WELCOME TO VRSOLVER.IN

TWO STORIES ABOUT FLYING

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The young seagull was alone on his ledge. His two brothers and his sister had already flown away the day before. He had been afraid to fly with them. Somehow when he had taken a little run forward to the brink of the ledge and attempted to flap his wings he became afraid.

1. Why was the young seagull afraid to fly?

Answer: He thought that his wings would not support him and he might fall down.

2. Which word in the extract mean ‘tried’?

Answer: Attempted

3. Finally who had motivated the young seagull to fly?

Answer: His mother motivated him to fly.

4. What punishment was given to the young seagull by his parents?

Answer: He was not given food to eat.

 

EB 2. He had, in fact, seen his older brother catch his first herring and devour it, standing on a rock, while his parents circled around raising a proud cackle. And all the morning the whole family had walked about on the big plateau midway down the opposite cliff taunting him with his cowardice.

1. Name of a type of fish is mentioned in the extract. Please write that word.

Answer: Herring

2. Which word in the extract is antonym of ‘bravery’?

Answer: Cowardice

3. Who has been referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The young seagull has been referred as ‘he’.

4. How many siblings did ‘he’ have?

Answer: The young seagull had two brothers and one sister.

 

EB 3. She was standing on a little high hump on the plateau, her white breast thrust forward. Now and again, she tore at a piece of fish that lay at her feet and then scrapped each side of her beak on the rock.

1. Who is referred as ‘she’ in the above extract?

Answer: Mother of the young seagull is referred as ‘she’.

2. Which word in the extract mean ‘pulled apart’?

Answer: Tore

3. Please write singular of word ‘feet’.

Answer: Foot

4. Why was ‘she’ scrapping her beak on the rock?

Answer: She was cleaning and sharpening her beak.

 

EB 4. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards. He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then he flapped his wings once and he soared upwards.

1. Why was ‘he’ not afraid now?

Answer: He was not falling down but was flying. Therefore he was not afraid.

2. Which word in the extract mean ‘flew’?

Answer: Soared

3. Who was flying nearest to ‘he’?

Answer: His mother was flying nearest to him.

4. Who all flew around ‘he’ during his first flight?

Answer: His parents, his brothers and his sister flew around him during his first flight.

 

EB 5. He dropped his legs to stand on the green sea. His legs sank into it. He screamed with fright and attempted to rise again flapping his wings. But he was tired and weak with hunger and he could not rise, exhausted by the strange exercise.

1. What is the meaning of phrase ‘the strange exercise’?

Answer: This refers to the first flight by the young seagull.

2. Which word in the extract is synonym of ‘fear’?

Answer: Fright

3. What had happened when his belly touched the sea?

Answer: He stopped sinking further and he started floating on the sea.

4. Which word in the extract mean ‘tired’?

Answer: Exhausted

 

EB 6. He stepped slowly out to the brink of the ledge, and standing on one leg with the other leg hidden under his wing, he closed one eye, then the other, and pretended to be falling asleep. Still they took no notice of him.

1. Who is referred as ‘they’ in above extract?

Answer: Parents and siblings of young seagull are referred as ‘they’.

2. Which word in the extract mean ‘walked’?

Answer: Stepped

3. Why ‘they’ did not take notice of ‘him’?

Answer: ‘They’ wanted ‘him’ to make an attempt to fly. Ignoring ‘him’ was part of the strategy to motivate him.

4. What was father of ‘he’ doing at that time?

Answer: His father was preening his feathers.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did young seagull’s family celebrate his first flight?

Answer: His mother swooped over him, her wings making a loud noise. His father flew over him screaming. His siblings flew around him curveting, banking, soaring and diving. They all were happy that he has started flying.

 

SA 2. Why was the young seagull exhausted by the strange exercise?

Answer: He had not eaten anything since last twenty four hours. He had become slightly weak. He was physically tired because of efforts made during flying.

He was afraid of flying. Suddenly he had to fly because he was falling down. So he was emotionally tired as well.

 

SA 3. Briefly describe the experience of young seagull of his first flight.

Answer: Initially he was full of terror. His heart stood still and he could hear nothing. Soon he spread his wings and started flying and soaring.

He again had fear while landing on sea. But soon he started floating on it.

He was happy to have made his first flight.

