WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 9 Madam Rides the Bus Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

MADAM RIDES THE BUS

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. But for Valli, standing at the front door was every bit as enjoyable as any of the elaborate games other children played. Watching the street gave her many new unusual experiences.

1. Why did Valli stand at the doorway?

Answer: Valli stood at the doorway to watch activities happening in the street.

2. Which word in the extract mean ‘not normal’?

Answer: Unusual

3. Why Valli did not play any games?

Answer: Because there were no playmate of her own age.

4. How did Valli feel standing at the door?

Answer: She felt happy because it gave her unusual experiences.

 

EB 2.The fare was thirty paise one way — “which is almost nothing at all,” she heard one well-dressed man say, but to Valli, who scarcely saw that much money from one month to the next, it seemed a fortune. The trip to the town took forty-five minutes.

1. What was the fare of the bus?

Answer: The fare for the bus was thirty paise for one way travel.

2. What was the duration of journey for village to town?

Answer: Forty-five minutes.

3. Which word in the extract is synonym of ‘a large amount’?

Answer: Fortune

4. What was distance between the village and the town?

Answer: Six miles

 

 

EB 3.“Okay, okay, but first you must get on the bus,” said the conductor, and he stretched out a hand to help her up. “Never mind,” she said, “I can get on by myself. You don’t have to help me.”

1. Why did conductor give a helping hand to Valli?

Answer: Valli was a child and the conductor wanted to help her in getting on the bus.

2.How did Valli react to the help offered by the conductor?

Answer: Valli refused to accept help of the conductor and said that she would get on the bus herself.

3. Which word in the extract mean ‘extended’?

Answer: Stretched

4. What quality of Valli has been shown in the above extract?

Answer: It is expressed that Valli is a confident girl and likes to be independent.

EB 4. Suddenly Valli clapped her hands with glee. A young cow, tail high in the air, was running very fast, right in the middle of the road, right in front of the bus. The bus slowed to a crawl, and the driver sounded his horn loudly again and again.

1. Why did Valli clapped her hands with glee?

Answer: A young cow, tail high in the air was running in the middle of the road in front of the bus. Valli found it funny so clapped her hands.

2. What did the driver do when there was cow in front of the bus?

Answer: He slowed the bus to a crawl and gave horn again and again.

3. What effect sounding of horn had on the cow?

Answer: It ran faster and faster in front of the bus.

4. Which word in the extract mean ‘exactly’?

Answer: Right

EB 5. Suddenly she was startled by a voice. “Listen, child,” said the voice, “you shouldn’t stand like that. Sit down.” Sitting down, she looked to see who had spoken.

1. Who is referred to as ‘she’ in the above extract?

Answer: Valli

2. Who was the speaker?

Answer: The speaker was an elderly man who was travelling in the bus.

3. Why was ‘she’ standing?

Answer: Her view of outside was cutoff due to a canvas blind at the lower portion of window, So to have a better view of outside she was standing.

4. Which word in the extract mean ‘surprised’?

Answer: Startled

EB 6. What had been a lovable, beautiful creature just a little while ago had now suddenly lost its charm and its life and looked so horrible, so frightening as it lay there, legs spreadeagled, a fixed stare in its lifeless eyes, blood all over…

1. Who was that lovable creature?

Answer: It was a young cow that was now dead.

2. Why Valli became so sad

Answer: On her journey to the town the cow was alive but during return journey, it was dead. So Valli became very sad.

3. Which word in the extract mean ‘full of fears’?

Answer: Frightening

4. Did the bus stop near the dead cow?

Answer: No. It moved on it return journey to the village.

EB 7. Over many days and months Valli listened carefully to conversations between her neighbours and people who regularly used the bus, and she also asked a few discreet questions here and there. This way she picked up various small details about the bus journey. The town was six miles from her village. The fare was thirty paise one way.

1. Who were source of information for her?

Answer: Her neighbours and other people who regularly used the bus were source of information.

