WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

NELSON MANDELA

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. For the past few days I had been pleasantly besieged by dignitaries and world leaders who were coming to pay their respects before the inauguration.

1. In which city the inauguration was held?

Answer: Pretoria 

2. Which word in the extract mean ‘surrounded’?

Answer: Besieged

3. On what day inauguration was held?

Answer: 10th May 

4. Who was sworn-in as president of the country on day of inauguration?

Answer: Nelson Mandela 

 

 

 

 

EB 2. Out of the experience of an extraordinary human disaster that lasted too long, must be born a society of which all humanity will be proud.

1. What is being referred to as disaster in above extract?

Answer: The system of apartheid is being referred to as disaster. 

2. Who is speaker of above extract?

Answer: Nelson Mandela. 

3. Which word in the extract is antonym of ‘ashamed’?

Answer: Proud 

4. On that day, how many people took oath before the speaker of above extract? What were their designations

Answer: Two people took oath before Nelson Mandela. Their designations were Second Deputy President and First Deputy President. 

 

 

 

EB 3. For decades this had been the seat of white supremacy, and now it was the site of a rainbow gathering of different colours and nations for the installation of South Africa’s first democratic, non-racial government.

1. What is being referred to as ‘this’ in above extract?

Answer: The amphitheatre formed by Union Buildings 

2. What does the word ‘rainbow’ refer to in above extract?

Answer: It refers to people of different colour and of different nations.

3. Which word in the extract mean ‘a place’?

Answer: Site 

4. How many years a decade has?

Answer: Ten years. 

 

EB 4. Never, never, and never again shall it be that this beautiful land will again experience the oppression of one by another. The sun shall never set on so glorious a human achievement.

1. Which oppression is being referred to in above extract?

Answer: The system of apartheid is being referred to as oppression. 

2. What is being called as ‘this beautiful land’?

Answer: South Africa 

3. Which word in the extract is antonym of ‘shameful’?

Answer: Glorious

4. What does ‘the sun will never set on so glorious a human achievement’ mean?

Answer: It implies that the South Africa will always be free of racial discrimination.

 

EB 5. We, who were outlaws not so long ago, have today been given the rare privilege to be host to the nations of the world on our own soil. We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for justice, for peace, for human dignity.

1. Who are being referred as ‘outlaws’ in above extract?

Answer: The blacks of South Africa are being referred as ‘outlaws’.

2. Which word in the extract is synonym of ‘special right’?

Answer: Privilege 

3. Please write synonym of the word ‘host’.

Answer: Guest 

4. What is being refereed as a common victory?

Answer: The end of racial discrimination is being referred as a common victory.

 

EB 6. In the first decade of the twentieth century, a few years after the bitter Anglo-Boer war and before my own birth, the white-skinned peoples of South Africa patched up their differences and erected a system of racial domination against the dark-skinned peoples of their own land.

1. Which word in the extract is synonym of ‘installed’?

Answer: Erected 

2. Which word in the extract is opposite of ‘friendly’?

Answer: Bitter 

3. In which decade of twentieth century did inauguration took place?

Answer: In the last decade of twentieth century

4. What was the colour of skin of Boer community?

Answer: They were white people. 

 

EB 7. The policy of apartheid created a deep and lasting wound in my country and my people. All of us will spend many years, if not generations, recovering from that profound hurt.

1. Who is being referred as ‘my people’?

Answer: The blacks of South Africa are being referred as ‘my people’. 

2. Which word in the extract is synonym of ‘very big’?

Answer: Profound 

3. Who had created the policy of apartheid in South Africa?

Answer: The white people had created policy of apartheid. 

4. Which word in the extract is synonym of ‘permanent’?

Answer: Lasting

 

EB 8. Time and again, I have seen men and women risk and give their lives for an idea. I have seen men stand up to attacks and torture without breaking, showing a strength and resilience that defies the imagination. I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.

1. According to the extract what had defied imagination’?

Answer: Strength and resilience of men standing up to attacks and torture had defied imagination

2. How does narrator define courage?

Answer: Courage is not absence of fear but it is the triumph over it. 

3. Who is a brave man?

Answer: A brave man is one who conquers fear.

4. Which word in the extract is synonym of ‘victory’?

Answer: Triumph 

 

EB 9. At first, as a student, I wanted freedom only for myself, the transitory freedoms of being able to stay out at night, read what I pleased and go where I chose.

1. Which word in the extract is synonym of ‘temporary’?

Answer: Transitory

2. In which city did narrator go later?

Answer: Johannesburg. 

