of Wisdom) and began to teach and to share his new understandings.

1. What was name of the peepal tree under which ‘he’ had meditated?

Answer: Bodhi Tree

2. For how many days did ‘he’ meditate under a tree?

Answer: Seven days

3. Which word in the extract is antonym of ‘ignorance’?

Answer: Enlightenment

4. What was ‘he’ called after getting enlightened?

Answer: Gautama Buddha

 

EB 3.The Buddha answered, “I want a handful of mustardseed.” And when the girl in her joy promised to procure it, the Buddha added, “The mustard-seed must be taken from a house where no one has lost a child, husband, parent or friend.”

1. What is the name of the girl referred to in above extract?

Answer: Kisa Gotami

2. What did Buddha ask the girl to bring?

Answer: Buddha asked the girl to bring a handful of mustardseeds.

3. What was the condition attached to procuring mustardseeds?

Answer: It should be taken from a house where no death has ever occurred.

4. What is the plural of word ‘child’?

Answer: Children

 

EB 4. Kisa Gotami became weary and hopeless, and sat down at the wayside watching the lights of the city, as they flickered up and were extinguished again. At last the darkness of the night reigned everywhere. And she considered the fate of men that their lives flicker up and are extinguished again. And she thought to herself, “How selfish am I in my grief!

1. What understanding had ‘she’ developed?

Answer: She understood that every person who is born will die someday

2. Why Kisa had become hopeless?

Answer: She could not find any house where death had not occurred.

3. Which word in the extract is synonym of ‘spread’?

Answer: Reigned

4. What does flickering up and extinguishing of light represent?

Answer: Flickering up indicates birth and extinguishing represents death

 

EB 5. And the girl said, “Pray tell me, sir; who is it?” And the man replied, “Go to Sakyamuni, the Buddha.” Kisa Gotami repaired to the Buddha and cried, “Lord and Master, give me the medicine that will cure my boy.”

1. Why was Kisa Gotami in grief?

Answer: She was in grief because her only son had died.

2. What did she ask Buddha?

Answer: Kisa requested Buddha to give some medicine to make her son alive

3. Which word in the extract is synonym of ‘went’?

Answer: Repaired

4. Did Buddha cure the boy?

Answer: No. He did not cure the boy.

 

EB 6. So the world is afflicted with death and decay, therefore the wise do not grieve, knowing the terms of the world. “Not from weeping nor from grieving will anyone obtain peace of mind; on the contrary, his pain will be the greater and his body will suffer. He will make himself sick and pale, yet the dead are not saved by his lamentation.

1. Why do wise people  not grieve?

Answer: They are aware of rule of this world that everyone has to die someday.

2. How does lamentation harm a person?

Answer: Lamentation makes one sic and pale. His pain becomes greater and his body suffers.

3. Which word in the extract mean ‘affected’?

Answer: Afflicted

4. Who is speaker of this extract?

Answer: Gautama Buddha

 

EB 7. The Buddha preached his first sermon at the city of Benares, most holy of the dipping places on the River Ganges; that sermon has been preserved and is given here. It reflects the Buddha’s wisdom about one inscrutable kind of suffering.

1. Where did Buddha preach his first sermon?

Answer: He preached his first sermon at Benares.

2. What did the sermon reflect?

Answer: It reflects Buddha’s wisdom about one inscrutable kind of suffering.

3. Which the most holy place for dipping on river Ganges?

Answer: Benares

4. Which word in the extract mean ‘a religious speech’?

Answer: Sermon

 

EB 8. Poor Kisa Gotami now went from house to house, and the people pitied her and said, “Here is mustardseed; take it!” But when she asked, “Did a son or daughter, a father or mother, die in your family?” they answered her, “Alas! The living are few, but the dead are many.

1. Why did Kisa went from house to house?

Answer: Kisa went from house to house to procure some mustardseeds

2. Who had advised Kisa to collect mustardseeds?

Answer: Gautama Buddha had advised Kisa to collect mustardseeds.

3. Why Kisa could not procure any musardseeds?

Answer: Kisa could not find a house where death had not occurred. Hence she could not procure mustardseeds.

4. Which word in the extract is antonym of ‘questioned’?

Answer: Answered

 

EB 9. Not from weeping nor from grieving will anyone obtain peace of mind; on the contrary, his pain will be the greater and his body will suffer. He will make himself sick and pale, yet the dead are not saved by his lamentation. He who seeks peace should draw out the arrow of lamentation, and complaint, and grief.

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Gautama Buddha

2. What will be the result of weeping and grieving?

Answer: Nobody can obtain peace by weeping or grieving. His pain will become greater and his body will suffer.

3. What should be done to seek peace?

Answer: We should draw out arrows of lamentation, complaint and grief.

4. Which word in the extract is opposite of ‘strong’?

Answer: Pale

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Kisa compared life to a non-living object. What is that? How is the comparison done?

Answer: Kisa compares life with a light that flickers up and extinguishes. Flickering of light symbolizes beginning of life and extinguishing of light is symbolic of death. The darkness after extinguishing of light is symbolic of sadness after death.

 

SA 2. How did prince Siddhartha become Gautama Buddha?

OR

Why did prince Siddhartha leave his palace to become a monk?

Answer: At the age of twenty five prince saw a sick man, an old man, a funeral procession and a beggar. He left his palace and wandered in search of enlightenment. Finally he sat under a peepal tree for seven days and attained enlightenment. He was then called Gautama Buddha.

SA 3. Who are referred by Buddha as wise people?

Answer: Buddha said that everyone who is born in this world would die someday. People who understand this term of the world do not grieve at the death. Such people are referred as wise by Buddha.

