WELCOME TO VRSOLVER.IN

English CBSE Class 12 NCERT Flamingo Chapter 1 The Last Lesson Free Solution of Extra Questions and Answers – Extract Based Questions Short Answer Questions Long Answer Questions and Value Based Questions

THE LAST LESSON

(Extra Questions)

Extract Based Questions

EB 1. I started for school very late that morning and was in great dread of a scolding, especially because M. Hamel had said that he would question us on participles, and I did not know the first word about them.

1. Who is referred as ‘I’ in the above extract?

Answer: Franz

2. What is the profession of M. Hamel?

Answer: He is a teacher in the school.

3. Which word in the extract mean ‘firing’?

Answer: Scolding

4. What was M Hamel likely to question about ?

Answer: He would question of participles.

EB 2. When I passed the town hall there was a crowd in front of the bulletin-board. For the last two years all our bad news had come from there — the lost battles, the draft, the orders of the commanding officer — and I thought to myself, without stopping, “What can be the matter now?”

1. Where was ‘I’ going to ?

Answer: ‘I’ was going to school.

2. What order was displayed on the notice board that day?

Answer: The order said that from tomorrow only German language would be taught in the school.

3. Why did ‘I’ did not stop to read the bulletin board?

Answer: He was already delayed for his school.

4. Which word in the extract is antonym of ‘won’.

Answer: Lost

EB 3. But now it was all so still! I had counted on the commotion to get to my desk without being seen; but, of course, that day everything had to be as quiet as Sunday morning.

1. Who is the speaker of above extract?

Answer: Franz.

2. Where had the speaker reached?

Answer: He had reached his school.

3. Which word in the extract mean ‘lot of noise’?

Answer: Commotion

4. Where were elders of the town sitting in the class’?

Answer: They were sitting at the back benches.

EB 4. While I was wondering about it all, M. Hamel mounted his chair, and, in the same grave and gentle tone which he had used to me, said, “My children, this is the last lesson I shall give you.

1. Why it was the last lesson?

Answer: The order had come from Berlin to teach German in the school from next day.

2. Why was the speaker surprised about most?

Answer: Presence of elders at the back benches of the class surprised him most.

3. Which word in the extract is antonym of ‘rude’?

Answer: Gentle

4. Where was the house of M Hamel?

Answer: His house was just above the class room.

EB 5. It was because they were sorry, too, that they had not gone to school more. It was their way of thanking our master for his forty years of faithful service and of showing their respect for the country that was theirs no more.

1. Who is referred to as ‘they’ in above extract?

Answer: The elderly people sitting at the back benches of the class.

2. For how long had Hamel worked in the school?

Answer: For about forty years

3. Why their country was theirs no more?

Answer: Because German had defeated France in war and they had become ruler of France.

4. Which word in the extract is antonym of ‘selfish’?

Answer: Faithful

EB 6. I heard M. Hamel say to me, “I won’t scold you, little Franz; you must feel bad enough. See how it is! Every day we have said to ourselves, ‘Bah! I’ve plenty of time. I’ll learn it tomorrow.’ And now you see where we’ve come out.

1. Who is speaker of above extract?

Answer: Franz

2. After what incident Hamel said ‘I won’t scold you’ …?

Answer: He said so when Franz was not able to recite his lesson correctly.

3. Which word in the extract mean ‘lot of ’?

Answer: Plenty

4. In reference to above extract, is it correct to postpone our work?

Answer: No. We should complete our work on time.

EB 7. It seemed almost as if the poor man wanted to give us all he knew before going away, and to put it all into our heads at one stroke.

1. Who is referred as ‘poor man’?

Answer: M Hamel.

2. Which phrase of the extract mean ‘in the first attempt’?

Answer: At one stroke

3. Why was ‘poor man’ going away?

Answer: A new teacher to teach German language was coming to the school.

4. Who used to live with ‘poor man’ at his house?

Answer: His sister used to live with him.

EB 8. You could see that he, too, was crying; his voice trembled with emotion, and it was so funny to hear him that we all wanted to laugh and cry.

1. Who is referred as ‘he’ in above extract?

Answer: Old Hauser is referred as ‘he’ in above extract.

2. What two things had ‘he’ brought with him?

Answer: ‘He’ had brought his primer book and his spectacles to the class room.

3. Which word in the extract mean ‘unsteady’?

Answer: Trembled

4. Why ‘we’ all wanted to laugh and cry?

Answer: We wanted to laugh because his voice was funny. We wanted to cry because we all had become emotional.

