WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 1 A Letter to God Free Solution of Textbook Questions and Answers

A LETTER TO GOD

(Textbook Questions)

Oral Comprehension Check

Q 1. What did Lencho hope for?

Answer: Lencho had hoped that rain would come. This will help the crop of his field.

Q 2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

Answer: Lencho was confident that rain would be good for his crops. The harvest would be good and he would be able to sell it to generate money for him. Hence he said that larger drop of rain was equal to ten cent coin and smaller drop was equal to five cent coin.

 

Q 3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?

Answer: Suddenly the wind became stronger. Large hailstones started falling with rain.

All the corn in his field was destroyed. All the flowers had fallen flat on ground. The whole field was looking white as if covered with salt.

Q 4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?

Answer: Lencho felt very disappointed. He realised that all his hard work of growing crop had become a waste. Now they will not have corn for the year. They will have to remain hungry for the year. He was very much worried.

 

 

Q 5. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?

Answer: Lencho had a great faith in God. He believed that God sees everything even if it is deep in his conscience. God helps those who are in need of help.

He wrote a letter to God requesting him to send him 100 pesos. He needed this money to once again sow his field and for survival of his family. He did not know address of God. He wrote ‘To God’ on the envelope and put it in the letterbox.

Q 6. Who read the letter?

Answer: The postman read the address on the envelope and took it to postmaster. The postmaster opened the envelope and read the letter.

Q 7. What did the postmaster do then?

Answer: Initially postmaster laughed after reading the letter. Later he became serious and decided to keep faith of Lencho in God. The postmaster collected small amounts of money for employees of post office. He collected money from his friends also for the charity. In all he could collect 70 pesos. He sent this money to Lencho through a letter from God.

Q 8. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

Answer: No, Lencho was not surprised to find a letter with money in it. He had a confidence and faith that God will reply to his letter

Q 9. What made him angry?

Answer: Lencho had requested God to send him 100 pesos. But the letter had only 70 pesos. He was confident that God had sent him 100 pesos but the employees of post office had taken out 30 pesos.

Thinking about the Text

Q 1. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

Answer: Lencho had complete faith in God. Following incidents tells us that he had complete faith in god –

  1. But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God.
  2. All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.
  3. “God,” he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year.
  4. He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and, still troubled, went to town.
  5. God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.
  6. It said: “God: Of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much.

Q 2. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?

Answer: The postmaster did not want to shake faith of Lencho in God. So he collected money from employees of post office and his friends and sent to Lencho.

He signed the letter ‘God’ because he wanted Lencho to believe that money was sent by God.

Q 3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?

Answer: Lencho had complete faith in God. So he was sure that the money was sent by God. Therefore there was no need for him to find out who had sent money.

Q 4. Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.)

Answer: Lencho thinks that employees of post office have taken the balance money.

Postmaster and employees of post office had contributed and collected money for Lencho. In spite of their goodwill and efforts to help, Lencho thinks that post office people have taken out some money. This is the irony of the situation.

Q 5. Are there people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.

 

greedy naive stupid ungrateful
selfish comical unquestioning

 

Answer: In real life people like Lencho do not exist. He was literate person still he wrote a letter to God. People do have faith in God and pray to seek his help. But nobody writes a letter to God.

Lencho was a naïve person.

Q 6. There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature, and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?

Answer: Lencho had sowed his fields. He was expecting rain for a good harvest in the field. This was necessary for his family to survive. One day it started raining and the family was happy. But soon the rain turned into a hailstorm. All the crop was completely destroyed. This represent conflict between human and nature.

Lencho had written a letter to God requesting him to send 100 pesos. Instead of address on the envelope, he wrote ‘To God’. The postmaster opened the letter and read its contents. In order to keep the faith of Lencho intact, he made efforts to collect money. He could collect 70 pesos which he sent to Lencho. But Lencho thought that the post office people had kept balance money. In his next letter to God he called them crooks. This is the conflict between human themselves.

Thinking about Language

  1. Look at the following sentence from the story. Suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall. ‘Hailstones’ are small balls of ice that fall like rain. A storm in which hailstones fall is a ‘hailstorm’. You know that a storm is bad weather with strong winds, rain, thunder and lightning.

There are different names in different parts of the world for storms, depending on their nature. Can you match the names in the box with their descriptions below, and fill in the blanks? You may use a dictionary to help you.

 

gale whirlwind cyclone
hurricane tornado typhoon

1. A violent tropical storm in which strong winds move in a circle:

__ __ c __ __ __ __

Answer – Cyclone

2. An extremely strong wind : __ a __ __

Answer – Gale

3. A violent tropical storm with very strong winds : __ __ p __ __ __ __

Answer – Typhoon

4. A violent storm whose centre is a cloud in the shape of a funnel:

__ __ __ n __ __ __

Answer – Tornado

5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic

Ocean: __ __ r __ __ __ __ __ __

Answer – Hurricane

6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and

causes a lot of damage: __ __ __ __ l __ __ __ __

Answer – Whirlwind

II. Notice how the word ‘hope’ is used in these sentences from the story:

(a) I hope it (the hailstorm) passes quickly.

(b) There was a single hope: help from God.

In the first example, ‘hope’ is a verb which means you wish for something to happen. In the second example it is a noun meaning a chance for something to happen.

Match the sentences in Column A with the meanings of ‘hope’ in Column B.

 

A B (answers)
1. Will you get the subjects you want to study in college

I hope so

thinking that this would happen

(It may or may not have happened)

2. I hope you don’t mind my saying this, but I don’t like the way your are arguing showing concern that what you say should not offend or disturb the other person: a way of being polite
3. This discovery will give new hope to HIV/AIDS suffers a feeling that something good will happen
4. We were hoping against hope that the judges would not notice our mistake wishing for something to happen although this is very unlikely
5. I called early in the hope of speaking to her before she went to school wanting something to happen

(and thinking it is quite possible)

6. Just when everybody had given up hope. The fisherman came back seven days after the cyclone. stopped believing that thus good thing will happen

 

III. Relative Clauses

Join the sentences given below using who, whom, whose, which, as suggested.