 

SA 4. Why young seagull could not fly with his brothers and sister?

Answer: The young seagull was sure that his wings would not support him. So he was afraid of flying. His parents motivated and even scolded him. But he could not overcome his fear.

So he did not fly with his siblings.

 

SA 5. What did the young seagull do to attract attention of his mother?

Answer: He slowly came to the edge of the ledge. He stood on one leg and hid another leg in his wings. He closed his eyes and pretended to sleep.

This is how he tried to attract attention of his mother.

 

SA 6. How did the first flight of young seagull begin? Where did it end?

Answer: He dived to eat fish held in the beak of his mother. He fell outwards and downwards. He spread his wings and started flying. At the end of his first flight he landed on the green sea.

 

SA 7. How can you infer that the young seagull thought of sea as piece of land? How his confusion was removed?

Answer: The young seagull thought of sea as green flooring. He saw his siblings sitting on it. Thus we infer that he took sea as a piece of land.

He tried to stand on it but his feet sank into it. He got afraid and tried to soar again. He was exhausted so could not rise again. His belly touched water and he started floating on water. Thus his confusion was removed.

 

SA 8. How siblings of young seagull were different from him?

Answer: His siblings had shorter wings than that of young seagull. But they had already flown a day before. They were learning to perfect the art of flying from their parents. They had learnt to skim on surface of water and to catch fish.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Compare the young seagull at the beginning and at the end of the lesson.

Answer: In the beginning the young seagull was a coward. Though his siblings had already flown he did not make any attempt to fly. He was afraid that his wings would not support him. His parents had tried to motivate and even scolded him. They kept him without food. His siblings and parent teased him. But he did not fly. He continued to fully depend on his parent for food.

A day later he had become very hungry. He dived to take food from beak of his mother. He fell outwards and downwards. Now he had to spread his wings which he did. He flapped his wings. He started flying and soaring. Now he was very happy. His whole family was happy. He landed on the sea and started floating on it. He had learnt flying.

Thus from being a coward in the beginning, he had gained confidence later.

 

LA 2. Mother of young seagull picked food for him but did not come very close to him. She forced him to dive for it. Did she not love her kid? What did she want to teach?

Answer: The young seagull was afraid of flying. He thought that his wings would not support him. Though his siblings who had shorter wings had already flown away, he had decided not to fly. His parent had tried to motivate him and even scolded him but he did not budge. 

His mother thought of a plan. The young seagull was not given food for a day. Next day mother took a small piece of food in her beak but did not go very close to the young seagull. Because of hunger, he dived to eat food and was forced to fly.

The mother loved the young seagull very much. She knew that it was very important for him to learn to fly. It was because of her love she was determined to teach him flying.

She wanted to teach him to be courageous and to learn essential things in life.

LA 3. Parents help their child to take the first step into the world. Do you support this statement? Quote instances from the chapter to support your views.

Answer: I strongly believe that parents motivate their children to take first step into the world. Author has illustrated this truth through a story of young seagull.

In the chapter ‘His First Flight’, the young seagull was afraid to fly. His parents were well aware that it was a must for him to fly. The young seagull had a doubt that he will fall down during his first flight. The parents knew that he will not. Finally the parents thought of another method to motivate him to fly and it worked. They young seagull made his first flight without any untoward incident. He was encouraged by his siblings and parents.

Siblings of young seagull had flown away from the ledge two days ago. Parents were perfecting them in the art of flying, skimming and diving. They continued their help and guidance to their kids.

Thus parent help kids take first step of life and continue to guide and mentor them.

****

THE BLACK AEROPLANE

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The moon was coming up in the east, behind me, and stars were shining in the clear sky above me. There wasn’t a cloud in the sky. I was happy to be alone high up above the sleeping countryside. I was flying my old Dakota aeroplane over France back to England.

1. Why was narrator flying to England?

Answer: He wanted to be with his family during holiday.

2. Which phrase in the extract mean ‘rising’

Answer: Coming up

3. Which word in the extract mean ‘land outside a town or city’?

Answer: Countryside

4. How can you infer that the weather was clear?

Answer: The pilot could see moon and starts. There was no cloud in the sky.

 

EB 2. Storm clouds. They were huge. They looked like black mountains standing in front of me across the sky. I knew I could not fly up and over them, and I did not have enough fuel to fly around them to the north or south.

