WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 11 NCERT Hornbill Chapter 3 Discovering the Tut: The Saga Continues Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

 

DISCOVERING TUT: THE SAGA CONTINUES

(Extra Questions)

 

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. What important event occurred on 5th Jan 2002 for the mummy of Tut?

Answer: On this day the mummy of Tut was brought out of the coffin for CT scan. It was the first mummy in the world to undergo CT scan.

SA 2. What was the curse of Pharaoh? Who had referred to it in the lesson?

Answer: Death or misfortune would fall upon whosoever disturbed the Pharaoh from his sleep.

The visitors to tomb used to wonder if the curse was true.

Cooler of the CT scan machine stopped functioning at the time of scanning. One of the guards had remarked that it it could be because of curse of Pharaoh.

SA 3. Who was Carter? What damage did he cause to the mummy of Tut?

Answer: Carter was a British archeologist. He had discovered tomb of Tut in 1922. He could not separate the mummy from its coffin. So he cut the mummy in many parts to remove gold from the mummy. Thus he damaged the mummy.

SA 4. What difficulty Carter faced to separate the mummy? What three actions did he take thereafter?

Answer: He could not separate mummy from coffin because resin had become hard.

He placed coffin in Sun but resin did not melt. Then he got resin chiseled away to remove mummy from the coffin. He cut several joints of the mummy to remove gold ornaments.

SA 5. Why many valuable things were placed in tomb of Pharaoh?

Answer: People of Egypt believed in life after death. They thought that it was possible to take things with them even after death. Since Pharaoh were very wealthy, many valuable thing made of gold were also placed in their tomb.

SA 6. How did Carter infer that Tut died in March or April?

Answer: Tut’s mummy was covered with a shroud. Over the shroud garlands of willow, olive leaves, wild celery, lotus petals and cornflowers were placed. Some of these things start growing in March.

It was thus inferred that Tut died in March or April.

SA 7. What problem got developed in the CT scanner? How was it overcome?

Answer: Cooler fans of the machine had stopped working because sand had entered into it. White plastic fans were brought and deployed at the machine. With substitute fans the machine could be started.

SA 8. Who was Tut? How long did he rule? When was his mummy discovered?

Answer: Tut was the last ruler of a powerful dynasty that had ruled Egypt. He ruled for about nine years. His mummy was discover by Howard Carter in 1922.

SA 9. Who were known as Pharaoh? Where were they buried? How many mummies have been discovered thus far?

Answer: Emperors of Egypt were known as Pharaoh. They were buried in ‘valley of the Kings’. Thus far about 600 mummies have been discovered. Efforts to discover more are continuing.

SA 10. Who was Howard Carter? Why is he famous?

Answer: Howard Carter was a British Archaeologist. He was the first to discover a mummy in 1922. In order to remove mummy from the coffin, he got the hard resin chiseled away. To remove gold ornaments from mummy he had cut almost every joint of mummy. Later he reassembled it in a wooden box.

SA 11. Why death of Tut is considered a major event even by royal standards?

Answer: Tut passed away unexpectedly after a brief rule of about nine years. His death caused an end to a long dynasty of Egypt. The cause of his death and events that occurred after his death are not known.

Thus his death is considered a major event.

SA 12. Why efforts of Howard Carter are not appreciated?

Answer: Carter dealt with mummy in unscientific ways. He got the hard resin Chiseled away to separate body from coffin. He cut almost every joint of the mummy to remove gold ornaments. In this severe damage to the mummy was caused.

Therefore his method his criticized by historians.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. What do you learn about forefathers of Tut in the lesson?

Answer: Amenhotep III was Tut’s father or grandfather. He represented the eighteenth dynasty of the country. He was powerful pharaoh. He ruled for almost four decades. His period is considered the golden age of the dynasty.

Amenhotep IV was the next ruler. His rule is considered as the strangest period in the history of Egypt. He promoted worship of Aten. He changed his name to Akhenaten, or ‘servant of the Aten’. He smashed images and temples of another god Amun. He shifted his capital from the old city of Thebes to the new city of Akhetaten, known now as Amarna. He was termed as a little wacky by Ray Johnson.