 

SA 4. Why Gautama was called Buddha?

Answer: Prince Siddhartha meditated under a peepal tree to attain enlightenment. After that he was called Buddha which means who has attained enlightenment or who is awakened and is wise.

 

SA 5. What sights moved Prince Siddhartha?

Answer: At the age of twenty five Prince Siddhartha saw a sick man, an old man, a funeral procession and a monk begging for alms. These sights moved him so much that he left his palace in search of enlightenment.

 

SA 6. What did Buddha preach?

Answer: Buddha preached that everybody who is born will die someday. No amount of weeping or becoming sad will bring back the dead person. It will make our body sick and weak. The best way to get rid of sorrow is to become free of sadness.

 

SA 7. Describe early life of Buddha?

Answer: He was born in royal family of northern India. His name was prince Siddhartha. At 12 he went to schooling to learn Hindu scriptures. He got married to a princes and they had a son. Till 25 he remained shielded from sufferings of the world.

 

SA 8. Why did Buddha preach to Kisa?

Answer: Buddha said that life of mortals in this world is troubled, brief and full of pain. Everyone who is born needs to die. As ripe fruits are in danger of falling early, mortals when born are in the danger of death. Everyone is subjected to death.

 

SA 9. How did Kisa understood that life and death is a process?

Answer: Kisa could not find any house where death had not occurred. Weary and hopeless, she sat down at way side. She looked at lights that flickered up, extinguished and then a darkness spread everywhere. She then realised that life and death is a process of immortal world. Buddha explained it further to her.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. How did Kisa finally learn the lesson of life and death?

Answer: The young son of Kisa had died. She went from house to house requesting to give medicine to her child. A man advised her to go to Buddha.

Buddha advised her to procure a handful of mustardseeds from a house where death of a relative, friend or a child had not occurred. Kisa again went from house to house but she could not find such a house.

She became weary and hopeless. Now she realised that death is common to all. She had been very selfish of herself in her grief.

Gautama Buddha told her that life of mortals in this world is troubled, brief and full of pains. Everybody who is born in this world needs to die someday. As a ripe fruit is in the danger of falling early, so mortals when born are in the danger of death.

Now Kisa had finally learnt lesson of life.

****

 

FOR ANNE GREGORY

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. “Never shall a young man,

Thrown into despair

By those great honey-coloured

Ramparts at your ear,

Love you for yourself alone

And not your yellow hair.”

1. What does rampart mean?

Answer: Rampart means a protection wall built around a fort. In this poem it means yellow coloured hair of a woman  that have come up to her ears.

2. Who is referred to as ‘you’ in the above extract?

Answer: A young woman Anne is referred as ‘you’.

3. Which word in the extract mean ‘hopelessness’.

Answer: Despair

4. Which poetic device has been used in fifth line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘y’ has been repeated.

 

EB 2. “But I can get a hair-dye

And set such colour there,

Brown, or black, or carrot,

That young men in despair

May love me for myself alone

And not my yellow hair.”

1. Why does the speaker say that she can change colour of hair?

Answer: She wants to change colour of her hair to indicate that external beauty is not permanent

2.Which word in the extract mean ‘colour’?

Answer: Dye

3. Which poetic device is used in second line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘s’ has been repeated.

4.What does colour of hair signify?

Answer: It signifies the external beauty and physical appearance.

 

EB 3. “I heard an old religious man

But yesternight declare

That he had found a text to prove

That only God, my dear,

Could love you for yourself alone

And not your yellow hair.”

1. Who can love you for you alone?

Answer: Only God can love you for you alone

2. Which poetic device has been used in fifth line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘y’ has been repeated.

3. Which word in the extract is antonym of ‘conceal’?

Answer: Declare

4.From where has the religious man quoted his thoughts?

Answer: The religious man has quoted his thoughts from a text.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What is the central theme of the poem ‘For Anne Gregory’?

Answer: People in this world admire others because of their external looks and beauty. Real beauty lies in character and inner strength. Though everybody is aware of this fact it is only God who loves a person based on his/ her character.

This is the central theme of the poem.

 

SA 2. What did the old religious man say?

Answer: The old religious man told that he had found a text. This text proves that only the God loves us on the basis of ourselves alone. He does not consider external beauty.

 

SA 3. What is the difference between love of the God and that of a young man?

Answer: God loves everybody on the basis of his / her character and values one has. On the contrary, a young person is attracted by physical appearances only.

SA 4. What are views of Anne on external beauty?

Answer: Anne does not give any importance to external beauty. She is even ready to change colour of her beautiful hair. She wants that a person should love her for herself alone.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. People are not objects. They should be respected by the values and character they possess. Please explain in the reference to the poem .For Anne Gregory’.

Answer: The girl in the poem has long honey coloured beautiful hair. These come up to her ear and face. The author calls it rampart of yellow hair. A young man is attracted towards her because of beautiful hair.

However the girl expects that people should love her for herself alone. Her feelings are so strong that she is ready to change colour of her hair.

The poet manifests that it only the God who can love us by ourselves alone. The girl appears to be disappointed to know this fact.

In our daily life we pay attention to people because of their physical appearance, the wealth they possess and the power they wield. The society, many times, disregards the moral values and strength of character. This is one of the causes of increase in wrong doings in the society.

We must give more weightage to moral values. Such a shift will result into overall development of society.

****

 

Important Links
The Sermon at Benaras – Explanation The Sermon at Benaras – Textbook Q&A
Madam Rides the Bus – Explanation The Proposal – Explanation
Madam Rides the Bus – Textbook Q&A The Proposal – Textbook Q&A
Madam Rides the Bus – Extra Q&A The Proposal – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!