1. How far away was the pilot from Paris when he saw clouds?

Answer: About 150 KM

2. Which word in the extract is synonym of ‘sufficient’?

Answer: Enough

3. Which plane was being flown by the pilot?

Answer: It was an old Dakota.

4. Where was the narrator going in the plane?

Answer: He was going to his home in England

 

EB 3. After half an hour the strange black aeroplane was still there in front of me in the clouds. Now there was only enough fuel in the old Dakota’s last tank to fly for five or ten minutes more. I was starting to feel frightened again. But then he started to go down and I followed through the storm.

1. Which word in the extract is antonym of ‘familiar’?

Answer: Strange

2. Why was the pilot feeling frightened again?

Answer: The fuel in the fuel tank was sufficient for five or ten minutes only.

3. What did the pilot see when his plane went down further?

Answer: He saw two rows of light indicating that it was a runway.

4. How many fuel tanks did the Dakota have?

Answer: Two

 

EB 4. I went and asked a woman in the control centre where I was and who the other pilot was. I wanted to say ‘Thank you’. She looked at me very strangely, and then laughed. “Another aeroplane? Up there in this storm? No other aeroplanes were flying tonight. Yours was the only one I could see on the radar.”

1. Why did the pilot go to the control room?

Answer: He wanted to know where he was and who was the other pilot.

2. On which equipment can a plane be seen?

Answer: Radar

3. Which word in the extract is antonym of ‘answered’?

Answer: Asked

4. What was the colour of another aeroplane?

Answer: Black

 

EB 5. I checked the map and the compass, switched over to my second and last fuel tank, and turned the Dakota twelve degrees west towards England. ‘I’ll be in time for breakfast,’ I thought. A good big English breakfast! Everything was going well — it was an easy flight.

1. Who had instructed narrator to turn twelve degrees north?

Answer: Paris control tower had given this instruction.

2. With whom did the narrator want to have his breakfast?

Answer: He wanted to have breakfast with his family members.

3. Which phrase in the extract mean ‘changed’?

Answer: Switched over

4. What caused his easy flight into difficulty?

Answer: Huge storm clouds that looked like black mountains turned his flight into a difficult flight.

 

EB 6. Inside the clouds, everything was suddenly black. It was impossible to see anything outside the aeroplane. The old aeroplane jumped and twisted in the air. I looked at the compass. I couldn’t believe my eyes: the compass was turning round and round and round. It was dead.

1. Why it was impossible to see anything?

Answer: There were dark clouds outside the aeroplane. Hence it was impossible to see outside.

2. How did the aeroplane behave in the clouds?

Answer: It jumped and twisted in the air.

3. Which word in the extract mean ‘not working’?

Answer: Dead

4. Which word in the extract is antonym of ‘gradually’?

Answer: Suddenly

 

EB 7. He turned his aeroplane slowly to the north, in front of my Dakota, so that it would be easier for me to follow him. I was very happy to go behind the strange aeroplane like an obedient child.

1. Who is being referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: The pilot of the black plane is being referred to as ‘he’.

2. Which word in the extract is antonym of ‘suddenly’?

Answer: Slowly

3. How many lights did the black plane have?

Answer: It did not have any light.

4. Why pilot of Dakota plane was like an obedient child?

Answer: He had followed instruction of pilot of other plane without any questions. Hence he was like an obedient child.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What risk did the pilot take while flying? Why did he take that risk? What was the other option available to him?

Answer: The pilot took the risk of flying his plane into the storm clouds.

He wanted to reach his home in England as quickly as possible.

He could have travelled back to land at Paris airport.

 

SA 2. Why did the narrator follow the other plane?

Answer: The narrator was not able to see anything. All equipment of his plane had stopped working. The pilot of other plane had signaled to follow his plane. The narrator thought a help is being extended to him so he followed the other plane.

 

SA 3. Why did the woman got shocked when narrator asked about another plane?

Answer: On the radar of the control room she had not seen any other aeroplane. The old Dakota was the only plane flying that night. But the narrator had asked about the other plane flying. Therefore she was shocked.

 

SA 4. Why does the narrator say that ‘I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota near the control tower’?

Answer: The narrator had lost his way in the storm. All equipment of his plane had stopped working. He safely landed at an airport with the guidance of another plane. Therefore he was happy and made that comment.

