WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Chapter 2 Lost Spring Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

LOST SPRING

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. Saheb left his home long ago. Set amidst the green fields of Dhaka, his home is not even a distant memory. There were many storms that swept away their fields and homes, his mother tells him.

1. From which country had Sheb come to India?

Answer: Bangladesh

2. What does Saheb remember about his home?

Answer: He remembers nothing about his home.

3. Which word in the extract is opposite gender of ‘father’?

Answer: Mother

4. How did he lose his fields and home in Dhaka?

Answer: He lost these because of floods.

EB 2. “If I start a school, will you come?” I ask, half-joking. “Yes,” he says, smiling broadly. A few days later I see him running up to me. “Is your school ready?” “It takes longer to build a school,” I say, embarrassed at having made a promise that was not meant. But promises like mine abound in every corner of his bleak world.

1. Who is referred as ‘you’ in the above extract?

Answer: Saheb

2. Why was the narrator embarrassed?

Answer: He was embarrassed to make a false promise.

3. Which word in the extract mean ‘several’?

Answer: Abound

4. Did Saheb ever go to school?

Answer: No. He never went to a school

 

EB 3. Unaware of what his name represents, he roams the streets with his friends, an army of barefoot boys who appear like the morning birds and disappear at noon. Over the months, I have come to recognise each of them.

1. Who is referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: Saheb

2. What does ‘his’ name represent?

Answer: Lord of universe

3. Which word in the extract mean ‘group’?

Answer: Army

4. What did the boys used to do?

Answer: They were ragpickers.

EB 4. “Even if she did he will throw them off,” adds another who is wearing shoes that do not match. When I comment on it, he shuffles his feet and says nothing. “I want shoes,” says a third boy who has never owned a pair all his life.

1. Who is referred as ‘she’ in the above extract?

Answer: Mother of the first boy.

2. Who had never worn shoes?

Answer: The third boy.

3. Which word in the extract is antonym of ‘always’?

Answer: Never

4. The word ‘I’ has been used twice in above extract. Does this word refer to same person on both occasions?

Answer: No. It refers to different persons.

EB 4. They have lived here for more than thirty years without an identity, without permits but with ration cards that get their names on voters’ lists and enable them to buy grain. Food is more important for survival than an identity.

1. Who is referred as ‘they’ in the above extract?

Answer: People who had come from Bangladesh and living in Seemapuri

2. Which document helps them to buy grain?

Answer: Ration Card

3. Which word in the extract is antonym of ‘sell’?

Answer: Buy

4. How long have ‘they’ been living there?

Answer: More than thirty years.

EB 5. “I like the game,” he hums, content to watch it standing behind the fence. “I go inside when no one is around,” he admits. “The gatekeeper lets me use the swing.”

1. Which game is being referred to in above extract?

Answer: Tennis

2. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Saheb

3. Which word in the extract mean ‘satisfied’?

Answer: Content

4. Behind whose fence is the speaker standing?

Answer: He is standing behind the fence of a club.

EB 6. His dream looms like a mirage amidst the dust of streets that fill his town Firozabad, famous for its bangles. Every other family in Firozabad is engaged in making bangles.

1. Whose dreams are being talked about in the above extract?

Answer: Dream of Mukesh is being talked about in above extract.

2. What is his dream?

Answer: He wants to be car mechanic and a car driver.

3. Which word in the extract mean ‘not likely to be true’?

Answer: Mirage

4. Why is Firozabad famous?

Answer: It is famous for its bangles.

EB 7. A frail young woman is cooking the evening meal for the whole family. Through eyes filled with smoke she smiles.

1. Who is referred as ‘a frail young woman’ in the above extract?

Answer: She is wife of elder brother of Mukesh

2. Where is the narrator standing now?

Answer: He is at the house of Mukesh.

3. Apart from herself, how many members are in the family?

Answer: Four. Father of Mukesh, Brother of Mukesh, Grandmother of Mukesh and Mukesh herself.

4. Which word in the extract is synonym of ‘complete’?

Answer: Whole

EB 8. In his small murmur there is an embarrassment that has not yet turned into regret. He is content to dream of cars that he sees hurtling down the streets of his town.

