WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 9 NCERT Beehive Chapter 1 The Fun They Had Free Solution of Textbook Questions and Answers

THE FUN THEY HAD

(Textbook Questions)

Thinking about the Text

Activity

Calculate how many years and months ahead from now Margie’s diary entry is.

Students should this themselves

Q I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

1. How old are Margie and Tommy?

Answer: Margie is 11 and Tommy is 13 years old.

 

2. What did Margie write in her diary?

Answer: Today Tommy found a real book!

 

3. Had Margie ever seen a book before?

Answer: No. Margie had never seen a book before.

 

4. What things about the book did she find strange?

Answer: The pages were yellow and crinkly. The words stood still on pages. The words on a page never changed.

 

5. What do you think a telebook is?

Answer: A telebook could be a book available in soft copy on the screen of a television.

 

6. Where was Margie’s school? Did she have any classmates?

Answer: Margie’s school was within her home. One of the rooms in her house was named as schoolroom. She did not have any classmate.

 

7. What subjects did Margie and Tommy learn?

Answer: Margie studied Geography and Maths. Tommy studied History and Maths

 

Q II. Answer the following with reference to the story.

1. “I wouldn’t throw it away.”

(i) Who says these words?

Answer: Tommy

 

(ii) What does ‘it’ refer to?

Answer: Book

 

(iii) What is it being compared with by the speaker?

Answer: It is being compared with books available on the screen of a television.

 

2. “Sure they had a teacher, but it wasn’t a regular teacher. It was a man.”

(i) Who does ‘they’ refer to?

Answer: It refers to students of old time

 

(ii) What does ‘regular’ mean here?

Answer: It means a mechanical teacher

 

(iii) What is it contrasted with?

Answer: The mechanical teacher is compared with a human teacher.

 

Q III. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).

1. What kind of teachers did Margie and Tommy have?

Answer: They had mechanical teacher. It had a screen on which lessons and questions were displayed. These were programmed as per the age of the student. The answer sheets would get evaluated in no time.

2. Why did Margie’s mother send for the County Inspector?

Answer: The mechanical teacher had been giving her test after test in geography. Margie had  been doing worse and worse in these tests.

She had called the County Inspector to repair the mechanical teacher.

 

3. What did he do?

Answer: He dis-assembled the mechanical teacher. He found that the geography section of the machine had become too fast. He slowed it upto the level of a ten year old kid.

 

4. Why was Margie doing badly in geography? What did the County Inspector do to help her?

Answer: Margie was doing badly in geography because the teacher had been asking higher level questions. The County Inspector slowed it upto the level of a ten year old kid.

 

5. What had once happened to Tommy’s teacher?

Answer: Once the history section of Tommy’s teacher had become completely blank. It was taken away for about a month for repairs.

 

6. Did Margie have regular days and hours for school? If so, why?

Answer: Yes, she had regular days and hours for her class. Her mother believed that little girls learnt better if they studied at regular hours.

 

7. How does Tommy describe the old kind of school?

Answer: The school was a special building where all students went to study. All the kids learnt the same thing there.

The school had a human being as a teacher. The teacher used to explain things to students, give them homework and ask questions.

 

8. How does he describe the old kind of teachers?

Answer: During old days, schools had a human being as a teacher. The teacher used to explain things to students, give them homework and ask questions. The teacher was quite smart.

 

Q IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100 –150 words).

1. What are the main features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in the story?

Answer: During old days, school had a human being as a teacher. The teacher was quite smart. The school was in a separate building where kids used to go every day. The teacher used to explain things to students, give them homework and ask questions. All students learnt the same thing.

The mechanical teacher was pre-programed. It would ask questions according to age of student. It had a screen that used to display study material and questions. The answer had to be written in a special code on a piece of paper. The answer sheets were required to be placed in a particular slot. The teacher announced result in no time. The teacher was installed in every house in a schoolroom. A Country Inspector used to repair the teacher whenever required.

 

2. Why did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must have been fun?

Answer: The mechanical teacher had a big screen that showed all the study material and questions. She had to write answers in a punch code which she was made to learn earlier. These answer sheets had to be put in a particular slot. The teacher calculated marks in no time. Off late the teacher had been giving her more tests in geography and she had been doing worse in those papers. She did not like that the teacher was not responsive to her problems.

She imagined that during old days all kids from neighbourhood would come to the school. They laughed and shouted in the schoolyard. They sat together in the classroom and went home together. They learned the same things, so they could help each another with the homework and talk about it. Thus she thought that students must have enjoyed being together.

 

3. Do you agree with Margie that schools today are more fun than the school in the story? Give reasons for your answer.

Answer: Schools today are more fun than the future schools narrated in the story.

Today kids come to the school. At the end of the school they travel home together. They laugh, shout and play together. They study the same topics, get the same home work. Hence they can discuss about the homework and help each other. They develop a belongingness to each other. The teacher is also a human being. He interacts with student at emotional level also.

