WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 4 From the Diary of Anne Frank Free Solution of Textbook Questions and Answers

FROM THE DIARY OF ANNE FRANK

(Textbook Questions)

Oral Comprehension Check

Q 1. What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank?

Answer: It was a strange experience for Anne Frank because of two reasons. First, she had never written anything before. Second, she was not sure if later she herself or anybody else will ever be interested in thought of a thirteen year old schoolgirl.

Q 2. Why does Anne want to keep a diary?

Answer: The main reason which prompted Anne to write a diary was that she did not have a friend.

More than writing a diary, she wanted to get many things off her chest.

Q 3. Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

Answer: She knew many people but they were not able to become close and true friends. Therefore the desire to express her feelings became stronger. Thus she started writing a diary. She wanted her diary to be her true friend.

Q 4. Why does Anne provide a brief sketch of her life?

Answer: Anne thought if she directly started writing her diary, people will not be able to understand it. So she gave a brief sketch of her life before commencement of her diary.

Q 5. What tells you that Anne loved her grandmother?

Answer: The year her grandmother died, she did not celebrate her birthday. Next year on her birthday, she lit a separate candle for her grandmother. She had written that no one knew how much she loved her grandmother.

From these incidents we understand that Anne loved her grandmother.

Q 6. Why was Mr Keesing annoyed with Anne? What did he ask her to do?

Answer: Mr. Keesing was annoyed with Anne because she used to talk a lot in the class. Thrice he had given her the punishment to write essays. On fourth occasion she wrote essay in poetry form. After that she was not given any punishment from Mr. Keesing.

Q 7. How did Anne justify her being a chatterbox in her essay?

Answer: She wrote that talking was an essential trait of a student and she will do her best to control. She further wrote that her mother also talked as much as she talked. And she cannot do much about an inherited trait.

Q 7. Do you think Mr Keesing was a strict teacher?

Answer: Mr. Keesing wanted his class to maintain discipline. But he did not give any physical punishment. His style of punishing was creative. He had a good and jolly heart as well. We can infer this from the way he had responded to essays written by Anne.

Q 8. What made Mr Keesing allow Anne to talk in class?

Answer: In her last essay Anne had written a poem. The father swan had bitten his ducklings to death because it quacked a lot. This poem had a great effect on Mr. Keesing. Probably he took himself in the role of a father and allowed Anne to talk in the class.

Thinking about the Text

Q 1. Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen-year-old girl?

Answer: I think Anne was right in making this statement while beginning to write her dairy. Most of the people in this world do not give much weightage to the thoughts of a young child.

However, eventually her diary turned out to be a popular document.

Q 2. There are some examples of diary or journal entries in the ‘Before You Read’ section. Compare these with what Anne writes in her diary. What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s diary different?

Answer: The diary was originally written in Dutch language.

The diary does not resemble with any of the examples given.

Her diary is not the statements of events or facts. She has poured her feelings and thoughts into it. Still it has been written in chronological sequence. Hence it does not entirely match with any single type mentioned in the example. Probably it is closer to memoir.

Q 3. Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat ‘Kitty’ as an insider or an outsider?

Answer: Anne thought that people will not be able to appreciate or understand her diary if she started writing it directly. Therefore she gave a brief background of her family and the necessity to write a diary.

She wanted the diary to be her best friend to whom she could express her feelings without any hesitation. Therefore, though physically the diary was an external element but emotionally it was an insider to her.

Q 4. How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing? What do these tell you about her?

Answer: Anne feels that her father is the most adorable father in the world.

Anne loved grandmother. Even after death of her grandmother, Anne used to often think about her. She had skipped celebration of her birthday in the year her grandmother had died, Anne had lit a separate candle in the memory of her grandfather on the next birthday.

Anne had an emotional attachment with her headmistress Mrs. Kuperus. She calls their separation at the end of her sixth form a heartbreaking farewell.

Mr Keessing was her maths teacher. She had termed him as an old fogey teacher. He was annoyed because she talked a lot in the class. Anne thought that Mr. Keesing was playing a joke on her by asking her to repeatedly write essay on ‘chatterbox’. Every time she came up with a creative essay and ultimately Mr. Keesing allowed her to talk in the class.

We can infer from above that Anne was a sensitive and creative person.

Q 5. What does Anne write in her first essay?

Answer: She wrote that talking was an essential trait of a student and she will do her best to control. She further wrote that her mother also talked as much as she talked. And she cannot do much about an inherited trait.

Q 6. Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr Keesing unpredictable? How?

Answer: Mr Keesing was certainly unpredictable.

Mr Keesing was annoyed so he had asked her to write an essay. Mr. Keesing had a good laugh at her first essay. But when Anne continued her talking, he repeatedly asked her to write essay on similar topics. He was really impressed when she wrote a poem in her last easy. He had read the poem to other classes as well. Finally Anne was allowed to talk in class.