1. Who is referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: Mukesh

2. What is his dream?

Answer: He wants to be a car mechanic.

3. Which word in the extract mean ‘discomfort’?

Answer: Embarrassment

4. In which town does ‘he’ live ?

Answer: Firozabad

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Who was Saheb? What was his first work?

Answer: Saheb was a young boy. He had shifted from Dhaka with his family.

 Ragpicking was his first work. This was to support his family in earning livelihood.

SA 2. “But promises like mine abound in every corner of his bleak world”. What was the promise? Was it fulfilled?

Answer: The writer had promised to open a school of her own. Saheb had assured that he will study in her school.

The promise of opening the school was not fulfilled. The writer made a promise she was not serious about.

SA 3. In what context the phrase ‘perpetual state of poverty’ used in the lesson ‘Lost Spring”?

Answer: The writer noticed that many of the ragpickers are not wearing shoes. They tell the writer that it is their tradition not to wear shoes.

However, writer feels that it because of lack of money. By saying such statement they are trying to hide their ‘perpetual state of poverty’.

SA 4. ‘For children garbage has a meaning different from what it means to their parents’. Please explain.

Answer: For parents scrounging garbage is a means of earning and their survival.

Many times children find something valuable in the garbage. So it is also a source of adventure, wonder and ‘treasure hunt’ for them.

SA 5. Where does writer finds Saheb standing in one winter morning? What does Saheb say to her?

Answer: Saheb was standing near the fenced gate of a club. He was watching people playing tennis.

Saheb says that he likes the game. He was satisfied to watch the game. When there is no one in the club, watchman allows him into the club. He uses swings in the club.

SA 6. What job Saheb took up later? Was he happy to do this job?

Answer: Saheb started working at the tea shop. He was not happy to work there.

He felt that he had lost his freedom. It is expressed by the writer that canister did not belong to him but the bag was his own.

SA 7. How does life of Saheb change after he starts working at tea-stall?

Answer: Now Saheb has a regular income of Rs 800. He gets his full meal for the day.

But he had lost his freedom. The carefree expression on his face had disappeared.

SA 8. Why had Saheb come to live in Seemapuri?

Answer: Saheb used to live in Dhaka. They had their own fields there. His parent were farmers.

Owing to storm and floods their fields were destroyed. Their survival became difficult. So they came to Seemapuri in search of some work to sustain themselves.

SA 9. Describe the term ‘scrounging for gold’ as mentioned in ‘Lost Spring’.

Answer: Many times while searching heaps of garbage, children find valuable things like a ten rupee note or a silver coin. So to them it is an opportunity to discover something of value and wonder. In this context the term ‘scrounging for gold’ has been used.

SA 10. Describe the irony in the name of Saheb?

Answer: The word ‘Saheb’ as used in Hindi means the superior in hierarchy. Saheb is not so. His full name is ‘Saheb e Alam’, which means lord of the universe. But Shaeb is leading life of poor man.

This is irony in the name of Saheb.

SA 11. What explanation does the author express for the children not wearing footwear?

Answer: The author feels that they are not wearing footwear because they do not have enough money to buy footwear. Though they try to hide this fact by saying that it is their  tradition not to wear footwear.

SA 12. Who is Mukesh? Why his dream looks like a ‘mirage amidst in the dust’?

Answer: Mukesh is son of a poor bangle maker.

Mukesh wants to be a motor mechanic. He wants to drive a car. Owing to financially poor condition of his family, he may not realise his dream. Therefore writer calls it a ‘mirage amidst the dust’.

SA 13. ‘Born in the caste of bangle makers, they see bangles everywhere’. Where do children see bangles?

Answer: They see bangle in the house, in the yard, in every other house, every other yard, every street in Firozabad.

Bangles lie in mounds in unkempt yards. Bangles are piled on four wheeled handcarts.

SA 14. What are most bangle makers ignorant of? What will happen if law is enforced?

Answer: They do not know that it is illegal to employ children at glass furnace. They do not know that it is also illegal to employ children in bangle making, polishing and soldering.

If law is enforced, about 20,000 children will be freed from working in such conditions.

SA 15. What impression do you form about family of Mukesh after knowing about their house?

