WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Vistas Chapter 1 The Third Level Free Solution  -Extra Questions Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE THIRD LEVEL

Extra Questions

Extract Based Questions

EB 1. But I say there are three, because I’ve been on the third level of the Grand Central Station. Yes, I’ve taken the obvious step: I talked to a psychiatrist friend of mine, among others.

1. Who is referred as ‘I’ in the above extract?

Answer: Charley

2. Write name of the ‘friend’ referred in above lines.

Answer: Sam

3. Where was ‘I’ coming from?

Answer: He was coming from his office.

4. Which word in abstract is synonym of ‘action’?

Answer: Step

EB 2. That made my wife kind of mad, but he explained that he meant the modern world is full of insecurity, fear, war, worry and all the rest of it, and that I just want to escape.

1. What is the name of ‘wife’?

Answer: Louisa

2. What was profession of ‘he’?

Answer: He was a psychiatrist.

3. Name the lesson from which the above extract has been taken.

Answer: The Third Level

4. Which word in the extract is synonym of ‘implied’?

Answer: Meant

EB 3. Well, maybe, but my grandfather didn’t need any refuge from reality; things were pretty nice and peaceful in his day, from all I hear, and he started my collection.

1. Which ‘collection’ is being referred to in above extract?

Answer: The stamp collection

2. To whom does ‘I’ refer to in above extract?

Answer: Charley

3. Which word in the extract mean ‘escape’?

Answer: Refuge

4. According the lesson, which US president also had the hobby of keeping the ‘collection’?

Answer: President Roosevelt

EB 4. The corridor I was in began angling left and slanting downward and I thought that was wrong, but I kept on walking. All I could hear was the empty sound of my own footsteps and I didn’t pass a soul.

1. At which level the narrator entered the corridor?

Answer: Second Level

2. At which level the narrator eventually reached?

Answer: Third level

3. How many people the narrator meet in the corridor?

Answer: He did not meet anyone.

4. Which word in the extract is synonym of ‘sloping’?

Answer: Slanting

EB 5. The clerk figured the fare — he glanced at my fancy hatband, but he figured the fare — and I had enough for two coach tickets, one way. But when I counted out the money and looked up, the clerk was staring at me.

1. Who is speaker of the above extract?

Answer: Charley

2. Where did he want to travel?

Answer: Galesburg

3. For whom did narrator wanted to buy  the second ticket?

Answer: For his wife Louisa

4. Which word in the extract mean of ‘calculated’?

Answer: Figured

EB 6. ‘‘That ain’t money, mister,’’ he said, ‘‘and if you’re trying to skin me, you won’t get very far,’’ and he glanced at the cash drawer beside him.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The booking clerk.

2. Who is referred as ‘you’ in the above extract?

Answer: Charley

3. How many tickets ‘you’ wanted to buy?

Answer: Two.

4. Which word in the extract mean ‘deceive’?

Answer: Skin

EB 7. You can buy old money at almost any coin dealer’s, but you have to pay a premium. My three hundred dollars bought less than two hundred in old-style bills, but I didn’t care; eggs were thirteen cents a dozen in 1894.

1. How much money of old currency narrator bought?

Answer: Less that Two Hundred dollars

2. Why did the narrator buy old currency notes?

Answer: He wanted to go to Galesburg.

3. From where did the narrator get three hundred dollars?

Answer: He withdrew from the bank.

4. Which word in the extract mean ‘extra’?

Answer: Premium

EB 8. I’ve been here two weeks, and right now, down the street at the Daly’s, someone is playing a piano, and they’re all out on the front porch singing ‘Seeing Nelly Home.’

1. Who is referred as ‘I’ in above extract?

Answer: Sam

2. Write name of musical instrument mentioned in above extract?

Answer: Piano

3. From which town the above extract was written?

Answer: Galesburg

4. On which date the above extract was written?

Answer: July 18, 1894

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. What is the third level as per the text ‘The Third Level’? What does it represent?

Answer: According to the text it is one more level of Central Grand Railway Station. It is not so obvious and it is difficult to reach there.

It represents imaginations of human beings. It is an imaginary place away from every day hectic life. But everybody does not like it. Louisa is one such example.

SA 2. How did Charley realise that he had reached third level of the railway station?

Answer: The layout and facilities were entirely different. It had fewer windows and gates. Information centre was made of wood & spittoons were of brass. The locomotive was of different type.

Attire of people was different. A person there was having old style watch in his pocket.

The normal currency of the day was not accepted there.

 SA 3. While at third level, how was Charley convinced about a different time period?

Answer: He looked at the newspaper. It was a publication of ‘The World’. Printing of this newspaper had been stopped since many years. The headline was about President Cleveland. The date on the newspaper was July 11, 1894.

SA 4. How Charley got convinced that Sam had gone to Galesburg?

Answer:  In his stamp collection he found an envelope addressed to his grandfather that was dated July 18, 1894. The letter inside the envelope was written by Sam and addressed to Charley.

Charley then went to old coin dealer. He found that Sam had purchased 800 hundred dollars of old currency.

Thus Charley was convinced about Sam being at Galesburg.

 SA 5. How did Sam narrate Galesburg?

