WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Chapter 3 Deep Water Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

DEEP WATER

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. It had happened when I was ten or eleven years old. I had decided to learn to swim. There was a pool at the Y.M.C.A. in Yakima that offered exactly the opportunity.

(i) What does the word ‘it’ refer to?

Answer: It refers to the misadventure that happened with Douglas.

(ii)  What was name of river that flowed near Yakima town?

Answer: Yakima

(iii)  Which word in the extract is synonym of ‘provided’?

Answer: Offered

(iv)  In above extract to whom does the word ‘I’ refer to ?

Answer: William Douglas

EB 2. He and I stood together in the surf. I hung on to him, yet the waves knocked me down and swept over me. I was buried in water.

1. In above abstract to whom does ‘he’ refer to?

Answer: It refers to father of William Douglas.

2. In reference to above extract, where had ‘he’ and ‘I’ gone to?

Answer: They had gone to a sea beach in California.

3. What did ‘he’ do when ‘I’ was buried under water?

Answer: Father kept laughing at Douglas.

4. What was the age of ‘I’, when the incident mentioned in the extract happened?

Answer: About three or four years.

EB 3. The water was still, and the tiled bottom was as white and clean as a bathtub. I was timid about going in alone, so I sat on the side of the pool to wait for others.

1. Which word in the extract is synonym of ‘afraid’?

Answer: Timid

2. Why was water still?

Answer: Because there was nobody in the pool.

3. What was the name of the pool?

Answer: YMCA pool

4. In above extract who is referred as ‘I’?

Answer: William Douglas.

EB 4. He was a beautiful physical specimen, with legs and arms that showed rippling muscles. He yelled, “Hi, Skinny! How’d you like to be ducked?”

1. Who is referred to as ‘he’ in above extract?

Answer: The big bruiser boy

2. What was age of ‘he’?

Answer: About eighteen years.

3. Which word in the extract is synonym of ‘strong’?

Answer: Rippling

4. Who is referred as ‘you’ in above extract?

Answer: William Douglas

EB 5. But when my feet hit bottom I summoned all my strength and made what I thought was a great spring upwards. I imagined I would bob to the surface like a cork.

1. Why did the narrator summon all his strength?

Answer: He wanted to come to top of water surface.

2. Where was the author while make above statement?

Answer: He was in the YMCA pool

3. Which word in the extract is synonym of ‘jump’?

Answer: Spring

4. What is the distance narrator had to travel to come to the surface?

Answer: Nine feet

EB 6. Then all effort ceased. I relaxed. Even my legs felt limp; and a blackness swept over my brain. It wiped out fear; it wiped out terror. There was no more panic.

1. Why did all the efforts ceased?

Answer: The narrator had become unconscious.

2. Was the narrator eventually saved?

Answer: Yes. He was saved by an unknown person.

3. Which word in the extract is synonym of ‘removed’?

Answer: Wiped

4. How many downward journeys had narrator made?

Answer: Three.

EB 7. Thus, piece by piece, he built a swimmer. And when he had perfected each piece, he put them together into an integrated whole.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: The instructor is referred as ‘he’.

2. Who was built as a swimmer?

Answer: William Douglas.

3. Which word in the extract is synonym of ‘complete’?

Answer: Whole

4. Did the narrator became confident immediately after learning swimming?

Answer: No. He still feared water.

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Describe condition of Douglas when he was thrown into the pool.

Answer: Douglas was frightened. He swallowed water and went down in the pool. He jumped from the bottom of the pool and wanted to paddle to the side of the pool. But he could not swim to the side of the pool.

Finally, his lungs suffocated, his head started throbbing. He became unconscious.

SA 2. What did Douglas feel when he sank for the second time in the pool?

Answer: Douglas struck at the water as he went down. He had lost his breath, his lungs were aching and head was throbbing. He became stiff and rigid due to fear. His heart beat and throbbing in his head told that he was still alive.

When he reached bottom, he jumped with all is strength to come to surface once again.

SA 3. What was the impact of nearly drowning experience Douglas had in the swimming pool?

Answer: He became fearful of water. He could not dare to go to water for many years. Whenever he went near a water body, the haunting fear would grip him, He could not enjoy any water-sports activity, be it fishing or boating.

SA 4. How did Douglas clear all the residual doubts about the terror he had?

Answer: Through an instructor Douglas learnt to swim on his own in a pool.

Still some residual fears had remained. Douglas went to Lake Wentworth and then to Warm Lake. He swam like a professional swimmer. Now all the residual fear had gone.

SA 5. ‘At last I felt released’. Describe efforts made by Douglas to find this moment of release.

