WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Vistas Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

SHOULD WIZARD HIT MOMMY

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. This custom, begun when she was two, was itself now nearly two years old, and his head felt empty.

1. What is referred to as ‘this custom’ in the above extract?

Answer: They story telling session by Jack to her daughter Jo.

2. Who is referred as ‘she’ in above extract?

Answer: Jo

3. What is age of ‘she’ now?

Answer: About four

4. Which word in abstract is antonym of ‘completed’?

Answer: Begun

 

EB 2. But downstairs a chair scraped, and he realised he must get down to help Clare paint the living-room woodwork.

1. To whom does ‘he’ refer to in above extract?

Answer: Jack

2. How is Clare related to ‘he’?

Answer: Clare is wife of ‘he’.

3. What was Clare doing in the living-room?

Answer: She was painting furniture.

4. Which word in the extract means of ‘furniture’?

Answer: Woodwork.

 

EB 3. “So the wizard said, ‘Oh, very well. Go to the end of the lane and turn around three times and look down the magic well and there you will find three pennies. Hurry up.’

1. To whom is above extract addressed to?

Answer: Roger Skunk

2. Why three pennies were required?

Answer: Roger had three pennies short to pay to the wizard. So he wanted three more pennies.

3. What magic wizard had done?

Answer: He had changed smell of Roger to that of roses

4. Which word in the extract is synonym of ‘street’?

Answer: Lane

 

EB 4. “No. That’s not the story. The point is that the little skunk loved his mommy more than he loved all the other little animals and she knew what was right.”

1. Who is speaker of above lines?

Answer: Jack

2. What is the name of little skunk?

Answer: Roger

3. Who is the listener of above extract?

Answer: Jo

4. Which word in the extract is antonym of ‘big’?

Answer: Little.

 

EB 5. “No,” Jo said, and put her hand out to touch his lips, yet even in her agitation did not quite dare to stop the source of truth.

1. Who is referred as ‘the source of truth’?

Answer: Jack

2. Why was Jo so surprised?

Answer: Because mommy skunk had hit the wizard on his head.

3. What weapon mommy skunk had used to hit wizard?

Answer: Umbrella

4. Which word in the extract is synonym of ‘anger’?

Answer: Agitation

 

EB 6. So he took them back to the wizard and was very happy and ran out into the woods and all the other little animals gathered around him because he smelled so good.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Roger Skunk

2. What is referred as ‘them’ in the above extract?

Answer: Three pennies

3. What did ‘he’ smelled of now?

Answer: Roses

4. Which word in the extract is synonym of ‘forest’?

Answer: Woods.

 

EB 7. “He smelled so bad that none of the other little woodland creatures would play with him.” Jo looked at him solemnly; she hadn’t foreseen this.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Roger Skunk

2. Who changed the smell of the body of ‘he’?

Answer: Wizard

3. Who is referred as ‘him’ in above extract?

Answer:  The first ‘him’ refers to Roger Skunk. The second ‘him’ refers to Jack.

4. Which word in the extract mean ‘anticipated’?

Answer: Foreseen

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. What was the basic theme in every story that Jack narrated?

Answer: Hero of every story was a small creature named Roger. Roger had a problem, so met wise owl for advice. Owl guided him to wizard. Wizard solved it and demanded money. Roger did not have sufficient money. Wizard told him how to get required money. Roger obtained money and gave it to wizard. Roger happily went home to have dinner with his parents and story ended.

 

SA 2. What idea do you form about Jack’s skill in the art of storytelling?

Answer: The basic theme of every story was same. Jack brought variety in the story by including different problems in each story. Jack narrated his stories enthusiastically and in an interesting pattern. To increase the effect sometimes he made sounds and recited relevant rhymes.

Thus, Jack narrated story very skillfully.

 

SA 3. Which two opposite forces acted on Jack while he was telling Jo the story?

Answer:  Jack wanted Jo to go to sleep as quickly as possible. But Jo appeared to be in no mood to sleep. Jack wanted to help Clare, his pregnant wife, who was painting furniture.

These were the opposite forces acting on Jack while he was telling a story to Jo.

 

SA 4. What do you learn about Jo’s new phase of learning?

OR

What changes do you find in Jo as compared to the past? Explain briefly quoting instances from the text?

Answer: It appears that earlier Jo used to accept every story. But now she wanted to verify realities. She questioned if magic spells really happen. She had asked Clare if God really stayed in the sky. She had disagreed with the conduct of mommy skunk. She seems to be developing her own, understanding and emotions.

 

SA 5. How did Jack describe the Wizard?

Answer: Jack narrated wizard as a powerful person who could solve any problem. He did not clean his house. Wizard was very generous person. He always helped Roger find the extra money required.

