WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 9 NCERT Beehive Chapter 1 The Fun They Had Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE FUN THEY HAD

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. They turned the pages, which were yellow and crinkly, and it was awfully funny to read words that stood still instead of moving the way they were supposed to — on a screen, you know.

1. Who narrated words of above extract and to whom?

Answer: The above extract was narrated by grandfather of Mragie to her.

2. Which word in the extract means ‘not moving’?

Answer: Still.

3. Which screen is being talked about in the extract?

Answer: Screen of a mechanical teacher and a television.

4. To whom does the word ‘they’ refer to in above extract.

Answer: People or students of old time.

EB 2. “Same with mine,” said Margie. She was eleven and hadn’t seen as many tele-books as Tommy had. He was thirteen. She said, “Where did you find it?”

1. What does the word ‘it’ refer to?

Answer: A book

2. Where was ‘it’ found?

Answer: It was found in the house of Tommy in an attic.

3. While saying ‘same with mine’ which instrument is being compared?

Answer: Television

4. Between two kids who is elder?

Answer: Tommy.

EB 3. He was a round little man with a red face and a whole box of tools with dials and wires. He smiled at Margie and gave her an apple, then took the teacher apart.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The County Inspector

2. Who had called ‘he’?

Answer: Mrs. Jones, mother of Margie had called the County Inspector.

3. Which phrase in the extract mean ‘dissembled’?

Answer: Took apart

4. How did ‘he’ try to befriend Margie?

Answer: He smiled at Margie and gave her an apple.

EB 4. She always had to write them out in a punch code they made her learn when she was six years old, and the mechanical teacher calculated the marks in no time.

1. What does the word ‘them’ refer to?

Answer: It refers to the answers to the question paper.

2. What is the current age of ‘she’?

Answer: She is eleven

3. Which phrase in the extract mean quickly?

Answer: In no time

4. Where did ‘she’ put her answer sheets?

Answer: In a slot of the teaching machine?

 

EB 5. Those things happen sometimes. I’ve slowed it up to an average ten-year level. Actually, the overall pattern of her progress is quite satisfactory.

1. Which sector of the machine was slowed down?

Answer: Geography

2. Who is speaker of above extract?

Answer: The County Inspector

3. To whom was the above extract addressed to?

Answer: It was addressed to Mrs. Jones, mother of Margie.

4. Which word in the extract mean ‘reasonably’?

Answer: Quite

 

EB 6. “Because it’s not our kind of school, stupid. This is the old kind of school that they had hundreds and hundreds of years ago.”

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Tommy

2. Who is referred as ‘stupid’ in above extract?

Answer: Margie

3. What type of teacher was in the old kind of school?

Answer: A human being

4. Which word in the extract mean ‘type’?

Answer: Kind

 

EB 7. Margie went into the schoolroom. It was right next to her bedroom, and the mechanical teacher was on and waiting for her.

1. On what two days Margie did not have her class?

Answer: Saturday and Sunday

2. Which topic was taught to her on the day under reference?

Answer: Addition of proper fraction

3. Did Margie study at a fixed time everyday?

Answer: Yes

4. Which phrase in the extract mean ‘adjascent’?

Answer: Right next to.

 

EB 8. Tommy screamed with laughter. “You don’t know much, Margie. The teachers didn’t live in the house. They had a special building and all the kids went there.”

1. Which teachers are being referred to in above extract?

Answer: Teachers of old types of school. They were human beings.

2. Where did those teachers teach?

Answer: They taught in a special building called school.

3. What does the word ‘there’ refer to in above extract?

Answer: School

4. What is the verb form of the word ‘laughter’?

Answer: Laugh

 

EB 9. “Gee,” said Tommy, “what a waste. When you’re through with the book, you just throw it away, I guess. Our television screen must have had a million books on it and it’s good for plenty more. I wouldn’t throw it away.”

1. Who is listener of the above extract?

Answer: Margie

2. Where was the book found?

Answer: The book was found in the attic of Tommy’s house.

3. Which word in the extract mean ‘several’?

Answer: Many

4. What did Tommy guess about the book?

Answer: Tommy guessed that readers threw the book after reading it.

 

EB 10. “May be,” he said nonchalantly. He walked away whistling, the dusty old book tucked beneath his arm.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Tommy

2. Who was the other person present at the scene?

Answer: Margie

3. Why did he go away from the scene?

Answer: Margie’s mother, Mrs. Jones, had asked her to come to house. So Tommy also went to his home.

4. What word in the extract mean ‘casually’?

Answer: Nonchalantly

 

EB 11. “But my mother says a teacher has to be adjusted to fit the mind of each boy and girl it teaches and that each kid has to be taught differently.”

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Margie

2. Who is listener of the above extract?

Answer: Tommy

3. Write name of ‘mother’ being referred in above extract?

Answer: Mrs. Jones

4. Why should a teacher be adjusted?

Answer: A teacher should be adjusted to fir the mind of each boy and girl.

