WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Vistas Chapter 8 Memories Of Childhood Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions.

MEMORIES OF CHILDHOOD

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The constant clash of harsh noises, with an undercurrent of many voices murmuring an unknown tongue, made a bedlam within which I was securely tied.

1. From which lesson the above extract has been taken?

Answer: Memories Of Childhood

2. Who is referred as ‘I’ in above extract?

Answer: Zitkala Sa

3. Where was the narrator?

Answer: She was at the boarding school.

4. Which word in abstract mean ‘confusion’?

Answer: Bedlam

EB 2. Supposing this act meant they were to be seated, I pulled out mine and at once slipped into it from one side. But when I turned my head, I saw that I was the only one seated, and all the rest at our table remained standing.

1. To whom does the word ‘I’ refer to in above extract?

Answer: Zitkala Sa

2. ‘I pulled out mine’. What was pulled out?

Answer: Chair

3. What does the group of word ‘this act’ refer to in above extract?

Answer: Tapping of a small bell

4. Which word in the extract mean of ‘remaining’?

Answer: Rest

EB 3. But this eating by formula was not the hardest trial in that first day. Late in the morning, my friend Judewin gave me a terrible warning.

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: Zitkala Sa

2. How many times small bell was tapped before start of eating?

Answer: Three

3. What was the warning?

Answer: That their hair shall be cut short.

4. Which word in the extract is antonym of ‘pleasant’?

Answer: Terrible

EB 4. Our mothers had taught us that only unskilled warriors who were captured had their hair shingled by the enemy. Among our people, short hair was worn by mourners, and shingled hair by cowards!

1.  According to extract, who wore short hair?

Answer: Mourners

2.  What did enemy do to captured warriors?

Answer: Their hair were shingled.

3.  Name two girls who were friend of each other?

Answer: Zitkala Sa and Judewin.

D4. Which word in the extract is antonym of ‘released’?

Answer: Captured

EB 5. It would take me from half an hour to an hour to dawdle along, watching all the fun and games that were going on, all the entertaining novelties and oddities is the streets, the shops and the bazaar.

1. From where was the author coming?

Answer: From her school

2. Where was the author going?

Answer: To her home.

3. What was the usual time of travel, if she had not stopped on the way?

Answer: Ten minutes

4. Which word in the extract mean ‘strange things or acts’?

Answer: Oddities.

EB 6. I wanted to shriek with laughter at the sight of such a big man carrying a small packet in that fashion.

1.  As per the guess of author, what was in the packet?

Answer: Vadai or bhajji

2.  How could author guess about contents of the packet?

Answer: The wrapper had stains of oil.

3.  For whom the contents were being taken?

Answer: Landlord.

4.  Which word in the extract mean ‘manner’?

Answer: Fashion.

EB 7. He said everybody believed that they were upper caste and therefore must not touch us. If they did, they would be polluted.

1.  Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Annan

2.  Who is referred as ‘they’ in above extract?

Answer: People of upper caste

3.  Which social evil is being described in the above extract?

Answer: Untouchability

4.  Which word in the extract mean ‘trusted’?

Answer: Believed.

EB 8. Such an important elder of ours goes meekly to the shops to fetch snacks and hands them over reverently, bowing and shrinking, to this fellow who just sits there and stuffs them into his mouth.

1.  Who is referred as ‘this fellow’ in above extract?

Answer: The landlord

2.  What snack was brought?

Answer: Vadia or bhajji

3.  Why was ‘this fellow’ sitting there?

Answer: To supervise threshing.

4.  Which word in the extract mean ‘with lot of respect’?

Answer: Reverently

EB 9. He was on his way home one day, walking along the banks of the irrigation tank. One of the landlord’s men came up behind him.

1.  Who is referred to as ‘he’ in above extract?

Answer: Annan

2.  From where was ‘he’ coming?

Answer: He was coming from library of neighbouring village

3.  What did the man ask him?

Answer: The man asked him about his name.

4. Which word in the extract is antonym of ‘ahead’?

Answer: Behind.

EB 10. If you are always ahead in your lessons, people will come to you of their own accord and attach themselves to you.

1. Who is referred as ‘you’ in above extract?

Answer: Bama

2.  Who is speaker of above extract?

Answer: Annan

3.  What is meaning of ‘always ahead in your lessons’?

Answer: Always good at your studies

4.  Which word in the extract mean ‘wish’?

Answer: Accord

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Describe events witnessed by Zitkala at the dining table on the first day?

Answer:  Frist bell was tapped, pupils pulled out chairs and remained standing. Zitkala also pulled out hers and sat on it but immediately started getting up. Second bell rang and all students sat, she also sat. A man’s voice was heard, all pupils bent their heads over their plates. After third bell they picked up forks and began eating.

SA 2. What does ‘eating by the formula’ refer to?

