WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 11 NCERT Snapshot Chapter 5 Mother’s Day Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

MOTHER’S DAY

(Extra Questions)

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why Mrs. Pearson had called her neighbour to her home?

Answer: Mrs. Pearson was at pains because of behaviour of family members towards her. She wanted to know her future. Mrs. Fitzgerald was her neighbour who could foretell future using cards. So she had called her neighbour to her home.

 

SA 2. What was the advice given by Mrs. Fitzgerald to Mrs. Pearson?

Answer: Mrs. Fitzgerald advised Mrs. Pearson to stop accepting rude behaviour of her family members. She told that if Mrs. Pearson put her foot down, she would be regarded as mistress of her own house.

 

SA 3. Why Mrs. Pearson was not able to demand better conduct from her family members?

Answer: She was emotionally weak. Even when they were thoughtless and selfish, she loved them. She did want to create any unpleasantness in the house. Actually she did not how to start demanding good behaviour.

 

SA 4. What method was advised by Mrs. Fitzgerald to Mrs. Pearson to handle the situation? Why was it suggested?

Answer: Mrs. Fitzgerald advised that they should change their spirits, keeping their bodies same. Thus Mrs. Fitzgerald would deal with family of Mrs. Pearson. Once things get corrected, they will change their spirits.

This method was suggested because Mrs. Pearson was hesitant to change her own behaviour.

 

SA 5. When Doris came home, why was she surprised? What two things she wanted her mother to do?

Answer: Doris was surprised because she saw that her mother was smoking and playing cards.

Doris wanted her mother to iron out her yellow silk dress. She wanted Mrs. Pearson to serve her tea.

 

SA 6. Why Doris wanted to go out that evening? What did her mother tell Doris about her companion?

Answer: Doris wanted to go out with her friend Charlie Spence.

Her mother told Doris that Charlie Spence was buck teeth and half witted. She further told that she would have found somebody better than Charlie or would have given up as a bad job.

 

SA 7. Why Doris started crying?

Answer: Mrs. Pearson told Doris that she would not iron her yellow dress. Mrs. Pearson insulted Doris’s friend Charlie.

More than the words, Doris was affected by the way Mrs. Pearson said those things and the way she looked. Hence she started crying.

 

SA 8. What did the two siblings guess about Mrs. Pearson?

Answer: Doris thought that Mrs. Pearson might have got hit by something on her head. So she might be having concussions. Cyril thought that her mother might have become barmy.

They anticipated an interesting scene when their father comes home.

 

SA 9. What change Mrs. Pearson wanted to bring in her working hours?

Answer: she informed her siblings that she may change to 8 hours working per day for five days in a week. She may take off on every Saturday and Sunday. She may go out on weekend.

 

SA 10. When George came home, what two things surprised him?

Answer: George was surprised to see that his wife Mrs. Pearson was drinking stout. He had never never seen his wife drinking stout. He was further surprised to learn that Mrs. Pearson had not prepared tea.

 

SA 11. How did Mrs. Pearson tease George?

Answer: Mrs. Pearson sarcastically replied George about his annoyance for not getting tea ready. She told him that people at club laughed behind his back. They call him pompy-omphy Pearson because they thought he was slow and pompous.

 

SA 12. Why did George think that they were at sixes and sevens? Briefly describe the reasons.

Answer: Doris had been crying her eyes out. Tea had not been prepared. Mrs. Pearson had questioned the way Cyril spent his time and money. Mrs. Pearson had informed George that he was called a pompy-omphy Pearson at the club.

 

SA 13. Why did George shout at Mrs. Pearson? How did she respond?

Answer: George was annoyed because he thought his wife had called Mrs. Fitzgerald to watch the situation of their home. So she shouted at Mrs. Pearson.

Mrs. Pearson threatened to slap George on his big fit silly face.

 

SA 14. Towards end of the play, before leaving for her house, what was the advice of Mrs. Fitzgerald to Mrs. Pearson?

Answer: Mrs. Fitzgerald advised Mrs. Pearson not to be soft to her family members. She should not explain or apologise for what she had done. Occasionally tone of her voice should indicate that she can be tough with them.

 

SA 15. Towards end of the play what did Mrs. Pearson ask her family members to do?

Answer: Mrs. Pearson asked them to play a nice family game of ruummy. Later children should prepare dinner for the family. During this time she would have a discussion with her husband.

 

SA 16. Briefly bring out the difference in personalities of Mrs. Fitzgerald and Mrs. Pearson.

