WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE THIEF’S STORY

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1.”I hurried back to the room feeling very nervous, for it is much easier to steal something than to return undetected”.

1. Who is the speaker of this line?

Answer: Hari Singh is speaker of above line.

2. From where was the speaker returning?

Answer: The speaker was coming back from railway station of the town.

3.  Please write name of the sweet shop below the room.

Answer: Jumna Sweet Shop 

4.  Which word in the extract is antonym of ‘confident’?

Answer: Nervous 

 

 

EB 2. ”I could come and go as I pleased. He was the most trusting person I had ever met”.

1. Who is referred to as ‘he’ in above extract?

Answer: Anil is referred as ‘he’ in above extract. 

2.  Where could the speaker come and go as per his wish?

Answer: Anil’s room 

3. Why could speaker go and come as he pleased?

Answer: The speaker could move as per his own wish because Anil had given him key of his room. 

4. Who is speaker of this extract?

Answer: Hari Singh

 

 

EB 3. He took me to his room over the Jumna Sweet Shop and told me I could sleep on the balcony. But the meal I cooked that night must have been terrible because Anil gave it to a stray dog and told me to be off but I just hung around, smiling in my most appealing way, and he couldn’t help laughing.

1. What is the meaning of phrase ‘to be off’?

Answer: To go away

2. Did Hari Singh know cooking?

Answer: Hari Singh did not know cooking.

3. What was the profession of Hari Sing?

Answer: Hari Singh was thief. His profession was to steal. 

4. How did Hari Singh later learn cooking?

Answer: Anil taught him cooking. 

 

EB 4. Well, it’s time I did some real work, I told myself; I’m out of practice. And if I don’t take the money, he’ll only waste it on his friends.

1. What ‘real work’ the speaker is talking about?

Answer: He is talking about stealing something. 

2. Why was speaker out of practice?

Answer: He had not robbed anyone since a long time. 

3. Which word in the extract is antonym of ‘utilise’?

Answer: Waste 

4. What was the speaker planning to do?

Answer: Hari Singh was planning to rob Anil. 

EB 5. He knew. But neither his lips nor his eyes showed anything.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Anil is referred as ‘he’ in above extract.

2. What did ‘he’ know about?

Answer: Anil knew that Hari Singh had stolen money and returned it as well.

3. Which word in the extract is synonym of ‘revealed’?

Answer: Showed 

4. Why ‘he’ did not speak anything?

Answer: Anil understood that Hari Singh wanted to improve. So Anil wanted to give him a chance. 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why did Hari Singh decide to come back to Anil?

Answer: Hari Singh felt that Anil would be very sad to know about the theft. He would feel sad because of loss of trust. Hari Singh did not want to lose the trust Anil had in him.

So he decided to come back.

SA 2. Why was it difficult for Hari Singh to rob Anil?

Answer: Hari Singh felt it was difficult to rob a careless person because he does not even notice that he had been robbed. That takes pleasure out of the work.

Moreover he found Anil to be most trusting person.

SA 3. Why did Hari Singh tell a lie about his cooking?

Answer: Hari Singh wanted to rob Anil. So it was necessary for him to stay at the house of Anil. And Anil will allow Hari at his house only if Hari knew cooking.

So to gain entry into the house of Anil, Hari Singh lied.

SA 4. Why Anil decided to pay regularly to Hari Singh?

Answer: Anil had made some money by selling a book to a publisher. Now he had enough money with him.

So he decided to pay regularly to Hari Singh.

SA 5. How did Anil make his living?

Answer: Anil used to write for magazines. His income was not regular. He would borrow one week and lend next week. Whenever he made some money he would go out and celebrate.

Later he had sold a book to publisher. This probably stabilised his earnings.

SA 6. How did Hari Singh realise that Anil knew about the theft?

Answer: In the morning, Anil gave him a fifty rupee noted. Anil told him that now he will get his salary regularly. Hari Singh found that the note was damp.

So Hari Singh relaised that Anil knew about the theft.

SA 7. Anil could not afford to pay Hari Singh. Why did then, he allow Hari Singh to stay with him?

Answer: Anil had understood that Hari Singh was in need of shelter.

Anil wanted to have a helper to take care of house so that Anil could concentrate on his work.

Hari Singh accepted the condition of irregular payments.

Hence Anil allowed Hari Singh to stay with him.

SA 8. How did Hari Singh steal money?

Answer: Hari Singh had seen that Anil had kept money under the mattress. In the night when Anil was asleep, Hari crawled up to the bed. He slid his hand under the mattress and removed money. He then quickly moved out of the room.

SA 9. Why Hari Singh did not board into the train. Describe his thought process. ?

Answer: Hari Singh had robbed many people in past. He did not have any regret for robbing them.

But Anil was a trusting person. Hari thought that Anil will become very sad to lose the trust.

Hence Hari decided not to board the train and to return to Anil’s house.

SA 10. Why do you think Anil did not hand over Hari Singh to police?

Answer: Anil knew that Hari Singh had returned the money after stealing it. This indicates that Hari had a good heart and he wanted to change.

To help Hari Singh improve his habit and to guide him towards a respectable life, Anil did not report theft to police.

SA 11. Was Anil the only one who was robbed or did Hari also rob himself of something?

Answer: Anil was not the only one who was robbed.

Hari Singh robbed himself of the trust of Anil, opportunity to get education and become literate. Hari also lost the chance to become a respectable person of society.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Why Hari Singh did not confess that he robbed Anil? Did he lack the courage or he really wanted to maintain his relationship with Anil? Explain.

Answer: Hari Singh had stolen Anil’s money. However at the railway station a realization dawned upon him. He recalled that Anil had been the most trusting person. He felt that Anil would be very sad at the loss of his trust. So he returned and kept the money back.

The thought of maintaining the trust Anil had expressed in him was the most important aspect for Hari Singh. If he had narrated the incident it would have broken the trust.

Hari Singh had also realized that by getting education he would be able to become a respectable person of the society. It would be much easier for him to earn his living through fair means. He was also sure that Anil had understood the change in his philosophy of life.

Therefore Hari Singh did not confess about the incident. He was more interested in maintaining relationship with Anil.

 

LA 2. Do you think Hari Singh had understood importance of education? Please explain in reference to ‘The Thief’s Story’.

Answer: Hari Singh had realised that stealing would give him some money irregularly. But there was a danger of being caught. In such situation all the gains would be wiped off. He found very difficult to break the trust of humble people.

At the railway station Hari Singh came to the conclusion that he would like to continue teachings of Anil. It is a clear indication that he wanted to become an educated person.

Hari Singh understood that Anil had initially struggled in his life. But through education, he had now started having regular inflow of money.

Hari Singh had definitely understood the power of education. It can lead to a respectable life in the society.

****

 

Important Links
The Thief’s Story – Explanation The Thief’s Story – Textbook Q&A
A Triumph of Surgery – Explanation The Midnight Visitor – Explanation
A Triumph of Surgery – Textbook Q&A The Midnight Visitor – Textbook Q&A
A Triumph of Surgery – Extra Q&A The Midnight Visitor – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!