WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 8 Mijbil the Otter Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

MIJBIL THE OTTER

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. When I casually mentioned this to a friend, he as casually replied that I had better get one in the Tigris marshes, for there they were as common as mosquitoes, and were often tamed by the Arabs. We were going to Basra to the Consulate-General to collect and answer our mail from Europe.

1. Who is referred as ‘they’ in the above extract?

Answer: Otter

2. Which word in the extract mean ‘domesticated’?

Answer: Tamed

3. In which country is town of Basra situated?

Answer: Iraq

4. Why did ‘we’ go the office of Consulate General?

Answer: To collect and answer their mail.

 

 

EB 2. For the first twenty four hours Mijbil was neither hostile nor friendly; he was simply aloof and indifferent, choosing to sleep on the floor as far from my bed as possible. The second night Mijbil came on to my bed in the small hours and remained asleep in the crook of my knees until the servant brought tea in the morning.

1. Who is Mijbil?

Answer: Mijbil is an otter. It was brought from Basra.

2. How did Mijbil behave during first day?

Answer: It was neither friendly nor hostile, it remained aloof and indifferent.

3. What is the meaning of ‘small hours’?

Answer: Very early in the morning. Time period after midnight.

4., Which word in extract is synonym of ‘detached’?

Answer: Aloof.

 

 

EB 3. I made a body-belt for him and took him on a lead to the bathroom, where for half an hour he went wild with joy in the water, plunging and rolling in it, shooting up and down the length of the bathtub underwater, and making enough slosh and splash for a hippo. This, I was to learn, is a characteristic of otters.

1. Why author made a body-belt for the otter?

Answer: Author made the body-belt to take Mij to the bathroom.

2. What is the characteristic of an otter?

Answer: To play with water is the characteristic of water.

3. Which phrase in the extract mean ‘ became excited’?

Answer: Went wild

4. What is the name of the otter?

Answer: Mijbil

 

EB 4. The British airline to London would not fly animals, so I booked a flight to Paris on another airline, and from there to London. The airline insisted that Mij should be packed into a box not more than eighteen inches square, to be carried on the floor at my feet.

1. Where was Mij being transported?

Answer: Mij was being transported to London.

2. Which airline refused to accommodate Mij?

Answer: British airline

3. Which word in the extract means of ‘purchased ticket’?

Answer: Booked

4. What did the other airline insist?

Answer: The other airline insisted that Mij should be packed in a box not more than 18 inches square. This was to be carried on the floor at the feet of author.

 

EB 5. When I returned, there was an appalling spectacle. There was complete silence from the box, but from its airholes and chinks around the lid, blood had trickled and dried.

1. Who was inside the box?

Answer: Mij was inside the box.

2. Which word in the extract mean ‘scene’?

Answer: Spectacle

3. Why blood had come out of the box?

Answer: Mij had injured himself and his blood had come out of the box.

4. What did the author see on his return?

Answer: He saw that blood had tricked and dried from the airholes and chinks of the lid.

 

EB 6. I sat in the back of the car with the box beside me as the driver tore through the streets of Basra like a ricochetting bullet. The aircraft was waiting to take off; I was rushed through to it by infuriated officials.

1. What was in the box?

Answer: Mijbil the otter was in the box.

2. Why driver tore through the streets of Basra?

Answer: He wanted to reach airport in time.

3. Which word in the extract mean ‘angry’?

Answer: Infuriated

4. How far was the airport from author’s residence?

Answer: Five miles

 

EB 7. I carried it to my bedroom to read, and there, squatting on the floor, were two Arabs; beside them lay a sack that squirmed from time to time. They handed me a note from my friend: “Here is your otter…”

1. What does the word ‘it’ refer to in above extract?

Answer: ‘It’ refers to the mail author had received from England

2. Why the sack squirmed from time to time?

Answer: Because there was an otter in the sack.

3. Which word in the extract mean ‘gave’?

Answer: Handed

4. In which town was ‘I’ staying?

Answer: ‘I’ was staying in Basra.