After Akhenaten’s death Smenkhkare became king for very brief period. Nothing much is known about him.

Then a young boy became the king. He is known as Tut.

 

LA 2. Who was Tut? What mysteries still surround about him?

Answer: Tut was the last ruler of a powerful dynasty of Egypt that had ruled for many centuries. He became king at a very young age and died within nine years.

His mummy was found by Howard Carter in 1922. In 1968 a professor of Anatomy X-rayed the mummy. It was discovered that chest bone and front rib cage were missing. It was a startling discovery.

After 2003, CT scan of the mummy was carried out from head to toe. More than 1700 images were taken and a virtual body was created on the screen of a computer. Clear images of skull, neck vertebrae and rib cage appeared.

When did Tut die, cause of his death and events that occurred after his death are still unknown to historians. Thus mystery still surrounds about Tut.

****

The Laburnum Top

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. The Laburnum top is silent, quite still

In the afternoon yellow September sunlight,

A few leaves yellowing, all its seeds fallen.

1. What is meant by the ‘Laburnum top’?

Answer: By “Laburnum top” is meant the part of the tree where nest for the baby birds is made.

2. Why top of the tree is silent?

Answer: The chicks are not making any sound. Hence the tree is said to be silent.

3. How yellow colour of leaves might have helped baby birds?

Answer: Colour of baby birds of goldfinch is yellow. Yellow leaves of the tree is helping them to hide themselves.

4. What is the poetic device used in second line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘s’ is repeated.

EB 2. Till the goldfinch comes, with a twitching chirrup

A suddenness, a startlement, at a branch end.

Then sleek as a lizard, and alert, and abrupt,

She enters the thickness, and a machine starts up

Of chitterings, and a tremor of wings, and trillings —

The whole tree trembles and thrills.

1. With whom movements of bird is compared?

Answer: Movement of goldfinch is compared with a lizard.

2. Why goldfinch enters thickness slowly.

Answer: She does not want other animal to know about the nest for the safety of its chick. So she enters slowly.

3. What is meaning of last line of the extract?

Answer: The whole tree has become alive because of noise produced by chicks of goldfinch.

4. What is the poetic device is used in second line of the extract?

Answer: Alliteration. The letter ‘s’ is repeated.

5. What is the poetic device used in third line of the extract?

Answer: Simile. Movements of goldfinch have been compared with that of a lizard.

6. Who is referred as ‘machine’ in above extract?

Answer: Chicks of the bird are referred as machine in the extract.

EB 3. It is the engine of her family.

She stokes it full, then flirts out to a branch-end

Showing her barred face identity mask

Then with eerie delicate whistle-chirrup whisperings

She launches away, towards the infinite

And the laburnum subsides to empty.

1. What has been termed as engine of her family?

Answer: Her chicks have been called as engine of her family.

2. Where does the bird fly to?

Answer: She flew away from the tree into the sky.

3. What happens to the tree after bird flies away?

Answer: The tree once again becomes silent. .

4. What is the poetic device used in first line of the extract?

Answer: Metaphor. Her chicks have been compared with engine.

5. To whom does the bird show her identity mask?

Answer: The identity mask helps her chicks recognize their mother.

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why does the tree become full of thrill?

Answer: Initially there was silence on the tree. Everything was still. But when chicks saw their mother, they became happy and started making sounds of happiness. Thus the tree became full of thrill.

 

SA 2. Why movements of bird are alert and abrupt?

Answer: Her chick are very small. They cannot fly. She does not want any other animal or bird to know about presence of her chicks in the tree. Her concern is for safety of her chicks. So she is cautious.

 

SA 3. What precautions the mother goldfinch took for her movements on the tree?

Answer: The goldfinch first landed at the end of a branch. She carefully moved towards her nest in abrupt movements. On her return, she came to the end of another branch and then flew away.

 

SA 4. Why does the tree subside to empty?

Answer: After departure of the goldfinch the chick had stopped speaking. Voice of bird was also not heard. There was no tremor of wings or trillings. There was silence on the tree. This silence has been termed as ‘tree subsides to empty’.

****


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!