Q 7. What do these statements tell you about Anne Frank as a person?

(i) We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other.

Answer: These lines indicate that Anne did not have close and true friend. She does not believe in putting all the blame on others. She is ready to introspect.

(ii)I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would, but I want the diary to be my friend.

Answer: She was feeling lonely in her life. Her desire to express her feelings and thoughts was strong. She believed in doing things differently.

(iii) Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot.

Answer: This is quite a funny way of writing meeting between two sisters after a long time. It appears that Margot did not expect Anne to be there. But Anne has not written it clearly.

(iv) If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.

Answer: This statement tells us that Anne had an opinion about everything that was happening around her.

By calling many students in her class as stupid, she is indirectly declaring herself an intelligent student.

She was not able to understand behaviour of her teachers.

(v) Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking.

Answer: She believed in doing things in a different way. She was not a person to do things half-heartedly. She wanted to be creative, convincing and impressive

Thinking about language

I Compound Words

Match the compound words under ‘A’ with their meanings under ‘B’. Use each in a sentence.

 

A B(answers)
Heartbreaking Producing great sadness
Homesick Missing home and family very much
Blockhead An informal word which means a very stupid person
Law-abiding Obeying and respecting the law
Overdo Do something to an excessive degree
Daydream Think about pleasant things, forgetting about the present
Breakdown An occasion when vehicles / machines stop working
Output Something produced by a person, machine or organisation
    1. Failing to qualify for IAS was a heartbreaking incident for him.
    2. Living in hostel, soon I became homesick.
    3. Sunil is really a blockhead.
    4. We must become law-abiding citizens.
    5. Please do not overdo your exercise.
    6. Working hard to achieve your goal is required than merely daydreaming.
    7. There was a breakdown in my car, so could not reach my destination in time.
    8. Output from this machine is of good quality.

    II Phrasal Verbs

    2. Now find the sentences in the lesson that have the phrasal verbs given below. Match them with their meanings.

     

    Phrasal Verb Meaning
    Plunge in Go straight to the topic
    Kept back Not promoted
    Move up Go to the next grade
    Ramble on Speak or write without focus
    Get along with Have a good relationship with
    Calm down Make (them) remain quiet
    Stay in Stay indoors
    Make up for Compensate
    Hand in Give an assignment to a person in authority

     

    III Idioms

    1. Here are a few sentences from the text which have idiomatic expressions. Can you say what each means?

    (i) Our entire class is quaking in its boots.

    Nervous or scared

    (ii) Until then, we keep telling each other not to lose heart.

    Not to lose hope, Continue to be hopeful

    (iii) Mr Keesing was annoyed with me for ages because I talked so much.

    Since very long time

    (iv) Mr Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him.

    Joke would be about him

    2. Here are a few more idiomatic expressions that occur in the text. Try to use them in sentences of your own.

    (i) caught my eye

    Meaning – Drew or attracted my attention

    A big shining car in front of my school caught my eyes

    (ii) he’d had enough

    Meaning – Do not want more of something. You are unhappy about something and want it to stop.

    Anne has been talking in class since morning. Teacher thought he has had enough of it and decided to punish her.

    (iii) laugh ourselves silly

    Meaning – Laugh a lot

    The boy spilled colour on himself. We laughed ourselves silly at the sight.

    (iv) can’t bring myself to

    Meaning – Unable to accept or do something unpleasant

    I cannot bring myself to your ever increasing mischief.

    IV You have read the expression ‘not to lose heart’ in this text. Now find out the meanings of the following expressions using the word ‘heart’. Use each of them in a sentence of your own.

    1. break somebody’s heart

    Meaning – To cause someone feel sad or disappointed

    Sunil broke his mother’s heart when he refused to take care of her.

    2. close/dear to heart

    Meaning – Something or somebody close to you or you like a lot

    My elder brother is close to my heart.

    Going to hill stations is close to my heart.

    3. from the (bottom of your) heart

    Meaning – With sincere and deep feelings

    I thanked my friend from bottom of my heart for helping me in a difficult situation.

    4. have a heart

    Meaning – To show mercy or pity

    Son requested his father to have a heart and allow him to become an athlete.

    5. have a heart of stone

    Meaning – To be unkind or cruel

    Hitler had a heart of stone.

    6. your heart goes out to somebody

    Meaning – To feel sympathy

    My heart goes to my friend who is studying in spite of his family being poor.

    V Contracted Forms

    1. Make a list of the contracted forms in the text. Rewrite them as full forms of two words.

    For example:

    I’ve = I have

    Doesn’t = Does not

    I’m = I am

    Don’t = Do not

    Won’t = Will not

    Can’t = Cannot

    We’ll = We will

    Haven’t = Have not

    Didn’t = Did not

    Who’ll = Who will

    You’re = You are

    2. We have seen that some contracted forms can stand for two different full forms:

    I’d = I had or I would

    Find in the text the contracted forms that stand for two different full forms, and say what these are.