 

EB 9. How it must have been broken his heart to leave it all, poor man; to hear his sister moving   about in the room above, packing their trunks! For they must leave the country next day.  

(i) Who are ‘they’ here?

Answer:  M.Hamel and his sister

(ii) Why is M.Hamel’s heart broken?  

Answer : He has to leave the school and the village the next day.

(iii) Why do they have to leave the country?   

Answer;  German would be taught instead of French. So services of Hamel was not needed.  

(iv) Who is packing the trunks?   

Answer: M.Hamel’s  sister

Short Answer Questions – 30 to 40 words

SA 1. Why did Franz not want to go to school that day?

Answer: M Hamel was to take a test on participles. Franz had not prepared this topic. He says, ‘I did not know a word about them’.

He also found other things like a warm day, birds chirping on the edge of the jungle too tempting.

For these reasons he did not want to go to school that day.

SA 2. What did Franz found more tempting than rules of participles?

Answer: Franz noticed that it was a warm and bright day. The birds were chirping at the edge of woods. Prussian soldiers were doing drill at the back of the sawmill. Franz found these more tempting than going to school.

SA 3. ‘What can be the matter now’? Why Franz makes this comment?

Answer: While going to the school Franz saw a crowd in front of the bulletin board. On this bulletin board orders by Germans used to be displayed. He was wondering about the new notice put up on the bulletin board.

SA 4. What was the usual scene when school began?

Answer: Usually there used to be a great bustle at the opening of school. The sound of opening and closing of desks could be heard. Lessons used to be repeated in loud voice in unison. The sound of rapping of ruler of teacher could be heard from the street.

SA 5. What words of M Hamel were a thunderclap to Franz?

Answer: M Hamel informed that it was his last lesson. An order had come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. The new teacher would come from tomorrow.

These words were a thunderclap to Franz.

SA 6. What did Hamel tell the class about French language? What did he ask them to do and why?

Answer: M Hamel told the class that the French was the most beautiful language in the world. It was the clearest and most logical language.

He asked them to guard the language and not to forget this language.

He reasoned that when people are enslaved, as long as they guard their language, they hold the key to their prison.

SA 7. Why were elders sitting in the class room?

Answer: Hamel was taking his last lesson in French. Hamel has been teaching in the school for last forty years. Elders wanted to pay respect to M Hamel. They also wanted to show that they liked their own language.

SA 8. How did Hamel behave towards the end of his last lesson?

Answer: M Hamel was very gentle during his last lesson. He kept looking at everything in the classroom one by one. In the last, he wrote on the board ‘Vive La France”

He was full of emotions because it was his last lesson.

SA 9. Franz was surprised when he entered the class. Why?

Answer: M Hamel did not scold him for being late in the class. Hamel was wearing his ceremonial dress. Presence of some elderly people at the back benches of the class surprised him most.

SA 10. Franz was able to understand everything that day. Why?

Answer: Franz was paying his full attention to lesson. Franz thought that he had never paid so much attention. Nor M Hamel had explained with so much patience and emotions.

Owing to above reasons Franz was able to understand everything on that day.

SA 11. Why did Franz say, “I never saw him so tall”

Answer: M Hamel had become very emotional during his last lesson. Still when he got up to write on the blackboard he seemed very confident of himself. Hamel knew what he was going to write.

That is why Franz says, “I never saw him so tall”.

SA 12. Why did M Hamel write “Vive La France” on the black board?

Answer: An order had come from Berlin that only German would be taught in the school. Hamel considered this as an insult to their beloved country France. He was a patriotic person. He wanted people to remember about their nationality and their language.

That is why he wrote these words on blackboard.

SA 13. “We’ve all a great deal to reproach ourselves with” said M Hamel. Why did he say these words?

Answer: M Hamel was at pains to explain that people of the town had not learnt the French completely. There was no more opportunity to learn French. Now Germans will mock at them for not knowing their own language. He said that everybody in the town, including himself, were responsible for delaying the learning process.

It is this background that he said these words.

SA 14. How did Franz react to the declaration that it was the last lesson in French?

Answer: Franz was shocked to listen to the announcement. In fact it was a thunderclap for him and he cursed Germans for issuing this order. He paid full attention to the lesson of that day. He became emotional and his heart was full of respect for Hamel.

SA 15. Briefly describe the theme of patriotism in the chapter ‘The Last Lesson’.

