WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes Free Solution of Textbook Questions and Answers

POETS AND PANCAKES

(Text Book Questions & Answers)

Think as you read

Q 1. What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?

Answer: The make-up room had about half a dozen mirrors and lights from all angles. These lights were incandescent type lights. The heat coming out of these lights made artists uncomfortable. Hence he uses the term ‘fiery misery’.

Q 2. What is the example of national integration that the author refers to?

Answer: The make-up department had employees from various parts of the country and followed different religions. They worked together. The author refers this as national integration.

Q 3. What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why was he disappointed?

Answer: The job of the office boy was to do make-up of crowd people. He would mix paint and lotions in a giant vessel and apply on faces of everybody of the crowd.

He had joined studio in the hope of becoming an actor, a story writer, a director or a lyric writer.

He was disappointed because none of his above ambitions could be fulfilled.

Q 4. Why did the author appear to be doing nothing at the studios?

Answer: Most of the time author was occupied in reading a newspaper, filing the paper cuttings or ordering people to do some work. He himself did not do any work.

Therefore people considered that the author did nothing at the studio.

Q 5. Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?

Answer: The office boy had joined studio in the hope of becoming an actor, a story writer, a director or a lyric writer. But he could not realise any of these ambitions. Thus he was frustrated.

He thought that Subbu was responsible for his failure to realise his dreams. He expressed his anger to the author.

Q 6. Who was Subbu’s principal?

Answer: S. S. Vasan, who was founder of Gemini Studios, was the principal of Subbu.

Q 7. Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.

Answer: Subbu was always cheerful.

He was very creative and could provide solution to any situation.

He was a poet and an actor.

He was a charitable and improvident person.

Q 8. Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?

Answer: The work of a legal adviser is to give advice to the organisation on legal matters. But many times he acted on his own to deal with situations. For example career of an actress ended because of him.

Therefore he was referred to opposite of legal advisor.

Q 9. What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?

Answer: While everyone wore dhoti and shirt, the legal adviser wore pant, shirt and a tie. Sometimes he wore a long coat with decorations. He was logical person while all others were dreamers. He was a neutral person – did not take sides.

Through above aspects, the lawyer stood out from others.

Q 10. Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?

Answer: The people at Gemini Studio did not have any affiliation to politics. They did not understand any aspect of politics.

Q 11. Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?

Answer: The big bosses of Madras like Mr Vasan did not believe in communism. The MRA was a sort of counter to international communism. Therefore the MRA had come to Madras to stage their plays. The Gemini Studios was the most appropriate place for screening plays.

Q 12. Name one example to show that Gemini studios was influenced by the plays staged by MRA.

Answer: For many years, every Tamil play had the scene of a sunrise and sunset in their screenings. A tune on flute was also played. This was similar to one of the play staged by MRA.

Q 13. Who was The Boss of Gemini Studios?

Answer: Mr S. S. Vasan was The Boss of Gemini Studios.

Q 14. What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini Studios?

Answer: None of the audience knew what poet was talking about. The accent was unfamiliar to the audience. So they could not understand what he was saying.

These were the causes of lack of communication.

Q 15. Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery?

Answer: Nobody could understand what he talked about and what he was saying. Also, people were not able to understand the reason of the visit. Therefore it is referred as unexplained mystery.

Q 16. Who was the English visitor to the studios?

Answer: His name was Stephen Spender. He was the editor of English periodical ‘The Encounter’. He was also a poet and an essayist.

Q 17. How did the author discover who the English visitor to the studios was?

Answer: The author wanted to participate in the short story contest organized by the periodical ‘The Encounter’. Before sending his manuscript by post, he wanted to know about the periodical. Going through old issues of the periodical, he learnt that editor was Stephen Spender.

This is how he came to know about the English visitor.

Q 18. What does ‘The God that Failed’ refer to?

Answer: It refers to collection of six essays written by different writers. Each essay expresses their entry into communism and their disillusioned return.

Understanding the text

Q 1. The author has used gentle humour to point out human foibles. Pick out instances of this to show how this serves to make the piece interesting.

Answer: Stating that people had to look ugly to act in film is humourous.

Preparation of make-up material in large vessels and use of word ‘slapping’ for applying make-up is funny.

Use of phrase ‘fiery misery’ is humorous.

Narration of creativity about Subbu is hilarious – a rat killing a tigress.

The description about the speech of Stephen Spender, and that audience could not understand it, is a gentle humour.

Q 2. Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?

Answer: Subbu was very loyal to The Boss. He gave solution to every problem boss may have. He was very creative and cheerful. He had used all his creativity to the advantage of boss.

Hence Subbu was considered No 2 in Gemini Studios.

Q 3. How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios?

Answer: None of the audience knew about what he was talking about. They could understand words ‘freedom’ and ‘democracy’ only. The poet had a peculiar accent. So none of the audiences could understand what he was saying.

Q 4. What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?

Answer: The author was a prose writer. We understand this from the narration that he wanted to participate in story writing contest.

****

 

Important Links
Poets & Pancakes – Explanation Poets & Pancakes – Extra Q&A
Indigo – Explanation Going Places – Explanation
Indigo – Textbook Q&A Going Places – Textbook Q&A
Indigo – Extra Q&A Going Places – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!