WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

AN ELEMENTARY SCHOOL CLASSROOM IN A SLUM

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. Far far from gusty waves these children’s faces.

Like rootless weeds, the hair torn round their pallor:

The tall girl with her weighed-down head.

The paper seeming boy, with rat’s eyes.

1. Identify the poem and the poet.

Answer: Poem – An Elementary School Classroom in a Slum

Poet – Stephen Spender

2. Which children the poet is talking about?

Answer: The poet is talking about children living in slums.

3. Why has the tall girl put her head down?

Answer: The tall girl is feeling the burden of poverty. Thus she has put her head down.

4. Name the poetic device used in the second lines of the extract.

Answer: Simile. ‘Like Rootless weeds’ have been compared with uncombed hair.

5. Name the poetic device used in the first line of the extract.

Answer: Repetition. The word ‘far’ has been repeated.

EB 2. Unless, governor, inspector, visitor,

This map becomes their window and these windows

That shut upon their lives like catacombs,

Break O break open till they break the town

And show the children to green fields,

1. Identify the poem and the poet.

Answer: Poem – An Elementary School Classroom in a Slum

Poet – Stephen Spender

2.What does ‘break O break open’ mean?

Answer: The poet wants that these children should come out of their present poor conditions. They should move beyond the slums and achieve growth.

3. What is the meaning of ‘green fields’?

Answer: This phrase means clean environment and the beautiful nature.

4. Name the poetic device used in the fourth lines of the extract.

Answer: Repetition. The word break has been repeated.

EB 3. And show the children to green fields and make their world

Run azure on gold sands, and let their tongues

Run naked into books the white and green leaves open

History theirs whose language is Sun

1. Explain ‘run azure on gold sands’.

Answer: Literally it means children should be able to see the blue colour of sky and run on golden sand. Figuratively it means that children should be given the opportunity to see the world beyond their slums.

2. According to poet who can create history?

Answer: People who have the desire to grow, change their circumstances and overcome difficulties can create history.

3. What does ‘let their tongue naked into book’ symobolise?

Answer: It indicates that we should provide them access to education and their freedom of expression.

4. What is the poetic device used in ‘let their tongue naked into book’?

Answer: Alliteration. The letter ‘t’ has been repeated.

EB 4. At the back of the dim class

One unnoted, sweet and young

His eyes live in a dream

Of squirrel’s game, in tree room, other than this.

1. Why is the class room dim?

Answer: The class room does not have enough light. Colour of its wall is dull. It also means that children sitting in the class room do not have any hope and ambitions.

2.  How is the young child different from others?

Answer: The young child is playful. He wants to enjoy the world outside the limits of slum and class room. He is filled with hope.

3. What is a tree room?

Answer: It is the space created in the stem of the tree where the squirrel is living.

4. What is the poetic device used in ‘in tree room, other than this’?

Answer: Alliteration. The letter ‘t’ has been repeated.

EB 5. On their slag heap, these children

Wear skins peeped through by bones and spectacles of steel

With mended glass, like bottle bits on stones

1. What is meant by ‘slag heap’?

Answer: It means piles of filth and waste lying around the slums of these children.

2. What is the poetic device used in third line of the extract.

Answer: Simile. It is used as ‘like bottle bits on stones”.

3. What  is meant by ‘skins peeped through by bones’.

Answer: It means that these children are very week and thin. Their bones are clearly visible through their skin.

4. Which word in the extract is synonym of ‘repaired’?

Answer: Mended

EB 6. And yet for these children

These windows not this map, their world

Where all their future’s painted with a fog

A narrow street sealed with a lead sky

1. What do the ‘windows’ and ‘maps’ symbolize?

Answer: ‘Windows’ symbolizes opportunity and ‘maps’ symbolizes world beyond their slums.

2. What is the poetic device used in second line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘t’ is repeated.

3. What does future hold for these children?

Answer: Future of these children is hazy like a fog. Their future is uncertain and unsecured.

4. How is these children’s world different from the one on the map?

Answer: The world of these children is confined to their slums. It does not offer any growth or opportunity for them.

While the world on the map represents openness, unlimited opportunity and vast area.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Inspite of difficulties in the lives of slum children, they are not without dreams. Give an example of their hope and dreams.

Answer: They dream of open spaces, green environment, happiness and opportunities. A boy sitting in the class looks out of the window and observes a squirrel playing. This signifies their aspiration to live in an open world and a life full of play and happiness.

SA 2. How does poet describe living conditions of slum children?

Answer: Poet describes their conditions as living in a narrow street sealed with a lead sky, far away from rivers, capes and stars of word. This signifies absence of open space, opportunity and education. They live in filthy condition and they are very poor.

SA 3. What message is conveyed through the poem ‘The Elementary School in a Slum’? What solution does the poet offer?

Answer: The poet describes the poor conditions of children living in slums. He describes the social injustice and inequality prevailing in the society.

Poet suggests that government and public should do all required to provide opportunity to these children. We should give them education, clean environment and open spaces to play.

SA 4. How can governor, inspector and visitor help change condition of slums?

Answer: These powerful people can frame new laws to provide education to these children. They can initiate drive to ensure cleanliness. Better employment opportunity can be provided.

Thus the barrier for their development can be removed. Then people living in slum will lead a better socio-economic life.

SA 5. How are children away from ‘gusty waves’?

Answer: ‘Gusty waves’ symbolizes ‘full of energy’.

These children are confined to their slums. They do not have access to education, clean environment and opportunity for growth. Their life is dull, poor and full of restrictions.

Thus their life is far from ‘gusty waves’.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. The poem ‘An Elementary School Classroom in a Slum’ ends with a powerful line ‘History theirs whose language is the Sun’? Please elucidate this statement.

Answer: In this line ‘the Sun” means growth. When Sun rises all the darkness in the world is removed. The whole world is filled up with light. This signifies enlightenment and growth. Poet means to say that those who strive for growth, make efforts to outshine their difficulties can create history.

Some people accept difficulties of life as their destiny. Such people do not grow. They would always be cursing the circumstances.

On the other hand, there is group of people who takes up the task of overcoming difficulties. Dhirubhai Ambani was an attendant at a fuel filling station. Still he created one of the best business organisation in the country. Rajnikant was a bus conductor. Milkha Singh was extremely poor. Bill Gates started his organisation in a garage. The history is full of such example.

Hence those who work hard to overcome difficulties always create history.

****

 

Important Links
An Elementary School Classroom – Explanation An Elementary School Classroom – Textbook Q&A
My Mother at 66 – Explanation Keeping Quiet – Explanation
My Mother at 66 – Textbook Q&A Keeping Quiet – Textbook Q&A
My Mother at 66 – Extra Q&A Keeping Quiet – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!