 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.What did Tommy find? Where was it found?

Answer: Tommy had found a book that was printed on paper. This book was about the school of old time. The book was found in the attic of his house.

 

SA 2.Why did Tommy and Margie find the printed book strange?

Answer: They used to study through tele-books. These books used to be displayed on the screen of a mechanical teacher.

The contents on a page of the printed book were still and did not change when they returned to the page read before.

Hence they found the book strange.

 

SA 3.Where was Margie’s classroom? How many classmates she had?

Answer: Margie’s class room was in one room of her own house. It was called schoolroom. It was next to her bedroom. She did not have any classmate. She studied alone.

 

SA 4. Even mechanical teachers are not perfect. Please give two examples from the text “The Fun They Had’.

Answer: Geography sector of Margie’s teacher had become too quick. It had started giving test after test to Margie. The County Inspector corrected it.

History section of Tommy’s teacher had blanked out. It had to be taken off for a month for repair.

 

SA 5. Which school did Margie thought was better? Why did she think so?

Answer: Margie thought that the school of old time was better.

That school provided opportunity to kids to be together, to interact, to play and to have fun. Thus Margie thought that the old school was better.

 

SA 6. What problem did the County Inspector find in Margie’s teacher? How did he correct it?

Answer: The County Inspector found that the geography section was geared a bit too quick. He slowed it down to an average level of a ten year old kid.

 

SA 7. What were Margie’s thoughts about the real book?

Answer: Margie was excited to see a real book. She found it awfully funny that the words in a real book remained still. Margie was so fascinated by it that she wrote about it in her diary.

 

SA 8. What did Tommy refer to as ‘waste’? Why did he think so?

Answer: Tommy referred printed books as ‘waste’. He thought that once a book is read it had to be thrown. Hence he regarded printed books as a waste.

 

SA 9. Why did Tommy find tele-books better than printed books?

Answer: He thought that tele-book was not required to be thrown away after reading it. These could be stored in a television thus did not require any addition storage space.

Thus he found these books better.

 

SA 10. What were views of Margie’s mother about teachers and learning?

Answer: Mrs. Jones thought that the teacher need to adjust to fit mind of every student. She also believed that learning is better if it is done at regular hours.

 

SA 11. Why Margie got disappointed?

Answer: Once when mechanical teacher of Tommy had stopped working, it was taken away for about a month. But when Margie’s teacher stopped working, the County Inspector repaired it at her house within an hour.

 

SA 12. Why did Margie hate her school?

Answer: Her mechanical teacher was large, black and ugly. It had big screen on which all lessons and questions were shown. It switched itself on at regular times and on regular days. Margie had to punch her answers in a coded language and the teacher declared marks instantly.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. In reference to the text ‘The Fun They Had’ compare teachers of two types.

Answer: The teacher of Tommy and Margie was a mechanical teacher. It was installed in one of the rooms of the house which was called a schoolroom. It had a big screen to display study material and questions. The answer sheet had to be written in a punch code and put in a particular slot of the machine. The teacher calculated marks in no time. The mechanical teacher would sometimes start malfunctioning. A County Inspector would repair it. If the problem was large, it used to be taken away for repair.

The teacher of the old era was a human being. He came to the school same as kids used to come. He taught students through a book. All students in a class were taught the same thing. Teacher asked questions to students and checked their homework. There was interaction between teacher and student.

Above are salient differences between teachers of two era.

 

LA 2. Tele-books and e-books are needed in large numbers to save environment and other resources. Please explain in reference to the lesson ‘The Fun They Had’.

Answer: We all are aware that a paper is made from pulp of wood of certain types of trees. Every student needs to have several books every year. Books bought in a preceding year are normally thrown away or destroyed at the end of the academic session.

So many other books are produced every year. These consist of novels, comics, journals, management books and every other topic one can think of. Some people store these books for future reference while many throw away after reading.

It is estimated that more than 80,000 trees are cut everyday for making paper. The process of manufacturing ink creates pollution to land and water.

Thus impact of printing books on environment is significant. We can save environment by adopting tele-books and e-books. Such books can be made available through environment friendly means.

 

LA 3. Do you agree with Margie that school of ancient time must have been a fun. Please justify your answer.

Answer: The schools of the present era were within an individual’s house. Every student studied alone. A mechanical teacher was installed in a room of the house. It could be programmed to the age of the student to change level of a subject. The lessons and questions appeared on a screen. The student had to write answers in a code language.

Teacher of old era was a human being. Kids and teachers used to come to a special building called school. The teacher taught and explained lessons to all the students of the class. He gave them home work and asked question. Kids travelled together, sat together, laughed together and played together. They could discuss about homework and help each other. There was a lot of interaction between kids.

Thus I agree with Margie that school of olden times must have been a fun.

 

LA 4. Imagine that you are Margie. Please make a diary entry on 17th may 2157 about the printed book you saw.

