WELCOME TO VRSOLVER.IN

DIRECT INDIRECT

EXERCISE 3

Q I. Please convert following sentences into indirect speech

1. Teacher said to me, “Bravo! You have topped the exam.”

Answer: Teacher appreciated me saying that I had topped the exam.

2. The Principal said, “Sunil will fail in class 10 unless he starts working hard.”

Answer: The Principal said that Sunil would fail in class 10 unless he started working hard.

3. Raman will say, “Virat is the best batsman in the world.”

Answer: Raman will say that Virat is the best batsman in the world.

4. Raman said, “Anil goes to temple every Monday.”

Answer: Raman said that Anil went to temple every Monday.

5. John informed everybody, “I had completed my assignment two days ago.”

Answer: John informed everybody that he had completed his assignment two days before.

6. Suhani said, “I had been taking treatment for cancer since last two year.”

Answer: Suhani said that she had been taking treatment for cancer since past two years.

7. Aakash asked Sunil, “Who came to your house in the morning.”

Answer: Aakash asked Sunil who had come to his house in the morning.

8. He said to me, “You have helped my brother.”

Answer: He told me that I had helped his brother

9. He said to me, “Please help my brother.”

Answer: He requested me to help his brother

10. He said to the clerk, “When is the next train to Jaipur.”

Answer: He enquired from the clerk when was the next train to Jaipur.

 

Q II. Read the conversation below and complete the paragraph that follows

Doctor : Have you got the tests done?

Paul : Yes, I have got it done.

Doctor : Please show me the report.

Paul : I did not bring the report with me.

Doctor : Please bring report and then consult me.

Doctor asked Paul (a) _________. Paul confirmed that (b) _______. Dcotor asked Paul (c) ________ to him. Paul answered that (d) ______. Doctor advised Paul (e) _____ and then consult him.

Answer:

(a) If he had got the tests done

(b) he had got it done

(c) to show the report

(d) he had not brought the report with him

(e) to bring the report

****

 


0 Comments

Leave a Reply