WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Chapter 4 The Rattrap Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE RATTRAP

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. But even so, the business was not especially profitable, so he had to resort to both begging and petty thievery to keep body and soul together. Even so, his clothes were in rags, his cheeks were sunken, and hunger gleamed in his eyes.

1. What was the business of ‘he’?

Answer: He used to sell rattraps.

2. Why did ‘he’ has to resort to both begging and thievery?

Answer: Because his business was not profitable. So he resorted to begging and thievery to making his living.

3. Which word in the extract is antonym of ‘loss making’?

Answer: Profitable

4. What was physique of ‘he’?

Answer: His cheeks were sunken and hunger gleamed in his eyes.

 

 

EB 2. One dark evening as he was trudging along the road he caught sight of a little gray cottage by the roadside, and he knocked on the door to ask shelter for the night. Nor was he refused.

1. How many people lived in that cottage?

Answer: Only one person – the owner of the cottage.

2. How did the owner of the cottage make his living?

Answer: He sold milk of his cow to a creamery

3. Which word in the extract is antonym of ‘accepted’?

Answer: Refused

4. How much money the owner of the cottage had?

Answer: Thirty kornor

EB 3. He tried, to be sure, to walk in a definite direction, but the paths twisted back and forth so strangely! He walked and walked without coming to the end of the wood, and finally he realised that he had only been walking around in the same part of the forest.

1. Who is referred to as ‘he’ in above extract?

Answer: The rattrap seller

2. Why did ‘he’ started walking in the forest?

Answer: He had stolen money from the crofter. He did not want to be seen. So walked through the forest

3. Which word given in the extract is synonym of ‘forest’?

Answer: Wood

4. Where did ‘he’ reach coming out of the forest?

Answer: He reached Ramsjo ironmill.

 

 

EB 4. It was probably on account of all this noise that the blacksmith did not notice that a man had opened the gate and entered the forge, until he stood close up to the furnace.

1. What were noises referred in the above extract?

Answer: Noise of air from bellows, burning of coal and shoveling of charcoal.

2. Who was with the blacksmith there?

Answer: His apprentice was with the  blacksmith.

3. Who is referred to as ‘a man’ in above extract?

Answer: The rattrap seller.

4. Which word in the extract is antonym of ‘went out’?

Answer: Entered

EB 5. Naturally the first thing he saw was the tall ragamuffin who had eased his way so close to the furnace that steam rose from his wet rags.

1. What does the word ‘he’ refer to?

Answer: The word ‘he’ refers to the owner of the iron mill.

2. Why steam rose from wet rags?

Answer: Because of the heat from the furnace.

3. Why had ‘he’ come there?

Answer: The ironmaster had come there on his nightly rounds.

4. Which word in the extract is antonym of ‘dry’?

Answer: Wet.

EB 6. But it occurred to him that if the fine gentleman thought he was an old acquaintance, he might perhaps throw him a couple of kronor. Therefore he did not want to undeceive him all at once.

1. Who is referred as ‘fine gentleman’ in the above extract?

Answer: The ironmaster

2. What is kronor?

Answer: It is currency of Sweden.

3. Which word in the extract is synonym of ‘thought’?

Answer: Occured

4. Who did not want to undeceive whom?

Answer: The tramp did not want to undeceive ironmaster.

EB 7. She entered, followed by a valet, carrying on his arm a big fur coat. She was not at all pretty, but seemed modest and quite shy.

1. What is the name of ‘she’?

Answer: Her name is Edla Willmansson.

2. Where had ‘she’ entered?

Answer: She had come to the iron mill.

3. Which word in the extract is synonym of ‘servant’?

Answer: Valet

4. Why had she come there?

Answer: She wanted to persuade the stranger to come to their house.

EB 8. “It is queer that things have gone downhill with him as badly as that,” said the daughter. “Last night I did not think there was anything about him to show that he had once been an educated man.”

1. What is name of the daughter?

Answer: Her name is Edla Willmansson.

2. Who is the listener of above extract?

Answer: The ironmaster

3. Which word in the extract is synonym of ‘strange’?

Answer: Queer

4. Where is speaker standing when above lines are spoken?

Answer: She is standing in the dining room of her house.

EB 9. He wore a white shirt and a starched collar and whole shoes. But although his guest was now so well groomed, the ironmaster did not seem pleased.