3. What types of freedom he later yearned for?

Answer: He yearned for basic and honourable freedoms. 

4. Was his meaning of freedom as a student same as that during childhood?

Answer: No they were different. During his childhood freedom had a limited meaning of the freedom to play, swim and eat. 

 

EB 10. On that lovely autumn day I was accompanied by my daughter Zenani. On the podium, Mr de Klerk was first sworn in as second deputy president. Then Thabo Mbeki was sworn in as first deputy president. When it was my turn, I pledged to obey and uphold the Constitution and to devote myself to the wellbeing of the Republic and its people.

1. Which word in the extract is synonym of ‘welfare’?

Answer: Wellbeing 

2. In which city the ceremony was held?

Answer: Pretoria 

3. For which designation the narrator was sworn in?

Answer: President 

4. Who accompanied the narrator on that day?

Answer: His daughter Zenani accompanied him.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1.What unintended effect did decades of oppression have?

Answer: Owing to decades of oppression many people of great wisdom and courage emerged. It is from these people that Nelson Mandela understood the meaning of courage. Ultimately South Africa was freed from racial discrimination.

 

SA 2. What pained Nelson Mandela on becoming the president?

Answer: He knew that freedom was achieved through struggle and sacrifice of thousands of people who had died. It pained Nelson Mandela that he was not able to thank them in person and that they could not see outcome of their sacrifice.

 

SA 3. What did Mandela pledge in speech after being sworn in?

Answer: He pledged to liberate all people from bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations. He said that this beautiful land will never again experience the oppression of one by another.

 

SA 4. In all how many people were sworn in on inauguration day? What did Mandela pledged to obey?

Answer: In all three persons were sworn in on 10th May. Nelson Mandela promised to obey and uphold the constitution and to devote himself to the wellbeing of his country and its people.

 

SA 5. What did the salute by military generals and display of jets signify?

Answer: The salute by the generals of military and display of jets signified loyalty and support to the democratically elected government through free and fair elections.

 

SA 6. According to Mandela what is the true wealth of a country?

Answer: According to Mandela the minerals and gems are not the true wealth of a country. The true wealth of a country are its people. They are finer and truer than the purest diamonds.

 

SA 7. What animated life of Nelson Mandela? What transformation took place in him because of this?

Answer: The desire for freedom of his people to live their lives with dignity and self-respect animated life of Nelson Mandela.

He was transformed from a frightened man into bold, from law abiding attorney to criminal, from family loving husband to a homeless and from life-loving person to a monk.

 

SA 8. Why Mandela felt that both oppressor and oppressed are without humanity and needs to be liberated?

Answer: Mandela thought that an oppressor was a prisoner of hatred. He is locked behind the bars of prejudice and narrowmindedness. And the person whose freedom has been taken away is certainly not free.

Thus oppressor and oppressed both needs to be liberated.

 

SA 9. What does the Nelson Mandela say about courage love and hate?  

Answer: Mandela said that courage was not the absence of fear, but the triumph over it.

He said that if people can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart.

 

SA 10.  Why is an oppressor is to be liberated?

Answer: An oppressor troubles others because he is not free in his mind. He is himself a prisoner of hatred. He has locked himself behind wrong thinking. One does not have freedom if one takes away freedom of others.

Hence oppressor needs to be liberated.

SA 11 . What animated life of Nelson Mandela? What transformation took place in him because of this?

Answer: The desire for freedom of his people to live their lives with dignity and self-respect animated life of Nelson Mandela.

He was transformed from a frightened man into bold, from law abiding attorney to criminal, from family loving husband to a homeless and from life-loving person to a monk.

SA 12. Why Mandela felt that both oppressor and oppressed are without humanity and needs to be liberated?

Answer: Mandela thought that an oppressor was a prisoner of hatred. He is locked behind the bars of prejudice and narrowmindedness. And the person whose freedom has been taken away is certainly not free.

Thus oppressor and oppressed both needs to be liberated.

SA 13. What does the Nelson Mandela say about courage love and hate?  

Answer: Mandela said that courage was not the absence of fear, but the triumph over it.

He said that if people can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart.

SA 14. Why is an oppressor is to be liberated?

Answer: An oppressor troubles others because he is not free in his mind. He is himself a prisoner of hatred. He has locked himself behind wrong thinking. One does not have freedom if one takes away freedom of others.

Hence oppressor needs to be liberated.

SA 15: Why did Nelson Mandela say “this has been the seat of white supremacy for decades.”