SA 5. When and why did the narrator call Paris control room?

Answer: At around one thirty in the morning the narrator had called Paris control room. He had called the control room to get instruction about direction to his destination.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. How did the writer get out of the storm?

Answer: The writer saw black storm clouds while flying to his home. He was eager to reach his home as quickly as possible. He took the risk and flew his plane into the clouds. His plane started jumping and twisting. He could not see anything. All equipment in his plane stopped working.

He saw a black plane near him. It did not have lights on its wings but he could see it. The pilot of that plane waved at him to follow. The black plane took a turn to north so that it was easier for the narrator to follow.

They flew in the storm for about thirty minutes. After that fuel in his plane was merely sufficient to fly for next five or ten minutes only. The black plane started going down. The narrator also followed. Very soon he could see two rows of lights of a runway and he safely landed.

 

LA 2. The narrator was aware of the risk involved in flying his plane into the storm. Still he flew straight into the clouds. Discuss about it. What would you have done in similar situation?

Answer: The narrator appeared to be a skilled pilot. He could assess the gravity of storm clouds. He had considered the options of flying up or round the clouds and going back to Paris.

However his emotions of reaching his family as quickly as possible over-ruled the reality. He flew directly into the clouds and got into a great difficulty. Fortunately he was able to avoid the risk to his life.

It may appear that he was confident of his skill of flying and that he was courageous. But certainly it was not a wise decision. One must differentiate between being courageous and being suicidal. Emotions need to be controlled and evaluated against reality.

If I were in his position, I would have returned to Paris and travelled to England after passing over of the storm.

 

LA 3. Describe the flight from the beginning till it safely landed at the airport.

Answer: In the beginning of the flight sky was clear. Narrator had taken instructions from Paris Control Tower for his journey to England.

Suddenly he saw huge black clouds ahead of his plane. He did not have enough fuel to go up and fly over them nor to go around them. He considered going back to Paris which was about 150 KM behind him.

However his emotions of reaching to his family overpowered him. He flew straight into the clouds. Soon his plane started jumping and twisting. All instruments of his plane stopped working. He was completely lost.

Suddenly a black plane appeared on his side. Pilot of that plane signaled him to follow it. After about 30 minutes of flying the black plane started going down and he could see two rows of light of a runway. He landed at the airport safely.

****

HOW TO TELL WILD ANIMALS

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. If ever you should go by chance

To jungles in the east;

And if there should to you advance

A large and tawny beast,

If he roars at you as you’re dyin’

You’ll know it is the Asian Lion…

1. What happens when a lion roars?

Answer: When lion roars, we feel as if we are dying.

2. Which word in the extract mean ‘yellow-brownish colour’?

Answer: Tawny

3. Which word in the extract is antonym of ‘retreat’?

Answer: Advance

4. Which poetic device is used in ‘you should go by chance’?

Answer: Assonance. The sound of ‘o’ is repeated.

 

EB 2. Or if some time when roaming round,

A noble wild beast greets you,

With black stripes on a yellow ground,

Just notice if he eats you.

This simple rule may help you learn

The Bengal Tiger to discern.

1. How can one recognize a tiger?

Answer: A tiger can be recognized by black stripes on its yellow skin.

2. Which word in the extract mean ‘skin’?

Answer: Ground

3. Which poetic device is used in ‘when roaming round’?

Answer: Alliteration, The letter ‘r’ is repeated.

4. Where are you likely to meet a tiger?

Answer: You are likely to meet a tiger while roaming in a jungle.

 

EB 3. If strolling forth, a beast you view,

Whose hide with spots is peppered,

As soon as he has lept on you,

You’ll know it is the Leopard.

’Twill do no good to roar with pain,

He’ll only lep and lep again.

1. How does skin of a leopard appear?

Answer: The hide of a leopard is peppered with spots.

2. Which word in the extract mean ‘walking’?

Answer: Strolling

3. What does a leopard do when it sees its prey?

Answer: It leaps at the prey

4. Which poetic device is used in ‘He’ll only lep and lep again’?

Answer: Repetition. The word ‘lep’ is repeated

 

EB 4. If when you’re walking round your yard

You meet a creature there,

Who hugs you very, very hard,

Be sure it is a Bear.

If you have any doubts, I guess

He’ll give you just one more caress.