 

EB 8. The creature that emerged from this sack on to the spacious tiled floor of the Consulate bedroom resembled most of all a very small, medievally-conceived, dragon. From the head to the tip of the tail he was coated with symmetrical pointed scales of mud armour, between whose tips was visible a soft velvet fur like that of a chocolate-brown mole.

1. What was the creature that emerged from the sack?

Answer: An otter came out of the sack.

2. What did the creature look like?

Answer: The creature looked like a very small, medievally-conceived, dragon.

3. What was the colour of fur of the creature?

Answer: Chocolate brown

4. Which word in the extract mean ‘identical’?

Answer: Symmetrical

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did otter behave on first two days?

Answer: During first day Mij was neither hostile not friendly, he remained aloof and indifferent. In the early hours of second night, it climbed the bed and slept at the crooks of knees of author. During the day he started taking interest in his surroundings.

 

SA 2. What according to author is the real play of an otter?

Answer: According to author, the real play of an otter is when it lies on its back and juggles small objects and toys on its paws.

 

SA 3. Why author was not able to communicate when his mail did not arrive?

Answer: The telephone call had to be booked 24 hours in advance. On first day the line was out of order. Second day exchange was closed due to religious holiday. Third day there was another breakdown. His mail came after five days.

 

SA 4. What was the first characteristic of otter discovered by Maxwell?

Answer: When Maxwell took otter to bathroom it jumped into the bathtub. It went wild with joy, plunged and rolled in water, splash and sloshed water.

The author thus discovered that otters liked to play in water.

 

SA 5. How was Mij a source of amazement for people of London?

Answer: Most people of London had not seen an otter before. They guessed it to be a baby seal, a squirrel, a walrus, a hippo, a beaver, a bear cub or a leopard. One person had asked what that creature was called.

Thus Miz was source of amazement.

 

SA 6. Why author wanted to keep otter as a pet?

Answer: Maxwell had a dog named Jonnie as his pet. When the dog died he became too sad to again keep a dog as a pet. So he decided to keep an otter as a pet.

 

SA 7. How did Maxwell get Mijbil the otter?

Answer: His friend had advised him to get an otter from Basra. He went to Basra from where his friend arranged an otter for him. Maxwell then brought the otter to London.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. In the names of rules and regulations basic values, are many times ignored. But behaviour of the air-hostess in the text ‘Mijbil the Otter’ was different. What good do you find in behaviour of air-hostess?

Answer: The author had narrated the situation of otter to the air-hostess. She could immediately understand the pitiable condition of the creature and empathised with it.

The rule provided that the animal must be kept in the box. But she took pity on it and allowed author to keep the otter in his lap. This indicates one of the rare virtues of having a soft heart.

The air-hostess later offered to find the otter for the narrator. She tried her best to make the animal comfortable. She tried to help the narrator while ensuring minimum inconvenience to other passenger.

Such people are certainly a ray of hope in our society where respect for feelings and emotions have taken a back seat.

 

LA 2. What qualities of Maxwell are shown in taking care of his otter? Please elucidate quoting instances from the text ‘Mijbil the Otter’.

Answer: Mijbil was fully covered in mud when it was brought to Maxwell. He cleaned all the mud from its body. He had kept Mij in his bedroom from the very start. This shows that Maxwell was a good pet-owner.

Maxwell wanted to provide fun and exercise to his pet. Maxwell took the otter to bathroom and allowed it to play with water. He arranged various toys for its pet and watched its every action intently. 

Maxwell was concerned about well-being and comfort of Mij. When Mij hurt itself in the box, he was deeply in pain. In the aircraft Maxwell requested air-hostess for some help for his pet which was provided.

Maxwell took adequate care to provide outdoor life to Mij. Maxwell used to take the otter for a walk. He had allowed Mij to walk on the boundary wall of the school.

Thus Maxwell took good care of his pet.

****

 

Important Links
Mijbil the Otter – Explanation Mijbil the Otter – Textbook Q&A
The Glimpses of India – Explanation Madam Rides the Bus – Explanation
The Glimpses of India – Textbook Q&A Madam Rides the Bus – Textbook Q&A
The Glimpses of India – Extra Q&A Madam Rides the Bus – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!