2. What two information she collected?

Answer: The town was six miles away and the fare was thirty piase  for one way travel.

3. Which word in the extract mean ‘specific’?

Answer: Discreet

4. Why was Valli collecting information about bus journey?

Answer: She was collecting information to plan her own bus journey.

EB 8. Every day after lunch her mother would nap from about one to four or so. Valli always used these hours for her ‘excursions’ as she stood looking from the doorway of her house or sometimes even ventured out into the village; today, these same hours could be used for her first excursion outside the village.

1. What did Valli usually do during 1 PM to 4 PM?

Answer: She would stand at her door way and sometimes ventured into the village.

2. What did Valli’s mother normally do during 1 PM to 4 PM?

Answer: She used to sleep during this time.

3. What did Valli want to do today?

Answer: Valli wanted to travel by bus today.

4. Which word in the extract mean ‘period of time’?

Answer: Hours

 

EB 9. How difficult it had been, particularly that day at the village fair, but she had resolutely stifled a strong desire to ride the merry go-round, even though she had the money. After she had enough money saved, her next problem was how to slip out of the house without her mother’s knowledge.

1. Who is referred to as ‘she’ in the above extract?

Answer: Valli

2. Why was ‘she’ saving money?

Answer: Valli was saving money for the fare of her first bus journey.

3. Which word in the extract is synonym of ‘controlled’?

Answer: Stifled

4. Why ‘she’ wanted to go out without knowledge of her mother?

Answer: Because Valli wanted to travel alone in the bus.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What was the most fascinating thing Valli saw? What was the source of unending joy for her?

Answer: The most fascinating thing was the bus that travelled between her village and town.

The sight of  the bus filled each time with new set of passengers was the source of unending joy for her.

SA 2. How did Valli get all the information about bus?

Answer: She watched the movement of bus for many months. She listened to conversation among people who had travelled in the bus. She occasionally asked them some questions.

Thus she collected all information.

SA 3. What was the view outside when the bus was travelling along the canal?

Answer: On one side there was the canal and, beyond it, palm trees, grassland. At a distance there were mountains, and the blue sky. On the other side was a deep ditch and then acres and acres of green fields as far as the eye could see.

SA 4. Why was conductor amused while talking to Valli?

Answer: Valli behaved like a grown up lady, so the conductor was amused while talking to her.

Initially Valli refused to take help of conductor in getting into the bus. During journey, Valli objected to an elderly man calling her a child. The conductor supported Valli by saying that she was a grown up child travelling alone.

SA 5. Please give two examples to show that Valli was a meticulous planner?

Answer: For many months Valli stood at the door way to observe movements of bus.

She listened to conversation of neighbours and passenger to collect information. She asked discreet questions to get more details.

She saved enough money for the two way travel by bus.

SA 6. Why Valli was feeling shy and avoided everyone’s eyes?

Answer: When Valli got into the bus, conductor addressed her as madam. He advised every other passenger to move aside and to make way for her. All passengers started laughing. So Valli felt shy and avoided everyone’s eyes.

SA 7. Why Valli did not like the remark of the elderly man? What did she reply to him?

Answer: The elderly man was certainly concerned about safety of Valli. He requested Valli to sit down and addressed her as a child.

Valli did not like to be addressed as child. She said she was not a child. She had paid her thirty paise same as anybody else.

SA 8. What was Valli’s next problem after she had saved money for bus fare?

Answer: The next problem after saving money was how to go out of the house without knowledge of her mother. Valli solved this by going out of the house during her mother’s nap.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. In today’s world the situation has changed a lot. Lot of crimes are taking place. Do you think Valli was right in not informing her mother about her journey?

Answer: Valli was certainly wrong in not informing her mother about her journey by bus. She had put herself in a very delicate situation.