Answer: Here ‘this’ refers to amphitheater formed by the Union Buildings in Pretoria.

White people had ruled South Africa for long time. Blacks did not have any right. Therefore author said “this has been the seat of white supremacy for decades.”

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Understanding of Mandela about freedom changed with age. Please elucidate.

Answer: During his childhood freedom meant being free to run in fields near his mother’s hut, free to swim in a stream, free to roast mealies and ride on bulls.

As a student he wanted freedom to stay out at night, read whatever he pleased and go wherever he liked. He had termed this as a transitory freedom.

Later he wanted the freedom to achieve his potential, to earn for his living, to marry and have a family. A freedom for not being obstructed in leading a lawful life. He termed these as basic and honourable freedom.

Then he slowly learned that freedom of every black person was curtailed. So meaning of freedom became freedom for all people. He understood that chain on any one person was chain on everyone and chain on everyone was a restriction on himself too. He wanted freedom for his people to live with dignity and self-respect.

Thus understanding of Mandela about freedom changed with age.

 

LA 2. The inauguration ceremony was symbolic of a common victory for justice, for peace, for human dignity. Please explain.

Answer: The inauguration ceremony was held on the occasion of installation of new government in South Africa. The new government was democratically elected through free and fair elections.

Since very long, South Africa had a system of apartheid. White supremacy was established in the country. The blacks were denied even the basic human rights. Blacks were not free to choose a profession of their choice. Doors of justice were closed for them.

The prolonged oppression brought about a struggle for equality. This was not a simple struggle. People were beaten and arrested. Many people lost their life.

Ultimately the freedom and equality was achieved. This is considered a big achievement for South Africa and also for the entire world. During the struggle, international community had withdrawn their support to South Africa. At the inauguration ceremony, world leaders reached Pretoria to pledge their support to new government.

Thus the inauguration ceremony represented a common victory for justice, peace and human dignity.

 

LA 3. In reference to the text ‘Nelson Mandela – Long Walk to freedom’, describe freedom for the human beings and how it helps in growth of civilization and humanity.

Answer: Freedom is of utmost importance to human beings. Its value cannot be perceived by a person who has never been deprived of it.

Freedom at childhood and early in the life is transitory state of freedom. Because one’s outlook and activities are limited to playing, reading and eating.

During later phase of life one needs to have freedom to realise his full potential and to lead a life of honour and respect. One would not like to be obstructed if he is leading a lawful life.

If such freedom is curtailed, it results into inhuman treatment and atrocities by one person upon another. Life of oppressed becomes without dignity.

Every civilized society needs to be built on the principle of equality and justice. This ensures dignity and opportunity to all. And when everybody prospers the whole society grows.

Hence freedom is a must to lead a life of dignity and for growth of humanity and civilization.

****

A TIGER IN THE ZOO

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. He stalks in his vivid stripes

The few steps of his cage,

On pads of velvet quiet,

In his quiet rage.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The tiger who is in the cage of a zoo

2. Which poetic device is used in ‘quiet rage’?

Answer: Oxymoron. Words ‘quiet’ and ‘rage’ have opposite emotions.

3. Please name the poem and write name of the poet.

Answer: ‘A Tiger in the Zoo’ is the poem. Leslie Norris is the poet.

4. Which word in the extract is synonym of ‘bright’?

Answer: Vivid

 

EB 2. He should be lurking in shadow,

Sliding through long grass

Near the water hole

Where plump deer pass.

1. Which word in the extract means ‘fat’ ?

Answer: Plump

2. Why do you think a tiger would hide near a water hole?

Answer: Animals come there to drink water. A tiger can hunt these for his food.

3. What is the poetic device used in ‘where plump dear pass’?

Answer: Alliteration. The word ‘p’ is repeated.

 

EB 3. He should be snarling around houses

At the jungle’s edge,

Baring his white fangs, his claws,

Terrorising the village!

1. How does a tiger terrorise villagers?

Answer: He snarls, at them. He shows his bare teeth and claws to scare them.

2. Which poetic device is used in ‘his white fans, his claws’?

Answer: Repetition. The word ‘his’ is repeated.

3. Where are houses situated?

Answer: Houses are situated at the edge of the jungle.

4. Which word in the extract is synonym of ‘scaring’?

Answer: Terrorising

 

EB 4. But he’s locked in a concrete cell,

His strength behind bars,

Stalking the length of his cage,

Ignoring visitors.

1. What is tiger doing in the cage?

Answer: He is walking slowly in his cage.

