WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 8 The Hack Driver Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE HACK DRIVER

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. He was so open and friendly that I glowed with the warmth of his affection. I knew, of course, that he wanted the business, but his kindness was real.

1. Who is referred as ‘he’ in the above extract?

Answer: The hack driver Bill. He was actually Lutkins

2.  Which phrase in the above extract means ‘certainly’?

Answer: Of course

3. Why had ‘I’ come to the village?

Answer: The lawyer had come to New Mullion to deliver summons to Oliver Lutkins.

4. To which place did ‘he’ and ‘I’ go first?

Answer: They first went to Fritz’s

EB 2. What really hurt me was that when I served the summons, Lutkins and his mother laughed at me as though I were a bright boy of seven. With loving kindness they begged me to go with them to a neighbour’s house for a cup of coffee.

1. At which place of the village summon was served to Lutkins?

Answer: The summons was served at platform of railway station.

2.Which word in the extract is synonym of ‘requested’?

Answer: Begged

3. Was the lawyer a gullible or a smart person?

Answer: Gullible person

4. Why Lutkins and his mother were laughing at the lawyer?

Answer: The lawyer was fooled by Lutkins and others during his first visit and the lawyer could not understand. Hence they laughed at him.

EB 3. We left that peaceful scene of meadows and woods, and resumed our search of Oliver Lutkins. We could not find him. At last Bill cornered a friend of Lutkins and made him admit what he guessed, “Oliver’s gone out to his mother’s farm, three miles north.”

1. Which word in the extract is synonym of ‘restarted’?

Answer: Resumed

2. Why ‘we’ had gone to the scene of meadows and woods?

Answer: They had gone there to eat their packed lunch.

3.  In which vehicle ‘we’ were travelling within the town?

Answer: A hack

4. For how many days the lawyer stayed in the village?

Answer: The lawyer reached in the morning and went back to city on the same day.

EB 4. I had to go to dirty and shadowy corners of the city to seek out my victims. Some of the larger and more self-confident ones even beat me up. I hated this unpleasant work, and the side of city life it revealed to me.

1. What was the work of ‘I’?

Answer: His work was to deliver summons to people.

2.  Who is the speaker of above extract?

Answer: Speaker of above extract is a junior assistant clerk in a big law firm.

3.  Which word in the extract is antonym of ‘concealed’?

Answer: Revealed

4. Which word in the extract is synonym of ‘disliked’?

Answer: Hated

EB 5. So we pursued him, just behind him but never catching him, for an hour till it was past one o’clock.

1. To whom does ‘him’ refer to in above extract?

Answer: Oliver Lutkins

2. Who is the speaker of above extract?

Answer: The lawyer

3. Which word in the extract is antonym of ‘ahead’.

Answer: Behind

4. Why ‘we’ were pursuing ‘him’?

Answer: Because the lawyer needed to serve a summon to him

EB 6. So When I got to New Mullion, my eager expectations of a sweet and simple country village were severely disappointed. Its streets were rivers of mud, with rows of wooden shops, either painted a sour brown, or bare of any paint at all.

1. Which word in the extract is synonym of ‘greatly’?

Answer: Severely

2.  By which mode of transport, narrator reached the village?

Answer: He reached the village by train.

3. What was the purpose of ‘I’ going to the village?

Answer: He wanted to deliver summons to Lutkins.

4. What material was used for construction of shops in the village?

Answer: All shops in the village were made out of wood.

EB 7. So I even considered fleeing to my hometown, where I could have been a real lawyer right away, without going through this unpleasant training period.

1. Which word in the extract is synonym of ‘running away’?

Answer: Fleeing

2. What is the designation ‘I’?

Answer: Junior assistant clerk

3.  What was unpleasant about the work of ‘I’?

Answer: He had to travel to dirty and shadowy corners of city and sometimes people beat him up.

4. What did the narrator want to become in his hometown?

Answer: He wanted to become a lawyer.

EB 8. I was glad the fare money would go to this good fellow. I managed to bargain down to two dollars an hour, and then he brought from his house nearby a sort of large black box on wheels.

1. Which word in the extract is synonym of ‘rent’?

Answer: Fare

2. Who is referred as ‘this good fellow’ in the extract?

Answer: Bill

3. What was the rent for the hack?

Answer: Two dollars per hour

4. Which word in the extract is synonym of ‘negotiate’?

Answer: Bargain

Short Answer Questions (30-40 words)

SA 1. Why do you think Bill offered to help the lawyer?

Answer: When the lawyer told Bill that he wanted to meet Oliver Lutkins, Bill decided to play a trick on him. Probably he wanted to know the real motive of the lawyer. So he decided to fool him and earn some money from him.

SA 2. Briefly narrate the plan suggested by Bill for lunch. Why did he make that suggestion?