Answer:  The Germans wanted to enforce their own language in their occupied territory. People of France viewed Germans as their enemies. They wanted to protect their own language and culture.

Thus the theme of patriotism is deeply rooted in the lesson.

SA 16. Whose linguistic chauvinism has been narrated in ‘The Last Lesson’? What impact did it have on people of France?

Answer: Germans had forced upon their own language in the schools of territory they had occupied. So we can say the lesson represent linguistic jingoism of Germans.  

People of France wanted to protect their own language. They felt bad because they had not given enough attention for learning their language.

 

SA 17. Which idea came in his mind when Franz realised that it was the last lesson in French?

Answer:  Franz started thinking that his books were his old friends that he could not give up. Suddenly Franz developed greater respect towards Hamel. Franz forgot about Hamel’s ruler and that how cranky he was.   

SA 18. What according to you would have been Hamel’s fear when French teaching was banned?

Answer: Hamel thought that people of France would soon forget their native language. He believed that if native language was lost, people would become slave forever. This was his real fear.

 

SA 19. Franz was conscious about his student duties. Explain

Answer: He preferred to go to school than stopping stopping at the town hall. He was thinking that Mr Hammel would question him about rules of participles.

Thus Franz was conscious about his studies.

 

SA 20. Why did Franz hurry off to school?

Answer: On that day Franz had started late from his home. Thus he was not likely to reach school in time. He was afraid of scolding he might receive for being late to the school.

So Franz hurried off to school.

 

SA 21.  What was the fear in little Franz’s mind when he started for school in the morning

Answer: Franz had started late from his home so he was likely to reach late.  Franz had not learnt his lesson of participle, thus would not be able to answer any question in the class. 

So he was afraid of getting a scolding from his teacher M. Hamel.

 

SA 22: Whom did Franz consider as his  old friends?

Answer: When M Hamel declared that it was the last lesson in French, Franz was shocked . His books of grammar, history and saints now appeared his friends to him. Even Mr M Hamel looked like a friend.

SA 23. What was the mood in the class room when M. Hamel gave his last French lesson?

Answer: Everybody was sad. They had become nostalgic about the earlier days. They had become emotional to learn that French would not be taught.

But there was a feeling of resignation and acceptance of turn of events.

Long Answer Questions – 120-150 words

LA 1. What order was displayed on the bulletin board? What impact did it have on the school?

Answer: A new order from Berlin said to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine.

It was a shock to everybody. The school was so silent on that day. Everybody was attentive and quiet in the class.

Elders had come to the classroom to pay respect to Hamel. They also wanted to express their attachment to their own language French.

M Hamel had to deliver his last lesson on that day. He wore his ceremonial dress. His behaviour was very kind.

M Hamel told the class that the French was the most beautiful, clearest and most logical language. He asked them to guard the language. He reasoned that when people are enslaved, as long as they guard their language, they hold the key to their prison.

Hamel became very emotional. At the end of the lesson Hamel wrote on the board ‘Vive La France”. He gestured with his hands that school was dismissed.

 

LA 2. What is the theme of the chapter ‘The Last lesson’? Does it have a universal meaning? Please explain.

Answer: The theme of the chapter is the pain inflicted on the people of a territory by the conqueror by taking away their right to study their own language. The lesson also throws light upon attachment among students and teacher and their attitude towards learning.

Language is a means of communication among people. Everyone is most comfortable in their mother tongue. Later when one goes to school and mingles with friends, more awareness about language occurs. One would feel attached to one’s mother tongue.

Suddenly, if a restriction is imposed on use of language, it is a heart breaking situation. It is extremely difficult to switch to another language at once. It is definitely a cruel means to humiliate people. People start feeling that they have not only lost their territory but also their spirituality, emotions and freedom of expression.

In this respect the lesson has a universal appeal.

 

LA 3. Please justify the title ‘The Last Lesson’.

Answer: The story starts by indicating a large crowd in front of town hall. The noticeable difference in the school could be gauged by the stillness and quietness.

Hamel announces the order from Berlin. He informs that from tomorrow German would be taught in the school. Then it dawns upon everybody that it was the last lesson in French. And the last lesson for Hamel.

M Hamel was wearing his ceremonial dress. The unusual kindness of teacher indicates some special occasion. Presence of elders in the class amplifies importance of day.

Hamel taught with lot of kindness and passion. He touched upon every aspect of the French language, be it grammar, writing or nursery rhymes.