2. What does the line ‘his strength behind the bars’ mean?

Answer: He cannot use his strength because he is locked in the cage. He is helpless.

3. Which poetic device is used in ‘he’s locked in a concrete cell’?

Answer: Personification. The tiger has been addressed as ‘he’.

Alliteration. The letter ‘c’ has been repeated.

4. Which word in the extract is synonym of ‘neglecting’?

Answer: Ignoring

 

EB 5. He hears the last voice at night,

The patrolling cars,

And stares with his brilliant eyes

At the brilliant stars.

1. What is the last voice at night?

Answer: It is the sound of last visitor of the zoo.

2. Why do cars patrol in the zoo?

Answer: Officials of zoo move in these cars for inspection of zoo.

3. Explain meaning of ‘patrolling’?

Answer: To repeatedly go around an area for checking

4. What does the tiger look at?

Answer: Tiger looks at the shining stars.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What kind of cage the tiger is locked into? What do you understand by the expression ‘his strength behind the bars?

Answer: The tiger is locked in a small concrete cell.

He is a strong animal but cannot utilize his strength because he is locked in a cage. He becomes a helpless animal. This is the meaning of expression ‘his strength behind the bars’.

 

SA 2. In the context of poem ‘A Tiger in the Zoo’ compare restriction of the tiger kept in zoo with freedom of a tiger living in jungle.

Answer: The tiger is locked in a small concrete cell. He is not a free animal. He cannot hunt for himself. He stares at the stars in the hope of getting free.

The tiger in the jungle is a free animal. He hunts for himself. He can use his strength and run around a lot. People are afraid of him. He is happy in the jungle moving around at his will.

 

SA 3. What message poet wants to give through the poem ‘A Tiger in the Zoo’?

Answer: Poet wants to convey that an animal kept in zoo is not happy. Its movements are restricted and he lives in an un-natural environment. Poet is advocating that it is cruel to keep animals in zoo.

 

SA 4. How does tiger walk in his cage? Answer in the context of ‘A tiger in the Zoo’?

Answer: Tiger walks very slowly and quietly in his cage. He is angry and feels hopelessness for being in the cage. He ignores visitors who come to see him.

 

SA 5. What does a tiger in the jungle do for hunting?

Answer: He would lurk in the shadows of trees. He would hide and slide in the long grass. He would be waiting at the water hole to wait for fat dear to come to drink water.

 

SA 6. Why does tiger express his rage quietly?

Answer: The tiger is locked in a small concrete cell. His freedom has been snatched away. He is angry because of this. But he cannot do anything about it. He is helpless. Thus he expresses his rage quietly.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Every living being loves to have freedom. Please explain in the context of poem ‘A Tiger in the Zoo”.

Answer: Every living being wants to lead its life in its natural way. It would like to move, play and run around for pleasure and to keep healthy. It would like to mingle with species of its own for companionship. None likes to live alone in a confined space.

We can see the pain of being alone and being imprisoned in the eyes of animals kept in zoo. Such an expression can be witnessed in the eyes of birds kept in a cage.

Poet has very vividly narrated movements and life of a tiger kept in zoo. These have been compared with the freedom enjoyed by a tiger in jungle. We can easily appreciate the difference. One is confined, the other is free. One ignores its surroundings, the other enjoys. One is dependent for food, the other is independent and joyous.

Thus freedom means a lot to every living being.

 

LA 2. Animals are being used by man for his selfish ends. Express your opinion about exploitation of animals. Please suggest some ways to prevent it.

Answer: Man has been using almost every animal for his advantage. Cows, buffaloes, sheep, hens, goats and other domestic animals are being reared to meet his requirements. As soon as these animals stop serving his needs, these are thrown out to fend for themselves. Worse, these are sold to slaughter houses.

Every day we see horse, ox, donkey and elephant pulling heavy loads. These animals are in a very poor physical condition. They may not even be fed properly. Many times these are beaten harshly.

Man has been hunting wild animals for pleasure. Man has assigned monetary value to remains of animals. Several species have become extinct.

We need to educate people about value system. They should be taught that animals too have life and needs to be loved. We need to have greater preventive controls to stop hunting of animals. Punishment needs to be very severe.

Probably through these means atrocities on animals can be reduced.

****

Important Links
Nelson Mandela – Explanation Nelson Mandela – Textbook Q&A
Two Stories about Flying – Explanation A Letter to God – Explanation
Two Stories about Flying – Textbook Q&A A Letter to God – Textbook Q&A
Two Stories about Flying – Extra Q&A A Letter to God – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!