    There’s = There is or there has

    He’d = He had or he would

    Who’s = Who is or who has

    It’s = It is or it has

    He’d = He had or he would

    That’s = That is or that has

    I’d = I had or I would or I should

    Speaking

    Here is an extract adapted from a one-act play. In this extract, angry neighbours who think Joe the Inventor’s new spinning machine will make them lose their jobs come to destroy Joe’s model of the machine.

    You’ve just seen how contracted forms can make a written text sound like actual speech. Try to make this extract sound more like a real conversation by changing some of the verbs back into contracted forms. Then speak out the lines.

    [The door is flung open, and several men tramp in. They carry sticks, and one of them, HOB, has a hammer.]

    MOB : Now where is your husband, mistress?

    Now where’s your husband, mistress?

    MARY : In his bed. He is sick, and weary. You would not harm him!

    In his bed. He’s sick and weary. You wouldn’t harm him!

    HOB : We are going to smash his evil work to pieces. Where is the machine?

    We’re going to smash his evil work to pieces. Where’s the machine?

    SECOND MAN : On the table yonder.

    HOB : Then here is the end of it!

    Then here’s the end of it!

    [HOB smashes the model. MARY screams.]

    HOB : And now for your husband!

    MARY : Neighbours, he is a sick man and almost a cripple. You would not hurt him!

    Neighbours, he’s a sick man and almost a cripple. You wouldn’t hurt him!

    HOB : He is planning to take away our daily bread… We will show him what we think of him and his ways!

    He’s planning to take away our daily bread… We’ll show him what he thinks him and his ways.

    MARY : You have broken his machine… You have done enough…

    You’ve broken his machine….You’ve done enough …..

     

    ****

    AMANDA

    (Textbook Questions)

    Thinking about the Poem

    Q 1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

    Answer: Amanda is about 12 years old.

    She is a school going children. She has long hair. She is able to complete her homework on her won. She thinks of living alone. Through these we can guess that she is about 12 years old.

    Q 2. Who do you think is speaking to her?

    Answer: Her mother is speaking to her.

    Q 3. Why are Stanzas 2, 4 and 6 given in parenthesis?

    Answer: These represent thoughts of Amanda to the scolding or advice given by her mother. Poet wants reader to distinguish between advice of her mother and thoughts of Amanda.

    Q 4. Who is the speaker in Stanzas 2, 4 and 6? Do you think this speaker is listening to the speaker in Stanzas 1, 3, 5, and 7?

    Answer: The speaker in stanzas 2, 4 and 6 is Amanda. These represents thought of Amanda. The speaker of other stanzas is her mother.

    Though Amanda can hear words of her mother, but Amanda is not paying any attention to her. Amanda does not like to be advised or instructed. She is generating her own thoughts to avoid getting repeated instructions.

    Q 5. What could Amanda do if she were a mermaid?

    Answer: Amanda would be roaming around happily and freely in the sea. She would be the only creature in the emerald sea. She would not have any restriction on her way of life. She would do what she likes.

    Q 6. Is Amanda an orphan? Why does she say so?

    Answer: Amanda is not an orphan.

    It is really sad that she desires to be an orphan. This thought represents that she is fed up with constant nagging of her mother. She wants to be a free person who could do what she liked. She wants to be alone and be in a lonely peaceful surroundings.

    Q 7. Do you know the story of Rapunzel? Why does she want to be Rapunzel?

    Answer: Rapunzel is a fairy tale character. She was imprisoned at the top of a tower by a witch. She lived alone there. A prince comes near the tower. Rapunzel drops her long hair from window of the tower. The prince climbs the tower using her hair as a rope. He rescues Rapunzel from the tower.

    Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live alone in this world. She would not allow any prince use his hair as a rope to rescue her.

    Q 8. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

    Answer: The girl wants to have freedom from constant advice. She wants a space for herself where she would be able to do whatever she liked.

    It looks like Amanda is a girl who does not want to get controlled. She thinks that she is a grown up child and knows what is good for herself. Actually, this represents situation of every teen age child.

    Q 9. Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody?

    Answer: Amanda is not sulking or moody. She does not like that her mother should nag her for every little thing. She does not want to learn manners her mother is trying to teach her. She wants freedom for living according to her own wish. She is ready to live alone.

    ****

    Important Links
    From the Diary of Anne Frank – Explanation From the Diary of Anne Frank – Extra Q&A
    Two Stories about Flying – Explanation The Hundred Dresses I – Explanation
    Two Stories about Flying – Textbook Q&A The Hundred Dresses I – Textbook Q&A
    Two Stories about Flying – Extra Q&A The Hundred Dresses I – Extra Q&A
    Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
    Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
    Passages Direct-Indirect Speech Rules
    Story Writing Tips Letter Writing

     


    0 Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!