Answer: Douglas learnt swimming through an instructor. Now he could swim on his own in a pool. Still some residual fears had remained. Douglas went to Lake Wentworth and then to Warm Lake. He swam like a professional swimmer. Now all the fear had gone.

After this he made the above statement.

SA 6. For William Douglas it was important to overcome the fear of being drowned in water more than simply learn swimming. Why it was so and what did he do to ensure that?

Answer: Douglas considered the fear of water a handicap in his life.

He could not enjoy boating and fishing. To remove handicap of his life, he wanted to learn swimming.

He learnt to swim in a pool through an instructor. Still some residual fears had remained. Douglas went to Lake Wentworth and then to Warm Lake. He swam like a professional swimmer. Now all the fear had gone.

SA 7. Why did Douglas choose the YMCA pool?

Answer: The Yakima River in the town was treacherous. His mother knew about some instances of drowning in the river. The YMCA pool was three feet deep at one end. It gradually increased to nine feet at the other end. The pool was considered safe hence Douglas decided to learn swimming at YMCA pool.

SA 8. What did Douglas learn from his experience of almost drowning?

Answer: Douglas learnt that it was not good to sit alone at the edge of the pool. It is important to remain calm and keep trying even in difficult situations. He understood that every activity requires some time to master. 

SA 9. ‘All we have to fear is fear itself.’ When did Douglas learn this lesson?

Answer: Douglas learnt swimming in a pool. His swimming expeditions outdoors removed every residual terror of water. Thus he conquered his fear. He understood that terror is only in the fear of death.

After this he had quoted the quote referred in the question.

SA 10. ‘I had an aversion to water when I was in it.’ When did Douglas start having this aversion and why?

Answer: When Douglas was about four years’ old, he had gone to a beach in California. A wave knocked him down and swept over him. He was buried in water and his breath was gone.

Since then he started having an aversion to water.

SA 11. How did Douglas initially feel when he went to YMCA pool? How did he become comfortable later?

Answer: The childhood memory of getting knocked down by a wave made him a bit panicky. He started using his water wings to move across the pool. He tried to copy other boys. He did so two-three times on different days. After that he started feeling at ease.

SA 12. ‘I was frightened but not yet frightened out of my wits’, says Douglas. Which quality is indicated by this statement?

Answer: Douglas was suddenly into very difficult situation. He was going down the water and he did not know swimming. He said above statement to himself because he had a strong desire to overcome the situation. It shows his fighting capability and his presence of mind to remain calm during crisis.

SA 13. ‘In the midst of terror came a touch of reason.’ Please explain

Answer: While Douglas was going down the water for the second time, he was full of fear. Even his screams were frozen. He felt paralysed under water. Under the extreme fear he recalled his strategy of jumping from the bottom of the pool to reach the surface.

In this context the above statement is made.

SA 14. ‘I crossed to oblivion and curtain of life fell.’ Explain the circumstance under which this statement was made.

Answer: While Douglas was going down the water in the swimming pool for the third time, he tried to breathe but water got into his mouth. The yellowish light of water was fading. His legs felt limp and darkness swept over his mind. He became unconscious. Douglas thought that he was about to die.

To sum up such condition, Douglas made above statement.

SA 15. In what condition Douglas found himself after he became conscious?

Answer: Douglas was lying on his stomach near the pool. The boy was telling that he was only joking. Somebody was telling that the kid had nearly died. Douglas was carried to the locker room. From there he went to his home.

 

SA 16. Why was Douglas determined to get over his fear of water? 

Answer: Douglas had developed a strong fear of water. He could not enjoy any water sport related activity like swimming, boating and fishing.

To enjoy these activities he decided to overcome his fear.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. Explain the statement, “The instructor was finished” with reference to the lesson ‘Deep Water’.

Answer: Douglas wanted to overcome his fear of water. He hired an instructor to teach him swimming.

The coach used to give him training five days in a week for one hour every day. The coach put a belt around Douglas. A rope was tied to the belt and taken over the pulley. The coach held the other end of the rope. Now Douglas could not drown. Douglas went across the pool this way.

Then coach taught him how to exhale in water and to inhale keeping nose above water. Douglas learnt to use his legs. Initially his legs refused to work. But slowly he learnt the art.

Finally all learnings were integrated into a lesson and Douglas could now swim on his own.

Thus, through step by step process the instructor had taught swimming to Douglas. The statement means that the task of instructor was completed.

LA 2. Douglas developed a terror during his childhood. What was the terror? How did Douglas make sure that he conquered this old terror?

OR

Fear is something that we must learn to overcome if we want to succeed in life. How did Douglas get over his fear of water?

Answer: In his early childhood Douglas had gone to a beach in California. A wave knocked him and water swept over him. When he was about eleven, he went to YMCA pool to learn swimming. A bruiser boy threw him into the pool. He nearly drowned in the pool.

