WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT First Flight Chapter 9 Madam Rides the Bus Free Solution of Textbook Questions and Answers

MADAM RIDES THE BUS

(Textbook Questions)

Oral Comprehension Check

Q 1. What was Valli’s favourite pastime?

Answer: Valli’s favourite pastime was to stand in the front doorway of her house, watching what was happening in the street outside.

Q 2. What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?

Answer: The sight of the bus filled each time with new passengers was a source of never ending joy for Valli.

Her strongest desire was to travel in the bus even if it was only for once.

 

 

Q 3. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?

Answer: Valli found out that every hour there was a bus from the village to town and from town to village. She observed this by standing at the front door of her house.

She listened to conversation between those who had travelled by bus. She also asked some questions to them. Thus she found that town was six miles from the village. It took forty five minutes for one way journey and that the fare was thirty paise.

Q 4. What do you think Valli was planning to do?

Answer: Valli was planning to take a ride in the bus.

Q 5. Why does the conductor call Valli ‘madam’?

Answer: Conductor was surprised to know that Valli was travelling alone in the bus. Valli refused to take help of conductor in getting into the bus. Thus she was behaving like a grown up lady. Hence the conductor called her ‘madam’.

 

 

Q 6. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?

Answer: The lower part of the window was covered by a canvas blind. This cut off her view. So to have a clear view of the outside she stood on her seat.

She observed that bus was travelling along bank of canal and the road was very narrow. Beyond canal were palm trees, grassland, distant mountains, and the blue, blue sky. On the other side was a deep ditch and then acres and acres of green fields as far as the eye could see.

Q 7. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

Answer: She told there was nobody a child there. She had also paid her fare of thirty piase like everyone else.

Q 8. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Answer: The woman had big holes in her ear lobes and was wearing ugly ear rings. She was chewing beetle nut and its juice was threatening to come out of her mouth.

Therefore Valli found the woman repulsive and did not want to make friends with her.

Q 9. How did Valli save up money for her first journey? Was it easy for her?

Answer: She had thriftily saved whatever stray coins came her way. She resisted every temptation to buy peppermints, toys, balloons.

It was very difficult for her to resist such temptations particularly during village fair time.

Finally she had saved sixty paise for the bus journey

Q 10. What did Valli see on her way that made her laugh?

Answer: A young cow, tail high in the air, was running very fast, right in the middle of the road, right in front of the bus. The more the driver gave horn, more frightened it became. It ran faster in front of the bus. This was very funny to Valli and she laughed a lot.

Q 11. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Answer: Valli wanted to travel back to the village in the same bus. Therefore she did not get down from the bus.

Q 12. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?

Answer: Valli did not have money to buy any thing from the stall, Therefore she did not want to go there. She refused the offer of conductor to buy her something to drink.

It tells us that though she was poor, she believed in reality and self-dignity. She exhibited maturity in denying help from the conductor. It was good of her not to accept any eatable from a stranger.

Thinking about the Text

Q 1. What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Answer: Valli’s deepest desire was to travel in the bus even if it was only for once.

Following sentences tell us about it

  1. The most fascinating thing of all was the bus that travelled between her village and the nearest town.
  2. The sight of the bus, filled each time with a new set of passengers, was a source of unending joy for Valli.
  3. This wish became stronger and stronger, until it was an overwhelming desire.
  4. Valli would stare wistfully at the people who got on or off the bus when it stopped at the street corner. Their faces would kindle in her longings, dreams, and hopes.

Q 2. How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?

Answer: Valli observed that every hour there was a bus from the village to town and from town to village. She listened to conversation between those who had travelled by bus. She also asked some questions to them. Thus she found that town was six miles from the village. It took forty five minutes for one way journey and that the fare was thirty paise.

She had thriftily saved whatever stray coins came her way. She resisted every temptation to buy peppermints, toys, balloons. It was very difficult for her to resist such temptations particularly during village fair time. Finally she had saved sixty paise for the bus journey

Her mother used to sleep after taking lunch. Valli planned her bus journey during that time.

Thus she completed her planning before taking up the journey.

Q 3. What kind of a person is Valli? To answer this question, pick out the following sentences from the text and fill in the blanks. The words you fill in are the clues to your answer.

(i) “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised commandingly.

(ii) “Yes, I simply have to go to town,” said Valli, still standing outside the bus.

(iii) “There’s nobody here who is a child ,” she said haughtily. “I’ve paid my thirty paise like everyone else.”

(iv) “Never mind,” she said, “I can get on by myself . You don’t have to help me. ”I’m not a child, I tell you,” she said, .

(v) “You needn’t bother about me. I can take care of myself,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.

(vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope to see you again.

 Valli was a confident child. She believed in her own ability. Sometimes she became haughty but was courteous as well.

Q 4. Why does the conductor refer to Valli as ‘madam’?

Answer: Conductor was surprised to know that Valli was travelling alone in the bus. Valli refused to take help of conductor in getting into the bus. Thus she was behaving like a grown up lady. Hence the conductor called her ‘madam’.

Q 5. Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.