Thus wizard has been narrated a person, kids would love to approach.

 

SA 6. How did the woodland’s small creatures react to the skunk’s new smell? Why Roger Skunk was now happy?

Answer: All small creatures liked Roger Skunk’s new smell. They were very happy that he now had a pleasant smell.

Roger Skunk was happy because his friends had started playing with him. It was very important for him to obtain acceptance of his friends.

 

SA 7. Why was Roger Skunk’s mommy angry?

Answer: Roger Skunk had started smelling like roses. This was different from that of other skunks, hence an unnatural smell. She was angry because Roger smelt different from other skunks.

 

SA 8. Mommy skunk did not like new smell of Roger. Why Jo could not accept this?

Answer: Jo was very happy because now Roger’s friends had started playing with him. Every kid enjoys company of other kids. This is the most important requirement for kids.

Therefore she opposed the decision of mommy skunk.

 

SA 9. Why did Jo want the wizard to hit mommy skunk?

Answer: Jo did not like that mommy had hit the helpful wizard. Wizard had changed smell of Roger. Now Roger was very happy because he was able to play with his friends.

Hence Jo thought it was rude of mommy skunk to hit wizard. So she wanted that wizards should hit back mommy.

 

SA 10. Having got rid of his bad smell, what problem did Roger Skunk face?

Answer: His mother did not accept the new smell of Roger. She wanted her kid to smell as other skunks smelled. That was the only problem Roger Skunk faced.

 

SA 11. What problem did Roger Skunk face when he went to play with his friends? How did he solve it?

Answer: Roger Skunk smelled very bad. Therefore no other little animal came near him or played with him. They used to call him Roger Stinky Skunk.

He got his smell changed to smell of roses by a wizard. Now everybody played with him.

 

SA 12. Why was mommy skunk angry with Roger? Is her anger justified?

Answer: Mommy skunk was angry because Roger Skunk now smelled like roses. This smell was different from that of other skunks. Therefore she was angry.

She was correct because one should not leave one’s originality to please others.

 

SA 13. Why did Jo feel that the Skunk’s mommy was stupid?

Answer: After change of his smell to that of roses, Roger was able to play with his friends. He was very happy. But mommy did not accept the new smell. Jo thought that mommy skunk did not care for happiness of his child.

Therefore Jo thought that mommy was stupid.

 

SA 14. How was the Skunk’s story different from the other stories narrated by Jack?

Answer: In all other previous stories, Roger had his wish fulfilled and he lived happily thereafter. But in this story mommy skunk got smell of Roger restored to original. This smell was not the choice of Roger.

Hence this story was different from other stories.

 

SA 15. Why does Jack refuse to modify his story?

Answer: Jack wanted to insist that parents always know what is best for children. He also wanted to communicate that one should not leave one’s originality for the sake of others.

Hence the refusal.

 

SA 16. What were the opposing forces acting on Jack while narrating the story?

Answer: Jack wanted to complete the story. He also wanted Jo to have a nap.

At the same time jack wanted to go downstairs to help his pregnant wife.

These were the opposing forces acting on Jack.

 

SA 17. How did the owl and wizard help Roger Skunk?

Answer: Roger Skunk wanted to get rid of his foul smell.

The wise old owl advised him to go to the wizard. The wizard with the help of his magic wand changed the bad smell to pleasant smell of roses. Wizard also told Roger wherefrom to get extra money.

 

SA 18. Give two example to show that Jo was a sensitive child.?

Answer: She reacted sharply when her father said that mother Skunk did not like smell of roses.

She could not tolerate that mother skunk had hit the wizard.

Above two incidents tell us that Jo was a sensitive child.

 

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. Do you consider the title appropriate and justified?

Answer: Mommy skunk did not like that her son should smell different from other family members. She takes Roger to the wizard, hits him on his head and gets the smell restored.

At the point Jack and his daughter have different opinions.

Jack justifies himself by saying that parents know what is best for their children. He also wants to communicate that one should not leave one’s originality for the sake of others. He insists that mommy was right in hitting the wizard.

Jo thinks that change of smell had made Roger happy. He was able to play with his friends. She appears to be insisting upon importance of personal happiness and social recognition. Therefore she calls mommy skunk a stupid and wants wizard to hit mommy.

The story ends with an unresolved question whether wizard should hit mommy or not. Hence the title of the story is justified.

 

LA 2. How does Jo want the story to end? Why? What light does it throw on Jo’s character?