Answer:

Dear Diary,

17th May 2157,

This afternoon my friend Tommy showed a dusty old thing. I understood that it was a book. It had yellow and crinkly pages. Words were printed on each page. Words were static on its pages. They did not change even when I returned to the page read earlier. It is so unlike to tele-books.

The book talks about school of some centuries ago. These schools had a human being as a teacher. Teachers and kids used to come to the school from their homes. Teacher would explain, ask questions and give homework to students. Kids used to come together, sit together in a class, play together and return to their homes together. Since the homework was same for the class they could discuss about it and help each other.

Those days must have been a fun unlike the monotony and loneliness of this era.

Margie

 

LA 5. Do you think a mechanical teacher is better than a human teacher? Please justify your answer by illustrating a role teacher can play in the life of a student.

Answer: A teacher is a friend, philosopher, guide, mentor and a motivator to students. A student not only learns textbook lessons from the teacher but also lessons of life are learnt through various activities. Building of better linguistic skills, teamwork and being positive are taught in the classroom and playground. A student may not realise importance of such qualities during schooling. However these are the basic attributes that transform a person into a better citizen of society.

A mechanical teacher is a machine that churns out lessons and questions according to pre-programmed contents. There is little scope for interaction. Emotional needs of a student gets neglected. He / she remains a lonely personality. They do not understand importance of friendship and friends. Teamwork and bonding takes a back seat.

Thus I am of the opinion than a human teacher is better that a mechanical teacher.

****

 

THE ROAD NOT TAKEN

(Extra Questions)

 

Extract Based Questions

EB 1. Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth;

 

(i) Where did the roads diverge to?

Answer: The roads diverged in a yellow wood.

 

(ii) Why was poet feeling sorry?

Answer: The poet could not travel on both roads. Thus he was sorry.

 

(iii) Where do you think the poet was standing?

Answer: The poet was standing at the junction of tow roads.

(iv) Why did poet stand there for a long time?

Answer: He could not decide which road he should take.

(v) Which word in the extract mean ‘low height plant and shrubs’?

Answer: Undergrowth

(vi) Which phrase in the extract mean ‘to the extent possible’?

Answer: As far as.

 

EB 2. Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear;

Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

 

(i) What is the meaning of ‘just as fair’?

Answer: Similar or equally good

 

(ii) Why did the other road appear better?

Answer: It looked full of grass and there was no signs of footsteps of anybody. 

 

(iii) What is the poetic device used in third line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘w’ has been repeated.

(iv) Which word in the extract is synonym of ‘probably’?

Answer: Perhaps

EB 3. And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

 

(i) Did two roads look different on that day?

Answer: No, they looked similar.

 

(ii) On which road did the poet travel – first or the second?

Answer: Poet travelled on the second road.  

 

(iii) What did poet hope to find on his way?

Answer: He hoped to find more roads on his way.

(iv) What was the doubt of the poet?

Answer: Poet had a doubt if he would ever be able to come to the starting point.

 

(v) What did poet decide about the first road?

Answer: Poet decided that he would travel on the first road on some other day.

EB 4. I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence;

Two roads diverged in a wood, and I —

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

(i) What will the poet talk about ‘with a sigh’?

Answer: He would talk about the choice he had made.

 

(ii) Which road did the poet take?

Answer: Poet took a road that less travelled by people.

 

(iii) Was the poet happy with the choice he made?

Answer: Yes, he thought that it had made a positive difference.

(iv) Which word in the extract mean ‘after’?

Answer: Hence

(v) What is the poetic device used in second line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘ages’ has been repeated.

 

Short Answer Questions (30-40 words) 

SA 1.What were the difference between the two roads poet saw?

Answer:  The first road was going through the thick undergrowth.  The second road was grassier and appeared to be less travelled. Therefore the second road looked more beautiful.

  

SA 2.Was the poet confident about his choice?

Answer:  No, the poet was not confident about his choice. He says that he would talk about his choice ‘ages and ages hence’.

Later he talks about the positive difference his choice has made to his life.

 

SA 3. According to the where was poet standing? What did he see ahead of him?

Answer:  The poet was standing at the point from where two roads diverged in different directions.

The poet saw that the two roads were similar but one of these was less travelled.

 

SA 4. What does sigh of the poet represent?

Answer: We can infer from the last line of the poem that the choice made by the poet has made a positive impact on his life.

So we can say that the sigh represents satisfaction towards the life.

 

SA 5. What is he struggle going on in the mind of poem?

Answer:  The poet was standing at the point from where two roads diverged in different directions. One was frequently travelled while the other was less travelled.

He was struggling to make the choice of travelling on any of the two roads. 

 

SA 6. Why did poet keep the other road for some other day?

Answer:  The poet was not certain that his choice will result into desired impact in his life. So he wanted to keep the option of coming back to the starting point and take the other road.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!