The world has changed a lot. Moral values are probably at its lowest. Nobody appears to be safe. Kids particularly are soft targets of criminals. It is duty of every kid to keep their parents informed about their movements.

Parents must teach their kids to take care of themselves. A mutual trust needs to develop between a child and parents. Kids at the tender age would have lot of desires and like to do adventures. Parents must teach kids to confide with them.

Valli should have expressed her desire for a bus journey to her parents. Once she had saved enough money, her parents would have happily accompanied her. That would have been the correct way of fulfilling her desire.

LA 2. A person learns a lot through her surroundings. In the lesson ‘Madam Rides the Bus’, Valli learnt a lot by observing and listening. Explain about her qualities while learning and taking the bus journey.

Answer: The favourite pastime of Valli was to stand at her doorway and observe what was happening in the street. She particularly liked new set of passengers every time the bus made a trip. She developed a strong desire to travel by bus.

She observed timings of the bus. She also observed the time taken for each trip. Thus she was a good observer.

She listened to conversation of passengers. She asked couple of question to obtain more information. This indicates that she was a good listener and believed in clearing her doubts.

She saved every coin that she used to randomly get. She controlled her desire to buy toffees and toys. She avoided enjoying rides during village fairs. It shows her determination.

During the bus journey she showed self-confidence and self-respect. She enjoyed her ride a lot. She showed maturity by refusing to eat or drink anything from bus conductor.

LA 3. Taking clue for the text ‘Madam Rides the Bus’, please explain how good planning and courage to take the risk can help in fulfilling one’s dreams.

Answer: Standing at the doorway and observing movements of bus, Valli developed a strong desire to travel by bus.

She listened to conversation of her neighbours and other passengers to collect more information. She even asked some questions to them. She thus collected information about time taken and bus fare.

She saved every coin she randomly received. She controlled her desire to spend money on toffees, toys and in village fair. She saved enough money for two way fare of the bus.

She wanted to travel alone. A courageous venture indeed. So she selected the duration her mother used to sleep after lunch.

She confidently made her first bus journey and came back as per her plan. Her mother met her at the gate of her house. But mother could not make out anything.

Thus through meticulous planning, regular savings and courage, she could realise her dream.

 

****

 

THE TALE OF CUSTARD THE DRAGON

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. Belinda lived in a little white house,

With a little black kitten and a little grey mouse,

And a little yellow dog and a little red wagon,

And a realio, trulio, little pet dragon.

1. Where did Belinda live?

Answer: Belinda lived in a little white house.

2. How many pets Belinda have?

Answer: Belinda had four pets.

3. What is the poetic device used in the third line of the extract?

Answer: Repetition. Words ‘a little’ has been repeated.

4. What is an adult kitten called?

Answer: Cat

EB 2. Now the name of the little black kitten was Ink,

And the little grey mouse, she called him Blink,

And the little yellow dog was sharp as Mustard,

But the dragon was a coward, and she called him Custard.

1. What was the colour of Ink?

Answer: Black

2. What is name of the dragon?

Answer: Custard

3. Which word in the extract is antonym of ‘brave’?

Answer: Coward

4. What is the poetic device used in third line of the extract?

Answer: Simile. The dog had been compared with mustard.

EB 3. Custard the dragon had big sharp teeth,

And spikes on top of him and scales underneath,

Mouth like a fireplace, chimney for a nose,

And realio, trulio daggers on his toes.

1. Why dragon’s mouth is called a fireplace?

Answer: It is believed that dragon can spit fire from its mouth. Hence its mouth has been called a fireplace.

2. Which word in the extract mean ‘small swords’?

Answer: Daggers

3. Which poetic device is used in ‘chimney for a nose’?

Answer: Metaphor

4. What does the poet say about teeth of the dragon?

Answer: Teeth of the dragon were big and sharp.

EB 4. Belinda was as brave as a barrel full of bears,

And Ink and Blink chased lions down the stairs,

Mustard was as brave as a tiger in a rage,

But Custard cried for a nice safe cage.