Answer:  Sam was enjoying the peaceful and lazy ambience of Galesburg. Someone was playing a piano. Everybody was on the side of a road and singing a song ‘Seeing Nelly Home’. He had been invited for a lemon juice party.

He advised Charley and Louisa to come there.

SA 6. At the third level why the booking clerk did not accept money given by Charley?

Answer: The money given by Charley did not pertain to the era of 1894. Hence the clerk stared him and refused to accept the money. He accused Charley of attempting to cheat him. He threatened to get Charley arrested.

SA 7. What information Charley gathered from coin store? What was his perception?

Answer: Charley came to know that Sam had purchased 800 dollars of old currency. According to him, this money was sufficient to set up a business of hay, feed and grain.

SA 8. What compelled Charley to run away from the third level?

Answer:  Charley had given new currency to the booking clerk for buying tickets. The clerk accused Charley of attempting to cheat him. He threatened to get Charley arrested.

To avoid arrest, Charley ran away from the third level.

SA 9. Two dates mentioned in the lesson ‘The Third Level’ have a mismatch. Please explain briefly.

Answer:  Charley had initially reached the third level on July 11, 1894. Later, over weekends he had been going to the station to search ‘Third Level’.

Sam wrote the letter from Galesburg on July 18, 1894. He writes that he had been there for two weeks.

Hence the date of letter should have been later that July 18, 1894.

This is the mismatch.

SA 10. All I could hear was the empty sounds of my own footsteps and I didn’t pass a soul. What do you understand from this statement?

Answer: The narrator was the only person walking in the corridor. He could hear echo of his own footsteps. The narrator wants to tell that the way was rarely taken by anybody.

SA 11.  How does Galesburg town look?

Answer:  It was a wonderful town with big old frame houses, huge lawns, and tremendous trees. During summer evenings people would sit out in their lawns and chit-chat. Some would sit in porches of hotels. 

Galesburg was peaceful leisurely town where people believed in socialising.

 

SA12.  Why did the wife of Charlie forbid him not to search any more about third level. What kind of effort have they done?

Answer: Louisa thought that her husband Charley was searching for something which did not exist. She was worried that he had become slightly eccentric.

The author exchanged 300 dollars with the old currency. He tried to find the third level again but he never succeed.

 

SA 13:: To whom did the writer talk about the third level

Answer: The wroter had talked about the third level to his psychiatrist friend Sam Weiner and his wife Louisa. He talked to other people also but their names are not mentioned in the text.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. How did Charley reach third level? How was it different from other levels?

Answer: One day Charley was working till late in his office. To save on travel time he decided to travel by train.

Suburban trains used to run from second level of Grand Central. At second level, he ducked into an arched doorway to enter a corridor but lost his way. Soon he realised that the corridor was angling towards left and slanting downwards. After a while, the tunnel took a sharp turn to left. He walked down couple of steps and reached third level.

The rooms were smaller. There were fewer ticket windows and train gates. The information booth was old and made of wood. The spittoons were of brass. Lights were dim and of open flame gas type.

People wore different attire. They had different hair style, mustache and beards. The watch with an old man was of open flap type.

The locomotive looked different. Its stack was funnel shaped. The newspaper was dated as July 11, 1984. The currency of present era was not accepted.

These were the differences at the third level

LA 2. In the lesson ‘The Third Level’ the author has made a satire on the present condition of hectic life of the human beings. It also brings about their longing for a peaceful and easy paced life. Do you agree with these statements? Please explain.

Answer: During beginning of the story the author describes his meeting with his psychiatrist friend. His diagnosis was that the author was unhappy. He suffered from fear of insecurity, war and worry. He concludes that the author wanted to escape from these. This clearly illustrates the impact of hectic life on human beings.

Louisa does not seem to accept such a perspective. She forces her husband to live in the present world. Charley finds an alternate source of living in past through frequently visiting his stamp collection.

Working till late in the office and the hurry to get back to home represent the hectic and busy life of this era.

Later Sam goes to Galesburg – all alone. He describes the peaceful and lazy ambience prevailing there and requests Charley and Louisa to come there.

Thus the lesson vividly brings about the pain of fast paced life of this era and the longing for a peaceful and easy paced life.

 

LA 3.  How third level was different and it was easy to lose way. Explain with narration.

Answer:  At the third level the rooms were smaller. There were fewer ticket windows and train gates. The information booth was old and made of wood. The spittoons were of brass. Lights were dim and of open flame gas type.

People wore different attire. They had different hair style, mustache and beards. The watch with an old man was of open flap type.

The locomotive looked different. Its stack was funnel shaped. The newspaper was dated as July 11, 1984. The currency of present era was not accepted.

All these aspects were different from the other station.

The way to the third level was angling towards left and slanting downwards. After a while it took a sharp turn to left to finally open at the third level. The narrator tried to reach third level many times again but never succeeded.

So the access to the third level was not easy and once could lose way.

****

Important Links
The Third Level – Explanation The Third Level – Textbook Q&A
Memories of Childhood – Explanation Tiger King – Explanation
Memories of Childhood – Textbook Q&A Tiger King – Textbook Q&A
Memories of Childhood – Extra Q&A Tiger King – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!