1. I often go to Mumbai. Mumbai is the commercial capital of India. (which)

Answer – I often go to Mumbai which is the commercial capital of India.

2. My mother is going to host a TV show on cooking. She cooks very well. (who)

Answer – My mother, who cooks very well, is going to host a TV show on cooking.

3. These sportspersons are going to meet the President. Their performance has been excellent. (whose)

Answer – These sportspersons, whose performance has been excellent, are going to meet the President.

4. Lencho prayed to God. His eyes see into our minds. (whose)

Answer – Lencho prayed to God whose eyes can see into our minds.

5. This man cheated me. I trusted him. (whom)

Answer – This man, whom I trusted, cheated me.

IV. Using Negatives for Emphasis

Find sentences in the story with negative words, which express the following ideas emphatically.

1. The trees lost all their leaves.

Answer – Not a leaf remained on the trees.

2. The letter was addressed to God himself.

Answer – It was nothing less than a letter to God.

3. The postman saw this address for the first time in his career.

Answer – Never in his career as a postman had he known that address.

V. Metaphors

In pairs, find metaphors from the story to complete the table below. Try to say what qualities are being compared. One has been done for you.

 

Object Metaphor Quality or Feature compared
Cloud Huge mountains of clouds The mass or ‘hugeness’ of

mountains

Raindrops Coins Money that crop will bring
hailstones Frozen pearls Shine of pearls
Locusts A plague of locusts Destruction caused by plague
Plague A plague of locusts An epidemic ( a disease) that spreads rapidly and leaves many people dead
Lencho An ox of a man Very strong person

****

DUST OF SNOW

(Text book questions)

Thinking about the Poem

Q 1. What is a “dust of snow”? What does the poet say has changed his mood? How has the poet’s mood changed?

Answer: These are very fine particles of ice formed due to severe cold. When they are very tiny, these are referred as ‘dust of snow’. The poet was in a sad mood. Suddenly some quantity of dust of snow fell on him. Its cold and soft touch changed the mood of poet.

Q 2. How does Frost present nature in this poem? The following questions may help you to think of an answer.

(i) What are the birds that are usually named in poems? Do you think a crow is often mentioned in poems? What images come to your mind when you think of a crow?

(ii) Again, what is “a hemlock tree”? Why doesn’t the poet write about a more ‘beautiful’ tree such as a maple, or an oak, or a pine?

(iii) What do the ‘crow’ and ‘hemlock’ represent — joy or sorrow? What does the dust of snow that the crow shakes off a hemlock tree stand for?

Answer: Normally birds like cuckoo, mynah, peacock, parrot etc are symbolically used in poems. These are the birds of happiness. In this poem poet has made reference to a crow which represents sorrow.

Pine trees, Oak trees and other flowery plants are used in poems. These plants represents beauty of nature and fragrance. The hemlock tree is a poisonous tree. Use of this tree in the poem symbolizes that the poet is fed up of this world.

Dust of snow represent freshness, happiness and pleasure. Mood of the poet changes to happy from sadness. Poet wants to say that we can look for happiness even in sad situations.

Q 3. Have there been times when you felt depressed or hopeless? Have you experienced a similar moment that changed your mood that day?

Answer: Students should write this based on their own experience and discussion in the class. Some of the situation could be

  1. Your school lost final match in a tournament. Next day you are declared the best player of the tournament.
  2. In the afternoon mother scolds you a lot for breaking a glass and in the evening father gifts you a new bicycle.
  3. A month prior to your final exam you fell ill for three weeks. In the final exam you secured first rank.

****

FIRE AND ICE

(Text book questions)

Thinking about the Poem

Q 1. There are many ideas about how the world will ‘end’. Do you think the world will end some day? Have you ever thought what would happen if the sun got so hot that it ‘burst’, or grew colder and colder?

Answer: The world will definitely end one day. That day could be very far away or it may come sooner.

If the Sun gets very hot and bursts, inhabitants and vegetation will not be able to tolerate such high temperature. Everything may start wilting and melting or there could be fire all over the world. Such situation will cause total destruction of Earth.

If the Sun goes colder gradually, inhabitants and vegetation will be able to survive for some time. With passage of time, it may become so cold that everything will freeze. In such situation there will be no life on Earth.

Q 2. For Frost, what do ‘fire’ and ‘ice’ stand for? Here are some ideas:

 

greed avarice cruelty lust
conflict fury intolerance rigidity
insensitivity coldness indifference hatred

 

Fire – Greed, Avarice, Lust, Furry, Cruelty, Conflict, Intolerance

Ice – Rigidity, Insensitivity, Coldness, Indifference, Hatred

Q 3. What is the rhyme scheme of the poem? How does it help in bringing out the contrasting ideas in the poem?

Answer: The rhyme scheme of the poem is abaa bcbcb. The poet has very precisely brought the difference between desire and insensitivity. He has equated these to fire and ice.

He says that extreme heat and extreme cold can bring end of life on the earth. He draws a similarity and stresses that unending desires and insensitivity is equally disastrous to the society and world. The world can come to an end because of these wrong emotions.

****

Important Links
A Letter to God – Explanation A Letter to God – Extra Q&A
Nelson Mandela – Explanation The Proposal – Explanation
Nelson Mandela – Textbook Q&A The Proposal – Textbook Q&A
Nelson Mandela – Extra Q&A The Proposal – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!