WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE HUNDRED DRESSES -I

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. She sat in the corner of the room where the rough boys who did not make good marks sat, the corner of the room where there was most scuffling of feet, most roars of laughter when anything funny was said, and most mud and dirt on the floor.

1. Who is referred as ‘She’ in the above extract?

Answer: Wanda Petronski

2. Which word in the extract mean ‘dragging’?

Answer: Scuffling

3. Who were friends of ‘She’?

Answer: Wanda did not have any friend in the class.

4. What was the room number of the class?

Answer: Room Number thirteen

 

 

EB 2. But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there. Peggy was the most popular girl in school. She was pretty, she had many pretty clothes and her hair was curly.

1. Where did Peggy and Maddie sit in the class?

Answer: They sat in the front row

2. Who was the best friend of Peggy?

Answer: Maddie

3. Which word in the extract is antonym of ‘ignore’?

Answer: Notice

4. Who was the most popular girl of the school?

Answer: Peggy

 

 

EB 3. She came to school alone and went home alone. She always wore a faded blue dress that didn’t hang right. It was clean, but it looked as though it had never been ironed properly. She didn’t have any friends, but a lot of girls talked to her.

1. Who is referred as ‘she’ in the above extract?

Answer: Wanda Patronski

2. Which phrase in the extract means ‘did not fit properly’?

Answer: Didn’t hang right

3. Where did ‘she’ live?

Answer: Wanda lived in Boggins Heights.

4. What was the colour of ‘her’ dress?

Answer: Faded blue

 

EB 4. “Wanda,” Peggy would say in a most courteous manner as though she were talking to Miss Mason. “Wanda,” she’d say, giving one of her friends a nudge, “tell us. How many dresses did you say you had hanging up in your closet?”

1. Who is Miss Mason?

Answer: Miss Mason is a teacher in the school.

2. What was the answer of Wanda to the question asked by Peggy?

Answer: Wanda replied that she had hundred dresses.

3. Which word in the extract is synonym of ‘polite’?

Answer: Courteous

4. Which game little girls used to play in the school?

Answer: Hopscotch

 

EB 5. Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave. Finally Wanda would move up the street, her eyes dull and her mouth closed, hitching her left shoulder every now and then in the funny way she had, finishing the walk to school alone.

1. Which word in the extract indicates that Peggy and Maddie were close friends?

Answer: Inseparable

2. What game had Peggy thought of?

Answer: Peggy had thought of the game of asking Wanda how many dresses she had.

3. Which word in the extract is antonym of ‘initially’?

Answer: Finally

4. How many students walked with Wanda to the school?

Answer: Wanda walked alone to the school.

 

EB 6. She wasn’t as poor as Wanda, perhaps, but she was poor. Of course she would have more sense than to say she had a hundred dresses. Still she would not like for them to begin on her.

1. Who is referred as ‘she’ in the above extract?

Answer: Maddie

2. Which word in the extract is synonymous of ‘wisdom’?

Answer: Sense

3. What did ‘she’ would not like to happen?

Answer: Maddie would not like her classmates to start teasing her.

4. Who boasted of having hundred dresses?

Answer: Wanda

 

EB 7. Peggy might ask her where she got the dress that she had on, and Maddie would have to say it was one of Peggy’s old ones that Maddie’s mother had tried to disguise with new trimmings so no one in Room Thirteen would recognise it.

1. Who is referred as ‘she’ in the above extract?

Answer: Maddie

2. Which word in the extract mean ‘to hide’?

Answer: Disguise

3. Why did Maddie’s mother decorated the old dress?

Answer: She did not want anybody in the class to recognize that her daughter was wearing one of the old dresses of Peggy.

4. Who was the poorest among Peggy, Maddie and Wanda?

Answer: Wanda

 

EB 8. As for Wanda, she was just some girl who lived up on Boggins Heights and stood alone in the school yard. She scarcely ever said anything to anybody. The only time she talked was in the school yard about her hundred dresses.

1. Where did Wanda live?

Answer: Wanda lived in Boggins Heights.

2. Which word in the extract means ‘rarely’?

Answer: Scarcely

3. What was the only thing Wanda talked about?

Answer: Wanda talked only about her hundred dresses.

4. Who is the speaker of above extract?

Answer: Maddie

 

EB 9. “As for the girls,” she said, “although just one or two sketches were submitted by most, one girl — and Room Thirteen should be proud of her — this one girl actually drew one hundred designs — all different and all beautiful. In the opinion of the judges, any one of the drawings is worthy of winning the prize.

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Miss Mason, the teacher of the class, is the speaker of above extract.