1. What does a bear do when it meets you?

Answer: It will hug you very very hard.

2. Which word in the extract mean ‘loving touch’?

Answer: Caress

3. Which word in the extract is antonym of ‘certainties’?

Answer: Doubts

4. Which poetic device is used in ‘If when you are walking’?

Answer: Alliteration. The letter ‘w’ is repeated

 

EB 5.Though to distinguish beasts of prey

A novice might nonplus,

The Crocodile you always may

Tell from the Hyena thus:

Hyenas come with merry smiles;

But if they weep they’re Crocodiles.

1. What is the characteristic of Hyenas?

Answer: Hyenas comes with a merry smile.

2. Which word in the extract is synonym of ‘differentiate’?

Answer: Distinguish

3. Which word in the extract is antonym of ‘expert’?

Answer: Novice

4. Which poetic device is used in ‘But if they weep they’re crocodile’?

Answer: Repetition. The word ‘they’ is repeated.

 

EB 6.The true Chameleon is small,

A lizard sort of thing;

He hasn’t any ears at all,

And not a single wing.

If there is nothing on the tree,

’Tis the chameleon you see.

1. What does a chameleon lack?

Answer: It does not have ears or wings.

2. Which word in the extract is antonym of ‘big’?

Answer: Small

3. Which phrase in the extract has the synonym of ‘similar’?

Answer: Sort of thing

4. Which poetic device is used in ‘And not a single wing ’?

Answer: Assonance. The sound of ‘i’ is repeated.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.How can one identify an Asian Lion and a Bengal tiger?

Answer: Asian Lion is a large and tawny beast. Its roar is very loud.

The Bengal tiger has yellow skin with black stripes. It does not roar but attacks silently.

 

SA 2.How can one distinguish between a Hyena and a crocodile?

Answer: A hyena laughs when it eats its prey.

A crocodile weeps while eating its prey.

 

SA 3.How can one identify a leopard. How does it behave when it sees its prey?

Answer: A leopard has black spots peppered over its body.

As soon as leopard sees a prey it leaps on the prey. It keeps on pouncing on the prey until it kills its prey.

SA 4.How does poet describes a bear?

Answer: A bears gives its prey a very tight hug to kill. If the prey is still alive, the bear would give it one more hug to kill.

 

SA 5.Why does poet say that a novice may get confused by hug of a bear?

Answer: When a bear sees its prey it would hug the prey very tightly to kill. If the prey still survives, bear gives it another hug.

A novice may confuse the hug of bear as loving gesture and get confused.

****

 

THE BALL

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. What is the boy now, who has lost his ball,

What, what is he to do? I saw it go

Merrily bouncing, down the street, and then

Merrily over — there it is in the water!

1. What has the boy lost?

Answer: The boy has lost a ball.

2. Where has the ball finally gone?

Answer: The ball has finally gone into a water pool

3. Which word in the extract is synonym of ‘happily’

Answer: merrily

4. Which poetic device is used in the last line of the extract?

Answer: Oxymoron. The word ‘merrily is opposite to the emotions of the boy.

5. What did the poet observe?

Answer: Poet saw the ball dancing down the street and finally going into a poll of water.

 

EB 2. No use to say ‘O there are other balls’:

An ultimate shaking grief fixes the boy

As he stands rigid, trembling, staring down

All his young days into the harbour where

His ball went. I would not intrude on him;

1. Why saying that ‘O there are other balls’ is on no use?

Answer: The boy has emotional attachment with the old ball.

2. What does the boy looking for?

Answer: The boy is looking for his old ball

3. Which word in the extract is synonym of ‘affects’

Answer: fixes

4. Which poetic device is used in the third line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘s’ has been repeated.

5. Which harbor has been referred to in above extract?

Answer: The pool of water has been referred as harbor.

6. Which word in the extract mean ‘to disturb’?

Answer: Intrude

7. Why poet does not want to ‘intrude on him’?

Answer: The boy is busy trying to tolerate the loss of his ball. Hence poet does not want to disturb his thoughts.

8. What is the condition of boy?

Answer: The boy is sad. He is trembling and looking in the direction his ball has disappeared.

9. Who is referred as ‘I’ in above extract?

Answer: The poet

 

EB 3. A dime, another ball, is worthless. Now

He senses first responsibility

In a world of possessions. People will take

Balls, balls will be lost always, little boy.

