WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 11 NCERT Hornbill Chapter 7 The Adventure Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE ADVENTURE

(Extra Questions)

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did Gangadharpant came to know that British territory had begun beyond Sarhad ?

Answer: After Sarhad the train passed through suburban rail traffic. On every carriage of local train GMBR – Greater Bombay Metropolitan Railways was written. On every coach a tiny Union Jack was painted.

Thus he understood that British territory had begun.

 

SA 2. Who was Kahn Sahib? Where was he going? Which train he would take? Write salient stations enroute?

Answer: Khan Sahib was a fellow passenger of Gangadharpant in Jijamata Express. He was travelling to Peshwar. He would take Frontier mail from Central Station. This train will travel to Delhi to Lahore and finally to Peshwar.

 

SA 3. What did Gangadhar[at see at and opposite the Victoria Terminus station? Why was he surprised?

Answer: The station was very clean. Staff was mostly of Anglo Indian, Parsees and a few British officers.

Outside the station there was big building of East India Company. This company did not exist in India after 1857.

Hence Gangadharpant was surprised.

 

SA 4. What were observations of Professor Gaitonde at Hornby Road?

Answer: He did not find handloom shops on this road. Instead there were Boots and Woolworth departmental stores, large offices of Llyods, Barclays and other British banks. The road resembled a typical street in a British town.

 

SA 5. Why did Professor Gaitonde want to go to library?

Answer: The building in fornt of Victoria Terminus station was that of East India Company. Shops and offices on Hornby Road were other than his perception. He was perplexed.

So he wanted to go the library to solve the mystery of history.

 

SA 6. How did victory of Maratha in the Battle of Panipat affect East India Company?

Answer: The East India Company understood the power of Marathas. Therefore they deferred their plan of expansion in India. They confined their activities to cities of Bombay, Calcutta and Madras. They helped Marathas to establish centres of science and technology.

 

SA 7.What changes occurred during twentieth century?

Answer: India started moving towards democracy. Peshwas had lost their enterprises and were replaced by democratically elected bodies. The kingdom at Delhi survived as a rubber stamp.

 

SA 8. Why did professor Gaitonde appreciate the India of his era?

Answer: India of his era was not subjected to slavery of British. The country was in the position to stand on its own feet and command self-respect. It had confined activities of British to Bombay only.

 

SA 9.What did Gangadharpant  take from library? How did he use it.

Answer: While putting his notes into the pocket, he had unintentionally taken some pages of a book with him. All but one were lost in Azad Maidan.

He showed that sole paper to Rajendra Deshpande as an important evidence towards history.

 

SA 10.Briefly describe incident at Azad Maidan?

Answer: At Azad Maidan, a platform had been constructed in a pandal. A chair and a table were put on that platform. Nobody was sitting on the chair though a lecture was in progress Professor Gaitonde sat on the chair. Audience objected and threw tomatoes, eggs and other objects at him. Finally he was bodily ejected out of the platform.

 

SA 11. How did Rajendra try to explain meaning of reality to Professor Gaitonde?

Answer: Rajendra explained that reality is that we experience through our senses or indirectly via measuring instruments.

Rajendra said that even after applying all the known laws, behavior of atoms cannot be fully explained.

Similarly one may experience different aspects of reality though one at a time.

 

SA 12. According to Gaitonde, why could Briitish extend their influence in India.?

Answer: When Marathas established centre of technology and science, they took limited help from East India Company. According to Professor Gaitonde this gave an opportunity to the company to increase their influence.

 

SA 13. According to Rajendra why did thoughts of professor travel to another world. ?

Answer: According to Rajendra when Professor collided with a truck he was probably thinking of some war and the catastrophic theory.

owing to  interaction of these two aspects , thoughts of professor got transitioned to another world.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1.Describe effects of victory of Maratha in the Battle of Panipat as read by Gaitonde in the library.

Answer: Their victory in the Battle of Panipat increased influence of Bhausaheb and Vishwasrao.. It established supremacy of Marathas in northern India. Marathas combined their political acumen with valour and expanded their influence all over India.

The East India Company deferred their plan of expansion. The Company was reduced to pockets of influence near Bombay,

For political reasons, the Peshwas kept the Mughal kingdom alive in Delhi. But the Mughal emperor was merely a puppet and a rubber stamp.

In the nineteenth century Marathas understood the importance of the technology. They set up their own centres for science and technology. East India Company offered its help and experts. Marathas accepted this to make the local centres self-sufficient.

The twentieth century brought about further changes towards a democracy. By then, the Peshwas were gradually replaced by democratically elected bodies.

Thus major changes occurred post the Battle of Panipat.

 

LA 2. Write an account of Battle of Panipat as read by Professor Gaitonde in books at library.

Answer: At the library Gangadharpant asked for five volumes of books of history, Soon he was able to converge to page where history had changed.

It was mentioned that during the battle Vishwasrao guided his horse to the melee where the elite troops were fighting. He attacked them. And God was merciful. A shot brushed past his ear. Even the difference of a til (sesame) would have led to his death.

That page further mentioned that the Marathas won it handsomely. Abdali was defeated and he was chased back to Kabul. The Maratha army was led by Sadashivrao Bhau and his nephew, the young Vishwasrao.

Their victory in the battle was a  great morale booster to the Marathas. It also established their supremacy in northern India.

****

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!