Answer: Certain rules for arriving at and sitting at the dining table were to be followed. These were indicated by ringing of a large bell and tappings of a bell. These steps are referred to as ‘eating by formula’.

SA 3. What information was given by Judewin to Zitkala?

Answer: Judewin was a friend of Zitkala-Sa. She knew some words of English. She told Zitkala that she had overheard the palefaced woman talk about cutting their long and thick hair.

SA 4. What efforts did Zitkala-Sa make to save her hair from being cut?

Answer: Zitkala-Sa hid herself under a bed in a room upstairs. But she was located. She was dragged out from there. She protested by kicking and scratching. She was tied to chair. She wildly shook her head. But finally her hair were shingled.

SA 5. Why Zitkala was so opposed to cutting of her hair?

Answer: Zitkala-Sa had understood from her mother that among their community, only mourners and cowards kept short and shingled hair.

She considered herself neither of two, hence she was against cutting of her hair.

SA 6. What things interested Bama in the stalls of market?

Answer: There were dried fish stalls near statue of Gandhi. The sweet stall, the stall selling fried snacks, and all the other shops next to each other drew her attention. There was a huntergypsy with his wild lemur in cages, selling needles, clay beads and instruments for cleaning out the ears.

SA 7. While walking through bazzar, what actions of people did Bama watch with keen interest?

Answer: Bama would watch waiters in coffee clubs cooling the coffee. He would lift the tumbler high and pour the coffee into another tumbler held in the other hand. She also observed people chopping onions while keeping their eyes away to avoid irritation.

SA 8. Why was the elder of Bama’s street carrying the packet with its strings only?

Answer: Bama’s brother explained that the landlord was of upper caste and the elder belonged to the lower caste. People of upper caste believed that if persons of lower caste touched material it would get polluted. That is why the elder held the packet from its string.

SA 9. Describe feelings of Bama after her brother explained about untouchability?

Answer: Bama felt very sad and wanted to touch those wretched ‘Vadais’ straightaway. Because they were rich, people cannot insult other human beings. People of her community should stop doing such petty jobs for landlords. They should work in their field and earn their wages.

SA10. What did Annan advise to Bama? What was the impact of his words on Bama?

Answer:  Annan advised Bama to study hard and make progress. He added that she should study with care and learn all that she can. He told that if we made progress we would be able to throw away these indignities.

Bama was fully impressed by this advice. She stood first in her class. Finally she became a writer.

SA 11. What did Zitkala-Sa observe about the dress code of the children in the Catholic school?

Answer: She observed that the children in Carlisle Indian School were very immodestly dressed. They wore closely clinging dresses. They wore stiff shoes that produced an annoying clatter on bare floors. The small girls were wearing sleeved aprons and had shingled hair.

SA 12. What were the indignities Zitkala-Sa had to suffer for being from a marginalised community?

Answer: The Native Americans were not allowed to wear moccasins or keep a scarf on shoulders. The younger girls wore closely clinging cloths. Nobody explained her the routine of dining table. She felt a major insult when hair were shingled against her desire.

Zitkala-Sa felt much embraced at those indignities.

SA 13. ‘I felt like sinking to the floor’, syas Zitkala-SA. When did she say so and why?

Answer: At her boarding school her shawl was taken away from her. But she was in a habit of wearing it. She felt very shy and embarrassed. That is why he said this sentence.

SA 14. How was Zitkala-Sa different from other Native American students?

Answer: All other Native American had meekly submitted to the rules of the school. Zitkala-Sa had her own feelings. She had faith in customs of her own society. She was not ready to submit without struggling.

These aspects make her a different person from other students.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. Why Bama took more time to reach home from her school?

Answer: While walking back she would watch performing monkeys, snake of the snake-charmer or the cyclist continuing since last many days. She liked looking at the huge bell of temple and the Pongal offerings being cooked. She would look at the dried fish stall and other stalls selling snacks, sweets, paysam or iced lollies

Hunter gypsy with a lemur in a cage also interested her. She paused to look at the stage put up by people of political parties. She would pause for a street play or puppet show or a ‘no magic no miracle’ stunt performance.

Sometimes she stopped to look at waiters of coffee club cooling coffee in a great style. She looked at people chopping onions without looking at these.

Thus, on her way back to home, she found many interesting things to look at. She would stop to enjoy such scenes and activities. Hence she took more time.

LA 2. Untouchability is not only a crime, but it is also inhuman. Who advised Bama to fight against this prejudice, when and how?

Answer:  Bama saw an elderly man coming from bazaar holding a food packet by its string, without touching it. The strange manner amused Bama.

Bama’s elder brother informed her that the elderly man belonged to a lower caste. He was not allowed to touch the packet because people of upper caste thought that it could pollute the food.

She was very sad and became angry. The incident touched her heart.