Answer: Following lines from the text indicate that Valli enjoyed her bus ride

  1. Valli devoured everything with her eyes.
  2. Oh, it was all so wonderful
  3. Everyone laughed, and gradually Valli too joined in the laughter.
  4. But she laughed all the same, and the conductor laughed too.
  5. Suddenly Valli clapped her hands with glee.
  6. She laughed and laughed until there were tears in her eyes.
  7. Struck dumb with wonder, Valli gaped at everything
  8. Valli wasn’t bored in the slightest and greeted everything with the same excitement she’d felt the first time.

Q 6. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

Answer: Valli noticed a young dead cow by the roadside through the window on her return journey. It was the same cow that was running ahead of the bus during her journey to town. She became very sad at this sight. Thus she did not look out of her window.

Q 7. What does Valli mean when she says, “I was just agreeing with what you said about things happening without our knowledge.”

Answer: Valli meant to say that she had made bus journey to the town and nobody knew about it.

Q 8. The author describes the things that Valli sees from an eight-year-old’s point of view. Can you find evidence from the text for this statement?

Answer: Following description indicate things from point of view of an eight year old girl

  1. There were no playmates of her own age on her street
  2. But for Valli, standing at the front door was every bit as enjoyable as any of the elaborate games other children played.
  3. Valli would be too jealous to listen and would shout, in English: “Proud! proud!”
  4. It was a new bus, its outside painted a gleaming white with some green stripes along the sides.
  5. So she stood up on the seat and peered over the blind.
  6. She had thriftily saved whatever stray coins came her way, resisting every temptation to buy peppermints, toys, balloons, and the like
  7. she had resolutely stifled a strong desire to ride the merry go-round
  8. Trees came running towards them but then stopped as the bus reached them
  9. Suddenly Valli clapped her hands with glee.
  10. Struck dumb with wonder, Valli gaped at everything. Then
  11. Valli wasn’t bored in the slightest and greeted everything with the same excitement she’d felt the first time.
  12. She laughed and jumped down from the bus

****

 

THE TALE OF CUSTARD THE DRAGON

(Textbook Questions)

Thinking about the Poem

Q 1. Who are the characters in this poem? List them with their pet names.

Answer: Following are the characters in the poem

A little girl – Belinda

A little black kitten – Ink

A little grey mouse – Blink

A little yellow dog – Mustard

A little dragon – Custord

And a pirate

Q 2. Why did Custard cry for a nice safe cage? Why is the dragon called “cowardly dragon”?

Answer: The Custard cried for a nice safe cage because it was a coward animal.

Belinda has been projected as brave as barrel of bears. Other animals kitten, mouse and dog have been also projected as brave animals. But Custard always wanted to stay in the safety of a cage. Hence it has been called as ‘cowardly dragon’.

Q 3. “Belinda tickled him, she tickled him unmerciful…” Why?

Answer: Belinda teased Custard because it was a coward animal. It liked to stay within the safety of a nice cage. Everybody laughed at the dragon for his cowardice.

Q 4. The poet has employed many poetic devices in the poem. For example: “Clashed his tail like iron in a dungeon” — the poetic device here is a simile. Can you, with your partner, list some more such poetic devices used in the poem?

Answer: Some poetic devices are tabulated below.

Poetic Devices
Belinda tickled him, she tickled him unmerciful, Repetition
they rudely called him Percival, Personification
They all sat laughing in the little red wagon Alliteration

You may go through the explanation of the poem to understand more poetics devices used in the the poem.

Q 5. Read stanza three again to know how the poet describes the appearance of the dragon.

Answer: The dragon had big and sharp teeth. It had some sharp projections on top of its body and scales on its lower portion. Its mouth looked like a fireplace and was very hot. Its nose was as long as a chimney. The nails on feet of the dragon were like a knife.

Q 6. Can you find out the rhyme scheme of two or three stanzas of the poem?

Answer: Stanza 1 – aabb

Stanza 2 – aabb

Stanza 3 – aabb

Q 7. Writers use words to give us a picture or image without actually saying what they mean. Can you trace some images used in the poem?

Answer: Some of the expressions used by the poet are ‘mouth like a fireplace’, ‘chimney for a nose’, ‘brave as barrelful of bears’, ‘brave as tiger in rage’, ‘went at pirate like a robin at a worm’

Q 8. Do you find ‘The Tale of Custard the Dragon’ to be a serious or a light-hearted poem? Give reasons to support your answer.

Answer: The poem is full of funny words, situations and comparison.

Name of pets rhymes in pairs – Ink and Blink; Mustard and Custard.

Three animals and the little girl are projected as very brave. They used to tease the fourth animal for being coward.

But when there was a need to show bravery and save the house, every brave member ran for cover. The coward dragon fought with the pirate and gobbled it. Everybody appreciated the dragon.

However, soon the situation was back to earlier one. The dragon went back to its cage. Everybody started teasing it.

Thus poem also gives a strong message that those who boast about themselves may not be so in reality. We do have many silent workers in our daily life. We must respect such people.

****

 

Important Links
Madam Rides the Bus – Explanation Madam Rides the Bus – Extra Q&A
Mijbil the Otter – Explanation The Sermon at Benaras – Explanation
Mijbil the Otter – Textbook Q&A The Sermon at Benaras – Textbook Q&A
Mijbil the Otter – Extra Q&A The Sermon at Benaras – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!