1. How brave were kitten and mouse?

Answer: They were so brave that they could chase away a lion.

2. Why did Custard cry for a nice safe cage?

Answer: Because it was a coward.

3. Which word in the extract is synonym of ‘anger’?

Answer: Rage

4. Which poetic device is used in fourth line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘c’ has been repeated

EB 5. Belinda tickled him, she tickled him unmerciful,

Ink, Blink and Mustard, they rudely called him Percival,

They all sat laughing in the little red wagon

At the realio, trulio, cowardly dragon.

1. What did other pets called the dragon?

Answer: The other pets rudely called him Percival.

2. What is the poetic device used in first line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘tickled’ has been repeated.

3. Where would Ink, Blink and Mustard used to sit?

Answer: These animals used to sit in the red wagon.

4. Which word in the extract mean ‘without respect?

Answer: Rudely

EB 6. Belinda giggled till she shook the house,

And Blink said Weeck! which is giggling for a mouse,

Ink and Mustard rudely asked his age,

When Custard cried for a nice safe cage.

1. Which word in the extract mean ‘laughed”?

Answer: Giggled.

2. Which poetic device is used in the second line of the extract?

Answer: Onomatopoeia. The word ‘weeck’ has been used to express sound of laughing of a mouse.

3. Which word in the extract is antonym of ‘insecure’?

Answer: Safe

4. One pet of Belinda has not been mentioned in above extract. Who is it? What is its name?

Answer: The dog has not been mentioned in the extract. It name is Mustard.

EB 7. Suddenly, suddenly they heard a nasty sound,

And Mustard growled, and they all looked around.

Meowch! cried Ink, and ooh! cried Belinda,

For there was a pirate, climbing in the winda.

1. Which poetic device has been used in the first line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘suddenly’ has been repeated.

2. Why was everyone afraid?

Answer: They saw that a pirate was climbing the window.

3. Two pet of Belinda has not been mentioned in the extract. Who is it and what is its name?

Answer: The dragon and mouse have not been mentioned in the above extract. Their names were Custard and Blink respectively.

4. Which word in the extract mean ‘harsh’?

Answer: Nasty

EB 8. Pistol in his left hand, pistol in his right,

And he held in his teeth a cutlass bright,

His beard was black, one leg was wood;

It was clear that the pirate meant no good.

1. How many weapons was pirate carrying?

Answer: The pirate was carrying three weapons. Two pistols and a cutlass.

2. What was clear to Belinda and her pets?

Answer: They understood that the pirate had come to harm them.

3. Which word in the extract mean a ‘small sword’?

Answer: Cutlass

4. What is the poetic device used in first line of the extract?

Answer: Repetition. The words ‘pistol in his’ has been repeated.

EB 9. Belinda paled, and she cried Help! Help!

But Mustard fled with a terrified yelp,

Ink trickled down to the bottom of the household,

And little mouse Blink strategically mouseholed.

1. Why did Belinda cry for help?

Answer: Belinda cried for help because she got afraid.

2. What did Mustard do?

Answer: Mustard ran away. He was afraid and cried for help.

3. Explain meaning of ‘mouseholed’?

Answer: It means that the mouse entered into a hole to hide itself.

4. What is the poetic device used in the first line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘help’ has been repeated.

EB 10. But up jumped Custard, snorting like an engine,

Clashed his tail like irons in a dungeon,

With a clatter and a clank and a jangling squirm,

He went at the pirate like a robin at a worm.

1. Why did Custard jump?

Answer: It jumped to attack the pirate.

2. Which word in the extract mean ‘an underground prison?

Answer: Dungeon

3. Which poetic device has been used in the fourth line of the extract?

Answer: Simile. Custard has been compared to a robbin.

