WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 9 NCERT Moments Chapter 1 The Lost Child Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE LOST CHILD

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. As he came to where they had stopped to wait for him, he could not suppress the desire of his heart, even though he well knew the old, cold stare of refusal in their eyes.

1. Who referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The child is referred as ‘he’ in above letter.

2. Write name of the writer of the text from which the extract has been taken. ?

Answer: Mulk Raj Anand

3. Who is referred as ‘they’ in the extract?

Answer: Parents of the child

4. Which word in the extract mean ‘to control’ in above extract.

Answer: Suppress

5. Which word in the extract mean ‘denial’ in above extract.

Answer: Refusal

EB 2. His father looked at him red-eyed, in his familiar tyrant’s way. His mother, melted by the free spirit of the day was tender and, giving him her finger to hold, said, “Look, child, what is before you!”

What was before ‘him’?

Answer: A flowering mustard field was before him.

2. Which word in the extract mean ‘dictator’?

Answer: Tyrant

3. What did the child want to buy just before the incident narrated in the extract?

Answer: He wanted to buy a toy.

4. Which phrase in signifies the festive mood of the day?

Answer: The free spirit of the day

 

EB 3. The child followed them in the air with his gaze, till one of them would still its wings and rest, and he would try to catch it. But it would go fluttering, flapping, up into the air, when he had almost caught it in his hands.

1. What was child trying to catch?

Answer: Dragon fly

2. Which word in the extract represent sound of wings?

Answer: Fluttering

3. Where was the child going?

Answer: The child was going to a fair.

4. What was the crop in the nearby fields?

Answer: Mustard

 

EB 4. But lo! he heard the cooing of doves and ran towards his parents, shouting, “The dove! The dove!” The raining petals dropped from his forgotten hands.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The child is referred as ‘he’.

2. Where were parent of ‘he’ sitting?

Answer: His parents were sitting on the edge of a well in the shade of a grove.

3. How is sound of dove referred to in the extract?

Answer: Cooing

4. Write name of the lesson from which this extract is taken?

Answer: The Lost Child

 

EB 5. But he half knew as he begged that his plea would not be heeded because his parents would say he was greedy. So without waiting for an answer he moved on.

1. Where was the child standing while saying above extract?

Answer: He was standing in front of a sweet selling shop.

2. What did he want to buy?

Answer: He wanted to buy burfi.

3. Why did the child not wait for the answer?

Answer: He was aware that his request will not be accepted.

4. Which word in the extract mean ‘accepted’?

Answer: Heeded.

 

EB 6. He went towards the basket where the flowers lay heaped and half murmured, “I want that garland.”

1. To whom did ‘he’ want to make a request for purchase of garland?

Answer: His parents

2. Please write name of the flower referred in above extract?

Answer: Gulmohar

3. What answer ‘he’ expected to his question?

Answer: His parents would have told that the garland was cheap.

4. Which word in the extract mean ‘stacked’?

Answer: Heaped

5. Which word in the extract mean ‘whispered’?

Answer: Murmured

EB 7. The child was simply carried away by the rainbow glory of their silken colours and he was filled with an overwhelming desire to possess them all.

1. To what does the word ‘their’ refer to in above extract?

Answer: Ballons

2. What would have been answer of his parent to the request of child?

Answer: You are too old to play with such toys.

3. Where was the child going to?

Answer: He was going to the village fair.

4. Which word in the extract mean ‘immense’?

Answer: Overwhelming.

 

EB 8. The child watched them intently and then he made a bold request: “I want to go on the roundabout, please, Father, Mother.”

1. To whom does the word ‘them’ refer to in above extract?

Answer: It refers to the men, women and kids enjoying the roundabout.

2. Did the child receive any response to his request?

Answer: No.

3. Why did parents not listen to the above request of child?

Answer: Because the child had been separated from his parents.

4. Which word in the extract is antonym of ‘coward’?

Answer: Bold

 

EB 9. Tears rolled down from his eyes, hot and fierce; his flushed face was convulsed with fear. Panic-stricken, he ran to one side first, then to the other, hither and thither in all directions, knowing not where to go.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The child

2. Name author of the lesson from which the extract has been taken?

Answer: Mulk Raj Anand

3. Why was the child running in all directions?

Answer: He was trying to find his parents.

4. Which word in above extract is synonym of ‘grief’?

Answer: Panic

EB 10. A man in the surging crowd heard his cry and, stooping with great difficulty, lifted him up in his arms.

1. Who is referred as ‘him’ in above extract?

Answer: The child who was separated from his parents

2. Where was did the man find the child?

Answer: The man found the child at the temple.

3. Why was it difficult to lift up the child ?

Answer: Because of the crowd in the temple

4. What word in the extract mean ‘bending low’?

Answer: Stooping

 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did parents distract child’s attention from shop of toys?

Answer: The father looked at the child red-eyed, in his familiar tyrant’s way. His mother gave him her finger to hold and asked him to look for what was before him.

 

SA 2. Name three things the child wanted to buy in the fair. Narrate the reply child expected for any one of his request.