Answer: Bill suggested that they should have the lunch made at his house.

He further told that food will be much better than the oily food served at restaurant and it would be cheaper also. They will get it packed and eat at Wade’s hill.

SA 3. Briefly narrate feelings of lawyer when he came to know that Bill was Oliver Lutkins.

Answer: They lawyer felt very ashamed and deceived to know the true identity of Bill. He felt hurt because Bill and his mother laughed at him as if he was a bright boy of seven.

SA 4. Why author considered returning to New Mullion?

Answer: He found Bill very friendly and richly human. He thought that other people of New Mullion were simple, wise and soft spoken. He imagined a happy and honest life.

Hence he wanted to return to the town to start his own legal practice.

SA 5. Does the story generate sympathy towards lawyer? Please explain.

Answer: The lawyer appears to be a very simple person who could be easily fooled. He is greatly affected by affection and friendly manner of people. This attitude prevents him from finding that Bill himself was Lutkins.

During  the second visit, after serving the summons, he was laughed at by Lutkins and his mother.

In the end he earns our sympathy.

SA 6. How was true identity of Bill revealed to the author?

Answer: On second occasion, the lawyer had come to the New Bullion with his colleague. His colleague had earlier met Lutkins. He recognized at the platform itself that Bill was Lutkins.

Thus the true identity of Bill became known to the lawyer

SA 7. What type of works used to be given to the author? Why he was not happy with his work?

Answer: The job of the author was to deliver summons. He had to travel to shabby and unkown areas of city. He was a lawyer and his current work did not utilise his education of law. While performing his duty, many times he was beaten up by strong person.

Hence he did not like his job.

SA 8. Why the author was disappointed when he reached New Mullion?

Answer: The author had imagined the New Mullion town to be a pleasant and simple town. But he found that the streets of the town were muddy and shops had a dull look. He was disappointed because the reality was opposite to his expectations.

SA 9. Why did the author feel that Bill had made his task to find Lutkins?

Answer: Bill was so open and friendly that the author could feel his affection. He brought his carriage to take author around the town to find Lutkins.

Owing to above response, author thought that Bill had made it his own task to find Lutkins.

SA 10. Why did Lutkins and his mother laugh at the narrator when he delivered the summons to Lutkins?

Answer: The narrator was with Lutkins for the complete full day. They had moved together around the town, met many people and had taken lunch together. Even then the narrator could not understand true identity of Bill.

They had laughed at the lawyer for his ignorance and misjudgment.

SA 11. Why narrator was not worried though he could not find Lutkins?

Answer: The narrator found Bill friendly and richly human. He pictured that others in village would also be good natured persons. He thought of starting his own legal practice in the village to lead a simple and happy life.

Hence he was not worried at his failure.

Long Answer questions (120-150 words)

LA 1. Narrate the first visit of lawyer to New Mullion. What he should have done to find Lutkins in his first visit itself?

Answer: The narrator had imagined New Mullion to be a pleasant and simple village. But its streets were muddy and shops were looking dull.

He found a hack driver (Bill) very pleasant and friendly. Bill described Lutkins as person who does many things and is difficult to find. Bill brought his hack to take narrator around the town. Bill suggested that he will do all the talking in the village and the narrator should hide behind him.

Bill took the narrator to Fritz’s, Gustaff’s, Gray’s and many other places. Bill arranged lunch for narrator and talked about many people of town. Bill took him to house of mother of Lutkins. But the narrator could not find Lutkins. Finally Bill dropped narrator at the railway station.

Narrator should not have fully depended on Bill. He should have himself talked to some people in the town.

LA 2. Why summons could not be delivered to Lutkins during the first visit of narrator? How were summons finally delivered? Why did Lutkins and his mother laugh at the narrator?

Answer: The narrator met a person at the platform who was friendly and richly human. The narrator told him that he had come to find Lutkins. The person introduced himself as a hack driver by the name of Bill and took him around the town.

Bill took the narrator to Fritz’s, Gustaff’s, Gray’s and many other places. Bill took him to house of mother of Lutkins.

At every place Bill did all the talking. The narrator accepted every word that Bill had told him. Thus the narrator was deceived. He could not find Lutkins so summons were not delivered.

During second visit, a colleague came with narrator. The colleague had earlier met Lutkins and he easily identified Lutkins. The narrator delivered the summons.

Lutkins and his mother had laughed at the lawyer for his ignorance and misjudgement. Because the narrator could not understand true identity of Bill though they were together for a whole day.

****

 

 

Important Links
The Hack Driver – Explanation The Hack Driver – Textbook Q&A
The Necklace – Explanation Bholi – Explanation
The Necklace – Textbook Q&A Bholi – Textbook Q&A
The Necklace – Extra Q&A Bholi – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!