As per advice of Annan, she studied carefully, worked hard and stood first in the class. Finally she became a writer and earned respect of everyone.

Untouchability is a social evil and it is a crime to practice untouchability. Every human being should be respected and given equal right to live in society. Education can help eradicate this evil to a great extent.

LA 3. “It is better to have tried and failed, then never to have tried at all”. Explain in reference to ‘Memories Of Childhood’.

Answer: In ‘Memories of Childhood’, truth of the statement has been clearly brought about.

Zitkala-Sa had to undergo various unpleasant moments in her boarding school. She did not like the rule of eating. She was unhappy that her moccasins and shoulder blanket were taken away. The worst was cutting of hair. Even at that tender age she resisted cutting of her to the best of her might and ability.

Bama was very sad and angry at the indifferent treatment towards people of her community. She could never accept that such a thing can exist in society. She studied carefully and very hard to stand first in her class. Many people became her friends.

Finally both became famous writers and earned respect of society. Thus, both the women raised their voices against oppression. Though unsuccessful in doing so during their childhood they finally succeeded.

LA 4. The story of Bama and Zitkala-Sa prove that to succeed in life one must be determined and hardworking. It requires grit, perseverance and enormous willpower. Write an article bringing out the truth of this fact.

Answer:

Success Demands Work, Work and Work

To succeed in life one must be clear about goals. Having decided the goal it requires relentless efforts to pursue the goal.

One must improve a bit every day. After sometime summation of these small improvements become a big change. This can be achieved through sustained efforts and hard work. The will power and perseverance thus plays a vital role.

Life is never same throughout. It changes without giving prior notice. Some aspects could be beyond our control. In order to overcome difficulties, one would need to alter strategies. This again in an attribute of right attitude and perseverance.

Zitakala-Sa had to abandon the comfort of her home while being in boarding school. But she maintained her will power to raise voice against oppression. Circumstances of Bama were no different. She had to fight a social evil that secluded her and deprived her of many facilities and rights.

On the strength of their determination, hard work and perseverance, both rose from the ranks to become famous writers.

LA 5. Do you agree that injustice in any form cannot escape being noticed by children. Support your views with reference to the stories of Zitkala-Sa and Bama

Answer: Children are very innocent. They do not fully understand implications of an incident. However every occurrence leaves an indelible impression on their heart and mind.

Zitkala-Sa had to undergo various unpleasant moments in her boarding school. She did not like the rule of eating. She was unhappy that her moccasins and shoulder blanket were taken away. The worst was cutting of hair. She could very well notice that it was an oppression to Native Americans.

Bama was very sad and angry at the indifferent treatment towards people of her community. She realized the pain of untouchability while studying in third standard. She could never accept that such a thing can exist in society.

Their experience of childhood remained with them throughout the life. Such was the impact that they devoted their whole work against the evil of oppression.

LA 6. Why does the writer say “The first day in the land of apples was a bitter-cold one? Does it have a deeper connotation with reference to the experience of Zitkala Sa?

Answer: The ‘land of apples’ refers to a place where apples are grown in abundance. Bitter refers to taste. And cold refers to weather.

However there is another meaning to this sentence. The phrase ‘land of apple’ means a place where lot of restrictions are imposed. The word ‘bitter’ refers to unpleasant experience. And the word ‘cold’ refers to indifferent attitude.

At the boarding school, a set of rules were to be followed at the dining table. There were restrictions on type of shoes, dress and shoulder scarf. And the pupil had to keep shingled hair.

First day experience of Zitkala were truly unpleasant. She did not like any activity. She tried to resist cutting of hair but did not succeed.

Authorities never considered feelings of students. Thus their attitude can be termed as being cold.

Hence the sentence definitely has a hidden meaning about incident occurring on that day.

LA 7. What kind of discrimination did Zitkala-Sa’s experience represent. What did Bama experience about the discrimination due to caste system.? Compare their responses to their respective situations.

Answer: In her boarding school Zitkala-Sa was forced to wear closely clinging dress and stiff shoes. Her scarf was taken away from her shoulders. These were opposite to customs of Native American society. Her greatest misery came when her hair were shingled. This was not acceptable to her because in her community, only cowards kept shingled hair. Her experience represents racial discrimination.

Bama on the other hand was a victim of caste system. People of her community were considered untouchable. People of upper caste believed that they will become polluted if people of lower castes touched them or their belongings. Her brother had explained these aspect to her. She felt very sad and humiliated.

Thus both were victims of social evil. Finally both became famous writers and raised their voices against oppression through their works.

****

Important Links
Memories of Childhood – Explanation Memories of Childhood – Textbook Q&A
Evans Tries An O-Level – Explanation The Third Level – Explanation
Evans Tries An O-Level – Textbook Q&A The Third Level – Textbook Q&A
Evans Tries An O-Level – Extra Q&A The Third Level – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!