WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Poem 6 Aunt Jenifer’s Tigers Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

AUNT JENIFER’S TIGERS

(Extra Questions)

Extract based questions

EB 1. When Aunt is dead, her terrified hands will lie

Still ringed with ordeals she was mastered by.

The tigers in the panel that she made

Will go on prancing, proud and unafraid.

1. Why is Aunt ‘ringed with ordeals’?

Answer: She is surrounded by difficulties and responsibilities of marriage that it seems to be an ordeal to her.

2. Why her hands are terrified?

Answer: She is herself terrified by the difficulties of her married life. The poet has used the expression of ‘her hands’ to indicate her own conditions.

3. Why did she make tigers?

Answer: Tigers do not fear men and they move about confidently and gracefully. She wanted to express her desire of being free from fear. Hence she made embroidery of tigers.

4. What will happen to tigers after her death?

Answer: Tiger will continue to prance and live fearlessly. They will outlive her.

5. What is Aunt Jennifer’s death symbolic of?

Answer: It means that during her life time she will not be able to overcome the difficulties of her life. Even after death, she will have to undergo the rituals of a married woman.

6. Would society be affected by her death in anyway?

Answer: Her death will not make any impact on society. The society will continue to behave the way it used to.

 

 

EB 2. Aunt Jennifer’s tigers prance across a screen,

Bright topaz denizens of a world of green.

They do not fear the men beneath the tree;

They pace in sleek chivalric certainty.

1.  Why are tigers described as denizens of a world of green?

Answer: Tigers live in green jungles, hence have been described as denizens of green. So they have a right of freedom and being fearless of any other creature.

2. Why are tigers not afraid of men?

Answer: Tigers are brave creatures. They are strong, fearless and confident of themselves. Hence they are not afraid of men.

3. What are the tigers symbolic of for Aunt Jennifer?

Answer: For Aunt Jennifer, they are symbolic of her desire to have freedom, confidence and to be strong.

4. What is the poetic device used in last line of the extract?

Answer: Metaphor – The pace of tigers has been described as sleek and chivalric.

Alliteration – The word ‘c’ has been repeated in ‘ chivalric’ and certainty’.

5.  Explain‘they pace in sleek chivalric certainty’.

Answer: They are moving elegantly in the manner of a gentleman. They are moving with confidence and certainty about themselves.

EB 3. Aunt Jennifer’s fingers fluttering through her wool

Find even the ivory needle hard to pull.

The massive weight of Uncle’s wedding band

Sits heavily upon Aunt Jennifer’s hand.

1. Why it is hard for Aunt Jennifer to pull the ivory needle?

Answer: Aunt Jennifer is weak, old and does not have adequate strength. So it is difficult for her to pull the ivory needle.

2. What is the poetic device used in first line of the extract?

Answer: Alliteration. The word ‘f’ is repeated in ‘fingers fluttering’.

3. What is uncle’s wedding band?

Answer: It is the wedding ring worn by Aunt.

4. Why does the poet use ‘massive weight’ and ‘sits heavily’ for uncles’s ring?

Answer: The ring represents the burden of marriage. It also represents the responsibilities and difficulties of married life Aunt is enduring.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. How are Aunt Jennifer’s tigers different from her?

Answer: Aunt Jennifer is a weak and terrified lady. She does not have any freedom to move around or to express herself.

On the other hand, tigers are strong, fearless, confident and free to move anywhere.

SA 2. What lies heavily on the hand of Aunt Jennifer?

Answer: The wedding band lies heavily on her hand. It symbolizes burden of her married life. Probably her married life is full of difficulties and misery.

SA 3. How does poet describe Aunt Jennifer’s tigers?

Answer: They are of bright yellow colour as that of a topaz. They are prancing around in the world of green. They are fearless, chivalric and elegant. While sitting under the tree, they are not afraid of men.

SA 4. What difficulties Aunt Jennifer is facing while making her tigers and why?

Answer: Her hands are trembling while she holds wool. She is finding it difficult to pull the ivory needle while doing embroidery. This is happening because of her old age. The weight of difficulties faced in her married life is also sitting heavily on her hands.

SA 5. How will Aunt Jennifer’s hands look when she is dead?

Answer: Aunt Jennifer’s hands will look terrified even after her death. The weight of difficulties and ordeals of her marriage has affected her hands also.

_______

Important Links
Aunt Jennifer’s Tiger – Explanation Aunt Jennifer’s Tiger – Textbook Q&A
A Roadside Stand – Explanation The Last Lesson – Explanation
A Roadside Stand – Textbook Q&A The Last Lesson – Textbook Q &A
A Roadside Stand – Extra Q&A The Last Lesson – Extra Q &A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!