1. Who was wearing a white shirt?

Answer: The rattrap maker.

2. Who had helped the guest in getting ready?

Answer: Valet

3. Which word in the extract is synonym of ‘happy’?

Answer: Pleased

4. Who had brought the guest to the house?

Answer: Edla had brought the guest to the house.

EB 10. Wherever he turns he is chased away. Always he is afraid of being arrested and cross-examined. I should like to have him enjoy a day of peace with us here — just one in the whole year.

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: Edla Willmansson

2. To whom is the above extract addressed to?

Answer: Ironmaster

3. Whom does the speaker want to enjoy a day of peace?

Answer: Rattrap maker

4. Why did the speaker want ‘he’ to enjoy a day of peace ?

Answer: Because the speaker had invited ‘he’ to the house for Christmas and she did not want him to go back without celebrating the festival

EB 11. When, at about ten o’clock, they drove back from the church, the young girl sat and hung her head even more dejectedly than usual.

1. Who was with the young girl?

Answer: Her father the iron master was with her.

2. Why had they gone to Church?

Answer: They had gone to the Church for Christmas service.

3. Which word in the extract is synonym of ‘bowed’?

Answer: Hung

4. What did the young girl learn at the Church?

Answer: She learnt that one of their old crofter was robbed by a person who sold rattraps.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Why was the peddler welcomed by the crofter? What did the peddler do to betray his trust?

Answer: The crofter lived alone in his cottage. The crofter welcomed the peddler because he was eager to talk to someone in his loneliness.

Peddler stole thirty kronor of the crofter. He thus betrayed the trust of his host.

SA 2. The peddler did not reveal his identity, yet he was reluctant to go to the ironmaster’s house. Why?

Answer: He was worried about the thirty kronor he had stolen. He had a fear that his true identity could be revealed after reaching the house. He felt that going to manor house would be like entering into a lion’s den.

Hence he was afraid and thus declined the invitation.

SA 3. What made Edla doubt the peddler?

Answer: Edla noticed that the man was frightened. She thought either the man had stolen money or he had run away from jail. She did not notice anything in the stranger that indicated he was an educated person.

Therefore she had a doubt about the identity of the stranger.

SA 4. What was the difference of understanding between the ironmaster and his daughter about the peddler not going to ironmaster’s house?

Answer: The ironmaster thought that peddler did not want to come because he was embarrassed due to his miserable cloths.

His daughter Edla thought the peddler was afraid. He was probably a thief or had run away from jail.

SA 5. What do you learn about the crofter after reading the story ‘The Rattrap’?

Answer: The crofter was a lonely person. He was too eager to talk to someone in his loneliness.

Earlier he was a crofter at Ramsjo Ironworks during his days pf prosperity. Now he was fully dependent of his cow for earning his living.

He was a non-suspecting person. He showed his money to a stranger and kept it close to window.

He was religious person. He appeared to have informed the priest about theft at his cottage.

SA 6. How did the rattrap maker make his living?

Answer: The rattrap maker earned his living by selling wire rattraps. He used to beg or steal material for making these. Even then it was difficult for him to make his two ends meet. So he had to indulge in small thieveries also.

SA 7. Describe appearance of the rattrap maker?

Answer: The rattrap maker had a beard. He was dirty and wore ragged cloths. Rattraps used to dangle around his neck. His cheeks were sunken and hunger gleamed in his eyes.

SA 8. What personal information the crofter gave to the peddler?

Answer: The old man told the peddler that earlier he worked as a crofter in Ramsjo Iron Mill. Now he sells milk of his cow to nearby creamery. Last month he received thirty kronor from the creamery. Then he showed the currency to the peddler.

SA 9. How did the peddler feel after robing crofter? Why did he not walk along the road?

Answer: The peddler felt very happy at his smartness.

He did not walk along the road because he had the fear of getting caught.

SA 10. Why blacksmith could not notice entry of peddler into the mill?

Answer: Air bellows were groaning and burning coal cracked. Coal was being shoveled into the furnace with lot of clatter. The water-fall outside was roaring. Owing to so many sounds in the mill, the blacksmith could not notice arrival of peddler.

SA 11. Why did iron master come to the forge in the night?

