WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 8 Mijbil the Otter Free Solution of Textbook Questions and Answers

MIJBIL THE OTTER

(Textbook Questions)

Oral Comprehension Check

Q 1. What ‘experiment’ did Maxwell think Camusfearna would be suitable for?

Answer: Camusfearna would be suitable for the experiment of keeping an otter as a pet. Camusfearna was surrounded by water hence it was a suitable place for experiment.

Q 2. Why does he go to Basra? How long does he wait there, and why?

Answer: The author had gone to Basra to get an otter. He waited there for five days to receive his mail.

 

 

Q 3. How does he get the otter? Does he like it? Pick out the words that tell you this.

Answer: His friend bought the otter for him. He got it through two Arabs of Basra town of Southern Iraq.

He liked his otter. He says that a new phase of life began that was thraldom to otters and otter fixation.

Q 4. Why was the otter named ‘Maxwell’s otter’?

Answer: This type of otters were named by zoologists as Lutrogale perspicillata maxwelli . In short these were known as Maxwell’s otter.

 

 

Q 5. Tick the right answer. In the beginning, the otter was

• aloof and indifferent

• friendly

• hostile

Answer : Aloof and indifferent

Q 6. What happened when Maxwell took Mijbil to the bathroom? What did it do two days after that?

Answer: When Maxwell took the otter to bathroom it went wild with joy in the water. It jumped into the bathtub, plunging and rolling in it, shooting up and down the length of the bathtub underwater, and making enough slosh and splash.

After two days Mijbil escaped to bathroom. It climbed on the bathtub and tried to operate the tap. Initially there was trickle of water. But soon it achieved the full flow of water.

Q 7. How was Mij to be transported to England?

Answer: British airline refused to carry an animal on its flight. So tickets were booked in another airline from Basra to Paris and then from Paris to London.

The airline insisted that Mij be packed in a box of size not more than eighteen inches square. The box was to be kept at the feet of author.

Q 8. What did Mij do to the box?

Answer: Miz tore lining of the box into shreds. In the process he got hurt and blood started coming from all over his body. The blood trickled from airholes and chinks of the lid.

Q 9. Why did Maxwell put the otter back in the box? How do you think he felt when he did this?

Answer: The airline had insisted that the otter should be packed in a box. Therefore Maxwell had to put Mij back into the box.

Maxwel must have felt very sad in doing so. Because he loved his otter. At this time it was badly hurt.

Q 10. Why does Maxwell say the airhostess was “the very queen of her kind”?

Answer: The airhostess was very kind. She could understand situation of otter. She allowed Maxwell to keep the otter on his knees.

Maxwell was impresses by her kindness and hence have written these words for her.

Q 11. What happened when the box was opened?

Answer: When the box was opened, Mij jumped out of the box and ran towards other end of the aircraft. Many passengers started screaming at the sight of otter. A woman and an Indian passenger were really scared. Airhostess suggested that she will catch the otter and bring it to Maxwell. Soon, the otter by itself came back to Maxwell.

Q 12. What game had Mij invented?

Answer: Mij had invented a game with ping pong ball. One suitcase had a problem with its lid. The lid used to remain sloping towards one end. He would place the ball at the higher end of the lid and run around towards the lower end. He would catch the ball before it fell on the ground.

Q 13. What are ‘compulsive habits’? What does Maxwell say are the compulsive habits of

Answer: Compulsive habits are those behaviour that one would do without any valid reason. Sometimes these are involuntary acts and many times these are intentional acts.

(i) school children

Answer: Putting feet at the centre of every tile, touching every seventh upright of a railing and pass outside of every second lamp post.

(ii) Mij

Answer: On his way back to home, Miz would jump on the boundary wall of the school. He would run on the wall at his full speed and jump down at the other end of the wall.

Q 14. What group of animals do otters belong to?

Answer: Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines. Other animals belonging to this group are badger, mongoose, weasel, stoat and mink.

Q 15. What guesses did the Londoners make about what Mij was?

Answer: People of London did not recognize an otter. They guessed it to be a baby seal, a squirrel, a walrus, a hippo, a beaver, a bear cub or a leopard.