1. What is the meaning of dime?

Answer: Dime means a very small amount of money.

2. What type of world is indicated in the poem?

Answer: It is world of possession or a materialistic world.

3.  What makes the boy sense his first responsibility?

Answer: Loss of ball makes the boy realize his first responsibility.

4.  Which poetic device is used in the last line of the extract?

Answer: Repetition. The word ‘ball’ has been repeated.

5. What is the meaning of ‘balls will be lost always’?

Answer: In this world there will always be loss of materialistic things.

 

EB 4. And no one buys a ball back. Money is external.

He is learning, well behind his desperate eyes,

The epistemology of loss, how to stand up

Knowing what every man must one day know

And most know many days, how to stand up.

1. What can buy the ball back?

Answer: Nothing can buy back the lost ball.

2. What is learning for the boy?

Answer: One would lose things one loves. This is a big learning.

3. Which word in the extract mean ‘reality’?

Answer: Epistemology

4.  Which phrase in the extract mean ‘to tolerate’?

Answer: stand up

5. Which poetic device is used in ‘And no one buys a ball back.’?

Answer: Alliteration. The word ‘b’ has been repeated.

6. Who is author of the poem from ehich the above extract has been taken?

Answer: John Barryman

7. What is the lesson poet wants to give through this extract?

Answer: There will always be losses in the life. We must know how to face these losses.

8. Who is referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: The boy who has lost his ball

 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why was boy so sad to lose his ball?

Answer: He had emotional attachment with his old ball. He had been playing with it since his childhood. He had realized that he will never be able to get his old ball.

Hence he was sad.

 

SA 2. Please explain – ‘he senses his first responsibility’.

Answer: After losing the ball the boy relaises that he would never be able to get back his ball. This is a lesson for him to be responsible for taking care of his things.

The loss makes him understand how to stand up to the losses in life. This way also he learns the lesson of responsibility.

 

SA 3. Why the poet did did not try to help or comfort the boy?

Answer: The boy was trying to understand the grief caused by loss of things dear to him. He was also trying to stand up to the loss of his belongings. Thus he was learning a life lesson.

Hence poet did not disturb the boy.

 

SA 4. Do you think the boy had lost anything earlier? How do you infer this from the poem.

Answer: The poem narrates that he was very sad to lose the ball.. The ball had been with him since childhood. The poem also states that the boy was trying to learn his first responsibility.

Thus we infer that it was his first loss.

 

SA 5. What did the poet observe as per the first stanza of the poem.

Answer: Poet observed a boy standing in the street who did not how to respond to the loss of his ball. The poet had seen the ball bouncing in the street and merrily going into a pool of water.

 

SA6. What does poet want to imply when he says that money is external.

Answer: Poet want to say that nothing can compensate the permamnent loss of anything. Money is simply a medium to buy things. Even money cannot buy everything.

Thus money alone cannot give happiness. Therefore it is an external factor.

 

SA7. Through what emotions the boy went through while losing the ball?

Answer: Th boy lost the ball while he kept watching the ball going into a water body. He felt helplessness. He was terribly shaken and full of grief. He could not move though trembling. He continued to look at the ball as it submerged in water.

 

Long Answer Questions ( 120-150 words)

LA 1. Please explain the theme of the poem – The Ball Poem

Answer: The poet starts the poem by narrating how a boy is helpless while he loses his old ball. The ball bounces in the street and plunges into water. Poet wants to say that we may lose many things right in front of us and we may not be able to do anything about it.

The permanent loss cause deep sorrow and emotional setback. Many times one may not be able control one’s emotions.

But the life is like that only. Every person would lose something or the other during one’s life time. We need to learn to bear such losses. We need to stand tall and strong in every circumstances.

Money cannot buy everything in the world. It is an external factor to happiness and satisfaction.

Sooner we understand this truth of life better it is for us. This is the theme of the poem.

****

 

Important Links
Two Stories about Flying – Explanation Two Stories about Flying – Textbook Q&A
Nelson Mandela – Explanation From the Diary of Anne Frank – Explanation
Nelson Mandela – Textbook Q&A From the Diary of Anne Frank – Textbook Q&A
Nelson Mandela – Extra Q&A From the Diary of Anne Frank – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!