WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 10 NCERT Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery Free Solution of Textbook Questions and Answers

A TRIUMPH OF SURGERY

(Textbook Questions)

Read and find out

Q 1. Why is Mrs Pumphrey worried about Tricki?

Answer: She thought her dog Tricki had become weak and appeared to be without energy. She thought Tricki was sick. She wanted to get him treated.

Q 2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Answer: She thought Tricki was suffering from malnutrition. So she gave him extra meals after lunch and dinner. This was not the right thing to do.

Q 3. Who does ‘I’ refer to in this story?

Answer: In this story ‘I’ refers to Dr. Harriot. He is a veterinary doctor. He runs his own clinic.

 

 

Q 4. Is the narrator as rich as Tricki’s mistress?

Answer: No. The narrator is not as rich as Tricki’s mistress. We can understand this when the narrator talks about enjoying the food and drink items sent for Tricki.

Q 5. How does he treat the dog?

Answer: The dog was suffering because of overeating and lack of exercise. Dr. Harriot kept him only on water for two days. Thereafter he gave normal food to the little dog. Harriot made the dog play and run with other dogs to get good exercise.

 

 

Q 6. Why is he tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Answer: Dr Harriot and his team-mates were enjoying the food articles and drinks sent by Mrs. Pumphery. Eating such items every day was a luxury to them. Hence he was tempted to keep Tricki as a permanent guest.

Q 7. Why does Mrs. Pumphrey think the dog’s recovery is “a triumph of surgery”?

Answer: She was under impression that her dog was very sick. But within a fortnight Dr Harriot had cured the dog. Tricki had now become very agile and playful.

Therefore she thought that it was a triumph for surgery.

Think about it

Q 1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is? Would you say he is tactful as well as full of common sense?

Answer: Narrator, Dr Harriot took all the feedback about diet of the dog. He gathered that Tricki was not getting enough exercise. He also understood that Mrs. Pumphery was very sympathetic and over protective towards her dog.

He devised a plan to treat the dog and brought him to his surgery. He did not give any medicine to Tricki. He reduced diet of the dog. He forced the dog to make efforts to get his food. He made the dog play and run around to get good exercise.

Through these methods, effect of over-diet and lack of exercise was removed and dog recovered his health.

Thus we can conclude that Dr Harriot was very tactful and full of common sense.

Q 2. Do you think Tricki was happy to go home? What do you think will happen now?

Answer: When Tricki saw his mistress he sailed into her lap with a tremendous leap. He started licking her face and barked at her with affection. Thus we can conclude that Tricki was very happy to go home.

His mistress Mrs. Pumphery was over protective. She did not give him enough exercise. She gave more than required food to her dog. Though none of these things were good for him.

It is unlikely that she would control her habits. Given her excessive affection towards the dog it is likely that she will again start doing similar things to him. Thus Tricki would once again fall sick.

Q 3. Do you think this is a real-life episode, or mere fiction? Or is it a mixture of both?

Answer: In everyday life we do come across similar instances. These pertain to human beings as well as towards pet animals.

Many times a mother would become obsessive about nutritious diet for her kids. A time table is drawn indicating about food items to be consumed. Moreover the modern dwellings do not have playground. A kid is confined to study, eating, mobile, TV and sleeping. Such a routine hampers health. Besides, affinity to junk food further aggravates the problem.

So is the case with pet animals. People are not able to take them for daily walk. They do not give adequate exercise to them. Houses are so small that pets do not get enough space to move. They become fat.

Many a times a treatment for excessive weight has to be taken.

Thus the story has some reality. However for the sake of narration some fiction has also been added.

Talk about it

Q 1. This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others?

Answer: Perhaps Mrs. Pumphery was alone. She had kept a dog as her pet. She was pampering the dog a bit too much. She was overfeeding him. She appeared to be giving him wine and brandy also. The dog was not getting enough exercise. As a result, he became fat and lazy. His health deteriorated. He even started vomiting.

Person who believes in such pampering and over feeding can surely harm the society. Maintaining good health is priority for everyone.

Q 2. Do you think there are also parents like Mrs Pumphrey?

Answer: Our society is full of such parents who overprotect and overfeed their children. They would feed their kids with junk foods. In the name of showering affection some parents would not allow their kids to participate in sports and other team activities. Such children are not able to keep good health and do not learn lesson of being together in society.

Q 3. What would you have done if you were:

1. a member of the staff in Mrs Pumphrey’s household,

Answer: I would have advised Mrs. Pumphery to be realistic. I would have stopped overfeeding and over-protection of dog. I would have insisted on following advice of Dr. Harriot. Then the dog would have been an agile and healthy creature.

2. a neighbour? What would your life have been like, in general?

Answer: Being neighbour of such a rich lady would have been full of difficulties. More so because she had lot of affection towards her pet. Still I would have done my duty as a neighbour. I would have requested her not to overfeed her pet. I would have advised her to follow the instructions of veterinary doctor.

Q 4. What would you have done if you were in the narrator’s place?

Answer: If I were the narrator, I would have conducted myself in the same manner. I would have treated Trcki with similar passion.

But I would have more sternly advised Mrs. Pumphery to reduce food intake of Tricki. I would have explained that she was harming health of Tricki by giving her over-protection. A pet needs to play a lot and walk a lot to remain healthy.

I would not have consumed eggs, wine and brandy sent by her. I would have returned these while handing over Tricki to her.

****

 

Important Links
A Triumph of Surgery – Explanation A Triumph of Surgery – Extra Q&A
The Book That Saved the Earth – Explanation The Thief’s Story – Explanation
The Book That Saved the Earth – Textbook Q&A The Thief’s Story – Textbook Q&A
The Book That Saved the Earth – Extra Q&A The Thief’s Story – Extra Q&A
Re-arrange Exercises Error Finding Exercises
Active-Passive Rules Gap Filling Exercises
Passages Direct-Indirect Speech Rules
Story Writing Tips Letter Writing

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!