Answer: The house is not fully built. Half portion of it has a thatched roof. They have a wood fired stove. The women of the house are week but they keep smiling.

The family of Mukesh is poor but they are leading a contended life.

SA 16. ‘She still has bangles in her wrist, but has no smile on her face.’ What explain meaning of this statement?

Answer: Writer is talking about an old woman who got married long ago. Therefore she still has bangle in her wrist.

She has lived life of a poor. She did not have full meal on any day during her life. So she is sad about her plight.

SA 17. ‘The young men echo the complaint of their elders’. What is the common complaint?

Answer: They do not have enough money to do any thing other than bangle making. They do not earn enough to buy sufficient food for their family. Not many people are able to build their own houses.

Above are common complaints.

SA 18. Why bangle maker are not organizing into a cooperative?

Answer: Most of the young men have fallen into the traps of middlemen. They fear that if they try to organize, police will beat them and put them into prison. A nexus exists between money lenders, middlemen and police.

They do not have a leader who thinks differently and can guide them.

SA 19. Which two distinct worlds does author see for bangle makers?

Answer: The first world consists of their family caught in the web of perpetual poverty. It is also burdened by the caste they belong to.

The second world consists of the nexus among money lenders, middlemen, police, bureaucrats and politicians.

Bangle makers are caught between these two worlds and are never able to think differently.

SA 20. How is Mukesh different from other bangle makers?

Answer: Mukesh has the courage to think differently. He is determined to do something other than bangle making. He wants to be a motor mechanic and drive a car. He has also made a plan to achieve his ambition.

SA 21 . How is Mukesh different from Saheb?

Answer: Mukesh lives at his original place but Shaeb has shifted from other country to Delhi.

Saheb does not have any opportunity to fulfil his dream because there is no school nearby. A garage not being very far from his place is an opportunity for Mukesh.

Saheb, by accepting a job at a tea stall, has resigned to his fate. Mukesh has made an action plan to learn the skill of motor mechanic.

 

SA 22. Why is Mukesh’s dream of learning to drive a car only a mirage.?

Answer: Mukesh belongs to a very poor family. They cannot even afford to buy enough food to satiate hunger. So it could be difficult for the family to afford fees of learning car driving.

Thus dream of Mukesh looks like a mirage.

 

SA 23. There is an embarrassment that has not yet turned into regret. Explain in reference to the lesson Lost Spring.

Answer: The author had asked Mukesh if he wanted to be a pilot. Mukesh had a discomfort that he did not have enough money to undergo training of pilot. But this was not a disappointment for him. He had made other plans to improve his life.  

SA 24. How does Saheb respond to the advice of narrator?

Answer: When the narrator advised Saheb to go to school, he had shines in his eyes. Saheb asked if the narrator would build a school for him. It appears that Saheb was not getting admission in existing schools.

 

SA 25: How did  Saheb took the promise of narrator about building a school for him?

Answer: Saheb was very much interested in going to school. He readily believed that narrator would open a school. Saheb became optimistic that soon he would be going to school. Later he was disappointed because school was not ready.

 

SA 26. Why did the women wear veil when the old man enter in the home?

Answer: The custom of the house demands that daughters-in-law must veil their faces before male elders. So to maintain the custom of the house the woman wears a veil before male elders.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. What are dreams of poor children like Saheb and Mukesh? Can their dreams be fulfilled?

Answer: Saheb is a young boy who does ragpicking. Sometimes he finds a ten rupee note or a silver coin in the garbage. Thus garbage for him is like gold. However the earnings from ragpicking is not steady. He accepts a job at a tea stall where he gets a fixed income of 800.

Saheb wants to go to school. He wants to wear shoes and play tennis. But he does not have the means to achieve his dreams. He does not appear to pursue his dreams through his deeds.

Mukesh is son of a poor bangle making parents. He wants to be a motor mechanic and drive a car. He wants to go to a garage to learn. He is ready to walk to the garage though it is a bit too far.

Saheb does not do anything to achieve his dreams while Mukesh is ready to extend himself. Hence it is possible though difficult for Mukesh to fulfil his dream

LA 2. Bring out the contrast between beautiful bangles and the ugly life of those who make bangles.

