WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

MY MOTHER AT SIXTY-SIX

(Extra Questions)

Extract based questions

EB 1. Driving from my parent’s home to Cochin last Friday morning,

I saw my mother, beside me,

doze, open mouthed, her face ashen like that of a corpse

and realised with pain that she was as old as she looked

1. Identify the poem and the poet.

Answer: Poem – My Mother at Sixty-six

Poet – Kamala Das

2. Where was the poet driving to and why?

Answer: The poet was driving to Cochin airport to catch a flight.

3. What is meaning of corpse?

Answer: A dead body. In this line it means that mother was looking very pale like a dead body.

4. What is the poetic device used in third line of the extract?

Answer: Simile as used in ‘like a corpse’

5. To whom does ‘I’ refer to?

Answer: In this extract ‘I’ refers to the poet.

6. What was the realisation?

Answer: Her mother had become old and weak.

EB 2. but soon put that thought away,

and looked out at young trees sprinting,

the merry children spilling out of their homes,

1. What does merry children symbolize ?

Answer: Merry children symbolize happiness and activity.

2. What does young trees signify?

Answer: The young trees signify youth and fast paced life. While mother looks tired, tress appear to be moving in opposite direction of car. 

3. Which thought did the poet put away?

Answer: Looking at her old mother, poet thought that her mother may not live long. She puts this thought way.

4. Who looked out at the trees and children?

Answer: The poet looked out of the window of the car.

EB 3. And felt that old familiar ache, my childhood fear,

But all I said was , see you soon, Amma

All I did was smile and smile and smile

1. What was the childhood fear of the poet? Why does it return to her?

Answer: It was the fear of separation from her mother. The same fear troubled her now also because mother had become old.

2. What is the poetic device used in last line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘smile’ has been repeated.

3. What does the word ‘see you soon’ indicate?

Answer: These words indicate the hope that poet would be meeting her mother again. It also give comfort to her mother.

4. Which word in  the extract is synonym of ‘pain’?

Answer: Ache.

5. What does the first two lines tell us about feelings of poet towards her mother?

Answer: The poet loves her mother. She wants to be in the company of her mother. She does not want to separate from her.

EB 4. But after the airport’s security check

Standing a few yards away,

I looked again at her

Wan, pale as a late winter’s moon

1. Where is the poet presently ?

Answer: Poet is at the airport of Cochin.

2. To whom is ‘her’ referred to in above extract?

Answer: ‘Her’ is referred to mother of poet.

3. What qualities of ‘late winter’s moon’ are compared?

Answer: The dull pale colour of late winter’s moon is compared with colour of face of mother.

4. What is the poetic device used in last line of the extract?

Answer: Simile. The colour of moon is compared with colour of face of mother.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. What were childhood fears of the poet? Why the same fear comes again?

Answer: A child always likes to be in the company of her mother. The childhood fear of poet was about getting separated from her mother

While going the airport, poet realizes that her mother had become old. She visualises that her mother may not live long. So the fear of separation comes again to her.

SA 2. What kind of image has the poet used to describe her mother’s decay?

Answer: He mother is sitting beside her and dozing with open mouth. Her face looks ashen like a corpse. Her face is dull just like a hazy moon of late winter.

Mother represents old age and inactivity.

SA 3. How is the world inside the car different form activities outside the car?

Answer: The world inside the car represents old age and inactivity. Mother is old and is looking like a corpse. So the mood is of sadness and resignation.

The sprinting tress and merry children outside the car represent world of happiness, youth, hope and activity.

Thus the two worlds are different.

SA 4. What does the poet do after security check? What does she notice?

Answer: After security check, the poet looked at her mother. She noticed that her face was wan and pale like moon of late winter. She felt the pangs of fear of her childhood days.

The poet smiled at her mother and said ‘see you soon’.

SA 5. What is the familiar ache of poet? Why does it return?

Answer: A kid feels uncomfortable when her mother moves away from her. During childhood the poet had the fear of separation from her mother.

The poet sees that her mother has become old and weak. She thinks her mother may not live for a long time. Poet feels the fear losing her company once again.

SA 6. How does Kamla Das try to put away thoughts about her aging mother?

Answer: Kamal Das looks outside the car. She sees young trees appear to be moving at a great speed. Happy children are coming out of their homes. The outside world looked happy and full of activity.

Thus poet is able to divert her attention.

SA 7. Having looked at her mother, why does Kamla Das look at the young children?

Answer: Mother is old and is looking like a corpse. So the mood is of sadness and resignation. The poet wants to get rid of such thoughts.

She looks outside the window at merry children spilling out of their homes. This represents happiness, youth and activity.

So, poet looks out of the window to divert her attention.

SA 8. In the last line of the poem ‘My mother at Sixty-six’ why does the poet use the word ‘smile’ again and again?

Answer: The poet smiles to console her mother that she would be coming back soon. However, at that point of time she had to go away from her. She just could not do anything about it. In order to express her helplessness of that moment, she repeatedly uses the word ‘smile’.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. With fear and ache in her heart, words of assurance on her lips and smile on her face, the poet represents two contrasting feelings. Please explain emotions of the poet. Why does she smile?

Answer: The poet is going  through a mixture of feelings and emotions.

While travelling in the car, poet realises that very soon she would depart for onward journey while her mother would return to hometown. She feels the pain of her child hood – of losing company of her mother.

She sees that face of her mother has become pale. She has become old and weak. The shine on her face is gone. She is dozing with open mouth. Her face is ashen like a corpse. She realizes that her mother may not live long. Her mother needs her company. So she is filled with a feeling of belongingness. She assures her mother that she will come back soon.

The smile on the face of poet represents hope. It also represents her love towards mother. She is trying to tell her mother that she loves her so much. She tells her to lead a life full of hopes.

But behind her smile there a feeling of compulsion as well Because she has to go to the other town and be away from her mother.

****

 

Important Links
My Mother at 66 – Explanation My Mother at 66 – Textbook Q&A
Going Places – Explanation An Elementary School Classroom – Explanation
Going Places – Textbook Q&A An Elementary School Classroom – Textbook Q&A
Going Places – Extra Q&A An Elementary School Classroom – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!