Thinking about the Text

Q 1. What things does Mij do which tell you that he is an intelligent, friendly and fun-loving animal who needs love?

Answer: Intelligent:

Mij had invented his own game with a ping pong ball. He could open the tap of the bathtub to obtain full flow.

Friendly:

Mij used to follow Maxwell without a lead and respond to the calls of Maxwell.

Fun loving:

He used to play with several toys. While returning home after a walk, he would climb on the boundary wall of the school and run on its entire length.

One who needs love:

On second night he came to the bed and slept at the crooks of knees of Maxwell. In the aircraft Mij climbed on knees of Maxwell and nuzzled on his face and neck.

Q 2. What are some of the things we come to know about otters from this text?

Answer: Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines. Other animals belonging to this group are badger, mongoose, weasel, stoat and mink.

Otters are found in wetland of Southern Iraq. They are tamed by Arabs.

They are friendly animals. They need lot of love and affection.

They are playful. They can play with various toys. But playing with water is their favourtie sport.

They are intelligent animals. They can invent a game of their own. They are fast learners. They can learn to open a tap.

Q 3. Why is Mij’s species now known to the world as Maxwell’s otter?

Answer: This type of otters were named by zoologists as Lutrogale perspicillata maxwelli . In short these were known as Maxwell’s otter.

Q 4. Maxwell in the story speaks for the otter, Mij. He tells us what the otter feels and thinks on different occasions. Given below are some things the otter does. Complete the column on the right to say what Maxwell says about what Mij feels and thinks.

What Miz does How Mij feels or thinks
plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splash went wild with joy
Screws the tap in the wrong way chittering with irritation and disappointment
Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane feels safe, comfortable and relieved

Q 5. Read the story and find the sentences where Maxwell describes his pet otter. Then choose and arrange your sentences to illustrate those statements below that you think are true.

Maxwell’s description

(i) makes Mij seem almost human, like a small boy.

Answer: He spent most of his time in play.

(ii) shows that he is often irritated with what Mij does.

Answer: With the opening of that sack began a phase of my life that has not yet ended, and may, for all I know, not end before I do. It is, in effect, a thraldom to otters.

(iii) shows that he is often surprised by what Mij does.

Answer: I watched, amazed; in less than a minute he had turned the tap far enough to produce a trickle of water, and after a moment or two achieved the full flow.

(iv) of Mij’s antics is comical.

Answer: Mij quickly developed certain compulsive habits on these walks in the London streets

(v) shows that he observes the antics of Mij very carefully.

Answer: Marbles were Mij’s favourite toys for this pastime: he would lie on his back rolling two or more of them up and down his wide, flat belly without ever dropping one to the floor.

(vi) shows that he thinks Mij is a very ordinary otter.

Answer: This, I was to learn, is a characteristic of otters

(vii) shows that he thinks the otter is very unusual.

Answer: Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines, shared by the badger, mongoose, weasel, stoat, mink and others.

Thinking about language

I Describing a Repeated Action in Past

From the table below, make as many correct sentences as you can using would and/or used to, as appropriate.

Emperor Akbar would

used to

be fond of musical evenings
Every evening we take long walks on the beach
Forty years ago, very few people own cars
Till the 1980s, Shanghai have dirty streets
My uncle spend his holidays by the sea
    1. Emperor Akbar used to be fond of musical evenings.
    2. Emperor Akbar would take long walks on the beach.
    3. Emperor Akbar used to spend his holidays by the sea.
    4. Every evening we used to take long walks on the beach
    5. Every evening we would have dirty streets
    6. Forty years ago very few people would be fond of musical evening.
    7. Forty years ago very few people would take long walks on the beach
    8. Forty years ago very few people used to own cars
    9. My uncle used to be fond of musical evenings.
    10. My uncle used to take long walks on the beach.
    11. My uncle used to own cars.
    12. My uncle used to spend his holidays by the sea.

    II Noun Modifiers

    1. Look at these examples from the text, and say whether the modifiers (in italics) are nouns, proper nouns, or adjective plus noun.