4. What three words have been used as onomatopoeia in the extract?

Answer: Clatter, clank and jangling

EB 11.The pirate gaped at Belinda’s dragon,

And gulped some grog from his pocket flagon,

He fired two bullets, but they didn’t hit,

And Custard gobbled him, every bit.

1. What did Custard do to the pirate?

Answer: Custard ate the pirate completely. Not a single bit was left.

2. Which word in the extract mean ‘wine’?

Answer: Grog

3. How many bullets pirate fired?

Answer: Pirate fired two bullets

4. Which poetic device has been used in second line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘g’ has been repeated.

EB 12. Belinda embraced him, Mustard licked him,

No one mourned for his pirate victim.

Ink and Blink in glee did gyrate

Around the dragon that ate the pirate.

1. How did Ink and Blink react after the incident?

Answer: Ink and Blink danced with joy around Custard

2. Which word in the extract mean ‘prey’?

Answer: Victim

3. Which poetic device has been used in the third line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘g’ has been repeated.

4. What did Belinda do after the incident?

Answer: Belinda embraced Custard.

EB 13. But presently up spoke little dog Mustard,

I’d have been twice as brave if I hadn’t been flustered.

And up spoke Ink and up spoke Blink,

We’d have been three times as brave, we think,

And Custard said, I quite agree

That everybody is braver than me.

1. What excuse was given by Mustard?

Answer: Mustard told that it got confused otherwise he would have been twice as brave.

2. What did Custard agree?

Answer: Custard agreed that everybody else was braver than himself.

3. Which poetic device has been used in the third line of the extract?

Answer: Alliteration. Set of words ‘up spoke’ has been repeated.

4. Which word in the extract mean ‘now’?

Answer: Presently

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Where did Belinda live? Who all lived with her?

Answer: Belinda lived in a white house. Ink, Blink, Mustard and Custard lived with her. Ink was a kitten. Blink was a mouse, Mustard was a dog and Custard was a dragon.

SA 2. Describe appearance of Custard?

Answer: Custard had big sharp teeth. It had spikes on its top and scales underneath. Its mouth was like a fireplace and nose like a chimney. Nails on its toes were as sharp as a dagger.

SA 3. Was everyone as brave as they claimed?

Answer: Belinda claimed to be braver than a bear, Ink and Blink braver than a lion and Mustard braver than a tiger. But when the need arose they all ran away. Custard the dragon attacked the pirate and ate him.

SA 4. How did everyone react after Custard had eaten pirate?

Answer: All of them were very happy at the death of pirate. Belinda embraced him. Mustard licked him. Ink and Blink danced around custard.

SA 5. How did everyone behave when they saw a pirate climbing window?

Answer: Belinda cried for help. Ink, Blink and Mustard ran away and hid themselves. But Custard jumped at the pirate, attacked him and ate him.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Custard had killed the pirate. But still other animals continued to tease him for being a coward. Why do you think this happened?

Answer: Custard the dragon preferred to live in the safety of a cage. Hence all others teased him as being coward.

When the pirate entered the house, so called braves of the house ran away. Custard attacked the pirate and ate him. Now for a moment everybody appreciated the bravery of dragon. But soon the situation returned to earlier routine.

I think the dragon himself is responsible for such situation. It was a very lazy creature. It preferred to remain in a comfort zone. When other smaller animals teased him, he did not pay any attention to it. He lacked the self-respect. Everybody got used to it.

After killing of pirate, momentarily everybody forgot the routine and appreciated Custard. But Custard did not change its habits and continued to enjoy comforts. So others reverted to their earlier behaviour. Thus Custard continued to be regarded as a coward.

****

 

Important Links
Madam Rides the Bus – Explanation Madam Rides the Bus – Textbook Q&A
Mijbil the Otter – Explanation The Sermon at Benaras – Explanation
Mijbil the Otter – Textbook Q&A The Sermon at Benaras – Textbook Q&A
Mijbil the Otter – Extra Q&A The Sermon at Benaras – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!