2. Name the girl referred as ‘one girl’ in above extract.

Answer: Wanda Patronski

3. Which word in the extract is synonym of ‘deserving’?

Answer: Worthy

4. Who was the winner of contest among boys?

Answer: Jack Beggles

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. How did Peggy make fun of Wanda?

Answer: Peggy would very politely ask about number of dresses Wanda had. She would then ask about colour and type of cloth of dress. Wanda used to reply that she had hundred dresses of all colours and of velvet.

After Wanda had walked away all girls used to laugh at her.

 

SA 2. What type of girl is Wanda? Where did she sit in the class?

Answer: Wanda is a poor girl. She is very calm and quiet. She does not have any friend in the school.

She sits in seat next to the last seat of the last row of the class. That was the noisiest and the dirtiest area of the class.

 

SA 3. Do you think Wanda really had hundred dresses? Why did she say that she had hundred dresses?

Answer: Actually Wanda did not have hundred dresses. She had only one dress that she wore every day.

She said about having hundred dresses to hide her poverty from her classmates. Probably she had a dream of having hundred dresses.

 

SA 4. Why did Maddie write a note to Peggy and then tore it?

Answer: Maddie did not like Peggy making fun of Wanda. But she did not have courage to tell this to Peggy. So she wrote a note.

Maddie feared that Peggy might start making a fun of her also. She wanted to avoid such situation. Hence she tore the note.

 

SA 5. Why did Wanda sit in the corner of the class?

Answer: Wanda was a calm and quiet girl. The other girls used to tease her and make fun of her. None of the girls was her friend.

Therefore she did not sit with other girls but sat in the corner seat of the class.

 

SA 6. What did Maddie and other classmate think about Peggy?

Answer: Peggy was the most popular girl of the school. She was pretty, had curly hair and many pretty clothes. She was good at drawing.

Maddie wished that Peggy should stop making fun of Wanda.

 

SA 7. Why Maddie did not like Peggy making fun of Wanda?

Answer: Maddie was herself a poor girl. She usually wore hand-me down dresses. Wanda was also a poor girl. Maddie could easily understand her situation. She had sympathy towards Wanda.

Hence Maddie did not like Peggy making fun of Wanda.

 

SA 8. Why did Maddie and Peggy stop short and gasped when they entered the class.?

Answer: Maddie and Peggy stopped short and gasped because there were drawing all over the class room. The drawings were on ledges and window sills. The drawings were brilliant, of dazzling colour and lavish design. They all were drawn on wrapping papers.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. ‘The Hundred Dresses – I’ is story about sufferings of a poor girl. Maddie also becomes a part of the scheme. Do you think such situation occur in real life. How such situations can be avoided.

Answer: Wanda is a poor girl. She always wore one dress in the school. In order to avoid embarrassment, Wanda tells that she has hundred dresses. They laugh at her answer. This becomes a game for them. But Wanda considers this a daily torture.

In real life we come across such situations. Students from rich family make fun of poor students. Some students become part of this just to avoid embarrassment for themselves.

Social inequality prevails everywhere in the society. Parents should teach their kids about human values. Teachers should support equality in schools. Better aspects of being a good friend should be taught. Various competitions should be organized in school to bring about talent of every student. Thereby a message can be given that every student is not good at everything but every student is good at something or the other.

Such initiatives would help strengthen human values, mutual respect and companionship among students.

 

LA 2. Maddie did not like Peggy teasing Wanda. But she refrained from advising Peggy. Explain what values one must possess in true friendship

Answer: Maddie was herself a poor girl. She could easily understand difficulties of Wanda. She could also empathize with Wanda. But she did not dare to lose friendship of Peggy. Nor she wanted to become the next target of her friends.

Being a friend has a lot deeper meaning than merely being a companion. A real friend is one who is able to identify strength and weakness of his friend. He also has the courage to politely point out area of improvement and stop his friend taking a wrong direction. It may require several discussions before one realizes his wrong doings.

Friendship is a matter of mutual respect. Friends do not bully each other. Thus fear of losing friendship because of difference of opinion is ill founded. A healthy discussion is of mutual benefit.

Such values should be taught by parents at home and teachers in the school.

****

Important Links
The Hundred Dresses I – Explanation The Hundred Dresses I – Textbook Q&A
From the Diary of Anne Frank – Explanation The Hundred Dresses II – Explanation
From the Diary of Anne Frank – Textbook Q&A The Hundred Dresses II – Textbook Q&A
From the Diary of Anne Frank – Extra Q&A The Hundred Dresses II – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!