    (i) An otter fixation – Noun

    (ii) The iron railings – Noun

    (iii) The Tigris marshes – Proper Noun

    (iv) The London streets – Proper Noun

    (v) soft velvet fur – Adjective plus noun

    (vi) A four-footed soccer player – Adjective plus noun

    2. Given below are some nouns, and a set of modifiers (in the box). Combine the nouns and modifiers to make as many appropriate phrases as you can.

    Nouns
    Temple Girls Triangle Dresses Persons Thoughts
    Boys Roar Gifts Scream Farewell Expression
    Time Subject Landscape Handkerchief Crossing Flight
    Chatterbox Profession Physique Coffee View Celebration
    Modifiers
    College Rough Love Heartbreaking Slang Hundred
    White Ordinary Slack Uncomfortable Bare Railroad
    Family Marriage Stone Tremendous First Incorrigible
    Panoramic Birthday Loud Invigorating Three Ridiculous
    Phrases
    College girls Family profession
    College boys Plump physique
    College time Invigorating thoughts
    Ordinary dresses Panoramic view
    Rough thoughts Loud roar
    Hundred persons Slack time
    Stone temple Ridiculous fight
    Birthday celebration First flight
    Railroad crossing Incorrigible thoughts

    Students should make more phrases on their own.

    III Read these sentences

    1. Match the words on the left with a word on the right. Some words on the left can go with more than one word on the right.

    (i) a portion of – blood

    (ii) a pool of – cotton

    (iii) flakes of – stones

    (iv) a huge heap of – gold

    (v) a gust of – fried fish

    (vi) little drops of – snow

    (vii) a piece of – water

    (viii) a pot of – wind

     

    A portion of – fried fish, gold

    A pool of – blood, water

    Flakes of – gold, snow

    A huge heap of – cotton, stone, gold, snow

    A gust of – wind, water

    Little drops of – blood, water

    A piece of – cotton, gold, fried fish

    A pot of – blood, gold, water

    2. Use a bit of/a piece of/a bunch of/a cloud of/a lump of with the italicised nouns in the following sentences. The first has been done for you as an example.

    My teacher gave me some advice My teacher gave me a bit of advice
    Can you give some clay, please Can you give me a lump of clay
    The information you gave was very useful The piece of information you gave was very useful
    Because of these factories smoke hangs over the city Because of these factories a cloud of smoke hangs over the city
    Two stones rubbed together can produce sparks of fire Two pieces of stones rubbed together can produce sparks of fire
    He gave me some flowers on my birthday He gave me a bunch of flowers on my birthday

    ****

    FOG

    (Textbook Questions)

    Thinking about the Poem

    Q 1. (i) What does Sandburg think the fog is like?

    Answer: Sandburg thinks that the fog is like a cat.

    (ii) How does the fog come?

    Answer: Fog comes silently and goes away silently.

    (iii) What does ‘it’ in the third line refer to?

    Answer: Fog

    (iv) Does the poet actually say that the fog is like a cat? Find three things that tell us that the fog is like a cat.

    Answer: Yes, the poet says that fog is like a cat. Three things that tell us this are

    1. It comes silently
    2. It goes silently
    3. It sits silently on its haunches

    Q 2. (i) Find metaphors for the following words and complete the table below. Also try to say how they are alike. The first is done for you.

    Word Metaphor  
    Strom Tiger Pounces over the fields, Growls
    Train Snake Moves its long body quickly, Speeds past
    Fire Anger Destroys surroundings, Burns
    School Temple Imparts value and knowledge,
    Home Nest Provides shelter, Safety

    ****

     

    Important Links
    Mijbil the Otter – Explanation Mijbil the Otter – Extra Q&A
    The Glimpses of India – Explanation Madam Rides the Bus – Explanation
    The Glimpses of India – Textbook Q&A Madam Rides the Bus – Textbook Q&A
    The Glimpses of India – Extra Q&A Madam Rides the Bus – Extra Q&A
    Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
    Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
    Passages Direct-Indirect Speech Rules
    Story Writing Tips Letter Writing

     


    0 Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!