OR

‘The beauty of the glass bangles of Firozabad contrasts with the misery of people who produce them. Mention the hazards of working in the glass industry. Discuss the endless spiral of poverty, apathy, greed and injustice present there.

Answer: Bangle are very beautiful. These are considered auspicious for married women. Bangles are made in each of the seven colours of rainbow.

Bangle makers are very poor. Working conditions are bad. They need to work at the furnace which has high temperature. Polishing of spirals generates glass dust. Many bangle makers become blind because of this. Soldering of bangles is done in flickering oil lamp. The work area is poorly lit and has inadequate air circulation.

There is a nexus between money lenders, middlemen, police, bureaucrats and politicians to ensure their own interests. This works against the interest of bangle makers. They are never able to come out of their poverty. If anyone tries to do something different, police beats them and put them in prison.

Life of bangle makers is dull and full of sadness while colours of bangle represent vibrant shades and happiness.

This is the contrast between colours of bangles and life of bangle makers.

LA 3. Elucidate the difficult life of bangle makers? What forces them to remain in the web of perpetual poverty?

Answer: Bangle makers are very poor. Working conditions are bad. They need to work at the furnace which has high temperature. Polishing of spirals generates glass dust. Many bangle makers become blind because of this. Soldering of bangles is done in flickering oil lamp. The work area is poorly lit and has inadequate air circulation. They are not able to earn enough money to buy full meal for the family.

There is a nexus between money lenders, middlemen, police, bureaucrats and politicians. This works against the interest of bangle makers. If anyone tries to do something different, police beats them and put them in prison.

Since generations bangle makers are doing the same work. They do not have a leader to guide them. They are not able to think differently. Nor do they have any ambitions. They merely go on talking about their pathetic conditions.

Owing to above reasons, they remain in the web of perpetual poverty.

LA 4. Those who do not work to achieve their dreams become losers. Taking action is the only way to achieve success. In above context write an essay on the topic “ Action is the key to fulfil dreams”.

Answer:

Action is the key to fulfill dreams

Dreams are so important to us. They point a direction of a path we like to take. Let us remember that merely having a dream is of little use to us. We need to make it work. We need to fulfill it. The only way to achieve our goal is through taking action.

Actions need to be taken well in time. One who fails to utilize time is left with absence of time. Time is the most precious resource. Once lost it never comes back.

It is said that every journey is made up of small steps taken continuously one after the other. Even if a small action can be initiated today, it must be initiated.

Through continually taking action one can shape destiny. Merely dreaming about the dream leads nowhere but to misery.

Procrastination is the biggest evil. What can be done today should be done now. This is the ‘mantra’ of successfully realizing dreams.

LA 5. Dreams are often away from reality. Please explain in reference to ‘Lost Spring’.

Answer: Dreams represent ambition of a person. Many times a person is fed up of present situation. He / she dreams of better living conditions. While dreaming about better life, one tends to forget realities of life.

One may not have adequate resources or opportunities. Saheb dreams of studying in a school. But his neighbourhood does not have school. Saheb wants to play tennis. But he cannot pay fees of the club. Survival is more important for his family. He resigns to circumstances. He starts working at a tea-stall for wages of 800 plus meals.

Mukesh belongs to a poor bangle maker’s family. Mukesh wants to be a motor mechanic and wants to drive a car. He plans to go to a garage in the town to learn. He is ready to walk to the garage though it is a bit too far. If Mukesh follows his action plan he may achieve his dream.

Thus we may conclude that realities could be a hindrance. But those who extend themselves to circumvent obstacles can achieve their goals.

LA 6. Explain significance of the title ‘Lost Spring’. What do you learn about condition of children after reading the chapter?

Answer: Here the word ‘spring’ has been used symbolically. It represents the childhood.

Flowers bloom in spring, playing joyfully with air and fine weather. There is happiness all around. Similarly the childhood is full of activity and joy. Children find new ways of playing and entertainment. The life is so carefree.

In the life of two children of the text there is no joy and no play for them.

Saheb has shifted from Dahaka. Owing to storm and flood, he had lost all his fields. The family does ragpicking for their survival. Saheb is not able to go to school. He cannot participate in the game he likes. He had to accept a job at a tea-stall at the tender age to support survival of family.