Answer: The child wanted to buy burfi, balloon and gulmohar garland in the fair. He did not expect that his parent would accept his request. Regarding burfi, he expected his parents to tell him not to be greedy.

 

SA 3. Briefly describe the crowd that was going to the fair.

Answer: Several men, women and kids emerged from narrow lanes and alleys. They were dressed in nice clothes and appeared happy. Some were walking, some rode on horses while others were being carried in bamboo chairs and bullock carts.

 

SA 4. What was child’s reaction when he saw flower seller?

Answer: The child was irresistibly drawn towards garland. He went towards the basket of flowers and wanted to buy a garland. He knew that his parents would not buy it for him. They would tell these flowers were cheap.

 

SA 5. How did the man try to make the child happy?

Answer: The man picked him up and asked about his parents. He took him to roundabout and snake charmer. He offered to buy ballons, garland and burfi.

In this way he tried to make child happy.

 

SA 6. Briefly write about any two distractions the child had while going toward the site of fair.

Answer: The child was attracted towards a shop that was selling toys. He wanted to buy a toy.

He was attracted by little insects and worms that were coming out of their hiding place to enjoy sunshine of the day.

 

SA 7. Was the child scared of his father? How do conclude about it?

Answer: The child was certainly scared of his father. It is narrated that at the toy shop father looked at him in red-eyed in his familiar tyrant’s way. The child  did not dare to speak to his father rather he just whispered.

 

SA 8. What activities child performed under the grove?

Answer: He started collecting raining petals in his tiny hands. Suddenly he heard cooing of a dove. He forgot about petals. He ran towards his parents shouting, “The dove! The dove.”

 

SA 9. Why was the child repelled as well as fascinated by the fair.

Answer: In the fair he saw a huge crowd of people. So he was repelled.

He saw various shops, snake charmer, swings and that all people were converging towards the site of fair. So he was fascinated.

 

SA 10. Why did the child want to buy the burfi? What answer he had expected from his parents?

Answer: The burfi was his favourite sweet. Therefore he wanted to buy it.

He expected that his parent would not buy it for him. They would say that he was greedy.

 

SA 11. What were feelings of the child after seeing balloons?

Answer: The child was fascinated to see the rainbow glory of silken colours of balloons. He wanted to possess all of them.

But he knew that his parents would not buy it. They would say that he was too old to play with these.

 

SA 12. What did the child request at the roundabout? Why he did not get any response from his parents?

Answer: The child said to his parents that he wanted to go on that roundabout. Then he turned to look at his parents. They were not with him. He was separated from his parents. So he did not get any response from them.

 

SA 13. Why did the child go to the temple? What obstacles he faced there?

Answer: The child got separated from his parents in the fair. In the process of searching his parents he reached temple.

There was huge crowd at the temple. He could not move. He fell down. A kind person picked him to save his life.

 

SA 15. How did the child behave when he realised that he was separated from his parents?

Answer: He was very afraid and started crying. He ran in every direction to search his parents. He was shouting for his mother and father. Finally he reached temple. Owing to big crowd he fell down. A kind person picked him up to save his life.

 

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Please give character sketch of the man who had picked up the child from the temple.

Answer: The man had presence of mind. He quickly picked up the child. With some effort he was able to move away from mass. Thus he saved child from getting trampled and suffocated.

He was a kind person. Among the crowd nobody had bothered to talk to the kid. But this  man seems to have a kind heart. he tried to find out about parents of his child,. He surely wanted to hand over the kid to his parents.

He loved kids. The man tried to make the child happy. He took the child to various points of attraction.

He was a responsible citizen. Every act of the man points out his good social and moral values. He behaved as a responsible citizen of the society.

Thus the man was a kind, child loving and a responsible person. He had presence of mind.

 

LA 2. Please give character sketch of the child.

Answer: The child was playful. He enjoyed walking along the footpaths though sometimes he deviated. He observed insects coming out of their place of hiding. He collected petals raining in the groove. He was happy to listen to cooing of dove.

The child was obedient. He followed instruction of her mother to walk with parents whenever he lagged behind. He did not create any fuss for buying things he liked.

The child had good understanding about behaviour of his parents. He understood from a mere look of his father that he will not get toys. He half knew that his parent would not buy anything for him.

The child was quite fearful person. He was totally afraid to notice that he had been separated from his parent. Panic-stricken, he ran hither and thither.

The child was innocent. He easily believed a helping man, though he did not know him.

Thus the child was innocent, obedient and playful.

 

LA 3. What all things the child wanted to buy while he was with his parents?

Answer: On the way to fair, the child saw a toy seller. He was attracted to it and he wanted to buy a toy.

Then child saw a sweetmeat seller. He was loudly narrating variety of sweats available. Burfi was the favourite sweet of the child. He wanted to buy burfi.

Then he saw a flower seller. He was selling gulmohur flowers and garlands. He was attracted by their fragrance and beauty. He wanted to buy a garland and put it around his neck.

Then he saw a balloon seller. Balloons of various colours were tied with a pole. He was fascinated by rainbow glory of silken colours of balloons. He wanted to buy all the balloons.

He wanted to listen to music of a snake charmer. He also wanted to take a ride on the roundabout.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!