Answer: Ironmaster wanted the best quality of iron to be made at his factory. To ensure quality, he did inspection of the mill during day as well as in the night.

He was on his routine nightly inspection visit.

SA 12. ‘He only stared at the young girl in boundless amazement.’ Why did the peddler behave this way?

Answer: After dinner, Edla told the peddler that he can keep the suit he was wearing with him as a gift from her father. She invited him to their home for the next Christmas.

These word of kindness was a surprise and he looked at the girl in boundless amazement.

SA 13. Why the rattrap maker did not make any effort to get in crofter’s cottage?

Answer: The rattrap peddler had returned to the cottage of the crofter to steal the thirty kronor. He smashed the pane of the window and took out money.

Hence there was no need for him to get into the cottage.

SA 14. While going to the house of iron master what thoughts occurred to rattrap peddler?

Answer: While going to the house of iron master peddler had some evil forebodings. He thought why he stole money from the crofter. He imagined that now he had got into a trap and he would never get out of it.  

 

SA 15.  How did the ironmaster react when he recognised him at his house?

Answer: The ironmaster was really surprised to learn that the peddler was not his old colleague. He shouted at the peddler and alleged that peddler had been dishonest to him. He threatened to call sheriff and handover the peddler to police. 

 

SA 16. Who is the owner of the gray cottage?

Answer :The owner of gray cottage was an old man. He had once worked as a crofter at Ramsjo Ironworks and had worked on the land.

Now that he was no longer able to do much labour, it was his cow which supported him.

 

SA 17. Why the rattrap seller was shocked to see the behaviour of old man?

Answer: The old man welcomed rattrap seller to his cottage, served him food. He  talked about his old working days and  his present living.

The rattrap seller was not used to good behavior towards him. Hence he was surprised.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. In reference to the story ‘The Rattrap’, how do you think society can help young individuals from getting into petty crimes and bad habits?

Answer: In the story, the peddler used to earn his living by selling wire rattraps. He used to beg or steal material for making these. Even then it was difficult for him to make his two ends meet. So he had to indulge in small thieveries also. He is touched by the kindness and compassion shown towards him by Edla. This completely changed him and he became a better person.

The young generation of this era is also yearning for kindness, company and compassion. Owing to fast life, attack of social media, and decline in family value they are feeling alone. They do not get guidance and moral education. Hence they become an easy prey and indulge in petty crimes.

Society and parents should show some sympathy to them. They should listen to them. They should talk to them often and cultivate good family values.

By doing so the grim situation can certainly be reversed. We would have a better society to live in.

LA 2. Describe how the story ‘The Rattrap’ shows that basic human goodness can be inculcated by sympathy, understanding and love?

Answer: The peddler used to earn his living by selling wire rattraps. He used to beg or steal material for making these. Even then it was difficult for him to make his two ends meet. So he had to indulge in small thieveries also. He betrayed the old crofter who had provided him shelter.

The ironmaster mistook him as his old colleague. Edla persuades him to come and stay with their house.

Next morning the true identity of the peddler got revealed. The ironmaster wanted to throw him out of house. But Edla prevents her father. She gives good food to the peddler. He was touched by the kindness of the young girl. The peddler changes himself for the good.

While leaving the house, the peddler signs himself as Captain von Stahle in the letter. This indicates that his view to the world had changed.

Thus the story vividly brings about the power of sympathy, goodness and kindness to change people.

LA 3. After reading the story ‘The Rattrap’ what impression do you form of the peddler?

Answer: The peddler used to earn his living by selling wire rattraps. He used to beg or steal material for making these. He indulged in small thieveries also. He betrayed the old crofter who had provided him shelter. Thus he was not averse to doing hard work. However to keep him alive he was forced to steal.

He was imaginative. He imagined the whole world as a rattrap. This became his favourite pass time and a source of amusement.

He had a ‘never say die’ attitude. He was lost in the forest. He recognized the opportunity offered by the sound of thumping. And he found his way out.

He had a big heart. He had emotions. The kindness and sympathy extended by Edla had touched him deeply. He left a gift for her. He also left thirty kronor with a request to return to the crofter. He signed the letter as Captain von Stahle.

We can thus conclude that the peddler was a hard working person having a fertile mind. He had emotions and the courage to change for the better.

LA 4. The peddler himself believed that the whole world is a rattrap. How did he himself got caught in the same?

