WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story Free Solution of Textbook Questions and Answers

THE THIEF’S STORY

(Textbook Questions)

Read and find out

Q 1. Who does ‘I’ refer to in this story?

Answer: In this story ‘I’ refers to a thief. In this story his name is Hari Singh. But this in not his real name. He used to change his name frequently.

Q 2. What is he “a fairly successful hand” at?

Answer: He has been a fairly successful hand  in stealing his employers.

 

 

Q 3. What does he get from Anil in return for his work?

Answer: He gets a place to stay and food. His salary was paid irregularly. He used to save a rupee in buying supplies. Anil had started teaching him to write and read.

Q 4. How does the thief think Anil will react to the theft?

Answer: Hari Singh thought that Anil would be very sad. He will not be sad because of loss of money. He will be sad because of loss of trust.

Q 5. What does he say about the different reactions of people when they are robbed?

Answer: The greedy man showed fear; the rich man showed anger; the poor man showed acceptance. And a person like Anil will be sad because of loss of trust.

 

 

Q 6. Does Anil realise that he has been robbed?

Answer: Yes. He had understood that he was robbed. He also knew that the money was kept back under the mattress.

Think about it

Q 1. What are Hari Singh’s reactions to the prospect of receiving an education? Do they change over time? What makes him return to Anil?

Answer: Initially he had thought that after acquiring education, new avenues for theft and cheating would be available for him. So he will be able to steal more money.

Reaction of Hari Singh about education had undergone a change.

Later he thought that education could lead to earn some amount of money. It can also help to become a respectable person in society.

He wants to leave his current career of a thief. Hence he returned the money.

Q 2. Why does not Anil hand the thief over to the police? Do you think most people would have done so? In what ways is Anil different from such employers?

Answer: Anil knew that Hari Singh had taken money. Anil was also aware that money had been returned.

Anil understood that Hari Singh had realized his mistake. This is clear indication that Hari Singh wanted to leave his bad habit and wanted to lead a better life. Anil decided to help him. Therefore he did not report the matter to police.

Most people will report such incidents to police.

Anil is different from other people because he wants to remove guilt of a person and help him become a respectable citizen of society.

Talk about it

Q 1. Do you think people like Anil and Hari Singh are found only in fiction, or are there such people in real life?

Answer: It is rare to find people like Anil and Hari Singh in real life.

Sometimes we do come across people like Anil who would forgive a wrong doer. But people like Hari Singh who would return the stolen money to the owner and try to become respectable citizen rarely exist in society.

Q 2. Do you think it a significant detail in the story that Anil is a struggling writer? Does this explain his behaviour in any way?

Answer: Hari Singh made a statement that perhaps Anil wrote for a magazine. Then Anil says that he had got some money by selling a book to a publisher. These are enough indications to infer that Anil was a struggling writer.

It is mentioned in the story that Anil’s income was irregular. So he celebrated with his friends and spent when he had money. It is also mentioned that he would not be able to pay regularly to Hari Singh. So his irregular income affected his way of life.

Q 3. Have you met anyone like Hari Singh? Can you think and imagine the circumstances that can turn a fifteen-year-old boy into a thief?

Answer: In our society many people are poor and find it difficult to earn their living. Such persons sometimes turn to stealing. However being a thief and still possessing human values is very rare. I have not met any such person.

There could be many probable circumstances that would have led Hari Singh to become a thief. Some members of his family would have been thief and he picked up the tradition. Or his ambition to live a better life might have turned him to a thief. Or his family might have abandoned him and he had no other option but to steal. Or he was alone in this world and did not know what to do for his living.

In every case a 15 year young boy becoming thief speak very badly about lack of opportunities.

Q 4. Where is the story set? (You can get clues from the names of the persons and places mentioned in it.) Which language or languages are spoken in these places? Do you think the characters in the story spoke to each other in English?

Answer: The story is set in India in Uttar Pradesh. We get this indication because Hari Singh wanted to travel to Lucknow.

In the town express trains stop. There are sweet shops, a decent market and a clock tower. There are hotels near railway station. So we may infer that the story is set in a relatively bigger town

Hindi and Bhojpuri is spoken in this part of our country. Characters in the story spoke one of these two languages.

****

 

Important Links
The Thief’s Story – Explanation The Thief’s Story – Extra Q&A
A Triumph of Surgery – Explanation The Midnight Visitor – Explanation
A Triumph of Surgery – Textbook Q&A The Midnight Visitor – Textbook Q&A
A Triumph of Surgery – Extra Q&A The Midnight Visitor – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!