The teacher in the story is a mechanical teacher. It works the way it is programmed. A mechanic needs to repair it if there is a problem. The schoolroom is built in every house. A kid studies alone. Home work is different for every student. There is hardly any scope of interaction.

Thus school of this era is more fun that school narrated in the story.

 

Thinking about Language

I. Adverbs

Read this sentence taken from the story:

They had once taken Tommy’s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely.

The word complete   is an adjective. When you add –ly to it, it becomes an adverb.

1. Find the sentences in the lesson which have the adverbs given in the box below.

awfully sorrowfully completely loftily 

carefully differently quickly nonchalantly

They turned the pages, which were yellow and crinkly, and it was awfully funny to read words that stood still instead of moving the way they were supposed to — on a screen, you know.

The mechanical teacher had been giving her test after test in geography and she had been doing worse and worse until her mother had shaken her head sorrowfully and sent for the County Inspector.

They had once taken Tommy’s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely.

He added loftily, pronouncing the word carefully, “Centuries ago.”

“But my mother says a teacher has to be adjusted to fit the mind of each boy and girl it teaches and that each kid has to be taught differently.”

I didn’t say I didn’t like it,” Margie said quickly.

“May be,” he said nonchalantly. He walked away whistling, the dusty old book tucked beneath his arm.

 

2. Now use these adverbs to fill in the blanks in the sentences below.

(i) The report must be read carefully so that performance can be improved.

(ii) At the interview, Sameer answered our questions loftily, shrugging his shoulders.

(iii) We all behave differently when we are tired or hungry.

(iv) The teacher shook her head sorrowfully when Ravi lied to her.

(v) I completely forgot about it.

(vi) When I complimented Revathi on her success, she just nonchalantly smiled and turned away.

(vii) The President of the Company is awfully busy and will not be able to meet you.

(viii) I finished my work quickly so that I could go out to play.

 

3. Make adverbs from these adjectives.

(i) angry – angrily

(ii) happy – happily

(iii) merry – merrily

(iv) sleepy – sleepily

(v) easy – easily

(vi) noisy – noisily

(vii) tidy – tidily

(viii) gloomy – gloomily

 

II. If Not and Unless

Complete the following conditional sentences. Use the correct form of the verb.

1. If I don’t go to Anu’s party tonight, she will get annoyed.

2. If you don’t telephone the hotel to order food, you will remain hungry.

3. Unless you promise to write back, I will not write any letter to you.

4. If she doesn’t play any games, she will remain weak.

5. Unless that little bird flies away quickly, the cat will kill it.

****

 

The Road Not Taken

 

Thinking about the Poem

Q I. 1. Where does the traveller find himself? What problem does he face?

Answer: Traveller finds himself at the junction of two roads. He is not able to decide on which road he should move on.

2. Discuss what these phrases mean to you.

(i) a yellow wood

Answer: It means yellow leaves of trees have fallen down. So it is season of autumn.

(ii) it was grassy and wanted wear

Answer: The path was full of grass and nobody had walked on it.

(iii) the passing there

Answer: It means walking on the selected path for a short distance or for a short duration of time.

(iv) leaves no step had trodden black

Answer: there are no signs of footsteps of anybody. Meaning that nobody had walked on this path. 

(v) how way leads on to way

Answer: More paths or solutions can be found if one keeps on walking on the selected path.

3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them

(i) in stanzas two and three?

Answer: In second stanza poet initially thinks that the road not taken by him could be the better one. Later he thinks that both the road are similar.

In the third stanza poet realizes that he should continue to walk on the selected road. More paths can be found if one keeps on walking on the selected path. It is not possible to come back to the starting point.  

(ii) in the last two lines of the poem?

Answer: Poet thinks that selecting the path less traveled had made a big positive difference to himself.

4. What do you think the last two lines of the poem mean? (Looking back, does the poet regret his choice or accept it?)

Answer: The poet realizes fruits of selecting the path that was not travelled by many. It is not necessary to follow the choices made by majority of people. We can make our own choices. If we continue to work diligently on the choice made, we can be successful. We should never regret the choice we make.

The poet does not regret the choice made by him. He seems to have become a successful person.

 

Q II. 1. Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make)? How will you make the choice (for what reasons)?

Answer: Students should answer this question based on their own experience. They may also use their creativity to describe a choice they may have to make in near future.

2. After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality?

Answer: Once we have made a choice, we should remain attached to it. We must work whole heartedly to realise our dreams or aims. We should never think what could have happened if another choice was made.

We would never be able to walk on more than one path simultaneously. Most of the time it may not be possible for us to take a U turn and reach the starting point again. We should never regret the choice we make.

Hence we should accept the reality of choice made and work hard to get success.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!