Towards the end he wrote on the board ‘Vive La France’. And gestured that school was dismissed.

All the events and emotions are nicely built up to justify the title.

 

LA 4. What impression do you form of M Hamel on the basis of the chapter ‘The Last Lesson’?

Answer: Hamel has been teaching at the school for forty years. He had taught at least two generations. Children of this time and the elders who attended school when they were children. Presence of elders on that day indicates that people respected him.

He was a tough teacher. We get this indication when Franz talks about the scolding he anticipated for not memorizing lesson. Franz also talks about his ruler rapping against the desk.

He loved his profession. He got very sad to learn that he will not be teaching from the next day.

He was an emotional person. He was emotionally moved to learn that it was his last lesson.

He took pride in his culture. He advised people to guard the language and not to forget the French. In the end of the class he wrote ‘Vive La France’.

We can conclude that Hamel was a dedicated, emotional, widely respected, and patriotic person.

 

LA 5. The advancement in technology has changed the role of teacher. Write an article on infiltration of technology in teaching and shift in the role of teacher.

Technology in Teaching

Answer: Every occupation and profession has inducted technology in their respective field. Teaching has kept pace with changing scenario.

Present era is of mass education. Number of students have increased exponentially. One to one interaction is not possible. Hence the role of teacher from a mentor has become that of a guide. Students are thus required to rely more on self-development.

With increase in number of students, size of class rooms has increased. Contents of curriculum is more now. Many schools are using mike and projectors in class room. Use of these devices help to speed explanation of contents. It also helps to maintain uniformity of explanation.

Various websites and channels have cropped up that explain almost every subject and topic in detail. Students have started relying on these to improve their understanding.

Thus we can see that use of technology in teaching is wide spread.

 

LA 6. Franz thinks, ‘Will they make them sing in German, even the pigeons? Give the background of this remark and explain how only a feeling of brotherhood can lead to peace and prosperity?

Answer: An order had come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. M Hamel and everybody sitting in the class room were very emotional about this order. They were patriotic persons but could not help the cause of their nation or language at that time. It is in this backdrop that Franz asked himself, would Germans make pigeon coo in German language. This thought expresses the feeling of helplessness and is a satire on the order.

Human beings have the innate desire to impose their wish and suppress feelings of others. Such behaviour comes to the fore when territorial gain are made by an invading country or community.

The cultural compulsions imposed are often very humiliating. These further widens the emotional divide.

Accepting and respecting the individuality of two cultures induces brotherhood and togetherness.

Therefore tolerance and acceptance of individuality leads to peace and harmony.

 

LA 7. M Hamel showed lot of patience and patriotism during his last lesson. Please elucidate.

Answer: Hamel was very patient during his last lesson. Franz had come late to the class. Hamel very politely told Franz that they were beginning to start without him. Hamel did not scold Franz when he could not answer questions on rule of participles. He did not rap his ill famous ruler.

Hamel repented that entire education of children could not be completed. He recalled the situations that led to children being absent in the calls. He attributed these to their parents, children themselves and he even blamed himself.

M Hamel told the class that the French was the most beautiful language in the world. It was the clearest and most logical language. He asked them to guard the language and not to forget this language. He reasoned that when people are enslaved, as long as they guard their language, they hold the key to their prison. At the end of the lesson Hamel wrote on the board ‘Vive La France”.

We can conclude that Hamel showed patience and patriotism during his last lesson.

 

LA 8. ‘I have got plenty of time. I will learn tomorrow’. Franz was shocked when he heard that it was the last lesson and he hardly knew French, his mother tongue. Many times we find ourselves in similar situation and regret when all is over. What qualities should we develop so that we can achieve our goals?

Answer: Franz recalls that he had all the time available to learn his mother tongue. All of a sudden teachings in French was stopped. Now he repents for not having paid full attention to his studies.

The situations of not utilizing the time and opportunity are very common. Many people have a wrong notion that things shall not change. Alas, they prove themselves wrong.

Some students do not prepare for exam right from the beginning of academic year. Towards the end it becomes too much to handle all the curriculum.

At the young age many would waste their earnings. They fail to save and invest adequately for their future needs. However hard they try to make up at a later stage of life, situation remains difficult for them.

Procrastination is a slow poison that not only affects an individual but the whole family.

We must make consistent efforts to achieve goals of life. Even if we take small steps regularly and on time, we can succeed in life.