Family of Mukesh is poor. Since generation it is engaged in bangle making. Working conditions are hazardous. People routinely lose their eye-sight. Children too need to work to support family earning.

Thus we can conclude that both children have lost their childhood. Hence the title ‘Lost Spring’ is justified.

LA 7. ‘For the children it is wrapped in wonder, for the elders it is means of survival’. Explain in the context of lesson ‘Lost Spring’.

Answer: About 10,000 people had come to Seemapuri from Dhaka. They had lost their field in storm and flood. Their survival had become difficult. So they came to Delhi in 1971.

To feed their family they have adopted work of rag picking. It is their only way of earning money. They are not bothered about their identity and rights. They feel happy if they can go to sleep without aching stomach. Garbage is the only means of survival for them.

Children are also engaged in rag picking. Sometimes they find a ten rupee note or a silver coin in garbage. On such occasions they do not stop. Rather they become hopeful of finding more such things in the heap. Sometimes children find other things of value in garbage. So the rag picking is an adventure and wonder for children.

Thus garbage is wrapped in wonder for children and it is a means of survival for elders.

LA 8. Mukesh is not like others. His dreams loom like a mirage amidst the dust of streets that fill his town Firozabad. Justify the statement in the light of the contrast in the mindset of Mukesh and people of Firozabad.

Answer: People of Firozabad are engaged in the profession of bangle making. Generation after generations  has been doing the same work.

They work near the furnace in high temperature. Soldering of glass spiral is done in flickering light of an oil lamp. Polishing of bangles creates glass dust. Many people lose their eye sight. Wages are very low. People are not able to buy enough food to satiate their hunger.

Mukesh is different from all other of the town. He does not want to carry on the traditional work of the family. He thinks differently. He wants to become a motor mechanic. He wants to drive a car. He wants to be his own master.

Mukesh wants to go to a garage in the town to learn skill of motor mechanic. He is ready to walk to the garage though it is a bit too far from his house. However, owing to poor financial condition of the family, he may not be able to pay fees to become a motor mechanic or to learn to drive a car.

It is in this context writer says that his dreams loom like a mirage amidst the dust of street.

LA 9. Anees Jung describes and condemns the life of exploitation of the poor. Does she offer a silver lining?

Answer: The phrase ‘a silver lining’ means a hopeful prospect. It also means something hopeful that can be found in a bad situation.

Anees Jung has described the pathetic conditions of rag-pickers and bangle makers. Families have economical compulsions to continue to work in these types of works. Survival is more important for them. They feel satisfied if at the end of the day family is able to sleep without aching stomachs.

However hard they work, it is not possible for them to come out of the situation.

Author argues that the only ray of hope can come through thinking differently. In case of such poor families it requires lot of courage to think of something different.

Saheb starts working  at a tea stall for a fixed income of 800 rupees and free meal. This is a change from the work his family has been doing. Mukesh too has a dream of becoming a motor mechanic and driving a car. He has made his action plan to achieve his dreams.

Author indirectly hints at the courage these two boys have displayed in an attempt to free themselves from the monotonous, dangerous and poverty ridden life.

LA 10. How does Mukesh wants to fulfil his dreams? Why does he say, ‘Few airplanes fly over Firozabad?

Answer: Mukesh wants to be a motor mechanic and drive a car. He want to be his own master.

He plans to go to a garage located in his town to learn the skills required to be a motor mechanic. That garage is a bit too far from his residence. He is willing to walk to and fro to the garage. This is his plan to achieve his dream.

The author jokingly asks Mukesh if he has a dream of flying an airplane. For a moment Mukesh is silent. Then in a low voice he replies in negative.

He argues that cars run in Firozabad. Hence he would be satisfied to drive a car. This thought expresses his attachment to his roots.

He also seems to be aware that learning to fly an airplane is beyond his reach. But he does not want to talk about his poverty to author. So he says that not many planes fly over Firozabad.

****

 

Important Links
Lost Spring – Explanation Lost Spring – Textbook Q&A
The Last Lesson – Explanation Deep Water – Explanation
The Last Lesson – Textbook Q&A Deep Water – Textbook Q&A
The Last Lesson – Extra Q&A Deep Water – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!