So he developed a strong fear of water. He could not enjoy any water sport related activity like boating and fishing.

To overcome his fear, Douglas hired an instructor to teach him swimming. The coach made a belt and pulley arrangement so that Douglas could not drown. Douglas went across the pool this way. Coach taught him to exhale in water and to inhale keeping nose above water. Douglas learnt to use his legs. Finally all learnings were integrated and Douglas could swim on his own in the pool.

But some residual terror still remained. So he went to Lake Wentworth and Warm Lake for swimming.

After this he felt that he had completely conquered his fear.

LA 3. Cases of older children bullying younger ones have become alarmingly common. How would you connect it to the experience of William Douglas at the YMCA pool? What changes are required in the mindset of the modern youth that is reflected through such incidents?

Answer: Our society is undergoing a strange change in behaviour pattern of kids. They appear to be self-centered. Their behaviour even to their younger siblings has turned from a mentor to an aggressor.

Bullying is intentional tormenting in physical or psychological ways. This can happen on one to one basis or through a group.

The affected kid tolerates the tantrums to some extent. When it breaches his patience he often joins the group. He feels proud to turn from a victim to victimiser. And the process continues.

Parents have greater role to play in stopping instances of bullying. If they notice their child getting bullied, they must speak to parent of the older child. In majority of the cases it works.

When parent receive a complaint about their child, they must advise their own child. If required, they should take help of teachers and a counsellor.

We should minimise exposure to social media. We should motivate kids to participate in team activities and family get-togethers. The family plays a great role for inculcating better values in kids.

LA 4. The childhood experience of terror of Douglas made him stronger and more determined. Explain the above statement quoting instances from the text.

Answer: In his early childhood Douglas had gone to a beach in California. A wave knocked him and water swept over him. When he was about eleven, he went to YMCA pool to learn swimming. In a misadventure he nearly drowned in the pool. So he developed a strong fear of water.

The fear stayed with him for a long time. He could not enjoy any water sport related activity like boating and fishing. When he went for landlocked salmon fishing or trout fishing, the fear of water would come back to him. Douglas writes that whenever he wanted to enjoy like  cascades or take bath in a lake, the fear would grip him.

He considered the fear of water as a handicap in his life. Therefore he was determined to get over it. He learnt swimming in a pool. Then he went outdoors for swimming in lakes to overcome residual terror.

These instances indicate that he mustered enough courage to overcome his fear. He was a strong person indeed.

LA 5. It is said that ‘No Pains, No Gains’. In reference to the lesson ‘Deep Water’ write an essay on the topic.

Answer:

No Pains No Gains

Hard work is the foundation of every success. One would need to train himself for long hours before making a successful attempt. The success in business, sports or study warrants sustained efforts. Those who avoid hard work end up being day dreamers.

Every sportsperson like PT Usha, Sachin Tendulkar, Milkha Singh, Dhyan Chand used to practice a lot. Businesspersons like Ratan Tata, Mukesh Ambani, Azim Premzi work diligently even today.

Destiny always supports those who work hard and systematically. Industrious people are able to climb the ladder of success.

Similar is the case with Douglas. When he did not make any attempt to overcome his fear, it stayed with him. When he started working systematically and put in hard work he overcame it. From October to July he took training at the swimming pool. Then he went to Lake Wentworth and Warm Lake to swim outdoors. Finally his hard work paid dividends he conquered his fear.

So “No Pains, No Gains” applies everywhere.

LA 6. Through determination and sustained efforts one can achieve even the impossible. Write an essay in about 150 hundred words these help achieve success in life.

Answer:

Positive Attitude and Perseverance

Life is full of uncertainties and adversities. A positive attitude helps one to cope with adversities of life. It brings optimism to life. With positive attitude one can see the bright side of life and work for the best to happen.

Positive attitude, though an essential requirement, is not the sole attribute for success. The creativity and solutions arrived at must be followed and executed with vigour. It is said that every journey is completed through small steps taken regularly and in continuity.

The story of rabbit and tortoise is a classic example. While rabbit stopped its efforts midway, tortoise continued its journey though at a slow pace. Eventually tortoise was the winner.

Douglas developed fear of water. Quite late in life he realized that it was too much for him to live with fear. With a positive frame of mind he started getting trained. Then followed up with outdoor excursions. Finally he conquered his fear.

Thus being positive and through sustained efforts one can achieve anything in life.

****

Important Links
Deep Water – Explanation Deep Water – Textbook Q&A
Lost Spring – Explanation The Rattrap – Explanation
Lost Spring – Textbook Q&A The Rattrap – Textbook Q&A
Lost Spring – Extra Q&A The Rattrap – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!