 

LA 9. Our native language is part of our culture and we are proud of it. How does the presence of elders in the classroom and M Hamel’s last lesson show their love for French?

Answer: A baby takes her first lesson of language from mother. These lessons would always be in the mother tongue – figuratively and actually. As the child grows her vocabulary keeps expanding. She learns through everybody.

She communicates with friends in native language. She learns folk stories and folklore through elders of the family. All in native language.

With so much learning and communication in native language, an affinity gets naturally developed. One would start taking pride in it.

In ‘The Last Lesson’, elders had come to the classroom on their own. The only purpose of their presence was to express their solidarity to their native language French. Such powerful is the attachment to native language.

M Hamel has been teaching French at the school for forty years. He was now bidding farewell to the school. With profound emotions he makes an appeal to guard the language.

Thus we can conclude that native language has an emotional attachment to everybody.

 

LA 10. What changes came over Franz after he heard Mr. Hamel’s announcement?

Answer: M Hamel announced in the class that an order had come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. The new teacher would come from tomorrow. Therefore it was the last lesson in French.

These words were a thunderclap for Franz. Now he understood what notice was put up at the bulletin board.

Franz realizes that he hardly knew how to write French. He repents having neglected his lessons in the past. Earlier he considered his books a nuisance. But now he considered these his old friends. He did not want to give up his books.

Franz forgot all about Hamel’s ruler and his cranky ways. Franz felt that Hamel had tried to teach them for their own good.

In all, Franz repented his negligence. His thoughts were now full of respect for M Hamel.

 

LA 11. In ‘The Last Lesson’ the text says, “It was their way of thanking our master for his forty years of faithful service and of showing their respect for the country that was theirs no more.”

Do you think we acknowledge the services of good teacher? What values should students develop towards elders especially teachers?

Answer: The presence of elders in the class room to show their respect to M Hamel is a motivating aspect.

We respect our elders for their wisdom and experience. It is through elders that we learn social values and virtue of harmonious relations. The legacy of rich culture is passed on to posterity through elders. We must give them time and care they deserve. It is our duty.

Teachers are our guide and mentor. They impart us knowledge. They develop analytical and comprehending skills in students. Through extra-curricular activities, virtues of teamwork and friendship is inculcated. They impart us lessons of moral values. Each of this virtue stands a good stead throughout our life.

Every student should learn to appreciate the richness a teacher brings into his life. During schooling days what a student learns serves as a strong foundation for his entire life time.

We must remained indebted and faithful to our elders and teachers.

 

LA 12. What did Hamel tell students in the last French lesson? What impact did it have on them? Why?

Answer: M Hamel announced in the class that an order had come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. The new teacher would come from tomorrow. Therefore it was the last lesson in French.

He repented that French could not be fully learnt by residents. He blamed villagers, students and himself for the delay. He said that now Germans will laugh at them for not knowing their mother tongue. He advised everybody to guard their own language and not to forget it.

At the end of the lesson he wrote on the blackboard, “Vive La France” and gestured that school was dismissed.

Everybody was shocked to know that it was the last lesson in French. Franz cursed Germans for issuing such an order. Franz noticed that he could understand the lesson very well on that day.

They paid full attention to the lesson of that day. They had become very emotional. Old Hauser started crying while spelling his lesson.

It was indeed a very sad day for all of them.

 

LA 13. In reference to ‘The Last Lesson’ please comment on procrastination.

Answer: Franz had not studied his lesson carefully. He often missed his classes. He did not pay enough attention in the class.

Parents were not anxious enough to motivate their children to learn. Many times they preferred to send their children to farm or to mills to earn some money for the family.

Elders of the town had not devoted much time in learning their mother tongue.

On several occasions M Hamel had sent student to water his garden instead of teaching them. Whenever he went for fishing he announced holiday for students.

Each of them thought they had enough time to learn. But now only German will be taught in the school. They do not have the opportunity to learn their mother tongue.

Hence it is bad to cause delay in any activity.  

****

****

 

Important Links
The Last Lesson – Explanation The Last Lesson – Textbook Q&A
Lost Spring – Explanation Aunt Jennifer’s Tigers  – Explanation
Lost Spring – Textbook Q&A Aunt Jennifer’s Tigers – Textbook Q&A
Lost Spring – Extra Q&A Aunt Jennifer’s Tigers – Extra Q&A
Passages Note Making
Letter Writing Notice Writing
Advertisement Writing Article Writing
Report Writing

 

 

 

 


0 Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!