WELCOME TO VRSOLVER.IN

Unseen Passage is an important constituent of the reading section. Students may do practice through following examples to improve their performance.

 

Passage 15

Q 1. Why crash diet is considered unhealthy?

Answer: It is considered unhealthy because it induces the slowing down of the body’s basal metabolic rate.

Q 2. What is basal metabolic rate?

Answer: Basal metabolic rate is the amount of calories your body needs on a daily basis, to maintain its regular activities.

Q 3. What does most crash diet prescribe?

Answer: Most crash diets prescribe eating low-calorie foods for several weeks or eating the same food or food groups for several weeks.

Q 4. Why exercise is recommended in a weight loss programme?

Answer: Exercise is recommended in any weight-loss plan to build muscle and maintain metabolic rate.

Q 5. What is considered good about exercise programme?

Answer: An exercise programme is considered good when it is continued throughout the year. Consistency is important.

Q 6. Why leading a healthy life style is recommended?

Answer: A healthy life style in the long run will help you achieve normal weight and help you be energetic and cheerful.

Q 7. Fill in the blanks

(a) Crash dieting not only removes fat but also _____ muscle and tissue.

(b) What is important is _________.

(c) No single food can be considered ______ or bad.

Answer

(a) lean

(b) consistency

(c) good

Q 8. According to passage it is recommended

(I) Not to go for crash diet

(II) To include exercise in weight loss programme

(III) To continue exercise year long

(IV) To make an effort to lead a healthy lifestyle

Which of the above is correct

(a) Only I and II

(b) Only II and IV

(c) Only I, II and III

(d) All the four

Answer: (d)

Vocabulary Building

Word Meaning
Hinder Obstruct, Block
Lean muscles A muscle that contains very less fat
Contrary Opposite
Induces Prompts, Initiates
Deficiency Shortage
Haggard Tired, Unhealthy
Puffy eyes Swollen eyes, Bulging eyes
Sloppy posture Unattractive posture, Looking lazy
Tempting Appealing, Irresistible
Resolution Decision, Pledge
Conscious effort Intentional effort to get some advantage

Passage 16

Q 1. For what purpose CFCs were frequently used?

Answer: CFCs were frequently used as refrigerants and aerosol propellants, as well as for cleaning products.

Q 2. What did scientist discover about CFCs? What impact it had on use of CFCs?

Answer: Scientists discovered that CFCs caused the depletion of the ozone layer.

CFCs were phased out but old refrigerators and other devices that use CFCs might still be in use.

Q 3. What diseases can be due to depletion of ozone layer?

Answer: Depletion of ozone layer can cause skin cancer, premature aging, cataract, muscular degeneration and other eye damages.

Q 4. What problem is caused due to inhalation of CFC?

Answer: Inhalation causes intoxication, similar to alcohol intake and also includes light-headedness, headaches, tremors and convulsions. Inhalation of CFCs can also disturb heart rhythm, which can lead to death.

Q 5. What problem can be caused due to ingestion of CFCs?

Answer: Ingestion of CFCs can cause nausea, vomiting, diarrhea or other upset to the digestive tract.

Q 6. What can be negative impacts on central nervous system due to CFCs?

Answer: It can impair human immune system. It can cause problems like difficulty in breathing or injury to the heart, kidneys and liver.

Q 7. Fill in the blanks

(a) According to the University of Georgia, one in five _______ develops skin cancer.

(b) ___________ of CFCs affects the central nervous system

(c) No single food can be considered ______ or bad.

Answer

(a) Americans

(b) inhalation

(c) good

Q 8. Please write the word used in the passage as

  1. Synonym of ‘reduction’ (para 1)
  2. Synonym of ‘breathing in’ (para 2)
  3. Synonym of ‘associated’ (para 3)
  4. Synonym of ‘weaken’ (para 4)

Answer

  1. depletion
  2. inhalation
  3. linked
  4. impair

Vocabulary Building

Word Meaning
Non-combustible Which cannot burn
Refrigerants Used for decreasing temperature
Aerosol Suspension of fine solid or liquid particles in gas
(similar to in a container of deo or perfume)
Propellant Substance that propels (moves) other substance
Depletion Reduction,
Phased out Reduced gradually or in steps
Inhalation Breathing in
Exposure Being in contact with something
Cataract An eye disease
Muscular Related to muscles
Degeneration Deterioration, Damage
Light headedness A feeling that one may faint
Tremors Trembling, Shivering
Convulsion Fit or seizure caused by contraction of muscles
Potentially Possibly, Having the possibility to occur , Prospective
Asphyxiation Lack of oxygen causing unconsciousness or death,
Frostbite Injury to body parts due to extreme cold
Nausea Feeling of vomiting
Diarrhea Loose motion
Impair Weaken, Damage
Suppress Decrease, Reduce, To end by force

________

 


0 Comments

Leave a Reply