Answer: Jo wanted the story to end with Roger being accepted by the his friends.  After visit to wizard, Roger got smell of roses. Now he was accepted by friend. They played together. When Jack continued the story she was surprised. Jack narrated that mommy skunk went to wizard, hit him on his head, got Roger’s smell restored.

This was beyond her imagination. She got furious. She was not able to understand why a mother should deprive her kid the pleasure of playing with his friends. She suggested that wizard should mommy.

We can infer from her reactions, that she gives more weightage to personal happiness, company of friends and social recognition. More important is that she has developed her own thought process. And she tries to defend those.

 

LA 3. Why did Jo think Roger Skunk was better off with the new smell?

Answer: Jo was a small girl. For her, acceptance by friends and their company was the most important thing. It appears that she identified herself with Roger Skunk. She could feel the pain of rejection by friends.

She immediately understood the happiness of Roger after getting a pleasant smell of roses. His all friends came near him. The appreciated Roger. They played various games together.

Owing to acceptance of Roger by his friends, Jo feels that Roger could have been better off with new smell.

 

LA 4. Jack is not used to having his authority questioned? How do we know about it? How does he show this to his daughter?

Answer: Before this story, Jo had never questioned anything in the story. But Jo was asking questions and trying to reason. Jack at one point asked her that who was narrating the story. She asked questions about reality of magic and death of wizard. Jack did not like these interruptions.

When Jo did not show interest in the story, Jack felt bad. He liked woman to be apprehensive and hanging to his words.

Jo did not like ending of the story. She went to the extent of saying that mommy was stupid and that wizard should hit mommy. Jack reacted by saying that parents know what is best for their children.

After Jack had gone downstairs, Jo tried to come down. Jack ordered her to go to sleep and threatened that he may spank her.

Thus we can see that Jack showed his authority either by over-ruling or by ordering.

 

LA 5. Jack appears to be influenced by his mother. It is said that mother knows best’. Explain how placing trust in one’s parents will be rewarding.

Answer: Jack was certainly influenced by upbringing of his mother.

When Jo said that that was a stupid mommy. Jack did not agree. He seemed to be defending his own mother. When Jack told Jo during her previous story that spiders eat bugs, Jo had asked her mother if that was the reality. He rather liked Jo asking her mother.

Above instances support that Jack was influenced by his mother.

The thought process of a child is highly limited. This is because his world is limited to food and play. He has not seen realities of life. On the other hand parents have undergone through ups and downs of life. They have seen impact of certain actions and thus have accumulated wisdom.

Parents want their kids to achieve much more than they themselves could achieve. They always pass on their experiences to their kids which prepares them to face the world.

Therefore keeping trust in one’s parents is rewarding.

 

LA 6. During our childhood and teenage, peer pressure plays a very important role in our lives. Write a speech on the topic ‘Effect of Peer Pressure on Children.’

Effect of Peer Pressure on Children

Good Morning everyone.

A child is like clay. His world is too small. It includes their parents and friends. But child is a good observer. So even this small child is conscious of his image, acceptance and appreciation. At this young age, it is very difficult for a child to accept rejection because he is not mature enough to handle realities of life. As a result, behaviour and action of his friends become most important for him.

Many times, a child learns new constructive things and habits in a very natural way. He learns social manners and importance of sharing. But if his friends do not have good habits, peer group might mislead him. He can start adopting bad habits like telling lies, stealing, etc. Even if the child knows whatever the others are doing is wrong, he is compelled to do the same out of peer pressure.

Thus, I conclude with the point that peer pressure can be very effective if the peer group consists of children who have good habits. But if the peer group has bad habits, then this may spoil children.

 

LA 7. The frustration faced by adults and their personal experiences often affect their interaction with their children? Please explain.

Answer: While narrating the story to Jo, jack noticed that expression of his daughter was similar to that of his wife. He did not like this expression. Jack advised Jo to pay attention to his story.  He advised this because he did not like woman to take him for granted.

Jo objected to wizard restoring the smell of Roger skunk to the original. Jack very curtly replied that it was his story and Jo needs to accept it. He probably was not allowed to interrupt his elders when he was a child.

When Jo criticized the mommy skunk, Jack objected to it as if Jo was criticizing his own mom. This too is reflection of his past.

Jo wanted Jack to tell a story wherein wizard hits the mommy and refuses to restore the smell.  Jack replied that mother always knows what is good for child.

Above incidents tell us that behavior of an adult is often impacted by their personal experiences during childhood.

****

Important Links
Should Wizard Hit … – Explanation Should Wizard Hit … – Textbook Q&A
The Enemy – Explanation On the Face of It – Explanation
The Enemy – Textbook Q&A On the Face of It – Textbook Q&A
The Enemy – Extra Q&A On the Face of It – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!