WELCOME TO VRSOLVER.IN

 

Unseen Passage is an important constituent of the reading section. Students may do practice through following examples to improve their performance.

Passage 5

Q 1. When was Sahitya Akademi inaugurated? Who was its first chairperson?

Answer: It was inaugurated on 12th March 1954. Jawaharlal Nehru was its first chairperson.

Q 2. When was award started for English? Who was the first person to receive award in English and what was his work?

Answer: Awards in English began in 1960 – the first recipient was RK Narayan for his novel ‘The Guide’.

Q 3. In which year awards were first given? What was the amount of award?

Answer: Awards were first given in 1955. Amount of award was Rs 1 Lakh.

Q 4. How many members are there in the committee that selects awardee? Who selects committee members?

Answer: The committee consists of three persons. They are selected by the Akedemi President.

Q 5. Fill in the blanks –

  1. The most recent languages added are _________ and ________
  2. The Akademi gets the winning book translated into several ____ languages

Answer:

  1. Bodo , Santhali
  2. Indian

Q 6. Which of the following award is not given by Sahitya Akademi

(a) Bhasha Samman

(b) Yuva Samman

(c) Bal Sahitya Puraskar

(d) Jnanpith

Answer: (d)

Q 7. In addition to prize money, what more is done by the Akedemi for the writer and the book?

Answer: The Akademi gets the winning book translated into several Indian languages, which ensures a wide readership, and organises programmes for the winners in several parts of the country.

Q 8. Which word in the first para is synonym of ‘declares’?

Answer: Announces

Q 9. Which word in the third para is synonym of ‘reputation’?

Answer: Prestige

Vocabulary Building

Word Meaning
Premier Top-ranking, Leading, Foremost
Stated Declared
Merit Excellence
Recipient One who receives
Autonomous That functions independently
Eligible Having necessary qualification
Anthology Collection of writings
Annotation Comments, Explanatory notes
Despite In spite of
Coveted Sought after, Strongly desired by many
Wide Extensive, Large
Enhances Increases
Cements Strengthens,
Credibility Reliability, Trustworthiness

Passage 6

Q 1. Why is attitude more important than the work we do?

Answer: Because if you are miserable doing the work allotted to you, rest assured that you will remain miserable in whatever work you do.

Q 2. When does the work truly cease? Upto what age we continue to do work?

Answer: The work truly ceases at death. We continue to do work as along as we are alive.

Q 3. What should be our outlook while doing work?

Answer: We should do our work with a happy, creative and cheerful outlook.

Q 4. When does work become worship?

Answer: When we are ready to give up the benefit and profit from work and accept anything and everything that comes our way as a blessing from God, then, our work becomes worship.

Q 5. Fill in blanks with appropriate word

(a) Even sitting idle or lying in bed is an ______, a work.

(b) What is in our hands is how to _______ to the work we do.

(c) Here we are offering our _____ to God.

Answer:

(a) activity

(b) react

(c) work

Q 7. Write antonyms of following words from the passage

(a) ‘starts’ (para 1)

(b) ‘killing’ (para 2)

(c) ‘boredom’ (para 3)

(d) ‘deny’ (para 4)

Answer:

(a) ceases

(b) saving

(c) interest

(d) accept

Q 8. Which of the following is an example of work

I Sleeping

II Breathing

III Blinking

IV Formation of new cells

(a) I only

(b) I and II only

(c) I, II and III only

(d) I, II, III and IV

Answer: (d)

Vocabulary Building

Word Meaning
Blinking Closing and opening of eye
Consent Approval
Ceases Stops
House help One who helps in works of house
Constantly Always, Regularly
Miserable Unhappy
Irritated Having a feeling of anger, Uncomfortable
Frustrated Feeling disappointed,
Annoyed because not able to achieve what you want

0 Comments

Leave a Reply