Answer: Mrs Fitzgerald is a bold lady. She thinks that woman needs to exert herself to claim her rights.

Mrs. Pearson has a week personality. She is not able to demand respect for herself. She keeps dancing to the tune of her family members.

 

SA 17. Why Mrs. Pearson was not able to change behaviour of her family members on her own?

Answer: Mrs. Pearson has a soft nature. She loved her family members. She could not tolerate their difficulties. She always wanted to make them comfortable. She did not have the courage to discuss her situation with her family.

Thus she could make any changes.

SA 18. Why did George get angry at Mrs. Fitzgerald?

Answer: She had addressed him by his first name. This was not liked by George.

When George mentioned abut Doris crying, Mrs. Fitzgerald responded that she should have known about it. He considered this as interference in their family matters.

Hence George got angry.

SA 19. Who was Doris ? How does Doris treat her mother?

Answer; Doris is daughter of Mrs. Pearson. Her behavior to her mother is arrogant and demanding. She takes her mother for granted hence has no hesitation in asking to do many routine activities. Doris easily breaks down when Mrs. Pearson wields her authority.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Describe incidents that made the family change their attitude towards Mrs. Pearson?

Answer: Mrs. Pearson refused to iron clothes of Doris. She informed Doris that she had no intention of preparing tea. She called Charlie Spence a buck teeth and half-witted person. She did not bother when Doris cried her eyes out.

Mrs. Pearson informed Cyril that she had would not mend his dress. She declared that this is similar to Cyril refusing to do work of home. Then she starts consuming stout.

She informed Doris and Cyril that she would be working 8 hrs a day and forty hours per week. She would take two days off on weekend.

Mrs. Pearson teased George by saying that people at the club called him pomphy-omphy Pearson.

She ordered Cyril, Doris and George to behave properly with Mrs. Fitzgerald. She threatened George to slap him on his big fat silly face.

In nutshell she refused to take orders and asserted her right of equality. Thus attitude of all family members got changed.

 

LA 2. Justify the tile of the play ‘The Mother’s Day’. Please suggest an alternate title for the play.

Answer: In my opinion the title of the play is very much justified.

The play starts with Mrs. Pearson seeking advice from an astrologer about her future.

The play takes us through a typical day in the house. First Doris comes home. She orders her mother to do ironing of clothes. She also expects that she would be served tea by her mother.

Next comes Cyril. He enquires if his dress has been mended. He too expects that he would be served tea.

Cyril and Doris both are not worried about the work mother might have done. They are surprised when mother expresses her desire to enjoy her weekend.

George too is equally demanding. He does not care for the needs of his wife nor does he respect her friends.

Thus the play describes a typical day and struggle of a mother. Thus the title is justified.

Other possible title could have been ‘Struggle of a Mother’.

 

LA 3. Do you agree with the method Mrs. Fitzgerald adopted to correct behaviour of family members? What other process Mrs. Pearson could have deployed to achieve similar result.

Answer: Mrs. Fitzgerald had realised that Mrs. Pearson had a weak personality. She was pained at the treatment meted out to her by her family members. She loved her family members. She did not have the willingness to be assertive in demanding her right dues. Owing to these aspects Mrs. Fitzgerald had a doubt if Mrs. Pearson would be able to correct behaviour of family members. Thus Mrs. Fitzgerald proposed to exchange her spirit with that of Mrs. Pearson for some time.

Alternatively, Mrs. Pearson could have spoken to each of the family members. She could have explained her physical limitations and emotional needs. Kids would generally understand need of their mother and start co-operating quickly and regularly. This prompts father to fall in line. The whole family thus becomes happy.

 

LA 4. Please draw a pen portrait of Mrs. Pearson.

Answer:

Mrs. Pearson was a timid person. She did not have the courage to stand up for herself. She could not speak to her family members about the improvements she wanted.

She was able to identify her own emotional needs. She too needed some rest during the day. But she continued to sacrifice her own needs on the altar of family.

She definitely loved her family. She could not tolerate that Doris was crying. Nor could she align with insults inflicted on Cyril and George.

She lacked confidence in herself and her deeds. She took assistance of a fortune teller to predict her future. She had doubts on herself about implementing it. They had to change their spirits for implementing solution.

She was a friendly lady. Her friends were ready to go to any extent to help her.

Thus Mrs. Pearson lacked confidence, loved her family and was ready to sacrifice her own needs for the sake of family.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!