Answer: The peddler believed that most human beings are pursuing worldly pleasures. These serve as bait to them. Once they touch it, they get trapped into it. In fact this thought had become his usual amusement.

Once he stole money from an old crofter. Now he did not want to walk along the road though earlier he used to. He got a fear of being caught. He went through a forest. But he could not find his way out. Then he started thinking that he was caught in the rattrap. He got into the rattrap because he aspired to possess more money.

Somehow he got out of the forest and reached an Ironmill. He wanted to sleep there for the night. But again he got trapped because he accepted the invitation to be at the manor house for Christmas Eve. His true identity was found out.

Due to kindness and hospitality of Edla, he finally changed for the good. He called himself a rat in his letter.

LA 5. The peddler thinks that the whole world is a rattrap. This view of life is true only for himself and of no one else in the story. Comment.

Answer: The peddler believed that most human beings are pursuing worldly pleasures. These serve as bait to them. Once they touch it, they get trapped into it.

The crofter had welcomed the peddler to stay with him. He seemed to be satisfied with his life style. He says that his bossy has been supporting her well.

The ironmaster owns an Iron mill. He wants to make good quality of iron. He seems to enjoy his work. He seems to be a contended person. He is not complaining about his life.

Edla is living with her father. She had persuaded the peddler to come to their house. She is a kind and compassionate lady.

Thus we can see that none of other characters show any sign of being trapped. Each of them seems to be satisfied with their life style. It is only the peddler who thinks of the world as a rattrap.

LA 6. Describe the meeting of the peddler with the crofter. How did the peddler conduct himself? What light does it throw on human nature?

Answer: One dark evening the peddler reached a cottage where an old person lived alone. He happily offered a shelter to the peddler. The crofter gave food to the peddler. He took out a big chunk of tobacco for himself and the guest.

Crofter talked about earlier days he worked as a crofter in an Iron Mill. Now he sells milk of his cow to a nearby creamery. He had received thirty kronor from the creamery as his due payment. He showed the bills to the peddler. They played cards till their bedtime.

Next early morning the crofter went to milk his cow. The peddler went on his way. But he returned within half an hour to steal the money. After stealing, the peddler went away.

The episode teaches us that it is very difficult to live alone in this world. Every human being needs company.

It is not good to believe strangers and share our secrets with them.

Dire necessity of life can lure anyone to temptations. One tends to neglect the good deeds done by other humans under such situations.

LA 7. Bring out the contrast in the behaviour of ironmaster towards peddler before and after realizing his mistake?

Answer: When ironmaster was on his routine night inspection of the factory, he mistook the stranger as his old colleague. He felt very sad to see him in such a poor condition. He told him that he should not have resigned from the regiment. He also told the peddler that had he been serving at that time, he would have never allowed the stranger to resign. The heart of iron master was filled with sympathy. He wanted to help him. So he requested the stranger to come to his house. Since the stranger declined, he sent her daughter to persuade the stranger. When his daughter expressed doubts about authenticity of the peddler, the iron master brushed these aside.

But his behaviour took an opposite turn when he realized his mistake. He accused the stranger of deceiving him and not being truthful. He wanted to hand over the peddler to Sheriff.

Earlier behaviour of ironmaster was sympathetic but later it was very aggressive.

 

LA 8. After reading the story ‘The Rattrap’ what impression do you form of Edla?

Answer: Edla had a good power of persuasion and ability to convince. She could convince the peddler to come to their house.

She had good judgement. She guessed at the forge itself that the stranger had either stolen something or had escaped from jail. At home she expressed her doubt about the stranger being an educated person. Her both doubts later proved correct.

She believed in honouring her commitments. When her father asked the stranger to move out of the house she interceded to honour her commitment.

Edla was an epitome of kindness, compassion and sympathy. She gifted  her father’s suit to the peedler and invited him for next year Christmas.

She was an emotional person. She was dejected to learn reality of peddler. Later she was happy to note that peddler had changed for the good.

So Edla had several attributes of a good human being and high moral values.

 

****

 

Important Links
The Rattrap – Explanation The Rattrap – Textbook Q&A
Deep Water – Explanation Indigo – Explanation
Deep Water – Textbook Q&A Indigo – Textbook Q&A
Deep Water – Extra Q&A Indigo – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!